Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O diskusi a jejím významu

O diskusi, jejím významu, o tom, co a kdo ji ničí, o životě v bublinách, o ideologické masáži. Kam podle mě směřujeme. A pár citací Vlastimila Vondrušky.

Diskuse je velmi důležitá. Může sloužit k výměně názorů s jinými lidmi, k vytříbení a revizi argumentů a názorů, k úvahám o možnostech řešení daného problému, jejich přínosech a rizicích. Cílem diskuse může být také nalezení kompromisu nebo alespoň určitého společného jmenovatele.

Diskusi chápu i jako určitou formu brainstormingu. Předpokladem kvalitní diskuse je vzájemná důvěra, respekt a uvolněná atmosféra.

Dle Wikipedie je diskuse (z latinského discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) věcný rozhovor několika osob nad určitým tématem, jehož cílem není rozhodovat, nýbrž věc pečlivě rozebrat z různých stránek, shromáždit argumenty a případně připravit půdu pro racionální rozhodnutí.

Ve své profesním životě se občas setkávám s otázkou: „Mohu vám položit hloupou otázku?“ Vždy odpovídám: „Neexistuje hloupá otázka, existuje pouze hloupá odpověď.“. Stejné je to podle mě i v diskusi.

Každý z nás má určité životní zkušenosti, znalosti a postoje. Všichni žijeme ve svých bublinách, do kterých se více či méně uzavíráme a ve kterých se cítíme nejlépe. Někdo vyhledává jen názory, které podporují jeho způsob vidění světa, utvrzuje se tak ve své pravdě a ve své bublině se stále více uzavírá. Jiný se nebrání opačným názorům, tyto názory zvažuje, posuzuje a na jejich základě případně reviduje své vlastní názory. A jiný opačné názory nesnese a bojuje proti nim všemi možnými prostředky.

Mně osobně většinou nevadí, když má někdo jiný názor než já. Ať už si myslím cokoliv, tak jsem si vědom toho, že někdy teprve čas ukáže, kdo měl pravdu. Respektovat a být respektován.

Diskuse by měla být v každém případě vedena slušně a s respektem k ostatním diskutujícím. Realita je však bohužel stále častěji jiná. Pro internetové diskuse, kde si lidé nevidí do očí a často se neznají, to platí dvojnásob. Je jednoduché někoho negativně onálepkovat a urazit jej. Bránit se takovému útoku je těžké.

Spisovatel Vlastimil Vondruška napsal: „Dnes skoro nikdo ve vášnivých diskusích nepřemýšlí o skutečné podstatě problémů. Chytáme se slov, která nám vtloukají do hlav politici a média, a hádáme se o ně, jako by šlo o život. Ale pokud se nad tím zamyslíme, pak by nám mělo dojít, že se ve skutečnosti hádáme o chiméry, o pseudoproblémy, že proti sobě stavíme ideje, které jsou iluzorní, neboť pojmenovávají všechno jiné, jen ne podstatu věci. A pak se samozřejmě nikdy nemůžeme dohodnout.“ … „Bolestí většiny dnešních diskusí je navíc absolutní absence racionality, faktů a logiky. Na názor, který se nějakému oponentovi nelíbí, často odpovídá urážkami.“

Fauly, manipulace a urážky ničí diskusi. Každému dříve či později dojde trpělivost a na diskusi raději rezignuje, nebo v něm „bouchnou saze“, nebo se začne diskusi s určitými lidmi vyhýbat. Raději ztupíte ostří svých výroků, aby nebyly konfrontační. Každou reakci si raději dvakrát rozmyslíte. A o to podle mě majitelům jediného správného názoru jde – o potlačení odlišných názorů a o zničení diskuse. Kdo nejde s námi, jde proti nám. V důsledku tak dochází k potlačení svobody projevu.

Moc si přeji, abychom se k sobě navzájem v diskusi chovali s pochopením, slušně a abychom se vzájemně respektovali a nebyli k sobě vulgární. Diskuse je životně důležitá a musíme se o ni snažit, jakkoliv je to někdy těžké. Bez ní se totiž nikam nedostaneme, vlastně dostaneme, dospějeme ke skutečnému konfliktu, protože problémy nezmizí, budou dále narůstat. Je jednoduché toho druhého „převálcovat“ a vyhnout se náročnému hledání kompromisu.

Pro kvalitní diskusi jsou důležité i pojmy. Znovu si dovolím citovat Vlastimila Vondrušku: „Pokud chceme tuhle společnost napravit, je třeba říkat pravdu. A to znamená označovat věci správnými termíny, neskrývat nepříjemné skutečnosti za balast eufemismů. O tom, co sdělujeme, musí rozhodovat věcná správnost, a nikoli politická korektnost, jemnocit či osobní ambice. Na všechny děje a stavy společnosti máme prověřené pojmy, nevytvářejme nové. Český jazyk je mimořádně bohatý, používejme jen ty obraty, které jsou známé po staletí. Pak se rozhodně budeme na svět dívat reálněji a jednat pragmatičtěji."

Současný stav v naší zemi, kdy je veřejná diskuse o tématech, jako je islám, multikulturalismus, přijímání ilegálních imigrantů z nám nepřátelského kulturního okruhu a naše členství v EU, záměrně potlačována a názoroví oponenti jsou dehonestováni, ve mně vzbuzuje velké obavy.

K diskusi jsou nám předhazována zástupná témata, o kterých bouřlivě diskutujeme, ale o těch podstatných tématech ohrožujících naši svobodu, demokracii a naši existenci vůbec se veřejná diskuse nepřipouští a pokud ano, tak je velmi jednostranná. Média nás zahlcují nepodstatnými informacemi a předkládají nám své vlastní pravdy. 

Místo veřejné diskuse o směřování naší země jsme vystavováni ideologické masáži za veřejné peníze – viz činnost České televize, Hate Free Culture, nový vládní návrh na genderovou osvětu a spousta dalších. Obzvláště indoktrinaci našich dětí multikulturalismem a islámem považuji za zločin proti našemu národu.

Frustrace našeho národa narůstá a s ní klesá důvěra v politiky, politiku a v důsledku toho i v náš stát. Směřujeme ke společenskému konfliktu? Nevím. K opětovné ztrátě svobody a k nové totalitě však, obávám se, ano.

Autor: Libor Popovský | čtvrtek 27.10.2016 18:00 | karma článku: 19,82 | přečteno: 339x
  • Další články autora

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma: 29,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma: 20,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma: 13,99 | Přečteno: 208x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Důvody, proč jsou výsledky letošních amerických prezidentských voleb velmi podezřelé

Článek Patricka Bashama "Reasons why the 2020 Presidential Election is Deeply Puzzling", který vyšel 27. listopadu 2020 v americkém on-line magazínu The Spectator, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

6.12.2020 v 13:34 | Karma: 38,53 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Byly prezidentské volby v USA ukradeny?

Článek Soerena Kerna "Was the US Election Stolen?", který vyšel 17. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

21.11.2020 v 9:16 | Karma: 33,41 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové zasévají v Charkově strach. Utečte, dokud je čas, hrozí obyvatelům

23. dubna 2024  18:58

Kreml provádí koordinovanou leteckou a informační operaci proti Charkovu s cílem vyvolat mezi...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Pronájem bytu 2+kk 67 m2
Pronájem bytu 2+kk 67 m2

Boženy Vikové-Kunětické, Pardubice - Zelené Předměstí
12 500 Kč/měsíc

  • Počet článků 238
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1728x
Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."