Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evropské zklidňování Trumpování. Evropa pořádá „večeři neklidu“

Překlad původního textu Judith Bergman European Temper Trumptums. Europe Holds „Panic Dinner“ pro českou verzi webu Gatestone Institute zpracovaný mnou a panem Josefem Zbořilem.

- Arogantní nárokování si morální převahy evropskými elitami nemá žádný základ v realitě.

- Na kontinentu, kde jsou občané, jako je politik Geert Wilders, zatýkáni a stíháni u soudu za svobodné vyjadřování svých myšlenek, které úřady nepovažují za vhodné diskutovat na veřejnosti, neexistuje žádný respekt ke svobodě a demokracii.

- Svoboda, respekt k právnímu státu a lidské rase, náboženství a pohlaví nebyly v Německu po 2. světové válce nikdy méně respektovány a chráněny, než je tomu za vlády Merkelové. Německé orgány zcela selhaly v ochraně žen, křesťanů a ostatních před chaosem rozpoutaným masami, neprověřených, imigrací převážně muslimských migrantů z Afriky a Středního východu. Právní stát v Německu se dá popsat jakkoli, jen ne jako „respektovaný“.

- Ne každý „panikaří." Ministr zahraničí Velké Británie Boris Johnson, odmítl pozvání a řekl svým kolegům, aby ukončili „kolektivní skučení" nad volebním výsledkem voleb v USA.

- Kritici voleb v USA však nějak zapomněli na tu akceleraci bezpráví, rozpolcenosti a korupce, které američtí voliči odmítli znovu obnovit.

______________________________________________________________________

„Svět se hroutí před našima očima", tweetoval francouzský velvyslanec ve Spojených státech, Gerard Araud, když se ukázalo, že Donald Trump vyhrál prezidentské volby v USA. I když zřejmě tweet později odstranil, sentiment vyjádřený v jeho tweetu shrnuje postoj většiny evropského politického establishmentu.

Deutsche Welle (DW), německá mezinárodní rozhlasová stanice, popsala reakci celé německé politické scény na Trumpovo vítězství jako „šok a nejistotu." Ministryně obrany Ursula von der Leyen popsala Trumpovo vítězství jako „těžký šok". Německý ministr spravedlnosti Heiko Maas tweetoval: „Svět nekončí, ale věci budou šílenější".

Lídr Strany zelených Cem Özdemir nazval Trumpovo zvolení „rozchodem s tradicí, že Západ stojí na liberálních hodnotách".

Zástupce kancléřky Angely Merkelové, vícekancléř Sigmar Gabriel, řekl:

„Trump je průkopníkem nového autoritářského a šovinistického mezinárodního hnutí. ... Chtějí návrat zpět do starých špatných časů, kdy ženy patřily ke sporáku nebo do postele, gayové do vězení a odbory v nejlepším případě k jednacímu stolu. A kdo nebude mlčet, bude veřejně zbit."

Evropský komisař Günther Oettinger, který nedávno označil Číňany za „šikmo-očky" řekl rádiu Deutschlandfunk s jemným nádechem ironie, že volby ve Spojených státech byly „varování" pro Německo: „Věci jsou stále zjednodušovány, černé nebo bílé, dobré nebo špatné, správné nebo špatné. Můžete se ptát na jednoduché otázky, ale člověk by neměl dávat jednoduché odpovědi."

Ve Francii shrnuly reakce médií levicové noviny Libération:

„Trumpokalypsa … Šok … Přední světová velmoc je od nynějška v rukou krajní pravice. Padesát procent Američanů hlasovalo se vším svědomím za rasistického, prolhaného, sexistického, vulgárního a nenávistného kandidáta."

Kritici voleb v USA však nějak zapomněli na tu akceleraci bezpráví, rozpolcenosti a korupce, které američtí voliči odmítli znovu obnovit.

Prezident François Hollande označil Trumpovo vítězství jako známku začátku „období nejistoty." Předtím Hollande řekl, že se mu z Trumpa „chce zvracet."

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, jeden z nejmocnějších mužů v Evropě, řekl studentům na konferenci v Lucemburku: „Budeme muset naučit zvoleného prezidenta, co je Evropa a jak funguje". Tvrdil rovněž, že „zvolení Trumpa představuje riziko porušení mezikontinentálních vztahů v jejich základech a v jejich struktuře." Dodal, že Američané nemají většinou v Evropě své zájmy.

Kancléřka Angela Merkelová nabídla Trumpovi užší spolupráci, avšak jen „na základě sdílených hodnot, jako je demokracie, svoboda, respekt k právnímu státu a respekt k lidské rase, náboženství a pohlaví" - arogantní narážka, že od Trumpa nelze očekávat respektování těchto pojmů.

Prostě, to jak byla reakce evropských politických představitelů na Trumpa hysterická, se projevilo v tom, že se cítili nuceni uspořádat neformální „krizovou schůzku" (někteří diplomaté to nazvali „večeří neklidu") v neděli večer, aby se vypořádali se „šokem" z prezidentských voleb. „Nikdy bychom neměli podobnou večeři, pokud by byla zvolena Hillary Clintonová. To ukazuje, jak moc panikaříme," uvedl diplomat z jednoho z menších států EU.

Ne každý „panikaří." Ministr zahraničí Velké Británie Boris Johnson, odmítl pozvání a řekl svým kolegům, aby ukončili „kolektivní skučení" nad volebním výsledkem voleb v USA.

V reakcích evropských politických elit na zvolení nového amerického prezidenta, které připomínají malé dítě vztekající se poté, co mu odmítli dát cukroví, je nepochybná dětinskost. Ještě významnější je, že reakce prozrazují arogantní neúctu k americkému lidu a jeho svobodné a demokratické volbě prezidenta. Nejdůležitější však je, že arogantní nárokování si morální převahy evropskými elitami nemá žádný základ v realitě. To prostě není pravda, jak Merkelová tvrdila, že svoboda a demokracie, právní stát a respekt k lidské rase, náboženství a pohlaví jsou v popředí evropských politik.

Ve skutečnosti je ve zmínce Angely Merkelové o svobodě, právním státu a tak dál něco hluboce ironického. Svoboda, respekt k právnímu státu, a lidské rase, náboženství a pohlaví nebyly ve skutečnosti v Německu po 2. světové válce nikdy respektovány a chráněny méně, než je tomu za vlády Merkelové. Německé orgány zcela selhaly v ochraně žen, křesťanů a ostatních před chaosem rozpoutaným masami, neprověřených, imigrací převážně muslimských migrantů z Afriky a Středního východu. Právní stát v Německu se dá popsat jakkoli, jen ne jako „respektovaný“, kde velké skupiny muslimů žijí v paralelních společnostech, nebo v no-go zónách, kam se policie bojí vstoupit, kde si obyvatelé vytvářejí svá vlastní pravidla, jako je mnohoženství, a kde je páchání podvodů se sociálními dávkami na denním pořádku, zatímco německé úřady před tím zavírají oči.

Tento vzor se opakuje do nekonečna i v dalších evropských zemích. Ve Velké Británii zavírali po mnoho let policisté a sociální pracovníci oči před řáděním muslimských gangů, prostitucí a znásilňováním mladé bílé britské mládeže ve městech, jako je Oxford, Birmingham, Rochdale a Rotherham. Jak to jde dohromady s „respektem k právnímu státu“ a lidským právům?

Neexistuje žádná svoboda nebo úcta k pohlaví, když bylo švédským ženám řečeno, aby nechodily ven po setmění, nebo když německým ženám bylo řečeno, aby dodržovaly kodex chování", protože místní policejní orgány je již nemohou dále chránit před sexuálními útoky.

Na kontinentu, kde úřady nejsou schopny zastavit přílivovou vlnu antisemitismu nebo ochránit křesťany, kteří uprchli z Blízkého východu do Evropy, jen aby zažili podobné stíhání od místních či migrujících muslimů, neexistuje žádná úcta k náboženství.

Na kontinentu, kde jsou občané, jako je politik Geert Wilders, zatýkáni a stíháni u soudu za svobodné vyjadřování svých myšlenek, které úřady nepovažují za vhodné diskutovat na veřejnosti, neexistuje žádný respekt ke svobodě a demokracii.

Bude možná jednou moci Evropa začít zvolenému prezidentovi Donaldu Trumpovi kázat, až si dá svůj vlastní dům do pořádku?

Judith Bergmann je spisovatelka, novinářka, právnička a politická analytička.

 

Česká verze webu Gatestone Institute.

Blog Josefa Zbořila.

Autor: Libor Popovský | neděle 4.12.2016 18:05 | karma článku: 24,44 | přečteno: 353x
  • Další články autora

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma: 29,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma: 20,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma: 13,99 | Přečteno: 208x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Důvody, proč jsou výsledky letošních amerických prezidentských voleb velmi podezřelé

Článek Patricka Bashama "Reasons why the 2020 Presidential Election is Deeply Puzzling", který vyšel 27. listopadu 2020 v americkém on-line magazínu The Spectator, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

6.12.2020 v 13:34 | Karma: 38,53 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Byly prezidentské volby v USA ukradeny?

Článek Soerena Kerna "Was the US Election Stolen?", který vyšel 17. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

21.11.2020 v 9:16 | Karma: 33,41 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Americké prezidentské volby ještě neskončily

Článek Chrisse Farrella "The Election is Not Over", který vyšel 9. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

11.11.2020 v 9:14 | Karma: 32,71 | Přečteno: 1178x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Itálie: Za obranu státních hranic skončíte u soudu

Článek Giulia Meottiho "Italy: Defend National Borders, End Up on Trial", který vyšel 11. října 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

27.10.2020 v 9:18 | Karma: 34,25 | Přečteno: 821x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Komentáře prominentních černochů ke hnutí Black Lives Matter – část 1

Článek Soerena Kerna "Black Appraisals of Black Lives Matter – Part I", který vyšel 15. září 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

8.10.2020 v 9:13 | Karma: 35,32 | Přečteno: 1587x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Donald Trump a Nobelova cena míru: Radši obchodovat než válčit

Článek Amira Taheriho "Trump and Nobel Prize: Make Deals Not War", který vyšel 20. září 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

5.10.2020 v 9:12 | Karma: 22,69 | Přečteno: 345x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Black Lives Matter: „Všechno to tady podpálíme“ – část 2

Článek Soerena Kerna "Black Lives Matter: "We Will Burn Down This System" - Part II", který vyšel 2. srpna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

19.8.2020 v 9:12 | Karma: 32,35 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Black Lives Matter: „Jsme vyškolené marxistky" - část 1

Článek Soerena Kerna "Black Lives Matter: "We Are Trained Marxists" - Part I", který vyšel 2. července 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

23.7.2020 v 9:15 | Karma: 36,59 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Stručná historie Antify: část 2 - Antifa v USA

Článek Soerena Kerna "A Brief History of Antifa: Part II", který vyšel 23. června 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

7.7.2020 v 9:15 | Karma: 24,48 | Přečteno: 533x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Stručná historie Antify: část 1

Článek Soerena Kerna "A Brief History of Antifa: Part I", který vyšel 12. června 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

29.6.2020 v 9:15 | Karma: 29,40 | Přečteno: 739x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Evropa: Protikřesťanské útoky dosáhly v roce 2019 rekordního počtu

Článek Soerena Kerna "Europe: Anti-Christian Attacks Reach All-Time High in 2019", který vyšel 1. ledna 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

11.5.2020 v 9:15 | Karma: 26,52 | Přečteno: 619x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Nový evropský intelektuální fašismus

Článek Giulia Meottiho "Europe's New Academic Fascism", který vyšel 23. února 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

4.5.2020 v 9:15 | Karma: 36,38 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Koronavirus: Monstrózní čínské mlžení

Článek Giulia Meottiho "Coronavirus: China's Great Cover-up", který vyšel 5. dubna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

14.4.2020 v 9:15 | Karma: 22,36 | Přečteno: 643x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Koronavirus: Čína zaplavuje Evropu nekvalitním zdravotnickým materiálem

Článek Soerena Kerna "Coronavirus: China Floods Europe With Defective Medical Equipment", který vyšel 3. dubna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

9.4.2020 v 9:05 | Karma: 18,86 | Přečteno: 431x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Západ se musí probudit a postavit se čínské věrolomnosti čelem

Článek Giulia Meottiho "The West Needs to Wake Up to China's Duplicity", který vyšel 28. března 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

7.4.2020 v 9:07 | Karma: 24,47 | Přečteno: 851x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Koronavirus: Evropská unie v rozkladu

Článek Soerena Kerna "Coronavirus: The European Union Unravels", který vyšel 27. března 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

3.4.2020 v 9:15 | Karma: 29,59 | Přečteno: 909x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Zprávě EU o integraci migrantů uniká podstata problému

Článek Judith Bergman "New EU Report on Integration Misses the Point", který vyšel 25. ledna 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

30.3.2020 v 9:15 | Karma: 36,22 | Přečteno: 1334x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 238
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1728x
Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."