Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otevřený dopis signatářům „Výzvy osobnostem českého veřejného života“

Se zpožděním jsem narazil na "Výzvu osobnostem českého veřejného života", jejímiž signatáři jsou občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny a rozhodl jsem se na jejich výzvu reagovat. 

Rozruch kolem výstupu Radoslava Bangy na slavnostním vyhlašování výsledků soutěže Český slavík Mattoni 2016 i díky České televizi pokračuje. Týdny neklidu pokračují a přecházejí v rok neklidu.

Se zpožděním jsem narazil na výzvu občanských členů Rady vlády pro záležitosti romské menšiny a rozhodl jsem se na jejich „Výzvu osobnostem českého veřejného života“ reagovat. Tuto výzvu i se jmény jejích signatářů naleznete například zde.

 

Výzva osobnostem českého veřejného života

My, občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny, se obracíme k těm osobnostem veřejného života, které tak ještě neučinily, aby zvážily svůj občanský postoj ve věci udělení ocenění v anketě Český slavík xenofobní hudební skupině a veřejně se k němu vyjádřily.

Oceněná skupina má jasné napojení na extrémní pravici a hlásá myšlenky neslučitelné se základními právními dokumenty České republiky tím, že podporuje nenávist vůči skupinám osob. Takovým interpretům nelze vyjadřovat jakoukoliv podporu.

Uvědomujeme si, že Český slavík je anketou mezi veřejností, o to více lze považovat přední umístění této xenofobní kapely již druhý rok po sobě za odraz současného trendu radikalizace společnosti. Současně je to také výsledek absolutní absence zásahů veřejně známých apolitických osobností do společenského diskurzu.

Jako osoby velmi dobře viditelné ve veřejném prostoru máte významný vliv na veřejné mínění. Nepodporujte tedy xenofobii a nenávist tím, že budete hledat omluvy, přehlížet fakta a mlčet. Využijte svého vlivu pro nastolení korektní a konstruktivní společenské diskuse. Podpořte demokracii tím, že jasně vyjádříte svůj názor.

Děkujeme těm osobnostem, které tak již učinily. Jejich postoj není jen výrazem jakési osobní statečnosti, ale především projevem zdravého občanského sebevědomí a uvědomělé snahy chránit základní hodnoty demokracie.

Členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny. Následují jména signatářů výzvy.

 

Vážení signatáři „Výzvy osobnostem českého veřejného života“.

Přečetl jsem si vaši výzvu a rozhodl jsem se na ni reagovat a položit vám několik otázek.

Vaši výzvu chápu tak, že schvalujete jednání a chování pana Radoslava Bangy, které předvedl na slavnostním vyhlašování výsledků soutěže Český slavík Mattoni 2016, a „vyzýváte ostatní osobnosti veřejného života, které tak ještě neučinily“, aby jeho chování napodobily. Pan Radoslav Banga svým chováním a jednáním zjitřil atmosféru v naší zemi a prohloubil příkopy ve společnosti. Skutečně toto chcete?

Dále z vaší výzvy vyplývá, že jste přesvědčeni o tom, že skupina Ortel porušuje zákony České republiky. Zmiňujete také přehlížení faktů. Tímto Vás důrazně žádám, abyste jako každý normální občan této země podali žalobu k soudu a vaše tvrzení dokázali u soudu předložením těchto faktů. To co se zde dlouhodobě děje a co se vy snažíte vaší výzvou dále vystupňovat, je naprosto ostudné. Jako členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny máte jistě dostatek možností konat. Vy však místo konání zákonných kroků zneužíváte své postavení a vyzýváte k honu na lidi – na skupinu Ortel.

Ptám se vás: „Co by se stalo, pokud by „Rada vlády pro záležitosti bílé většiny“ zveřejnila výzvu namířenou proti romské skupině nebo proti Romovi?“ Nepředstavitelné, viďte? Proč je to naopak realita?

Vaše tvrzení „Přední umístění této xenofobní kapely již druhý rok po sobě lze považovat za odraz současného trendu radikalizace společnosti.“ svědčí o tom, že jste naprosto mimo realitu. A to ze tří důvodů.

1) Česká republika má přibližně 10,5 miliónu obyvatel. Skupina Ortel dostala v letošním ročníku soutěže Český slavík Mattoni 2016 20 245 bodů. To je 0,19 % obyvatel naší země…, to je 19 lidí z 10 000 obyvatel. V roce 2015 dostala skupina Ortel 27 062 bodů. Toto je pro vás „odraz současného trendu radikalizace společnosti“?

2) Stále větší část našeho národa je frustrována tím, jak nám pořád neoprávněně předhazujete nenávist a diskriminaci vašeho etnika. Stále jste si nevšimli, jak je tato politika ke vztahu Romů k většinové společnosti a naopak kontraproduktivní?

3) Jsem přesvědčen o tom, že většinu hlasů skupině Ortel poslali úplně normální lidé. Nedivil bych se tomu, kdyby velká část těchto lidí poslala stejně jako já v minulosti svůj hlas například Vlastovi Horváthovi v soutěži SuperStar a učinili by tak znovu.

Skutečně se domníváte, že pan Radoslav Banga přispěl k nastolení korektní a konstruktivní společenské diskuse? Podle mě pouze rozvířil emoce. Současná situace mi spíše než diskusi připomíná hon na čarodějnice. Také si podle mě pletete demokracii s anarchií. Diskuse totiž vypadá jinak.

Moralizování „elit“ většinu lidí pouze popuzuje a štve a právě po moralizování vy ve vaší výzvě voláte.

Závěr vaší výzvy chápu tak, že „děkujete Radoslavu Bangovi a herečce Ivě Pazderkové za vyjádření jejich postoje, který podle vás není jen výrazem jeho osobní statečnosti, ale především projevem zdravého občanského sebevědomí a uvědomělé snahy chránit základní hodnoty demokracie.“

Sebevědomí panu Bangovi rozhodně nechybí, ochranu základních hodnot demokracie si však představuji jinak. Jsem přesvědčen o tom, že pan Radoslav Banga i vy děláte Romům medvědí službu. Důsledky toho, co pomáháte rozpoutat, však ponese celá naše společnost.

Autor: Libor Popovský | pondělí 5.12.2016 9:43 | karma článku: 40,81 | přečteno: 1489x
  • Další články autora

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma: 29,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma: 20,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma: 13,99 | Přečteno: 208x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Důvody, proč jsou výsledky letošních amerických prezidentských voleb velmi podezřelé

Článek Patricka Bashama "Reasons why the 2020 Presidential Election is Deeply Puzzling", který vyšel 27. listopadu 2020 v americkém on-line magazínu The Spectator, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

6.12.2020 v 13:34 | Karma: 38,53 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Byly prezidentské volby v USA ukradeny?

Článek Soerena Kerna "Was the US Election Stolen?", který vyšel 17. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

21.11.2020 v 9:16 | Karma: 33,41 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, řekl Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 238
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1728x
Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."