Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dvě poznámky k mediální válce proti Donaldu Trumpovi.

Dvě poznámky týkající se Donalda Trumpa - jedna k výsledku amerických voleb, druhá k počtu diváků na inauguraci prezidenta USA. Takových poznámek bych již mohl napsat dvacet. Média vedou proti Donaldu Trumpovi zákeřnou válku.

Ano, toto je zpožděný blog, ale říkám si: Lépe pozdě, než nikdy. 

Omezím se na dvě poznámky. Obě jsou podle mě naprosto logické a pro čtenáře, kteří se pohybují v diskusích, nenapíšu jistě nic nového. Rád bych věděl, kolik lidí manipulativním nadpisům, textům a fotografiím našich médií ještě slepě důvěřuje.

Poznámka první – Hillary Clintonovou volilo více amerických voličů…

Příznivci Hillary Clintonové často používají proti Donaldu Trumpovi argument, že Hillary Clintonovou volilo ve volbách více amerických voličů, než Donalda Trumpa. 

Tyto „demokratické“ argumenty mě vždy fascinují. Pravidla byla předem známa a nikdo proti nim neprotestoval – alespoň já jsem žádný protest nepostřehl. Tým Donalda Trumpa postavil svůj bitevní plán na faktu, že jim stačí zvítězit v určitých státech, aby Donald Trump získal dostatek hlasů volitelů a tento plán mu vyšel. Pokud by pravidla byla taková, že zvítězí ten kandidát na prezidenta, který získá více hlasů občanů, tak by jistě i tým Donalda Trumpa zvolil jinou strategii. Argument, že Hillary Clintonovou volilo více voličů tedy vítězství Donalda Trumpa nijak nesnižuje.  Je to pouhá zajímavost, nic víc.

Již to však téměř nikoho nepřekvapí, že když majitelé té jediné správné pravdy někde volby prohrají, tak nastane velký poprask a ulice jsou plné protestujících. Když však prohrají ti „zlí zaostalí nevzdělaní xenofobové a rasisti“, tak je na ulicích klid, nehoří žádná auta, nikdo nerozbíjí výlohy obchodů a výsledek voleb nikdo nenapadá. Jak je tedy možné, že majitelé té jediné správné pravdy sami sebe nazývají demokraty? To skutečně nechápu...

Napadají mě tyto analogie z oblasti sportu.

Pro fanoušky fotbalu. Hrají proti sobě dvě mužstva. Jeden tým drží míč na svých kopačkách sedmdesát procent hracího času a má drtivou převahu v poli. Gól soupeři však nedá. Mužstvu, které hraje v defenzívě, se podaří dva rychlé protiútoky a dá soupeři dva góly… To se přece stává. Tvrdí někdo, že dané mužstvo nevyhrálo?

Pro fanoušky tenisu. Zápas se hrál na tři vítězné sety. Jeden hráč vyhrál v pěti setech 3:2 na sety. Výsledky jednotlivých setů: 7:6, 7:6, 0:6, 4:6 a 6:4. Na sety vyhrál hráč č. 1, na gamy a pravděpodobně i na výměny však vyhrál hráč č. 2 – na gamy byl výsledek 24:28. Tvrdí v takovém případě snad někdo, že tenista č. 1 vyhrál neprávem?

 

Poznámka druhá – na inauguraci Donalda Trumpa bylo méně diváků...

Začalo to tak, že na Twitteru byla zveřejněna srovnávací fotografie, které porovnávala obsazenost prostranství před Kapitolem ve Washingtonu při inauguraci Donalda Trumpa v roce 2017 (vlevo) a Baracka Obamy v roce 2009 (vpravo).

Nepřijde mi na tom nic divného. Ve Washingtonu volilo Donalda Trumpa jen 4,1 % voličů, Hillary Clintonovou volilo 92,8 % voličů. Dá se tedy logicky předpokládat, že i vítězství Baracka Obamy ve Washingtonu bylo podobně drtivé.

Na fotografiích jsem nezaregistroval žádné Afroameričany. Nevím, jestli to je úmysl a média nám tím chtějí něco podsunout, nebo jestli se černí Američané  skutečně inaugurace Donalda Trumpa zúčastnili jen v malém počtu. Můžeme však myslím předpokládat, že se inaugurace Donalda Trumpa zúčastnilo méně Afroameričanů než první i druhé inaugurace Baracka Obamy. Inaugurace prvního černošského (z poloviny, matka byla bílá Američanka) prezidenta byla pro všechny Američany velkou událostí.

V roce 2015 žilo ve Washingtonu dle Wikipedie 48,3 % Afroameričanů a 44,1 % bílých Američanů (300 396). K 1. 7. 2016 měl Washington 681 170 obyvatel.  Američané jsou do politiky jistě zapálení mnohem více než my, ale výlet do Washingtonu pro ně jistě není levná a jednoduchá záležitost, tím spíše v době konání takové akce jako je inaugurace prezidenta. Vzhledem k okolnostem se mi proto účast na inauguraci Donalda Trumpa zdá skvělá.

Odhady počtu diváků na inauguraci Donalda Trumpa, které jsem postřehl, se pohybujíod 800 000 výše. Na fotografii z inaugurace Donalda Trumpa vlevo je vidět, že tribuny pro VIP hosty před Kapitolem jsou již minimálně z větší části obsazené.  Z toho usuzuji, že fotografie byla pořízena krátce před začátkem inaugurace. Nepředpokládám, že by v průběhu inaugurace byl povolen let letadla nebo vrtulníku tak blízko od Kapitolu. Použití fotky z inaugurace Baracka Obamy z roku 2009 na srovnávací fotografii je úsměvné, protože v roce 2009 se inaugurace Baracka Obamy zúčastnilo více diváků než v roce 2013.

Zajímavé porovnání fotografií z obou inaugurací Baracka Obamy a inaugurace Donalda Trumpa naleznete zde. (Pokud se vám nezobrazí celý článek, tak klikněte na modře zbarvený řádek s příkazem CONTINUE READING. Najetím kurzoru na střed fotky s nápisem REVEAL můžete posunovat dělící čáru mezi fotkami vlevo i vpravo.)

Jsem přesvědčen o tom, že ať už byl na inauguraci Donalda Trumpa jakýkoliv počet diváků, tak skončila úspěchem. Počet diváků na místě je jistě zajímavý, ale není pro mě rozhodující. Cílem inaugurace přece není soutěžit v počtu diváků, ale slavnostně a s respektem uvést nového prezidenta do úřadu, který přitom pronese svoji přísahu, svůj slib občanům vlastní země. Považoval bych za trapné, pokud by se příznivci Donalda Trumpa vozili zdarma do Washingtonu, jen aby bylo na inauguraci co nejvíce diváků. Také jsem rád, že na inauguraci nevystoupil žádný známý zpěvák ani zpěvačka, i když je to proto, že to odmítli oni a ne proto, že by o ně nebyl zájem.

Kdo ví, co si z inaugurace budeme pamatovat za 8 let. Kdo z nás si například dnes ještě pamatuje, žeBarack Obama musel svoji přísahu v roce 2009 o den později zopakovat (viz bod 5 v odkazu), protože byla neplatná z důvodu několika přeřeknutí údajně způsobených chybným předčítáním?

Závěr

Nejsmutnější na těchto událostech je pro mě nestoudná role médií. Každý myslící člověk dnes musí logicky být vůči mainstreamovým médiím velmi skeptický. Naprostá ztráta důvěry je logickým důsledkem toho, co většina médií dnes předvádí. Nekritické používání manipulativních nadpisů, textů a fotografií, jakož i nekritické přebírání informací z amerických médií světovým ani českým médiím dobrou reklamu rozhodně nedělá.

Sílí ve mně pocit, že Donald Trump je dnes pro česká média ještě větší nepřítel než Vladimír Putin a to je již na pováženou.

Donaldu Trumpovi se neměří stejným metrem jako jeho předchůdcům. To, co bylo v pořádku u Billa Clintona (stavba zdi na hranici s Mexikem) a u Baracka Obamy (dekret o zákazu vstupu občanů sedmi zemí do USA). Bude to dlouhá válka. Média se intenzivně snaží podkopat důvěru v Donalda Trumpa. Může se jim to podařit, ale za své případné vítězství draze zaplatí ztrátou důvěry.

Přeji Donaldu Trumpovi, aby z války, kterou proti němu vedou média, dokázal těžit minimálně tak dobře, jako to dokáže Miloš Zeman. 

 

P. S.: Po dopsání článku jsem našel zajímavý článek Institut Václava Klause na Inauguraci Donalda Trumpa od přímého účastníka inaugurace. 

 

Autor: Libor Popovský | pondělí 6.2.2017 9:01 | karma článku: 39,28 | přečteno: 1561x
  • Další články autora

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma: 29,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma: 20,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma: 13,99 | Přečteno: 208x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Důvody, proč jsou výsledky letošních amerických prezidentských voleb velmi podezřelé

Článek Patricka Bashama "Reasons why the 2020 Presidential Election is Deeply Puzzling", který vyšel 27. listopadu 2020 v americkém on-line magazínu The Spectator, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

6.12.2020 v 13:34 | Karma: 38,53 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Byly prezidentské volby v USA ukradeny?

Článek Soerena Kerna "Was the US Election Stolen?", který vyšel 17. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

21.11.2020 v 9:16 | Karma: 33,41 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 238
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1728x
Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."