Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Budoucnost Evropské unie?

Překlad původního textu Soerena Kerna „The Future of the European Union?" pro českou verzi webu Gatestone Institute zpracovaný paní Helenou Kolínskou a mnou.
  • Dokument neuvažuje o scénáři, ve kterém Evropská unie čelí kolapsu, nebo ve kterém se hlavní členské státy rozhodnou následovat britský příklad a opustí blok.
  • Evropská komise, ve výjimečném návalu otevřenosti připouští, že evropský federalismus riskuje “ztrátu podpory částí společnosti, které mají pocit, že EU nemá potřebnou legitimitu, nebo že orgánům jednotlivých států přebírá příliš mnoho pravomocí.”
  • Komise nebere v úvahu možnost, že by EU v roce 2025 nemusela vůbec existovat.

Evropská komise zveřejnila dokument popisující pět scénářů, jak by se mohla Evropská unie vyvíjet v příštích deseti letech.

Tzv. Bílá kniha o budoucnosti Evropy, která bude předložena na summitu v Římě dne 25. března 2017 u příležitosti 60. výročí Evropské unie, má být „výchozím bodem pro širší veřejnou diskusi o budoucnosti našeho kontinentu.“

Každý z pěti scénářů je založen na předpokladu, že “27 členských států bude pokračovat kupředu společně jako Unie”.

Dokument nebere v úvahu možnost, že by se EU mohla zhroutit nebo rozpadnout, nebo že by pravomoci EU mohly být dokonce výrazně omezeny. V dokumentu se uvádí:

“Diskuse o budoucnosti EU byla příliš často redukována na binární výběr „více či méně Evropy“. Takový přístup je zavádějící a příliš zjednodušující. Níže uvedené možnosti sahají od statusu quo přes změnu záběru a priorit, až k dílčímu či kolektivnímu skoku vpřed.“

Nicméně to, že Evropská komise, výkonný administrativní orgán Evropské unie, veřejně byť jen zvážila alternativy k plnohodnotnému evropskému federalismu je dokladem rostoucí moci a vlivu politických hnutí proti EU v Evropě.

“Rodinná fotografie” Evropské Komise, v čele s prezidentem Komise Jean-Claude Junckerem, v roce 2014. (Zdroj: Evropský parlament)

Tento dokument by byl vskutku nemyslitelný před Brexitem - což je zkratka pro „britský odchod“ a odkaz na 23. června 2016, kdy v referendu britští občané hlasovali pro odchod z Evropské unie - a vzestupem proti-EU populistických stran v Rakousku, Velké Británii, Francii, Německu a Nizozemsku a v ostatních zemích. Dokument připouští:

“Nic nenasvědčuje tomu, že by se problémy, které musí EU řešit, zmírňovaly. Naše ekonomika se zotavuje z globální finanční krize, oživení se však neprojevuje dostatečně rovnoměrně. Části našeho sousedství jsou destabilizovány, což má za následek největší uprchlickou krizi od druhé světové války. Teroristé zaútočili v centrech našich měst. Objevují se nové globální mocnosti a staré se vyrovnávají s novou realitou. A v loňském roce se voliči jednoho z našich členských států rozhodli Unii opustit.”

Toto je pět scénářů pro EU do roku 2025:

1) Pokračování v dosavadní praxi. 2) Pouze jednotný trh. 3) Státy, které chtějí, dělají vice. 4) Dělat méně, zato efektivněji. 5) Dělat mnohem více společně.

Scénář 1: Pokračování v dosavadní praxi.

Tento scénář předpokládá status quo s tím, že se EU bude trmácet vpřed s „kumulativním pokrokem“ od krize ke krizi. Dokument vysvětluje:

“Priority jsou pravidelně aktualizovány, problémy řešeny, jakmile se objeví, a v souladu s tím je přijímána nová legislativa. Rychlost rozhodování závisí na překonávání názorových rozdílů za účelem splnění společných dlouhodobých priorit.”

Scénář 2: Pouze jednotný trh.

Tento scénář předpokládá, že se Evropská unie znovu zaměří na jednotný trh, který se týká volného pohybu zboží, služeb, kapitálu a osob uvnitř bloku:

“Ve scénáři, ve kterém se EU27 není schopna dohodnout na dalším postupu v mnoha oblastech politik, se hlavní pozornost stále více zaměřuje na prohloubení některých klíčových aspektů jednotného trhu. Chybí sdílené odhodlání pracovat ve větší míře společně v oblastech, jako jsou migrace, bezpečnost nebo obrana. Fungování jednotného trhu se stane hlavním důvodem pro existenci EU27.“

Scénář 3: Státy, které chtějí, dělají více.

Tento scénář předpokládá tzv. vícerychlostní Evropu, v níž některé členské státy budou pokračovat v integraci v určitých oblastech, zatímco jiné členské státy v integraci pokračovat nebudou:

“Ve scénáři, ve kterém EU27 postupuje stejně jako dnes, ale některé členské státy chtějí společně dosáhnout více, se vytvoří jedna nebo více „koalicí ochotných“, aby spolupracovaly v konkrétních oblastech politik. Sem mohou patřit např. obrana, vnitřní bezpečnost, daně nebo sociální politika.”

Scénář 4: Dělat méně, zato efektivněji.

Tento scénář předpokládá, že EU bude klást větší důraz na některé oblasti politiky, a zároveň sníží své zaměření na jiné: 

“EU 27 se rozhodne, že soustředí svou pozornost a omezené zdroje na menší počet oblastí…. V důsledku toho je EU 27 schopna ve vybraných prioritních oblastech reagovat rychleji a rozhodněji.… Jinde EU 27 přestává jednat nebo dělá méně…. Význam EU ve světě se mění v závislosti na jejích nově nastavených závazcích.”

Scénář 5: Dělat mnohem více společně.

Tento scénář je preferovanou možností Evropské komise: Evropský federalismus:

“Podle tohoto scénáře, kdy panuje shoda v tom, že ani EU 27, ani evropské země samy o sobě nejsou dostatečně dobře vybaveny k tomu, aby mohly čelit každodenním výzvám, se členské státy rozhodnou, že budou sdílet více kompetencí, zdrojů a rozhodovacích pravomocí ve všech oblastech.“

“Výsledkem je prohloubení spolupráce mezi všemi členskými státy ve všech oblastech, která bude mnohem intenzivnější než kdy v minulosti…. Rozhodnutí jsou na evropské úrovni rychleji přijímána a neprodleně vymáhána.“

“Na mezinárodní scéně a v oblasti obchodu Evropa vystupuje a jedná jednotně, na většině mezinárodních fór je zastoupena jedním křeslem. Evropský parlament má poslední slovo ve věcech mezinárodních obchodních dohod. Obrana a bezpečnost jsou prioritami. Je vytvořena Evropská obranná unie, která se vzájemně doplňuje s NATO. Spolupráce v bezpečnostních otázkách je běžnou praxí.“

Dokument rovněž dává nahlédnout do toho, jak evropský federalismus může vypadat v praxi:

“Občané cestující do zahraničí obdrží konzulární ochranu a pomoc velvyslanectví EU, která v některých částech světa nahradila velvyslanectví jednotlivých členských států. Občané států mimo EU, kteří chtějí cestovat do Evropy, mohou podat žádosti o udělení víza prostřednictvím téže sítě.“

 

Evropská komise, ve výjimečném návalu otevřenosti připouští, že evropský federalismus riskuje 

“ztrátu podpory částí společnosti, které mají pocit, že EU nemá potřebnou legitimitu, nebo že orgánům jednotlivých států přebírá příliš mnoho pravomocí.”

Dokument však neuvažuje o scénáři, ve kterém Evropská unie čelí kolapsu, nebo ve kterém se hlavní členské státy rozhodnou následovat britský příklad a opustí blok.

 Ve Francii a v Nizozemsku – dvou z původních šesti zakládajících členů EU - vedou v průzkumech veřejného mínění proti-EU kandidáti. Marine Le Pen i Geert Wilders slíbili vyhlásit referenda o pokračujícím členství v EU. Pokud by jedna nebo obě z těchto zemí opustily EU v době, kdy Itálie a Řecko jsou ve fiskálním zlomu, kolaps bloku by se jevil stále více možný.

Evropská komise tvrdí, že její Bílá kniha označuje “počátek procesu, kdy se EU-27 společně rozhodnou o budoucnosti svého svazu.“ Komise však nebere v úvahu možnost, že by EU v roce 2025 nemusela vůbec existovat.

 

Soeren Kern je spolupracovník Gatestone Institute se sídlem v New Yorku, USA, spolupracuje také s madridským Grupo de Estudios Estratégicos / Strategic Studies Group. 

Česká verze webu Gatestone Institute.

Autor: Libor Popovský | čtvrtek 30.3.2017 13:03 | karma článku: 19,23 | přečteno: 858x
  • Další články autora

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma: 29,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma: 20,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma: 13,99 | Přečteno: 208x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Důvody, proč jsou výsledky letošních amerických prezidentských voleb velmi podezřelé

Článek Patricka Bashama "Reasons why the 2020 Presidential Election is Deeply Puzzling", který vyšel 27. listopadu 2020 v americkém on-line magazínu The Spectator, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

6.12.2020 v 13:34 | Karma: 38,53 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Byly prezidentské volby v USA ukradeny?

Článek Soerena Kerna "Was the US Election Stolen?", který vyšel 17. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

21.11.2020 v 9:16 | Karma: 33,41 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Americké prezidentské volby ještě neskončily

Článek Chrisse Farrella "The Election is Not Over", který vyšel 9. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

11.11.2020 v 9:14 | Karma: 32,71 | Přečteno: 1178x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Itálie: Za obranu státních hranic skončíte u soudu

Článek Giulia Meottiho "Italy: Defend National Borders, End Up on Trial", který vyšel 11. října 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

27.10.2020 v 9:18 | Karma: 34,25 | Přečteno: 821x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Komentáře prominentních černochů ke hnutí Black Lives Matter – část 1

Článek Soerena Kerna "Black Appraisals of Black Lives Matter – Part I", který vyšel 15. září 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

8.10.2020 v 9:13 | Karma: 35,32 | Přečteno: 1587x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Donald Trump a Nobelova cena míru: Radši obchodovat než válčit

Článek Amira Taheriho "Trump and Nobel Prize: Make Deals Not War", který vyšel 20. září 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

5.10.2020 v 9:12 | Karma: 22,69 | Přečteno: 345x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Black Lives Matter: „Všechno to tady podpálíme“ – část 2

Článek Soerena Kerna "Black Lives Matter: "We Will Burn Down This System" - Part II", který vyšel 2. srpna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

19.8.2020 v 9:12 | Karma: 32,35 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Black Lives Matter: „Jsme vyškolené marxistky" - část 1

Článek Soerena Kerna "Black Lives Matter: "We Are Trained Marxists" - Part I", který vyšel 2. července 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

23.7.2020 v 9:15 | Karma: 36,59 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Stručná historie Antify: část 2 - Antifa v USA

Článek Soerena Kerna "A Brief History of Antifa: Part II", který vyšel 23. června 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

7.7.2020 v 9:15 | Karma: 24,48 | Přečteno: 533x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Stručná historie Antify: část 1

Článek Soerena Kerna "A Brief History of Antifa: Part I", který vyšel 12. června 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

29.6.2020 v 9:15 | Karma: 29,40 | Přečteno: 739x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Evropa: Protikřesťanské útoky dosáhly v roce 2019 rekordního počtu

Článek Soerena Kerna "Europe: Anti-Christian Attacks Reach All-Time High in 2019", který vyšel 1. ledna 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

11.5.2020 v 9:15 | Karma: 26,52 | Přečteno: 619x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Nový evropský intelektuální fašismus

Článek Giulia Meottiho "Europe's New Academic Fascism", který vyšel 23. února 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

4.5.2020 v 9:15 | Karma: 36,38 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Koronavirus: Monstrózní čínské mlžení

Článek Giulia Meottiho "Coronavirus: China's Great Cover-up", který vyšel 5. dubna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

14.4.2020 v 9:15 | Karma: 22,36 | Přečteno: 643x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Koronavirus: Čína zaplavuje Evropu nekvalitním zdravotnickým materiálem

Článek Soerena Kerna "Coronavirus: China Floods Europe With Defective Medical Equipment", který vyšel 3. dubna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

9.4.2020 v 9:05 | Karma: 18,86 | Přečteno: 431x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Západ se musí probudit a postavit se čínské věrolomnosti čelem

Článek Giulia Meottiho "The West Needs to Wake Up to China's Duplicity", který vyšel 28. března 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

7.4.2020 v 9:07 | Karma: 24,47 | Přečteno: 851x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Koronavirus: Evropská unie v rozkladu

Článek Soerena Kerna "Coronavirus: The European Union Unravels", který vyšel 27. března 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

3.4.2020 v 9:15 | Karma: 29,59 | Přečteno: 909x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Zprávě EU o integraci migrantů uniká podstata problému

Článek Judith Bergman "New EU Report on Integration Misses the Point", který vyšel 25. ledna 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

30.3.2020 v 9:15 | Karma: 36,22 | Přečteno: 1334x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 238
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1728x
Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."