Markéta Vondroušová to dokázala! Zrodila se nová česká tenisová hvězda.

17. 04. 2017 9:00:45
Česká tenistka Markéta Vondroušová to dokázala! Ve finále turnaje WTA v Bielu porazila Anett Kontaveitovou z Estonska a ve svých 17 letech (28. 6. jí bude 18 let) přetavila svůj druhý start na turnaji WTA v turnajové vítězství.

Tenis sleduji již od dětství. Dlouho jsem sledoval jen kolektivní soutěže – mužský Davis Cup a ženský Fed Cup (dříve Pohár Federace). V paměti mi uvízly tenisové bitvy Pavla Složila, Tomáše Šmída, Miloše Mečíře, Milana Šrejbera, Petra Kordy a Karla Nováčka. Pamatuji si zápasy Heleny Sukové, Hany Mandlíkové, Jany Novotné. Hlavně v období od roku 2011 nám fanouškům naši tenisté a tenistky udělali mnoho radosti. Tým mužů kolem Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka vyhrál Davis Cup v letech 2012 a 2013. Tým žen postavený kolem Petry Kvitové zvítězil ve Fed Cupu již pětkrát v letech 2011, 2012, 2014, 2015 a 2016.

V posledních letech jsem hlavně díky Petře Kvitové začal sledovat i individuální výkony našich tenistů a tenistek. Rád se občas podívám i na naše ostatní tenistky a tenisty, ale Petra je prostě Petra. Nyní, když si Petra Kvitová léčí pořezanou ruku, sleduji tenis mimo kolektivní soutěže méně.

Přestože jsem tedy na skvělé výkony našich tenistů a tenistek zvyklý, tak mě minulý týden svými výkony na turnaji ve švýcarském Bielu uchvátila Markéta Vondroušová. Markétu Vondroušovou jsem poprvé začal více vnímat až na začátku letošního roku při jejím úspěšném tažení na australských turnajích ITF. V minulosti jsem její jméno vnímal pouze v souvislosti s jejím působením ve čtyřhře s Miriam Kolodziejovou.

Její letošní bilance je fenomenální - 40 výher a 4 prohry, 32 výher a 4 prohry na turnajích ITF a 8 výher (3 výhry v kvalifikaci a 5 výher v hlavní soutěži) na turnaji WTA ve švýcarském Bielu. Markéta Vondroušová přitom od května do prosince 2016 nehrála 8 měsíců kvůli bolestem lokte. Na turnaje se vrátila až v lednu letošního roku.

Markéta Vondroušová na mě působí dojmem komplexní vyzrálé tenistky. Hraje levou rukou, má skvělý jednoruční forehand i obouruční backhand, není to jen "bum – bum" tenis, hraje chytře – často používá kraťasy i loby, její hra nad hlavou je na velmi dobré úrovni. Má velmi dobrou fyzickou kondici, a přestože hraje agresivně, tak dělá málo nevynucených chyb. Psychicky se zdá být velmi silná. Její největší rezervu vidím v nízkém procentu 1. podání do kurtu. Je pro mě velkým objevem a je bezesporu velkou nadějí českého tenisu. Její tenis mě baví a těším se na její další zápasy.

Ve světovém žebříčku WTA se nyní posunula z 233. na 117. místo a pokud bude zdravá, tak její vzestup tenisovým žebříčkem bude pokračovat, protože od června do konce roku nebude obhajovat žádné body. Pokud bude hrát tak, jako dosud, tak skončí hodně vysoko.

Její skvělá forma neušla ani Petru Pálovi, který ji nominoval do semifinále Fed Cupu, které se bude hrát 22. - 23. dubna, spolu s Kateřinou Siniakovou, Kristýnou Plíškovou a Denisou Allertovou. V den zveřejnění nominace 12. dubna přitom Markéta postoupila teprve do 2. kola turnaje v Bielu. Od té doby porazila další 4 hráčky a potvrdila, že jí Petr Pála nominoval do semifinále Fed cupu oprávněně.

Těším se na zápas semifinále Fed Cupu našich tenistek s týmem USA a jsem zvědav, jak se svěřenkyně trenérů Jiřího Hřebce a Zdeňka Kubíka vyrovná se specifickou atmosférou týmové soutěže a se změnou povrchu na antuku.

Přeji Markétě Vondroušové pevné zdraví, přeji jí, aby se dobře vyrovnala se zájmem médií a nastupující popularitou, které s sebou její současné i budoucí úspěchy přinesou. Při hře, kterou předvádí letos, o fanoušky mít nouzi rozhodně nebude.

Pokud jste fanoušky tenisu a finále turnaje v Bielu jste neviděli, tak si udělejte čas a podívejte se na jeho záznam, stojí to za to.

Cesta Markéty Vondroušové turnajem WTA v Bielu.

1. kolo kvalifikace: Markéta Vondroušová vs Andrianjafitrimo Tessah 4 – 6, 6 – 3, 6 - 4

2. kolo kvalifikace: Markéta Vondroušová vs Aryna Sabalenka 2 – 6, 6 – 2, 6 - 1

3. kolo kvalifikace: Markéta Vondroušová vs Jasmine Paolini. 7 – 5, 6 - 2

1. kolo: Markéta Vondroušová vs Lina Gjorchevska 7 – 6, 6- 1

Osmifinále: Markéta Vondroušová vs Anikka Becková. 6 – 1, 6 - 3

Čtvrtfinále: Markéta Vondroušová vs Kristýna Plíšková 6 – 2, 7 – 5

Semifinále: Markéta Vondroušová vs Barbora Strýcová 7 – 6, 6 – 2

Finále: Markéta Vondroušová vs Anett Kontaveitová 6 - 4, 7 – 6

Highlights.

Úder dne dle WTA.

Záznam celého zápasu.

Rozhovor s Markétou Vondroušovou po vyhraném finále nad Anett Kontaveitovou: Tolik peněz! žasla šampionka Vondroušová. Co s nimi? Mamka mi poradí.

Rozhovor s Markétou Vondroušovou po vyhraném semifinále nad Barborou Strýcovou: Česká kometa Vondroušová: Finále? Nikdy se nevzdávám, vždycky bojuju.

Rozhovor s Markétou Vondroušovou pro Tenisový svět z 5. 9. 2016.

Profil Markéty Vondroušové na Tenisportál.cz

Markéta Vondroušová na Wikipedii.

Autor: Libor Popovský | pondělí 17.4.2017 9:00 | karma článku: 17.34 | přečteno: 593x

Další články blogera

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma článku: 29.38 | Přečteno: 606 | Diskuse

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma článku: 20.93 | Přečteno: 430 | Diskuse

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 208 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 238 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1724

Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...