Libor Popovský

Markéta Vondroušová to dokázala! Zrodila se nová česká tenisová hvězda.

17. 04. 2017 9:00:45
Česká tenistka Markéta Vondroušová to dokázala! Ve finále turnaje WTA v Bielu porazila Anett Kontaveitovou z Estonska a ve svých 17 letech (28. 6. jí bude 18 let) přetavila svůj druhý start na turnaji WTA v turnajové vítězství.

Tenis sleduji již od dětství. Dlouho jsem sledoval jen kolektivní soutěže – mužský Davis Cup a ženský Fed Cup (dříve Pohár Federace). V paměti mi uvízly tenisové bitvy Pavla Složila, Tomáše Šmída, Miloše Mečíře, Milana Šrejbera, Petra Kordy a Karla Nováčka. Pamatuji si zápasy Heleny Sukové, Hany Mandlíkové, Jany Novotné. Hlavně v období od roku 2011 nám fanouškům naši tenisté a tenistky udělali mnoho radosti. Tým mužů kolem Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka vyhrál Davis Cup v letech 2012 a 2013. Tým žen postavený kolem Petry Kvitové zvítězil ve Fed Cupu již pětkrát v letech 2011, 2012, 2014, 2015 a 2016.

V posledních letech jsem hlavně díky Petře Kvitové začal sledovat i individuální výkony našich tenistů a tenistek. Rád se občas podívám i na naše ostatní tenistky a tenisty, ale Petra je prostě Petra. Nyní, když si Petra Kvitová léčí pořezanou ruku, sleduji tenis mimo kolektivní soutěže méně.

Přestože jsem tedy na skvělé výkony našich tenistů a tenistek zvyklý, tak mě minulý týden svými výkony na turnaji ve švýcarském Bielu uchvátila Markéta Vondroušová. Markétu Vondroušovou jsem poprvé začal více vnímat až na začátku letošního roku při jejím úspěšném tažení na australských turnajích ITF. V minulosti jsem její jméno vnímal pouze v souvislosti s jejím působením ve čtyřhře s Miriam Kolodziejovou.

Její letošní bilance je fenomenální - 40 výher a 4 prohry, 32 výher a 4 prohry na turnajích ITF a 8 výher (3 výhry v kvalifikaci a 5 výher v hlavní soutěži) na turnaji WTA ve švýcarském Bielu. Markéta Vondroušová přitom od května do prosince 2016 nehrála 8 měsíců kvůli bolestem lokte. Na turnaje se vrátila až v lednu letošního roku.

Markéta Vondroušová na mě působí dojmem komplexní vyzrálé tenistky. Hraje levou rukou, má skvělý jednoruční forehand i obouruční backhand, není to jen "bum – bum" tenis, hraje chytře – často používá kraťasy i loby, její hra nad hlavou je na velmi dobré úrovni. Má velmi dobrou fyzickou kondici, a přestože hraje agresivně, tak dělá málo nevynucených chyb. Psychicky se zdá být velmi silná. Její největší rezervu vidím v nízkém procentu 1. podání do kurtu. Je pro mě velkým objevem a je bezesporu velkou nadějí českého tenisu. Její tenis mě baví a těším se na její další zápasy.

Ve světovém žebříčku WTA se nyní posunula z 233. na 117. místo a pokud bude zdravá, tak její vzestup tenisovým žebříčkem bude pokračovat, protože od června do konce roku nebude obhajovat žádné body. Pokud bude hrát tak, jako dosud, tak skončí hodně vysoko.

Její skvělá forma neušla ani Petru Pálovi, který ji nominoval do semifinále Fed Cupu, které se bude hrát 22. - 23. dubna, spolu s Kateřinou Siniakovou, Kristýnou Plíškovou a Denisou Allertovou. V den zveřejnění nominace 12. dubna přitom Markéta postoupila teprve do 2. kola turnaje v Bielu. Od té doby porazila další 4 hráčky a potvrdila, že jí Petr Pála nominoval do semifinále Fed cupu oprávněně.

Těším se na zápas semifinále Fed Cupu našich tenistek s týmem USA a jsem zvědav, jak se svěřenkyně trenérů Jiřího Hřebce a Zdeňka Kubíka vyrovná se specifickou atmosférou týmové soutěže a se změnou povrchu na antuku.

Přeji Markétě Vondroušové pevné zdraví, přeji jí, aby se dobře vyrovnala se zájmem médií a nastupující popularitou, které s sebou její současné i budoucí úspěchy přinesou. Při hře, kterou předvádí letos, o fanoušky mít nouzi rozhodně nebude.

Pokud jste fanoušky tenisu a finále turnaje v Bielu jste neviděli, tak si udělejte čas a podívejte se na jeho záznam, stojí to za to.

Cesta Markéty Vondroušové turnajem WTA v Bielu.

1. kolo kvalifikace: Markéta Vondroušová vs Andrianjafitrimo Tessah 4 – 6, 6 – 3, 6 - 4

2. kolo kvalifikace: Markéta Vondroušová vs Aryna Sabalenka 2 – 6, 6 – 2, 6 - 1

3. kolo kvalifikace: Markéta Vondroušová vs Jasmine Paolini. 7 – 5, 6 - 2

1. kolo: Markéta Vondroušová vs Lina Gjorchevska 7 – 6, 6- 1

video //www.youtube.com/embed/8-FTZdigtTg

Osmifinále: Markéta Vondroušová vs Anikka Becková. 6 – 1, 6 - 3

Čtvrtfinále: Markéta Vondroušová vs Kristýna Plíšková 6 – 2, 7 – 5

video //www.youtube.com/embed/k54hwotPxBs

Semifinále: Markéta Vondroušová vs Barbora Strýcová 7 – 6, 6 – 2

video //www.youtube.com/embed/DIGJVn6-P14

Finále: Markéta Vondroušová vs Anett Kontaveitová 6 - 4, 7 – 6

Highlights.

video //www.youtube.com/embed/AV9mR8nhedc

Úder dne dle WTA.

video //www.youtube.com/embed/sk7G9BSqZiQ

Záznam celého zápasu.

video //www.youtube.com/embed/-1oIcv01lz0

Rozhovor s Markétou Vondroušovou po vyhraném finále nad Anett Kontaveitovou: Tolik peněz! žasla šampionka Vondroušová. Co s nimi? Mamka mi poradí.

Rozhovor s Markétou Vondroušovou po vyhraném semifinále nad Barborou Strýcovou: Česká kometa Vondroušová: Finále? Nikdy se nevzdávám, vždycky bojuju.

Rozhovor s Markétou Vondroušovou pro Tenisový svět z 5. 9. 2016.

Profil Markéty Vondroušové na Tenisportál.cz

Markéta Vondroušová na Wikipedii.

Autor: Libor Popovský | karma: 17.34 | přečteno: 593 ×
Poslední články autora