Rozhodla se Evropa spáchat sebevraždu?

29. 06. 2017 9:12:38
Překlad článku Judith Bergman „Europe: Choosing Suicide?" pro českou verzi webu Gatestone Institute zpracovaný paní Helenou Kolínskou a mnou.
  • Ministr spravedlnosti Spojeného království Chris Grayling v lednu 2015 řekl: "Potřebujeme v naší zemi naléhavou a rozsáhlou reformu zákonů o lidských právech, abychom se ubezpečili, že nemohou být překrouceny tak, aby sloužily zájmům těch, kteří chtějí ubližovat naší společnosti."
  • Švédská zpravodajská služba považovala jednoho migranta za příliš nebezpečného na to, aby zůstal ve Švédsku, proto imigrační úřady usilovaly o jeho deportaci zpět do Sýrie. Neuspěly: zákon jeho deportaci do Sýrie neumožňuje, protože existuje riziko, že by mohl být zatčen nebo popraven. Místo toho byl propuštěn a volně se pohybuje po Malmö.
  • Ministr spravedlnosti Spojeného království Chris Grayling v lednu 2015 řekl: "Ani za milión let by autory původní Úmluvy o lidských právech nenapadlo, že by ji jednoho dne mohli zneužít jednotlivci, kteří představují nebezpečí pro naši zemi a náš způsob života k tomu, aby dostali povolení k pobytu v naší zemi..."

Po teroristickém útoku v Manchesteru se ukázalo, že ve Velké Británii není úplně na svobodě "jen" 3 000 džihádistů, jak byla veřejnost dříve informována, ale spíše daleko děsivější počet 23 000 džihádistů. Podle The Times:

„Zhruba 3 000 lidí z této celé skupiny je považováno za přímou hrozbu a jsou předmětem vyšetřování nebo aktivního sledování v 500 operacích, které provozují policejní a zpravodajské služby. Dalších 20 000 lidí se objevilo v předchozích šetřeních a je kategorizováno jako představující 'zbytkové riziko'.“

Proč o tom nebyla veřejnost informována dříve?

Stojí za povšimnutí, že mezi těmi, kteří zřejmě představovali jen "zbytkové riziko", a proto již nebyli pod dohledem, byl i Salman Abedi, bombový atentátník v Manchestru a Khalid Masood, Westminsterský vrah.

Zdá se, že policejní agentury a zpravodajské služby ve Velké Británii, zápasící s nedostatkem personálu, nejsou plnohodnotným protivníkem 23 000 džihádistů. Již v červnu 2013 odhadla bývalá šéfka MI5 Dáma (1) Stella Rimingtonová, že bude potřebovat přibližně 50 000 agentů MI5 na plný úvazek, aby monitorovali 2 000 extremistů nebo potenciálních teroristů 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. To je více než desetinásobek současného počtu zaměstnanců MI5. Andrew Parker, generální ředitel Security Service, v říjnu 2015 uvedl, že "rozsah a tempo" nebezpečí pro Spojené království je na úrovni, kterou ještě nikdy ve své 32-leté kariéře neviděl.

Zdá se, že britští politici tato varování důsledně ignorovali a dovolili, aby se neudržitelná situace v zemi dále zhoršovala, dokud se "novým normálem" nestali džihádisté vraždící pro Alláha děti na popových koncertech.

Vzhledem k astronomickým nákladům na monitorování 23 000 džihádistů se zdá, že jediným realistickým řešením tohoto obrovského bezpečnostního problému je deportace džihádistů, nebo alespoň cizích státních příslušníků mezi těmito 3 000 sledovanými, protože představují reálnou hrozbu.

Britští občané představují samostatný problém, protože nemohou být deportováni. Přesto je deportace v boji proti islámskému terorismu nedostatečně využívána: politici se příliš obávají mezinárodních úmluv o lidských právech - tedy lidských práv džihádistů a odsouzených teroristů; na lidská práva svého vlastního obyvatelstva ohled neberou.

Společnost „Henry Jackson Society“ v roce 2015 zjistila, že od roku 2005 do roku 2015, bylo 28 odsouzeným nebo podezřelým z terorismu dovoleno zůstat ve Velké Británii a bránit se deportaci pomocí Zákona o lidských právech. Naproti tomu Ministerstvo vnitra naprosto neuvěřitelně uvedlo, že neshromažďuje údaje o počtech podezřelých z terorismu, kterým soudy vydaly povolení k pobytu ve Velké Británii.

Podle Evropské úmluvy o lidských právech a britského Zákona o lidských právech jsou jednotlivci chráněni před mučením a nelidským nebo ponižujícím zacházením.

Jelikož těchto 28 teroristů pochází ze zemí se špatnou pověstí v oblasti lidských práv, tak je jim dovoleno zůstat ve Spojeném království. Ohrazují se tím, že pokud by byli deportováni do své země původu, tak by mohli čelit mučení.

Robin Simcox, výzkumný pracovník společnosti Henry Jackson, řekl:

„Neschopnost deportovat cizí státní příslušníky, kteří jsou národní bezpečnostní hrozbou, je problém, který sužuje již několik po sobě jdoucích vlád. Ani koaliční vláda (2) nebyla schopna ukázat, že dokáže vyřešit problémy s relevantní legislativou, o nic víc než její předchůdci. Toto se musí změnit a to velmi rychle.“

Neexistuje žádná záhadná síla, která by zabránila změně legislativy; vše, co je zapotřebí, je politická vůle opustit mezinárodní úmluvy, které v současné době zakazují nebo znemožňují takové deportace. Již v roce 2015 ministr spravedlnosti Chris Grayling řekl:

"Ani za milión let by autory původní Úmluvy o lidských právech nenapadlo, že by ji jednoho dne mohli zneužít jednotlivci, kteří představují nebezpečí pro naši zemi a náš způsob života, k tomu, aby dostali povolení k pobytu v naší zemi..."

„Nechce se mi věřit, že bychom mohli být v takové situaci, kdy jsme paralyzováni do té míry, že nám to více méně znemožňuje chránit naše občany.

"Potřebujeme v naší zemi naléhavou a rozsáhlou reformu zákonů o lidských právech, abychom se ubezpečili, že nemohou být překrouceny tak, aby sloužily zájmům těch, kteří chtějí ubližovat naší společnosti."

Jak v lednu 2015 řekl ministr spravedlnosti Spojeného království Chris Grayling: "Potřebujeme v naší zemi naléhavou a rozsáhlou reformu zákonů o lidských právech, abychom se ubezpečili, že nemohou být překrouceny tak, aby sloužily zájmům těch, kteří chtějí ubližovat naší společnosti." (Foto Dan Kitwood / Getty Images)

Mnoho politiků předstírá, že tyto mezinárodní úmluvy jsou věčné, téměř božské, nástroje práva, ke kterým jsou navždy vázáni. Takové předstírání není jen hazardem, ale je přímo zločinem v době, kdy se tyto konvence staly nástroji proti nejzákladnějším svobodám - fyzické bezpečnosti, právu na život - občanů, které měly chránit. Žádný z autorů pravděpodobně nezamýšlel, aby tyto konvence byly zneužívány jako užitečné nástroje v "zákonodárství" na ochranu teroristů a jejich stoupenců.

Příkladem takového zneužívání je zacházení s odsouzeným teroristickým operativcem al-Kajdy, Bagdádem Mezianem. Měl vazby na útoky v Paříži; a v roce 2003 byl uvězněn na 11 let kvůli provozování sítě na podporu terorismu, stále však žije ve Velké Británii. Zákon o lidských právech použil na to, aby se ubránil deportaci do svého rodného Alžírska. Po výkonu trestu může ve Velké Británii svobodně pokračovat ve svých teroristických akcích.

Podle nejnovějších zpráv, se může zdát, že chybné priority policejních sil Spojeného království, zapříčiňují určitou část jejich selhání, pokud jde o účinnou obranu proti tisícům džihádistů.

Podle Cambridge News byla do domu v Cherry Hintonu po stížnosti ze strany veřejnosti na příliš hlasitou hudbu poslána policejní helikoptéra a deset policistů.

Zpočátku byla k případu vyslána pouze jedna policistka, ale poté, co policistku zřejmě "urazila" píseň vysmívající se mrtvému teroristovi Usámovi bin Ládinovi, stiskla "poplachové tlačítko" a tím zavolala posily – další policisty a vrtulník.

Hosté tohoto malého mejdanu jsou podle policejního mluvčího hrabství Cambridgeshire nyní vyšetřováni za spáchání "údajného incidentu podněcování rasové nenávisti".

Co by koneckonců mohlo být naléhavější než vyšetřování jednoho mejdanu, kde se hrála parodie na bin Ládina, když máme v ulicích Británie pouhých 23 000 džihádistů?

Problém džihádistů volně se pohybujících ve společnosti není samozřejmě omezen jen na Spojené království. Nedávno byl Syřan, který přišel do Švédska jako "uprchlík" v roce 2015, osvobozen u soudu, kde byl obžalován za napadení šíitských muslimů ve Švédsku zápalnými bombami.

Když při monitorovaných výsleších na policii uvedl, že se považuje za džihádistu, který se chce stát mučedníkem, tak ho, i vzhledem k tomu, že byl v kontaktu s ISIS, švédská zpravodajská služba začala považovat za příliš nebezpečného na to, aby zůstal ve Švédsku. Imigrační úřady proto usilovaly o to, aby byl deportován do Sýrie. Neuspěly: Zákon jeho deportaci do Sýrie neumožnil, protože existuje riziko, že by mohl být v Sýrii zatčen nebo popraven. Místo toho byl propuštěn a volně se pohybuje po Malmö.

Ve Švédsku jsou lidská práva ctižádostivého teroristického cizince evidentně důležitější než lidská práva občanů, které chce zavraždit.

Stručně řečeno, zdá se, že politika nečinnosti ohledně otázky deportace a jejího střetu se zastaralými úmluvami o lidských právech je záměrnou politikou několika evropských zemí. Nabízí se otázka: Rozhodla se Evropa aktivně spáchat sebevraždu?

Judith Bergman je spisovatelka, publicistka, právnička a politická analytička.

Poznámky překladatelů

(1) Dáma (anglicky Dame) je nedědičný šlechtický titul, s nímž je spojeno členství v Horní komoře Parlamentu Spojeného království – Sněmovně lordů.

(2) Koaliční vláda = vláda Davida Camerona a Nicka Clegga (2010-2015).

Česká verze webu Gatestone Institute.

Autor: Libor Popovský | čtvrtek 29.6.2017 9:12 | karma článku: 39.86 | přečteno: 2284x

Další články blogera

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma článku: 29.38 | Přečteno: 606 | Diskuse

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma článku: 20.93 | Přečteno: 430 | Diskuse

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 208 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 25.15 | Přečteno: 266 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 23.72 | Přečteno: 1094 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 225 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 174 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 242 | Diskuse
Počet článků 238 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1724

Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...