Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velká Británie: Krize v souvislosti s ženskou obřízkou.

Překlad článku Soerena Kerna „UK: The Crisis of Female Genital Mutilation" pro českou verzi Gatestone Institute zpracovaný mnou a paní Helenou Kolínskou.
  • Navzdory zákonům nebyl za provedení zmrzačení ženských pohlavních orgánů nikdo nikdy stíhán. Oběti se často obávají vypovídat ze strachu z fyzického týrání nebo z důvodu vyhrožování smrtí, někdy i od nájemných vrahů.

Britské úřady zdvojnásobily boj proti rostoucímu problému mrzačení vnějších ženských pohlavních orgánů (anglicky: Female Genital Mutilation, FGM) poté, co týdenní televizní pořad BBC vysílaný v hlavním vysílacím čase zpřístupnil dřívější tabuizované téma k veřejné debatě.

Mrzačení ženských pohlavních orgánů se běžně provádí v převážně islámských zemích Afriky, Asie a Středního východu. Zmrzačení ženských pohlavních orgánů je každý rok provedeno třem miliónům dívek od dětství do věku 15 let a odhaduje se, že celoživotními následky tohoto zákroku trpí na celém světě 140 miliónů žen.

V důsledku masové imigrace se v Evropě z mrzačení ženských pohlavních orgánů stal velký problém. Evropský parlament odhaduje, že v Evropské unii žije se zmrzačenými ženskými pohlavními orgány 500 000 dívek a žen a každý rok je v Evropě ženskou obřízkou ohroženo dalších 180 000 dívek.

Británie má nejvyšší počet případů zmrzačení ženských pohlavních orgánů v Evropě. Podle vládou financované studie zveřejněné v roce 2007 podstoupilo tuto proceduru nejméně 66 000 žen a dívek žijících v současnosti v Británii a zároveň tento zákrok hrozí více než 20 000 dívkám mladším 15 let.

Tyto údaje však mohou být pouze špičkou ledovce. Zpráva ministerstva zdravotnictví z roku 2011 varuje, že "je možné, že kvůli populačnímu růstu a přistěhovalectví ze zemí praktikujících ženskou obřízku jsou tyto zákroky mnohem rozšířenější, než tyto údaje naznačují".

Ženská obřízka (FGM) je v Británii rozšířena mezi imigranty z Egypta, Eritreje, Etiopie, Gambie, Indonésie, Iráku, Keni, Kurdistánu, Libérie, Mali, Nigérie, Severního Súdánu, Pákistánu, Sierry Leone, Somálska a Jemenu.

Noviny Times of London uvádějí, že obřezávači – také známí jako "domácí lékaři", protože tuto proceduru provádějí v soukromých domech – jsou do Británie za účelem provedení FGM často dopraveni letecky z Afriky a Blízkého východu.

Rodiny, které imigrovaly do Británie ze zemí, kde se ženská obřízka praktikuje, mohou alternativně své dcery poslat pod záminkou návštěvy příbuzných zpět do těchto zemí, aby se tam této proceduře podrobily.

Podle deníku The Guardian jsou pro tyto dívky v Británii nejnebezpečnějším obdobím roku školní letní prázdniny trvající šest týdnů. Je to čas vhodný k provedení tohoto zákroku, protože dívky potřebují před návratem do školy několik týdnů k tomu, aby se jim rány zahojily. 

Někdy dokonce imigranti žijící v jiných evropských zemích pošlou své dcery do Británie, aby zde byly obřezány. Aktivistka proti FGM ve Francii Isabelle Gillette-Faye vypráví v rozhovoru pro BBC příběh dvou malých dívek, které se chystaly nastoupit do vlaku do Londýna.

Gillette-Faye říká: "Byl pátek. Dozvěděli jsme se to právě včas. Měly jízdenky na sobotu. Tip jsme dostali od rodinného příslušníka. Řekli jsme to policii a dívkám bylo znemožněno odcestovat." Rodiče byli varováni, že pokud budou pokračovat ve snaze zorganizovat svým dcerám obřízku a bude to zjištěno, tak půjdou do vězení až na 13 let.

 „V Anglii,“ dodala, „jste k vašim imigrantům plni respektu, ve Francii je to velmi odlišné. Imigranti se musí integrovat a musí dodržovat naše zákony. My tyto praktiky jednoduše nebudeme tolerovat.“

V Bristolu, městě v jihozápadní Anglii s  velkou komunitou imigrantů, se odhaduje, že "FGM večírky" jsou ohroženy přibližně 2 000 dívek. Podle BBC: „Všechny je obřežou společně jako skupinu, protože je to tak levnější a rychlejší. Nejprve jsou všechny dívky nadšeny, protože jsou na večírku, dokud si neuvědomí, co bude následovat, a pak jsou vyděšeny. Je to prováděno odborníkem na ženskou obřízku, nejčastěji starší ženou nebo imámem."

Mrzačení ženských pohlavních orgánů je v Británii zločinem již více než 25 let. Trestným činem se to stalo díky Zákonu o zákazu obřízky žen z roku 1985. Tento zákon byl nahrazen Zákonem o mrzačení ženských pohlavních orgánů z roku 2003 a ve Skotsku Zákonem o zákazu mrzačení ženských pohlavních orgánů z roku 2005, oba tyto zákony zavedly také extrateritorialitu. Odvézt britskou občanku nebo rezidentku do zahraničí za účelem zmrzačení ženských pohlavních orgánů je trestným činem, ať je či není tento zákrok legální v zemi, do které je dívka odvezena.

Navzdory těmto zákonům - které hrozí trestem až 14 let vězení každému, kdo je odsouzen za provedení ženské obřízky nebo za podílení se na ní – nebyl za tento čin v Británii nikdo nikdy stíhán.

Jedním z důvodů absence soudního stíhání FGM jsou potíže při shromažďování důkazů, protože oběti zmrzačení ženských pohlavních orgánů se často bojí vypovídat. Dívky a ženy, které proti proceduře FGM veřejně promluvily, byly ve svých komunitách v Londýně, Bristolu, Cardiffu a Manchesteru verbálně i fyzicky napadány dospělými muži i ženami, ve snaze je umlčet.

Noviny Sunday Times nedávno napsaly, že 29-letá britsko-somálská žena jménem Nimko Ali obdržela vyhrůžky smrtí - muž, kterého považovala za přítele, nabídl nájemnému vrahovi 500 liber (775 dolarů), aby ji zabil – za to, že v únoru veřejně promluvila o ženské obřízce jako jedna z jejích obětí. Zastrašování zahrnuje také výhrůžné telefonáty, e-maily, sms-ky a tweety.

Dalším důvodem, proč Británie dosáhla tohoto neutěšeného rekordu v počtu soudně stíhaných pachatelů, je tolerance k mrzačení ženských pohlavních orgánů z důvodu politické korektnosti a přemrštěné "kulturní citlivosti". Jakkoliv se hlavní média snaží běžně vyhnout jakémukoliv náznaku, že FGM má něco společného s islámem, doktrinálně, historicky, geograficky a právně, je tato praxe bezprostředně spojena s islámem. Výsledkem je neochota řešit mrzačení ženských pohlavních orgánů, protože je to vnímáno jako útok na islám. To se ale možná změní.

V dubnu se velmi oblíbený seriál "Casualty" televizní stanice BBC One, z prostředí urgentního příjmu v nemocnici, stal prvním mainstreamovým seriálem britské televize, který obsahoval příběh o FGM. Scénáristé seriálu spolupracovali se skupinami bojujícími proti FGM a mladými dívkami, a vytvořili dvoudílnou sérii, která byla vysílána 6. a 13. dubna.

Programová linie (krátké video zde) sleduje mladou dívku jménem Tamasha, která se úmyslně zranila, aby se vyhnula cestě do zahraničí, kde měla podstoupit tuto proceduru. Pořad také ukazuje boj další dívky, která chce zachránit svoji mladší sestru před ženskou obřízkou v improvizované klinice.

Zaměření se na oběti FGM v seriálu "Casualty" zvýšilo všeobecné povědomí o praktikování ženské obřízky v Británii a vytvořilo nový impuls k řešení tohoto kontroverzního problému.

29. dubna požádal Scotland Yard (Londýnská policie) veřejnost o informace, aby identifikoval pachatele mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM) uprostřed zvyšujícího se počtu náznaků, že dívky v hlavním městě podstupují "obřízku".

Detektiv vrchní superintendant Keith Niven, vedoucí oddělení Scotland Yardu pro zneužívání dětí, řekl, že policisté "budou neúnavně pronásledovat" ty, kteří FGM provádějí, a že již obdrželi "různé informace", že toto protiprávní jednání probíhá v Londýně, kde pracovníci Scotland Yardu odhadují, že je touto procedurou ohroženo nejméně 6 000 dívek.

V rozhovoru pro londýnské noviny Evening Standard Niven uvedl, že je zapotřebí dalších informací na ochranu dívek před "otřesnými" fyzickými a psychickými újmami způsobenými zločinem FGM. „Informace, které dostáváme, spočívají v tom, že tento zločin probíhá v zahraničí, odehrává se to však také zde a musíme to brát vážně.“

Dodal: „Z historického hlediska jsme to sledovali kvůli obětem, které se nám přihlásily. Evidujeme však velmi malý počet ohlášení tohoto zločinu. Proto také chceme, aby s námi mluvili lidé, kteří mají informace o tom, kde se to děje, abychom mohli identifikovat jednotlivce, kteří dívkám obřízku provádějí, a shromažďovat důkazy, s cílem zahájit trestní stíhání.“

Niven řekl, že oznámení by mohla být poskytována anonymně prostřednictvím tísňové linky „Stop zločinu“ (Crimestoppers), protože oběti se často zdráhají svědčit, neboť mnozí z těch, kteří ženskou obřízku provádějí nebo organizují, jsou jejich příbuzní nebo přátelé.

Niven dále řekl: „Poté, co byl tento problém dlouho skryt v podzemí, byla nyní otázka dopadů FGM plně otevřena“. 

Řekl také: „Lidé začínají chápat nesmírnost tohoto zločinu. Existují významné psychologické, fyzické a emocionální dopady, které mohou trvat v dětství i v pozdějším životě."

Niven pokračoval: „Chceme zdůraznit, že Spojené království není země, kam byste mohli přijít provést tento zločin a odejít bez trestu. Pokud sem přijdete a my budeme informováni o tom, že jste se tohoto zločinu dopustili, budeme vás neúnavně pronásledovat s cílem vás trestně stíhat.“

V listopadu 2012 zahájil hlavní prokurátor Anglie a Walesu Keir Starmer plán, s cílem usnadnit stíhání za mrzačení ženských pohlavních orgánů. Plán spočívá ve zvýšení počtu doporučení policii a prokurátorům a ve zlepšení shromažďování důkazů. Obsahuje návrhy zahrnující přebírání zkušeností z takových zemí, jako je Francie a Nizozemsko, kde byli pachatelé těchto činů úspěšně stíháni, stejně jako lepší analýzu neúspěšných případů v Británii. Řídící skupina zváží, zda je zapotřebí změnit právní předpisy, a zda je možné lépe využít současné zákony.

V oznámení tohoto plánu Starmer řekl: "Každý, kdo může hrát roli v zastavení ženské obřízky - od lékaře s podezřením, že byl spáchán trestný čin, přes policejního důstojníka, který vyšetřuje počáteční stížnost až po prokurátora vynášejícího rozsudek, by měl vědět, co má dělat, aby zlepšil míru zjišťování, posílil vyšetřování a tím pomohl prokuratuře (Crown Prosecution Service) dostat tyto pachatele před soud. Pevně doufám, že státní prokuratura (CPS) v budoucnosti zajistí, že beztrestnost, s níž tito pachatelé dosud konali, skončí."

Policisté a prokurátoři nyní přezkoumávají stovky historických případů zmrzačení ženských pohlavních orgánů, ve snaze zahájit první trestní stíhání v Británii od roku 1985  kdy  tato praxe byla vyhlášena za nelegální. Právní experti již zkoumají šest případů předložených policií a desítky dalších jsou zvažovány.

Podle deníku The Independent se přezkum zaměřuje na případy, které původně nedosáhly prahu stíhání podle stávajících zákonů o mrzačení ženských pohlavních orgánů. Prokuratura (CPS) nyní přehodnocuje tyto případy v rámci různých alternativních trestných činů, včetně obvinění ze spiknutí podle Zákona o domácím násilí, zločinu a oběti. Tento zákon stanoví, že kdo strpěl nebo dovolil, aby dítě nebo zranitelný dospělý zemřel nebo utrpěl vážnou fyzickou újmu, spáchal trestný čin.

Mluvčí prokuratury v rozhovoru s deníkem The Independent řekl: „Spolupracujeme s policií, abychom identifikovali druhy důkazů potřebných k podpoře obvinění podle jiných zákonů, včetně obvinění ze spiknutí. Kromě toho se Metropolitní policie bude zabývat předchozími případy vyšetřování ženské obřízky ze strany prokuratury a tím, zda lze podniknout nové právní kroky.“

V Bristolu slíbila policejní komisařka Sue Mountstevens stíhání v případech, ve kterých byl shromážděn "dostatek důkazů". BBC řekla: „Je to mrzačení a zneužívání dětí. Potřebujeme se probudit. Příliš mnoho lidí nad tím zavírá oči a my chceme, aby se podívali pravdě do očí.“

 

Soeren Kern je spolupracovník Gatestone Institute se sídlem v New Yorku, USA, spolupracuje také s madridským Grupo de Estudios Estratégicos/ Strategic Studies Group.

UK: The Crisis of Female Genital Mutilation

 

Moje poznámka.

Tento článek vyšel již před 4 lety 9. května 2013. Stále platí, že za provedení ženské obřízky nebyl v Británii dosud nikdo úspěšně stíhán.

Je také zřejmé, že stejně důležité jako schválení zákonů je jejich důsledné vymáhání a uplatňování.

Autor: Libor Popovský | pondělí 24.7.2017 9:12 | karma článku: 26,84 | přečteno: 1059x
  • Další články autora

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma: 29,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma: 20,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma: 13,99 | Přečteno: 208x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Důvody, proč jsou výsledky letošních amerických prezidentských voleb velmi podezřelé

Článek Patricka Bashama "Reasons why the 2020 Presidential Election is Deeply Puzzling", který vyšel 27. listopadu 2020 v americkém on-line magazínu The Spectator, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

6.12.2020 v 13:34 | Karma: 38,53 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Byly prezidentské volby v USA ukradeny?

Článek Soerena Kerna "Was the US Election Stolen?", který vyšel 17. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

21.11.2020 v 9:16 | Karma: 33,41 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Americké prezidentské volby ještě neskončily

Článek Chrisse Farrella "The Election is Not Over", který vyšel 9. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

11.11.2020 v 9:14 | Karma: 32,71 | Přečteno: 1178x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Itálie: Za obranu státních hranic skončíte u soudu

Článek Giulia Meottiho "Italy: Defend National Borders, End Up on Trial", který vyšel 11. října 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

27.10.2020 v 9:18 | Karma: 34,25 | Přečteno: 821x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Komentáře prominentních černochů ke hnutí Black Lives Matter – část 1

Článek Soerena Kerna "Black Appraisals of Black Lives Matter – Part I", který vyšel 15. září 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

8.10.2020 v 9:13 | Karma: 35,32 | Přečteno: 1587x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Donald Trump a Nobelova cena míru: Radši obchodovat než válčit

Článek Amira Taheriho "Trump and Nobel Prize: Make Deals Not War", který vyšel 20. září 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

5.10.2020 v 9:12 | Karma: 22,69 | Přečteno: 345x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Black Lives Matter: „Všechno to tady podpálíme“ – část 2

Článek Soerena Kerna "Black Lives Matter: "We Will Burn Down This System" - Part II", který vyšel 2. srpna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

19.8.2020 v 9:12 | Karma: 32,35 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Black Lives Matter: „Jsme vyškolené marxistky" - část 1

Článek Soerena Kerna "Black Lives Matter: "We Are Trained Marxists" - Part I", který vyšel 2. července 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

23.7.2020 v 9:15 | Karma: 36,59 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Stručná historie Antify: část 2 - Antifa v USA

Článek Soerena Kerna "A Brief History of Antifa: Part II", který vyšel 23. června 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

7.7.2020 v 9:15 | Karma: 24,48 | Přečteno: 533x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Stručná historie Antify: část 1

Článek Soerena Kerna "A Brief History of Antifa: Part I", který vyšel 12. června 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

29.6.2020 v 9:15 | Karma: 29,40 | Přečteno: 739x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Evropa: Protikřesťanské útoky dosáhly v roce 2019 rekordního počtu

Článek Soerena Kerna "Europe: Anti-Christian Attacks Reach All-Time High in 2019", který vyšel 1. ledna 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

11.5.2020 v 9:15 | Karma: 26,52 | Přečteno: 618x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Nový evropský intelektuální fašismus

Článek Giulia Meottiho "Europe's New Academic Fascism", který vyšel 23. února 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

4.5.2020 v 9:15 | Karma: 36,38 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Koronavirus: Monstrózní čínské mlžení

Článek Giulia Meottiho "Coronavirus: China's Great Cover-up", který vyšel 5. dubna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

14.4.2020 v 9:15 | Karma: 22,36 | Přečteno: 643x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Koronavirus: Čína zaplavuje Evropu nekvalitním zdravotnickým materiálem

Článek Soerena Kerna "Coronavirus: China Floods Europe With Defective Medical Equipment", který vyšel 3. dubna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

9.4.2020 v 9:05 | Karma: 18,86 | Přečteno: 431x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Západ se musí probudit a postavit se čínské věrolomnosti čelem

Článek Giulia Meottiho "The West Needs to Wake Up to China's Duplicity", který vyšel 28. března 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

7.4.2020 v 9:07 | Karma: 24,47 | Přečteno: 851x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Koronavirus: Evropská unie v rozkladu

Článek Soerena Kerna "Coronavirus: The European Union Unravels", který vyšel 27. března 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

3.4.2020 v 9:15 | Karma: 29,59 | Přečteno: 909x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Zprávě EU o integraci migrantů uniká podstata problému

Článek Judith Bergman "New EU Report on Integration Misses the Point", který vyšel 25. ledna 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

30.3.2020 v 9:15 | Karma: 36,22 | Přečteno: 1334x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 238
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1728x
Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."