Halal, nebo nehalal?

5. 10. 2017 9:37:09
Jedním ze slov, které mi v souvislosti s islámem rezonují v hlavě, je slovo halal. Zde je můj článek na toto téma.

Halal (znamená „povolený, přípustný“) je dle Wikipedie termín označující veškeré předměty a činnosti každodenního života, jež jsou podle islámské tradice povoleny. Nejčastěji se tento pojem používá ve spojitosti s potravinami, které je muslimům povoleno konzumovat, vztahuje se však také na léčiva či kosmetiku.

Muslimové nesmějí konzumovat některé zakázané potraviny a nápoje. Jedná se například o vepřové, krev a alkohol. Tyto zakázané potraviny jsou označovány jako harám, škodlivé.

Islám kromě pravidel, co smí muslim konzumovat, také určuje, jakým způsobem má být jídlo připraveno. S tím je spojena rituální porážka, v islámu nazývaná dhabíha. (1)

Proč o tom vlastně píšu? Vždyť halal se nás vůbec netýká. Nebo snad ano?

Muslimská komunita je u nás, i přes svůj rychlý růst, stále relativně malá, uvádí se něco přes 20 000 muslimů. To se však s ohledem na islamizaci Německa a Rakouska může velmi rychle změnit. S požadavky na to, aby bylo jídlo halal, jsem se u nás zatím nesetkal. Setkal jsem se pouze s požadavkem muslimského otce, aby jeho dítě nejedlo v mateřské školce vepřové maso. Takový požadavek se dá pochopit a nic proti němu nemám. Na příkladu západní Evropy je však zřejmé, že je to vše pouze začátek. Jsme tam, kde byla západní Evropa před padesáti lety. Domnívám se, že pokud se nezmění pravidla a zákony, tak vývoj v naší zemi bude mnohem rychlejší, tolik času, jako měla západní Evropa, podle mě nedostaneme.

S rostoucím počtem muslimů v naší společnosti se budou nároky muslimů zvyšovat i u nás. Bylo a je tomu tak všude ve světě, nevidím tedy žádný důvod, proč by tomu právě u nás mělo být jinak. Je jen na nás a na politicích, které si zvolíme, jestli postupně se stupňujícím požadavkům části muslimů budeme ustupovat a necháme to dojít také do stavu, jaký je v západní Evropě.

Oni si Angličané, Francouzi, Švédové, Němci a Rakušané jistě také nepředstavovali, že se jejich země tak rychle změní.

Máme jednu velkou výhodu. Víme, jak tam proces islamizace společnosti probíhal a probíhá. Dokážeme se z toho poučit?

Téma halal popsal skvěle ve svém článku „Halal bolí“ Vladislav Rogozov, český lékař žijící v Sheffieldu v Anglii. (2) Nechme jej promluvit.

„Velká Británie se mění. Mění se její společnost i vizuální podoba. Mešity, zahalené ženy a bradatí mužové bez úsměvu jsou již neoddělitelnou součástí moderní Británie. Jedním z muslimských příspěvků zdejší multikulturní společnosti je i všudypřítomný halal. Nikdo z Angličanů, které znám, si islamizaci nepřál. Nedělali nic – a stalo se to. Pokud chcete, aby byla podobně obohacena i Česká republika, také nemusíte dělat vůbec nic. Obohacení přijde samo. Už je na cestě.“

„Civilizovaná společnost utrpení zvířat netoleruje a jejich mučení je zakázáno zákonem. Proto jsou jateční zvířata před vlastním zabitím omráčena. Pravá halal porážka (tj. v souladu s islámem) se však provádí při plném vědomí zvířete – proříznutím velkých cév krku a průdušnice. Pokud muslimové tvrdí, že halal porážka nebolí a že dojde okamžitě ke ztrátě vědomí, tak lžou.(3)

„Zatímco o košer jsem zde za celých deset let nezavadil, halal je dnes už úplně všude. Thirsk (4) totiž není jediné místo, kde muslimští řezníci podřezávají. Podřezávají v celé zemi a halal postupně ovládl zdejší trh. Británie je halal. Zcela opomíjím muslimské restaurace a halal obchody, jsou zkrátka všude. Hrdě hlásají, co prodávají, takže zákazník aspoň ví, co kupuje nebo co naopak koupit nechce. Halal však servírují i ostatní restaurace. A prodávají ho i všechny supermarkety (Marks and Spencer, Tesco, Morrisons, Sainsbury’s, Co-op, Waitrose). Tentokrát již bez označení, obchody své zákazníky o daném faktu prostě neinformují. Nakupují maso od muslimských řezníků, protože je levnější. Levnější jsou prý i provozní náklady, když se zboží nemusí rozlišovat na halal a nehalal. Muslimský zákazník tak může nakupovat bez obav a nemuslimskému je to prý jedno. To samé se týká i škol a nemocnic. Desítky miliónů Britů tak denně konzumují halal. Muslimové vědomě, ostatní nevědomky.“

„Nedávno jsme šli s anglickými kolegy na večeři do centra Sheffieldu. Najít restauraci, kde by neservírovali halal maso, se nám nepodařilo. U třetího pokusu se ostatní už vzbouřili s tím, že dál nejdou, že mají hlad a že jim halal už tolik nevadí. Později se k nám přidali i naši muslimští kolegové a já byl Angličany slušně požádán, abych už otázku kolem halal nerozmazával. Prý by to mohlo být pro přítomné muslimy u stolu nepohodlné. Hmmm...“

„Britská veřejnost i odborné společnosti opakovaně psaly žádosti a doporučení, pořádaly petice, aby bylo kruté rituální podřezávání zvířat zakázáno a aby se v restauracích, obchodech, školách i nemocnicích zavedla povinnost halal maso označovat. Těmto požadavkům nebylo nikdy vyhověno. Halal se tak stal jedním z efektivních nástrojů islamizace Británie, či jejího kulturního obohacování, chcete-li.“ (2)

Benjamin Kuras (5) ve své knize „Jak zabít civilizaci“ zmiňuje: „Podávání halal potravy v jídelnách škol a veřejných institucí včetně parlamentu, bez vědomí nemuslimských zaměstnanců a žáků a bez nabídky jiné alternativy. Z halal potravin se přitom platí daň na islámské projekty, takže na ně přispívá každý, kdo halal potraviny kupuje, vědomě i nevědomě.“

Říkáte si, že to v naší zemi nehrozí. Jste si jistí? Pojďme se podívat na stále expandující kebab. Většina masa, které se používá na kebab, se přiváží z Německa. (6) Jste si jistí, že toto maso není halal? Já si tím jistý nejsem. Prošel jsem si nabídku pěti firem nabízejících vybavení pro provozovny nabízející kebab a dodávku masa, které mi nabídl Google. Jedna ze společností na svém webu píše: „Výborná chuť našich produktů je dosažena zvláštní recepturou směsi koření a čistotou HALAL (bez krve).“ (7) Druhá společnost se označuje jako „Velkoobchod s vybavením pro prodej HALAL Doner Kebabu.“ (8) Tyto firmy to čestně přiznávají. U tří firem jsem o halal nenašel ani zmínku! Ticho po pěšině. Pokud by tam bylo uvedeno, že nabízejí halal i nehalal maso, tak bych to pochopil. Že by náhoda? Nevím. Možná jsem špatně hledal. Možná se stačí jen zeptat prodavače kebabu, že?

Slyšel jsem o Turkovi, věřícím muslimovi, který prý prodává kebab z vepřového s odůvodněním, že je máme rádi. Každý muslim však nemusí v této věci být tak tolerantní. Spíše u věřícího muslima očekávám, že bude z důvodu své víry prodávat halal maso i ostatním.

Místa, kde se kebab prodává, jsou buď označena, že prodávají halal kebab, nebo označena vůbec nejsou. Nebo jste někde viděli reklamu „Náš kebab zaručeně není halal!“? Jestli ji najdete, dejte mi, prosím vás, vědět. Rád si tam na kebab zajdu.

Seznam zjištěných halal prodejců kebabu, sestavený občanským hnutím Islám v ČR nechceme (IVČRN), najdete zde.

Občanské hnutí IVČRN v článku „Co je to halal?“ na svém webu píše: „Halal maso má i naprostá většina Kebab občerstvení, zejména turecký Donner, indické a podobné restaurace, ale i běžné restaurace a dokonce školní jídelny.“

„V Evropské unii a ani v právních předpisech jednotlivých států neexistuje žádná povinnost značit maso podle způsobu porážky.“

Tak co říkáte? Týká se nás halal, nebo netýká?

Dovětek na závěr

U tohoto tématu jsou pro mě nejpodstatnější 2 věci.

  1. Chci mít právo volby, jestli budu jíst halal maso nebo ne. Kebab mám moc rád, jsem však přesvědčen o tom, že většina masa na výrobu kebabu je halal. Pokud nechci jíst halal maso a přitom neexistuje povinnost halal maso označit podle způsobu porážky, mám dnes pouze jedinou možnost - kebab nejíst. A tak jej nejím.
  2. Konzumací halal produktů přispíváme k šíření islámu. Za vystavení halal certifikátů se platí hlavně místním muslimským obcím. Ty jej mohou použít dle svých potřeb např. na správu mešity, platy šiřitelů islámu, vydávání propagačních tiskovin apod. Halal certifikát je „free“, takže jej může vydat kterýkoliv muslim nebo muslimská organizace, jen v případě halal masa je kvůli porážce potřeba mít povolení k porážce od ministerstva zemědělství a to může získat jen registrovaná náboženská obec.

Poznámky a odkazy:

(1) Text je převzat z Wikipedie z kapitoly Halal a je volně upraven.
(2) Vladislav Rogozov pracuje jako anesteziolog v nemocnici v Sheffieldu v Anglii. Jeho blog na iDnes byl bohužel kompletně vymazán a neobsahuje žádné příspěvky. Některé jeho příspěvky jsou na webu Pravý prostor.

(3) Wikipedie uvádí, že v některých zemích, kde existují náboženské výjimky z pravidel pro porážení zvířat, však přesto muslimové dobrovolně porážejí zvířata s předchozím omráčením. Podle průzkumu projektu Evropské unie DIALREL se takto děje při 74 % porážek skotu ve Velké Británii. Také dle údajů britského parlamentu je omráčeno více než 80 % zvířat zabitých ve Spojeném království při náboženských porážkách.
(4) Thirsk je město, kde žil známý zvěrolékař a spisovatel James Herriott, vlastním jménem James Alfred Wight, 1916-1995.
(5) Benjamin Kuras – Jak zabít civilizaci, kapitola Dhimmikracie, strana 100.
Počet muslimů ve Francii se jen odhaduje, protože není politicky korektní vést evidenci dle náboženské víry.
(6) Zapomeňte na kebab z čerstvého masa. Vozí se zmražený z Německa. Situace se možná začíná měnit. Např. firma Kebab expres na svém webu oznamuje zavedení výroby v ČR.
(7) Název společnosti neuvádím, protože již došlo k odstranění této věty z webových stránek společnosti. Dnes mají na svém webu napsáno: "Výborná chuť našich produktů je dosažena zvláštní recepturou směsi koření." Je jejich kebab stále halal nebo není?
(8) http://www.doner-kebap.cz/
(9) Co je to halal?

Tento článek vyšel poprvé 12. 8. 2016 v internetovém deníku Neviditelný pes.

Rozhodl jsem se, že pod tímto článkem nebudu až na výjimky vést diskusi. Když si přečtete diskusi pod článkem na Neviditelném psovi, možná mě pochopíte.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Střípky

Měsíc islámu a multikulturalismu v Británii: únor 2018

8. února. Podle oficiálních statistik se počet ovcí zabitých v Británii bez omráčení zdvojnásobil během jednoho roku na více než tři miliony. Tento nárůst se připisuje muslimské komunitě, která jí více skopového masa, a "striktnějšímu dodržování náboženských rituálů".

Autor: Libor Popovský | čtvrtek 5.10.2017 9:37 | karma článku: 31.55 | přečteno: 1741x

Další články blogera

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma článku: 29.38 | Přečteno: 606 | Diskuse

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma článku: 20.93 | Přečteno: 430 | Diskuse

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 208 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 593 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2070 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 292 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 238 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1724

Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...