Evropa: Boj o burkiny pokračuje.

22. 08. 2017 9:17:15
Překlad článku Soerena Kerna „Europe: Burkini War Continues." pro českou verzi Gatestone Institute zpracovaný mnou a paní Helenou Kolínskou."
  • Ti, kteří fandí burkinám, argumentují, že ženám by mělo být dovoleno nosit cokoliv, co si ony zvolí. Kritici tohoto oděvu říkají, že je to islámský náboženský a politický symbol, který brání integraci a je nekompatibilní s liberálními principy sekularismu a rovnosti žen a mužů. V posledních měsících dostala tato debata další rozměr: veřejné zdraví a hygienu.
  • Francouzský komentátor Yves Thréard v Le Figaro - „Sekularismus a náboženství jsou zde irelevantní. Burkiny nejsou předepsány Koránem, ale jsou dalším projevem politického islámu, militantním, destruktivním, snažícím se zpochybnit náš způsob života, naši kulturu, naši civilizaci.“
  • Evropská debata o burkinách se nyní rozšířila i na Střední východ. V Alžírsku se tisíce žen připojily k „bikinové vzpouře“ s cílem získat zpět veřejný prostor od islamistů, kteří nesouhlasí s bikinami jako se symbolem Západních hodnot.

Ženě, která na sobě měla v bazénu v jižní Francii burkiny, byl naúčtován poplatek 490 EURO (580 USD) na zaplacení nákladů na vyčištění bazénu. Tento incident, který vyvolal obvinění z islamofobie, je poslední salvou v probíhající debatě o islámských pravidlech odívání ve Francii a dalších sekulárních evropských státech.

Ti, kteří fandí burkinám, argumentují, že ženám by mělo být dovoleno nosit cokoliv, co si ony zvolí. Kritici tohoto oděvu říkají, že je to islámský náboženský a politický symbol, který brání integraci a je nekompatibilní s liberálními principy sekularismu a rovnosti žen a mužů. V posledních měsících dostala tato debata další rozměr: veřejné zdraví a hygienu.

Žena byla podle CCIF (Kolektiv proti islamofobii ve Francii) se svojí rodinou na dovolené v blízkosti Marseille, kde měli ubytování se snídaní. Když ji majitel spatřil v bazénu v celotělových plavkách, tak bazén následně nechal vypustit a vyčistit a naúčtoval rodině náklady a kompenzaci za to, že bazén byl dva dny mimo provoz. Když to odmítli zaplatit, majitel jim to údajně naúčtoval tak jako tak.

Žena oznámila incident organizaci CCIF, která prohlásila, že burkiny nemohly způsobit hygienický problém, protože tyto plavky jsou speciálně určeny k plavání. Žena řekla: „Byla jsem zklamaná, šokovaná, zraněná tím, že někdo může být tak pokrytecký a zlý kvůli burkinám.“

Jinde ve Francii, starosta Lorette Gerard Tardy zakázal v novém venkovním plaveckém areálu z důvodu ochrany zdraví veřejnosti burkiny i další muslimské oblečení:

„Monokiny, burkiny, částečné závoje či závoje zcela zakrývající obličej, nebo jejich kombinace, jsou na pláži zakázány. Porušení tohoto ustanovení povede k okamžitému vyvedení (což se může vztahovat na celou koupací sezónu) pachatelů bezpečnostní službou, nebo pokud to bude nutné, tak policií."

Mluvčí mešity v Saint Etienne Aldo Oumouden na to reagoval takto:

„Francie je multikulturní a zákaz závoje v tomto zařízení je útokem na individuální svobodu muslimů a ani nerozlišuje mezi burkinami a šátkem na hlavu. Odkdy je závoj agresivní nebo nebezpečný pro obyvatelstvo? Závoj nepředstavuje žádné zdravotní problémy, a není tam žádný zásah do svobody druhých. Copak si starosta Thardy neuvědomuje, že toto rozhodnutí bude dále stigmatizovat muslimy? Je to nejen zbytečné, ale také to škodí harmonii komunity."

Odvolací soud v Marseille v červenci potvrdil zákaz burkin ve městě Sisco na Korsice, který tam byl zaveden v zájmu zachování veřejného pořádku. Starosta Ange-Pierre Vivoni zákaz zdůvodňoval jako nutný k tomu, aby se předešlo opakování střetů mezi místními mladíky a muslimy ze srpna 2016, kdy bylo zraněno pět lidí. Muslimové začali řádit poté, co turista vyfotografoval několik žen koupajících se v zátoce v burkinách. Ke rvačce, ve které se střetli místní Korsičané s migranty ze Severní Afriky, se nakonec připojilo více než 400 lidí. Následující den pochodovalo městem více než 500 Korsičanů volajíc: „Do zbraně! Toto je náš domov!“

V květnu byl během Mezinárodního filmového festivalu v Cannes zatčen tucet muslimek za protestní akci na podporu burkin. Protestní akce proběhla na známé městské promenádě a ženy měly na sobě červené, bílé a modré burkiny. Policie uvedla, že ženy neměly povolení k protestu.

V březnu se kvůli burkinám střetli v televizní debatě přední kandidáti na funkci francouzského prezidenta. Marine Le Penová obvinila Emmanuela Macrona z "obrany burkin". Macron obvinil Le Penovou z „rozdělování společnosti.“ Podle Le Penové jsou burkiny „fundamentalistickou uniformou.“

Letošní spory nás vracejí zpět do léta roku 2016, kdy na francouzské Riviéře více než 30 měst a obcí zakázalo burkiny na místních plážích. Státní rada, nejvyšší správní soud Francie, v srpnu 2016 rozhodla, že zákazy - které byly vydány po útoku džihádisty v Nice v červenci 2016 - byly „závažným a zjevně nezákonným útokem na základní svobody, včetně svobody pohybu a svobody víry". Soudci rozhodli, že místní orgány mohou omezovat individuální svobody, pouze v případě, že existuje „prokazatelné riziko“ narušení veřejného pořádku. Řekli, že neexistují žádné důkazy o takovém riziku.

Právník Ligy lidských práv (LDH) Patrice Spinosi řekl, že v případě neexistence prokazatelného ohrožení veřejného pořádku Nejvyšší soud „rozhodl a ukázal, že starostové nemají právo stanovovat omezení pro nošení náboženských symbolů ve veřejných prostorách. To je v rozporu se svobodou náboženského vyznání, která je základní svobodou."

Francouzský komentátor Yves Thréard píšící pro Le Figaro tvrdil, že burkiny jsou politický, nikoliv náboženský oděv:

„Sekularismus a náboženství jsou zde irelevantní. Burkiny nejsou předepsány Koránem, ale jsou dalším projevem politického islámu, militantním, destruktivním, snažícím se zpochybnit náš způsob života, naši kulturu, naši civilizaci. Závoje ve školách, pouliční modlitby, halal jídelníčky ve školách, sexuální apartheid v bazénech, nemocnicích, autoškolách, nikáb, burka... po dobu třiceti let této infiltrace byla podkopávána naše společnost, kterou se politický islám snaží destabilizovat. Je čas tomu zabouchnout dveře před nosem."

Průzkumy veřejného mínění ukazují širokou veřejnou podporu zákazu burkin. Podle průzkumu IFOP vydaného v srpnu 2016 deníkem Le Figaro je 64 % lidí ve Francii proti burkinám na plážích, pouze 6% je podporuje. Ředitel IFOP Jérôme Fourquet řekl:

„Výsledky jsou podobné těm, které jsme zjistili v dubnu ohledně nošení závoje a šátku na veřejnosti (63% proti). Pláže jsou rovnocenné s ulicemi, kde nošení okázalých náboženských symbolů odmítly také dvě třetiny Francouzů.“

Debata o burkinách není omezena jen na Francii. V Portugalsku dvě britské turistky uvedly, že byly „poníženy“ poté, co musely opustit veřejný bazén ve městě Albufeira, v oblíbené turistické destinaci, protože na sobě měly burkiny. Člen hotelového personálu ženám údajně řekl, aby dodržovaly portugalská pravidla, nebo aby odešly.

V Itálii zase způsobila rozruch marocká rodina ve veřejném bazénu v Montegrotto. Nejen že byly ženy oblečeny v burkinách, ale muži skočili do bazénu v běžném civilním oblečení. Fotografie incidentu se po zveřejnění na sociálních sítích staly virálními. Ve veřejném bazénu v Pontedera byla zpozorována muslimská žena koupající se ne v burkinách ale v burce. Správce bazénu řekl: „Všichni lidé jakéhokoliv náboženství, kultury a myšlenkového směru jsou v tomto zařízení vítáni za předpokladu, že budou dodržovat hygienické a zdravotnické normy.“ Polemiku způsobila koupáním v burkinách v obecním bazénu také muslimská žena ve Ferraře.

V Rakousku ohlásilo zákaz burkin soukromé venkovní koupaliště Neuwaldegger Bad ve Vídni: „Jen plavky, které jsou u nás běžné, plavky a bikiny jsou povoleny.“ Burkiny byly také zakázány na koupališti Wachaubad v Melku v Dolním Rakousku. Akvapark ve venkovském Kirchbergu žádá návštěvníky, aby nosili „místní koupací oděvy.“ Starosta Anton Gonaus řekl, že toto pravidlo platilo po dobu 25 let a nebyly s tím žádné problémy, protože dosud zde burkiny nikdo nenosil. „To postaví muslimské ženy do kouta a říká jim to, že sem nepatří,“ stěžovala si Carla Amina Baghajati, pověřenkyně Islámské náboženské komunity v Rakousku (IGGiÖ) pro ženské záležitosti.

V červenci šla v burkinách do veřejného bazénu ve Vídni muslimská novinářka Menerva Hammad, aby zjistila reakce. Byla konfrontována rakouskou ženou, která jí řekla: „Je to nehygienické. Toto není Turecko...“ Manažer bazénu podpořil Hammad a požádal Rakušanku, aby odešla. Hammad říká, že obdržela nenávistné e-maily z celého Rakouska od lidí obviňujících ji z odstartování trendu používání burkin v bazénech po celé zemi.

Evropská debata o burkinách se nyní rozšířila i na Střední východ. V Alžírsku se tisíce žen připojily k „bikinové vzpouře“ s cílem získat zpět veřejný prostor od islamistů, kteří nesouhlasí s bikinami jako se symbolem Západních hodnot.

V Maroku, kde jsou burkiny zakázány v mnoha střediscích cestovního ruchu, vláda v lednu zakázala prodej a výrobu burek, zřejmě ve snaze zakročit proti islámskému extremismu.

V luxusním resortu v Tripolisu v Libanonu byla žena oblečená v burkinách eskortována z pláže. Akce byla zřejmě provedena s cílem zamezit šíření tohoto trendu poškozujícího cestovní ruch.

V Egyptě vydalo Ministerstvo cestovního ruchu příkaz ukládající hotelům a letoviskům přivítat ženy nosící burkiny. Vláda ustoupila až poté, co si hoteliéři stěžovali na potenciální dopad na cestovní ruch; hotely a resorty se nyní mohou samostatně rozhodnout, zda povolí nebo nepovolí ženám nosit burkiny.

V Saudské Arábii oznámil korunní princ Mohamed bin Salmán plány na vybudování plážového letoviska u Rudého moře, kde bude změněn zákon a bude dovoleno ženám nosit bikiny. Projekt je součástí plánu přeměnit část Saudského pobřeží na plážové letovisko pro mezinárodní klientelu. Někteří pozorovatelé tvrdí, že není pravděpodobné, že plán uspěje.

Soeren Kern je hlavní spolupracovník Gatestone Institute se sídlem v New Yorku, USA, spolupracuje také s madridským Grupo de Estudios Estratégicos/ Strategic Studies Group.

Europe: Burkini War Continues.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Další články Soerena Kerna na mém blogu:

Evropská migrační krize: pohledy ze střední Evropy.

Velká Británie: Krize v souvislosti s ženskou obřízkou.

Německo: Policie je proti zločinným gangům ze Středního východu bezmocná.

Evropa: Další migranti přicházejí. Osm až deset miliónů migrantů je stále ještě na cestě.

Budoucnost Evropské unie?

Islamizace Británie v roce 2016. „Realistická budoucnost Británie je islámská.“

Autor: Libor Popovský | úterý 22.8.2017 9:17 | karma článku: 20.51 | přečteno: 683x

Další články blogera

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma článku: 29.38 | Přečteno: 606 | Diskuse

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma článku: 20.93 | Přečteno: 430 | Diskuse

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 208 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 11.82 | Přečteno: 103 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.00 | Přečteno: 471 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.04 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.54 | Přečteno: 4804 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 226 | Diskuse
Počet článků 238 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1724

Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...