Evropa, jakou my chceme.

19. 09. 2017 17:13:56
Překlad projevu Geerta Wilderse "The Europe We Want.", který byl přednesen 2. září 2017 na konferenci Ambrosetti v Itálii ve Villa d'Este pro českou verzi Gatestone Institute zpracovaný mnou a paní Helenou Kolínskou.

Děkuji vám za to, že jste mě sem dnes pozvali. Oceňuji skutečnost, že jste pozvali někoho, kdo nesdílí vaše nadšení pro Evropskou unii. Nebo váš evropský sen, jak to nazývá eurokomisař Frans Timmermans. Abych byl upřímný: jeho sen je moje noční můra.

Uvědomuji si, že se mé názory liší od názorů mnoha členů evropského establishmentu v našem středu, ale jsem optimista.

Věřím v pozitivní budoucnost Evropy jako společenství nezávislých, suverénních a demokratických národů - spolupracujících bez nadnárodní politické unie – věřím v Evropu bez Evropské unie.

Věřím, že skutečná demokracie může existovat a prosperovat pouze v rámci národního státu. Národní suverenita v kombinaci s domácí kulturou vytváří naši identitu. Stejně jako kontrola nad našimi vlastními hranicemi a rozpočtem a právem o něm rozhodovat jako svébytný národ.

Většina našich vlád bohužel přenášela na EU stále více pravomocí podkopávajíc mnoho důležitých věcí, kterých jsme my Nizozemci v minulých staletích dosáhli, a jsou nám velmi drahé.

Naši předkové bojovali za demokratické Nizozemsko. Tedy Nizozemsko, kde nizozemští voliči, a nikdo jiný, rozhodují o nizozemských záležitostech. Demokracie znamená, že lidé mohou rozhodovat o své vlastní legislativě.

Demokracie znamená mít vlastní vládu. Ale díky převedení pravomocí našimi vládami do Bruselu, rozhodují nyní instituce EU a další země o otázkách, které jsou pro náš národní stát důležité: o naší přistěhovalecké politice, o naší měnové politice, o naší obchodní politice a o mnoha dalších záležitostech.

Velká část našeho zákonodárství byla předána do Bruselu. Naše národní parlamenty se staly prováděcími orgány EU. Mnoho lidí proti tomu vznáší námitky.

V referendu v roce 2005 hlasovali Nizozemci proti Evropské ústavě, o několik let později nám však byla vnucena její mírně pozměněná verze pod novým jménem.

Minulý rok hlasovala velká většina Nizozemců v referendu proti Asociační dohodě mezi EU a Ukrajinou, smlouva však byla prosazena tak jako tak. Jen velmi málo lidí může po těchto zkušenostech stále vidět v EU věrohodnou demokratickou instituci.

Další mimořádně důležitá věc, kterou Nizozemci během posledních staletí dosáhli, byly jasné a definované hranice. Hranice jsou důležité, protože nás chrání a definují, kdo a co jsme. Díky našim vládám, které se vzdaly naší suverenity, již nyní nemáme pod kontrolou naši imigrační politiku a dokonce ani naše vlastní hranice.

A výsledek je zničující.

Pokud dáte klíče od svého domu někomu, kdo nechá dveře odemčené, neměli byste být překvapeni, když si k vám vynutí vstup nevítaní hosté. Věřím, že každý národ by měl mít pod kontrolou své vlastní hranice a sám rozhodovat o tom, kdo je vítán a kdo není. Nizozemsko je domovem nizozemského lidu. Je to jediný domov, který máme. A měli bychom znovu získat kontrolu nad vlastními hranicemi a nad vlastní imigrační politikou.

Jednou z věcí, které jsou nám Nizozemcům velmi drahé, je naše národní identita. Nizozemci mají svoji vlastní identitu. Stejně tak ji mají ostatní evropské národy.

Jedna evropská identita však neexistuje.

EU se vyznačuje kulturním relativismem a nepřátelstvím vůči vlastenectví. Ale vlastenectví není nebezpečnou hrozbou, je to něco, na co bychom měli být hrdí.

Znamená to bránit suverenitu a nezávislost národa, a neprodávat ji v ohavných kompromisech EU a jejím byrokratům.

Jak řekl maďarský premiér Viktor Orbán - cituji - "Evropa je společenství křesťanských, svobodných a nezávislých národů. Hlavní nebezpečí pro budoucnost Evropy pochází od fanatiků internacionalismu v Bruselu. Nedovolíme jim, aby nám vnucovali hořké ovoce své kosmopolitní imigrační politiky." Konec citátu.

Nemohl bych souhlasit více.

Evropská komise nedávno zahájila řízení proti Polsku, Maďarsku a České republice, protože odmítly přijímat imigranty. Před dvěma lety pozvala paní Merkelová do Německa milióny imigrantů.

To byla historická chyba. Ona ty milióny nejen vpustila, její politika je přímo nalákala.

Její heslo "Wir schaffen das" ("Dokážeme to") bylo jednou z největších pobídek v evropské migrační krizi. Není možné si zachovat svoji identitu, pokud jste zaplaveni milióny nově příchozích ze zcela odlišné kultury. Kultury, která - jak je tomu v případě islámské kultury - má za cíl ovládnout a odmítá asimilaci.

EU připomíná kartel vlád ovládaný Německem a Francií. Tyto dva mocné národy rozhodují téměř o všem.

Poláci, Maďaři, Nizozemci a Italové si však nezvolili paní Merkelovou, ani pana Macrona.

Nezvolili si pana Junckera, a my Nizozemci, jsme v březnových všeobecných volbách zdecimovali nejvíce pro-unijní a pro-islámskou stranu Nizozemí: Sociálnědemokratickou stranu mého spoluobčana pana Timmermanse, sedícího dnes dopoledne vedle mě. Jeho strana ztratila 75 % svých poslaneckých mandátů. Moje strana, nejvíce proti-unijní a proti-islámská strana Nizozemska, získala 33 % jejích poslaneckých mandátů.

Z 13 politických stran zastoupených v dolní komoře Nizozemského parlamentu jsme nyní poprvé číslo 2. A příště budeme číslo 1.

Další věcí, která je nám Nizozemcům drahá, je naše bezpečnost. Na našich ulicích, stejně jako v mnoha dalších evropských městech, dnes můžeme vidět, co nám EU spolu s národními pro-unijními lídry přinesla. Uvnitř našich měst jsme konfrontováni s místy, která už nevypadají jako Nizozemsko a kde Nizozemci již nejsou v bezpečí. Máme v naší zemi lidi, kteří se u nás narodili, ale nesdílí naše základní hodnoty. Ale to není ještě to nejhorší.

Některé části Evropy dokonce připomínají válečné zóny. EU nezabránila válce. Staly se hrozné vražedné útoky v Barceloně, Londýně, Manchesteru, Berlíně, Bruselu, Nice, Paříži, Stockholmu, Kodani, Madridu a Amsterdamu.

Teroristé vstoupili do Evropy spolu s ostatními imigranty, kterým EU a národní vlády umožnily vstup. Jedním z největších problémů, kterým naše národy v současné době čelí, se mezitím stali domácí teroristé. Všude v Evropě jich jsou tisíce, jsou schopni cestovat bez omezení a zaútočit kdekoliv budou chtít.

Evropský koordinátor pro boj proti terorismu Gilles de Kerckhove v dnešních belgických novinách říká, že v Evropě dnes žije 50 000 radikálních muslimů. Mohou kdykoliv spáchat teroristický útok, jak se již mnohokrát stalo v nedávné minulosti.

Brusel spolu s pro-unijními lídry v hlavních městech vytvořili podmínky umožňující tyto hrozné události a útoky – tím, že miliónům imigrantů dovolili vstoupit do Evropy - často bez jakékoliv kontroly, tím, že vůbec nevyžadovali asimilaci, tím, že odmítli prosazovat dominantní kulturu (leitkultur), tím, že byli politicky korektní a také naprostým nedostatkem vedení.

V mé kanceláři v Haagu je obrovský portrét sira Winstona Churchilla. V roce 1946 pronesl řeč obhajující to, co nazýval - cituji - "jakýsi druh Spojených států evropských“. Ale tím vůbec neměl na mysli to, co tím myslí eurofilové. Poukazoval na příklad Britského společenství národů (Commonwealth): federace svobodných národů, které ekonomicky spolupracují a jsou svázány souborem zásad.

Když se však Churchill stal v padesátých letech předsedou vlády, tak nežádal o členství v předchůdci EU. Byl zděšený možností, že by bylo nutné se vzdát národní suverenity, protože věděl, že to povede ke konci demokracie, identity a bezpečnosti pro jeho lid.

A EU se ani moc nezajímá o zachování židovsko-křesťanské kultury.

Naopak, usnadňuje islamizaci.

Naše evropská civilizace, založená na dědictví Jeruzaléma, Atén a Říma, je nejlepší civilizací na Zemi. Dala nám demokracii, svobodu, rovnost před zákonem, odluku církve a státu a představu o suverénních státech, které toto vše budou chránit. Lék na veškeré toto trápení a strach je jednoznačný: Musíme se znovu utvrdit v tom, kdo jsme. Pouze tehdy budeme schopni zajistit našim dětem budoucnost v bezpečné, silné a svobodné Evropě.

Problémy, kterým Evropa dnes čelí, jsou existenciální. Ne ekonomika, ale islamizace, terorismus a masová imigrace jsou našimi hlavními problémy.

Toto jsou vskutku existenciální otázky, které určují, kdo jsme, co jsme, a jestli budeme v budoucnosti žít jako svobodní lidé.

Dámy a pánové.

Já věřím ve svobodu projevu. Platím za něj těžkou daň. Jsem na seznamu smrti al-Kajdy, pákistánského Talibanu a dalších islámských skupin. Žiji v bezpečném domě poskytovaném nizozemským státem a již 13 let jsem pod policejní ochranou 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Každý má právo na svůj názor. Já tedy také.

A já si myslím, že největší hrozbou pro naši evropskou budoucnost je islamizace. Nemluvím o všech jednotlivých muslimech, z nichž mnozí jsou umírnění, ale mluvím o islámské ideologii, která je neslučitelná se svobodou a demokracií a my ji přitom ve velkém dovážíme.

Evropská komise vyjadřuje své znepokojení nad takzvanou hrozbou pro demokracii v zemích jako Polsko a Maďarsko, ale zcela ignoruje zničující účinek islamizace na bezpečnost a svobodu Evropy.

Ze všech těchto důvodů - ochrany naší demokracie, našich hranic, naší identity, naší bezpečnosti a naší svobody - chceme Evropu bez EU. Suverénní demokratické národy jsou dokonale schopné spolupracovat tam, kde existují společné zájmy - bez toho, že by potřebovaly nadnárodní politické instituce, jako je EU.

Navzdory všem špatným zprávám však jsem - jak jsem řekl již na začátku - optimista. V celé Evropě se stále více lidí stává hrdými vlastenci.

A vězte, že vlastenci zvítězí. A zvítězí i národní stát.

Národy budou samozřejmě ochotny úzce spolupracovat jen tam, kde vidí společný zájem. Na ekonomické spolupráci není nic špatného, právě naopak. Můžeme také spolupracovat v boji proti terorismu. Ale všichni na dobrovolném základě jako suverénní národy.

A bez politické unie. Bez EU.

Budoucnost patří Evropě suverénních zemí.

Děkuji vám.

Tento projev byl přednesen 2. září 2017 na konferenci Ambrosetti v Itálii ve Villa d'Este a zde je přetištěn s laskavým souhlasem autora.

Česká verze webu Gatestone Institute.

Autor: Libor Popovský | úterý 19.9.2017 17:13 | karma článku: 31.94 | přečteno: 935x

Další články blogera

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma článku: 29.38 | Přečteno: 606 | Diskuse

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma článku: 20.93 | Přečteno: 430 | Diskuse

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 208 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.31 | Přečteno: 260 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.13 | Přečteno: 2652 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.42 | Přečteno: 138 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.24 | Přečteno: 421 | Diskuse

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 618 | Diskuse
Počet článků 238 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1724

Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...