Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svědectví o hidžábu

Článek Majida Rafizadeha "Hijab Chronicles" vydaný 5. srpna 2018 a přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.
  • "Pověsí mě Alláh za vlasy? Učitel náboženství a Koránu v naší škole nám ve třídě řekl, že pokud budeme nosit na veřejnosti odhalené vlasy, tak nás Bůh v posmrtném životě za vlasy pověsí a bude nás mučit na věčné časy."
  • Mnoho muslimských žen, včetně členek mé rodiny, se bojí si svůj hidžáb sejmout, přestože jsou dospělé a třeba již ani nejsou zbožné a i když dokonce žijí v místech, kde mají dovoleno si svůj hidžáb sejmout. Strach odhalit vlasy a hlavně strach z důsledků, kterým by za to mohly čelit fyzicky i duševně, je všudypřítomný a ovlivňuje to, co dělají ve svém každodenním životě.
  • Moje sestra se stále bojí si svůj hidžáb sejmout kvůli děsivým příběhům, kterými ji krmili radikální islámští učitelé, když byla malá… Stále doufám, že přijde den, kdy se bude moje sestra moci pokojně vyspat, a kdy malé dívky, které sedí v těch samých učebnách a jejichž mysl je naplněná podobnými děsivými scénami, se jednoho dne nebudou bát odhalit své vlasy a večer položí své hlavy bezstarostně na polštář. Nevzdám se, dokud toho nedosáhneme.

 

Minulý měsíc iránský soud odsoudil Shaparak Shajarizadeh, 43 let, ke dvěma rokům vězení a 18 letům probace, za to, že si na veřejnosti sňala šátek.

Během našeho dětství v Íránu moje sestra v noci často vykřikovala hrůzou ze spaní. Probouzely ji noční můry a byla tak vyděšená, že už nemohla znovu usnout. Celá rodina ji vybízela, aby se s námi o své obavy podělila. Ale ona vždy odmítla. Když se nám nakonec jednou v noci svěřila, tak se celá třásla strachem.

Moje sestra, tehdy 9letá, se bála zeptat nahlas, a proto zašeptala: "Pověsí mě Alláh za vlasy? Učitel náboženství a Koránu v naší škole nám ve třídě řekl, že pokud budeme nosit na veřejnosti odhalené vlasy, tak nás Bůh v posmrtném životě za vlasy pověsí a bude nás mučit na věčné časy. Když zemřeme, tak nás prý vzkřísí a bude nás znovu mučit," vzlykala. "Byla jsem v obchodě s potravinami a zapomněla jsem si uvázat hidžáb. Bude mě Bůh celou věčnost mučit?"

Moje sestra tehdy chodila do jedné z desetitisíců škol, které jsou v Íránu i v zahraničí řízeny podle práva šaría Íránské islámské republiky. Mnoho učitelů náboženství a Koránu v těchto školách používá výše uvedenou metodu, aby dívky přísně varovali  před odhalováním  svých vlasů. Směrnice, která to vyžaduje, vychází z hadísů, z výroků a činů proroka Mohameda.

Podle islámského učení, zeť a bratranec proroka Ali a jeho žena, která byla dcerou Proroka, uvedli, že viděli Proroka plakat.

"Zeptali se jej na důvod, proč Svatý Prorok pláče a on odpověděl: ´Během Noci vzkříšení (Mairaj) jsem viděl některé ženy odpykávající si své tresty. Dnes jsem si na ty scény vzpomněl. To je důvod, proč jsem znepokojen.´ Požádali jej: ´Prosím, řekni nám, co jsi viděl?’ A On jim odpověděl: ´Viděl jsem ženu, která visela za vlasy a řvala bolestí. (Pykala za to, že si nezahalila vlasy před cizími muži)."

Proč tito učitelé vyprávějí svým žákyním o těchto děsivých trestech, když je jim jen osm až devět let? Samozřejmě, nejlepší doba k indoktrinaci a vymytí mozku lidí je, když jsou mladí. Nemají zkušenosti a jsou důvěřiví. Kromě toho je pro radikální muslimy používání strachu účinným nástrojem, jak přinutit lidi k tomu, aby věřili jejich extremistickým ideálům a dodržovali praktiky a požadavky svých vůdců.

Nejsou to jen školy a mešity, kde je do duší malých dívek zaséván strach z odhalování vlasů. Jakmile se právo šaría stane součástí establishmentu, tak si vynutí zavedení islamistického soudního systému, pomocí něhož mohou být těžce trestáni lidé, kteří se neřídí "Božími zákony".

Videí, jako je například toto video ukazující mladou dívku v Íránu, která je veřejně bita státní mravnostní policií za to, že si dostatečné nezakryla vlasy, je hodně.  Mnoho muslimských žen, včetně členek mé rodiny, se bojí si svůj hidžáb sejmout, přestože jsou dospělé a třeba již ani nejsou zbožné, a dokonce i když žijí v místech, kde mají dovoleno si svůj hidžáb sejmout. Strach odhalit vlasy a hlavně strach z důsledků, kterým by za to mohly čelit fyzicky i duševně, je všudypřítomný a ovlivňuje to, co dělají ve svém každodenním životě.

V Íránu a na územích řízených islamistickými skupinami se ukazuje, že zavedení práva šaría není pouze o tom, že náboženští vůdci mohou vládnout zemi z pozice síly, jedná se také o kontrolu každodenních činností lidí a všech aspektů jejich života, včetně jejich těl. To je důvod, proč by radikální islámské učení ve školách a mešitách mělo být zastaveno, předtím než právo šaría ovládne stát.

Moje sestra se stále bojí si svůj hidžáb sejmout kvůli děsivým příběhům, kterými ji krmili radikální islámští učitelé, když byla malá. Má to zapsáno v podvědomí, stejně jako mnoho jiných dívek. Kolik dalších děvčátek se bude ještě stále probouzet kvůli takovým strašným nočním můrám? 

Stále doufám, že přijde den, kdy se bude moje sestra moci pokojně vyspat, a kdy malé dívky, které sedí v těch samých učebnách a jejichž mysl je naplněná podobnými děsivými scénami, se toho dne nebudou bát odhalit své vlasy a večer položí své hlavy bezstarostně na polštář. Nevzdám se, dokud toho nedosáhneme.

 

Dr. Majid Rafizadeh - absolvent Harvardu, badatel, podnikatel, politolog, člen správní rady Harvard International Review a prezident International American Council on the Middle East (Mezinárodní americké rady pro Blízký východ). Je autorem několika knih o islámu a americké zahraniční politice. Můžete mu napsat na Dr.rafizadeh@post.harvard.edu.

 

https://www.gatestoneinstitute.org/12804/hijab-chronicles 

Autor: Libor Popovský | středa 12.9.2018 10:39 | karma článku: 27,60 | přečteno: 804x
  • Další články autora

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma: 29,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma: 20,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma: 13,99 | Přečteno: 208x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Důvody, proč jsou výsledky letošních amerických prezidentských voleb velmi podezřelé

Článek Patricka Bashama "Reasons why the 2020 Presidential Election is Deeply Puzzling", který vyšel 27. listopadu 2020 v americkém on-line magazínu The Spectator, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

6.12.2020 v 13:34 | Karma: 38,53 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Byly prezidentské volby v USA ukradeny?

Článek Soerena Kerna "Was the US Election Stolen?", který vyšel 17. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

21.11.2020 v 9:16 | Karma: 33,41 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 238
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1728x
Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."