Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velká Británie: Boris Johnson a jeho 'Burka-Gate'

Článek Soerena Kerna "UK: Boris Johnson Sparks 'Burka-Gate''", který vyšel 12. srpna 2018, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.
  • Poslanec Konzervativní strany Andrew Bridgen řekl: "Doufám, že to veřejnost prohlédne a uvědomí si, co to je – hon na čarodějnice uvnitř Konzervativní strany, který podnítila konzervativní vláda proti Borisovi Johnsonovi, neboť ho považuje za obrovskou hrozbu."
  • Bývalý lídr britské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage se k celé aféře vyjádřil takto: "Logický dopad postoje anti-Johnsonovy úderky by znamenal, že by nikdo nesměl vyjádřit svůj názor na jakoukoli záležitost, protože by to mohlo někoho urazit. Chceme žít v takové zemi?… Žijeme v zemi, která vášnivě hájí svobodu projevu.  Všichni víme, že i když je svoboda projevu používána opatrně a zodpovědně, tak i tehdy může některým lidem ublížit nebo je urazit. Ale zbabělí politici si obvykle volí tu nejschůdnější cestičku a raději lidem neříkají, co si sami opravdu myslí o věcech jako je burka. Tímto svým chováním svobodu projevu zabíjejí, a přitom to je životně důležité právo."
  • Imám Oxfordské islámské komunity Taj Hargey napsal: "Boris Johnson by se neměl omlouvat za to, že říká pravdu…. [zakrývání ženských obličejů je] je jen hanebná součást moderního trendu teologie náboženského extremismu a militantního islámu. Burka a  nikáb jsou ohavné kmenové hábity v nindža stylu, které jsou předislámské, nekoránské, a proto nemuslimské. Ačkoli je tento výmysl pro záměrné zakrývání identity zakázán u Káby v Mekce, je povolen v Británii…“

 

Bývalý ministr zahraničí (a případný budoucí předseda vlády) Boris Johnson vyvolal politickou bouři kvůli svým politicky nekorektním poznámkám ohledně burky a nikábu, které nosí některé muslimky k zakrytí obličeje.

Následná debata o islamofobii odhalila, do jaké míry politická korektnost v Británii potlačuje svobodu projevu a rovněž obnažila hluboké rozpory uvnitř Konzervativní strany, co se týče jejího vedení a budoucího směřování.

V článku publikovaném 5. srpna 2018 deníkem The Daily Telegraph Johnson argumentuje, že se postavil proti zákazu burky v Dánsku, protože vláda by neměla ženám říkat, co mohou a nemohou nosit na veřejnosti. Johnson napsal:

"Ptáme se, co se to stalo s dánským zvykem ´žít a nechat žít´? Pokud mi řeknete, že burka ženy utiskuje, tak jsem s vámi. Pokud říkáte, že je bizarní nutit ženy, aby si zakryly své tváře a že je to šikana, pak s vámi naprosto souhlasím - a dodal bych, že nemohu pro tuto praxi v Koránu najít žádné ospravedlnění. Půjdu dále a řeknu vám, že je naprosto absurdní, že se ženy rozhodnou vyjít na veřejnost v hábitu, v kterém vypadají jako poštovní schránky.“ (Míněn je červený, zavalitý, britský poštovní sloupek, pozn. překladatele)

"Pokud by se volička v burce objevila u mě na pohovoru (to je na schůzce mezi poslancem a občanem z jeho volebního obvodu, obyčejně mezi čtyřma očima) tak bych považoval za své plné právo…. ji požádat, aby závoj odstranila, abych s ní mohl pořádně mluvit. Pokud by se studentka objevila ve škole nebo na univerzitní přednášce, a vypadala by jako bankovní lupič, pak také tak: vyučujícím by mělo být umožněno otevřeně konverzovat s lidmi, kteří jsou jejich studenty."

Odpověď vedoucích konzervativců byla okamžitá.

Premiérka Theresa May řekla, že se Johnson ve svém popisu žen, které nosí burku, "dopustil chyby". Dodala, že Johnson se "zcela jasně dopustil urážky“ a požádala ho, aby se omluvil:

"Myslím si, že všichni musíme být velice opatrní ohledně jazyka a pojmů, které používáme. Některé z termínů, které Boris použil při popisu vzhledu muslimských žen, byly očividně urážlivé. Nejdůležitější je, že všichni lidé v naší zemi mají svobodu vyznávat a praktikovat své náboženství a ženy mají svobodnou volbu v tom, jak se budou oblékat, a to platí i pro burku a nikáb. Jsem skutečně přesvědčená o tom, že je osobní záležitostí žen, jak se oblékají.“

Johnsona vyzval k omluvě také předseda Konzervativní strany Brandon Lewis a k jeho výzvě se přidalo mnoho současných a bývalých ministrů a poslanci. Bývalý generální prokurátor Dominic Grieve pohrozil, že vystoupí z Konzervativní strany, pokud se Johnson stane jejím lídrem.

Konzervativní člen Sněmovny lordů, lord Mohamed Sheikh, zakladatel Konzervativního muslimského fóra, řekl, že Johnson "vypustil džina z láhve" a vyzval k tomu, aby byl Johnson z Konzervativní strany vyloučen.

Konzervativní členka Sněmovny lordů, baronka Sayeeda Warsi - která se sama již před nějakým časem vyjádřila, že doufá, že ženy ve Velké Británii přestanou v příštích 10 nebo 20 letech nosit islámský obličejový závoj, obvinila Johnsona z "islamofobie" a řekla, že by měl být požádán, aby absolvoval „instruktáž diverzity“, tj. školení v „rozmanitosti“:

"Ve svém článku v deníku The Daily Telegraph se Johnson snaží prosadit liberální postoj a říká, že bychom neměli burku zakázat, tak jak to udělalo Dánsko.  Ale jeho slova mají významný podtext. Johnson říká  - nejen těm muslimským ženám, které se zahalují, ale také mnohým dalším příslušnicím víry, ve které se některé ženy zahalují - že do Británie nepatří…“

"Johnson zaujal liberální postoj, ale udělal to způsobem, který se podobá taktice 'alt-right'. A to mu umožnilo vyslat kódovaný signál: sdělit svým příznivcům ve straně, že je tvrdý vůči muslimům. Je to jen další příklad, kdy se Johnson snaží, aby se vlk nažral, ale aby koza zůstala celá.“

"Johnson se musí omluvit. A co se stane, když se zřejmě neomluví? Vždy, když se v Konzervativní straně objeví takový incident a nemá žádné důsledky, vysílá to jasný signál, že islamofobie je ve straně tolerovaná."

"Pokud jde o Borise Johnsona, tak nastal čas, aby zabrala slíbená „instruktáž diverzity“.

Johnson se odmítl omluvit a Konzervativní strana nyní zahájila šetření ohledně toho, zda Johnsonovy připomínky porušily stranický kodex chování. Tento kodex vyžaduje, aby pracovníci a zvolení zástupci Konzervativní strany "šli příkladem a povzbuzovali a prosazovali respekt a toleranci“, a nikdy "nezneužili své postavení k šikaně, násilí, týrání, obtěžování, nebo protiprávní diskriminaci ostatních."

Nejvyšší policejní důstojnice Velké Británie komisařka Metropolitní policie Cressida Dick prohlásila, že se poradila s odborníky na trestné činy z nenávisti a dospěla k závěru, že Johnsonovy komentáře neporušují zákon:

"Vím, že mnozí lidé to shledají urážlivým.  A také vím, že mnoho dalších lidí je silně přesvědčeno o tom, že se pan Johnson v celém článku pokoušel říci, že zákaz by neměl existovat, a že se tak účastnil legitimní debaty."

"Včera večer jsem mluvila se svými velmi zkušenými důstojníky, kteří se zabývají zločiny z nenávisti. Ačkoli jsme dosud neobdrželi žádné obvinění z takového zločinu, mohu vám říci, že můj předběžný názor po těchto rozhovorech je, že to, co pan Johnson napsal, není trestný čin.“

Johnsonovi příznivci se vrhli na jeho obranu. Konzervativní poslanec za volební obvod North East Sommerset  Jacob Rees-Mogg řekl:

"Je fakt těžké najít, za co by se měl omlouvat.  Obhajuje právo žen burku nosit, ale přitom říká, že to není elegantní oděv. Obojí dává smysl."

Poslanec Konzervativní strany Andrew Bridgen obvinil premiérku May z vyvolání politicky motivovaného "honu na čarodějnice" proti Johnsonovi:

"Domnívám se, že to je motivováno vnitřním hašteřením v Konzervativní straně a politiky, kteří chtějí Borise Johnsona ponížit a zničit. Doufám, že to veřejnost prohlédne a uvědomí si, co to je – hon na čarodějnice uvnitř Konzervativní strany, který podnítila konzervativní vláda proti Borisovi Johnsonovi, neboť ho považuje za obrovskou hrozbu."

Na svém blogu  to Bridgen  dále podrobně rozvedl:

"Podíváme-li se na ty, kteří se přidali na stranu protestujících proti Borisovi, tak se zdá, že většina z nich jsou fanatičtí eurohujeři a odpůrci Brexitu, kteří stále nemohou pochopit, že britská veřejnost má jiný názor než oni, a vinu za svou prohru v referendu o Brexitu svalují na Borise Johnsona. Když nás o burce poučoval celoživotní odpůrce Brexitu Ken Clarke, tak tito lidé zůstali potichu: ´Myslím si, že je to velice divný oděv pro ženy v 21. století, ale není na mě to soudit, pokud nejsou aktivní v nějaké vážné situaci, jako je například svědectví u soudu. V tom případě si myslím, že je téměř nemožné mít řádné soudní řízení, pokud by byla jedna z osob zahalena v jakémsi stanu.´…."

"Chtějí tito lidé skutečně podpořit právo muslimských žen nosit burku? Ale o tom to přece není. Chtějí podrazit Borise. Největší ironií celé této aféry je to, že Borisovi kritici přímo zoufale chtějí zůstat v politickém svazku s EU, kde mnohé země, jak známo, už burku zakázaly. A nejsou to žádné země na periferii EU, ale jsou to země jako Francie, Německo, Rakousko, Belgie, Bulharsko a nyní Dánsko. Dokonce i v super liberálním Nizozemsku platí částečný zákaz burky."

"Jsem předsedou Parlamentní skupiny pro Uzbekistán, to je pro zemi, která je z 90 % muslimská. Tato země se honosí obdivuhodnou náboženskou harmonii a je velmi zajímavé, že tam zakázali zakrývání obličeje na veřejnosti už v roce 1992.“

"Bohužel, když Theresa May a někteří členové její vlády použili tuto kauzu jako klacek na Borise, tak opět demonstrovali, jak dalece jsou vzdáleni názorům většiny členů Konzervativní strany a dokonce i celé britské veřejnosti."

Bývalý lídr britské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage napsal:

"Zajímalo by mě, kolik z těch lidí, kteří nyní povykují a domáhají se toho, aby byl Johnson vyloučen z poslaneckého klubu Konzervativní strany [disciplinární opatření], nebo aby byl úplně vyloučen ze strany, si skutečně přečetlo ten jeho článek v Daily Telegraphu, článek, který je tak strašně urazil. Kdyby ho četli, jistě by si pamatovali, že Johnson tvrdí, že si nemyslí, že bychom měli burku a nikáb zakázat v Británii. A přitom takový zákaz již v plné míře platí v zemích EU, jako je Francie, Německo, Dánsko, Rakousko a Belgie.“

"Johnson vysvětlil svou liberální pozici a pak ji umocnil tím, že přijal feministický náhled na věc, a argumentoval, že je to ´útlak´ nutit ženy, aby si na veřejnosti zahalovaly své obličeje. Pro větší zdůraznění pak píše, že je to ´bizarní´ a ´že je to šikana´. No a pak říká, že je to ´směšné´, když takové ženy na veřejnosti ´vypadají jako poštovní schránky´.“

"Naprosto absurdně je tento názor okamžitě považován za ´islamofobní´ nebo ´rasistický´. A v podstatě liberální komentátor je nyní pranýřován za to, že vyjádřil své přesvědčení, i když poněkud rozmarným jazykem. Ale navrhovat, aby byl vyhozen ze strany, je idiocie. Borisovi vzkazuji: stůjte pevně…“

"Logický dopad postoje anti-Johnsonovy úderky by znamenal, že by nikdo nesměl vyjádřit svůj názor na jakoukoli záležitost, protože by to mohlo někoho urazit. Chceme žít v takové zemi? Mějme na paměti, že toto je případ politika, který prohlásil, že si myslí, že je neliberální burku zakázat….“

"Žijeme v zemi, která vášnivě hájí svobodu projevu. Všichni víme, že i když je svoboda projevu používána opatrně a zodpovědně, tak i tehdy může některým lidem ublížit nebo je urazit. Ale zbabělí politici si obvykle volí tu nejschůdnější cestičku a raději lidem neříkají, co si sami opravdu myslí o věcech jako je burka. Tímto svým chováním svobodu projevu zabíjejí, a přitom to je životně důležité právo."

"Pokud politici dovolí, aby se politika stala příliš ´politicky korektní´, poškodí demokracii takovým způsobem, že to bude pro budoucí generace nesmírně obtížné napravit a nakonec je tak odsoudíme žít ve společnosti, kde nikdo nebude o čemkoliv mluvit upřímně a čestně."

Imám Oxfordské islámské komunity Taj Hargey napsal, že Johnson měl zajít dál:

"Boris Johnson by se neměl omlouvat za to, že říká pravdu. Jeho evokující analogie je nešťastná, ale má právo všem připomenout, že wahhábisty a salafisty inspirovaný bláznivý nápad zakrývat ženský obličej nemá žádnou oporu v Koránu. Je to jen hanebná součást moderního trendu teologie náboženského extremismu a militantního islámu."

"Burka a nikáb jsou ohavné kmenové hábity v nindža stylu, které jsou předislámské, nekoránské, a proto nemuslimské. Ačkoli je tento výmysl pro záměrné zakrývání identity zakázán u Káby v Mekce, je povolen v Británii, kde přispívá k bezpečnostnímu riziku a k narůstající epidemii nedostatku vitaminu D, podporuje nerovnost mezi pohlavími a sabotuje společenskou soudržnosti v zemi."

"Je k podivu, že mnoho mladších žen se s tímto jedovatým šovinismem vnitřně ztotožnilo a tvrdí, že je jejich lidským právem zakrývat si tvář."

"Johnson měl zajít dál. Pokud se Británie má stát plně integrovanou společností, je třeba, abychom tvrdě odolávali kulturním praktikám, osobním preferencím a komunálním zvyklostem, které zhoršují a prohlubují rozdíly ve společnosti."

Johnsona se zastal také britský komik Rowan Atkinson známý také jako Mr. Bean:

"Já jsem si celý život užíval svobodu projevu a vtipkoval jsem o náboženství a myslím si, že vtip Borise Johnsona, že ženy v burce připomínají britské poštovní schránky je docela dobrý. Všechny vtipy o náboženství někoho urazí, takže je zbytečné se za ně omlouvat. Omlouvat bychom se měli jen za špatné vtipy, takže v tomto případě žádná omluva není třeba."

Průzkum agentury Sky Data zveřejněný 8. srpna 2018 zjistil, že 60 % dotazovaných Britů se domnívá, že není rasistické přirovnávat muslimské ženy, které nosí burku, k bankovním lupičům nebo britským poštovním schránkám. 59 % dotázaných v tomto průzkumu zároveň podpořilo právní zákaz burky.

Anketa mezi členy Konzervativní strany, kterou provedl list "Conservative Home" (Konzervativní domov) 1. srpna 2018, zjistila, že Johnsonova popularita vzrostla téměř čtyřnásobně od okamžiku, co 9. července odstoupil z funkce ministra zahraničí poté, co se střetl s premiérkou May ve věci strategie pro Brexit. Boris Johnson je nyní na špici seznamu preferovaných nástupců Theresy May na postu premiéra.

 

Soeren Kern je vedoucí spolupracovník Gatestone Institute se sídlem v New Yorku.

 

https://www.gatestoneinstitute.org/12830/boris-johnson-burkas

Autor: Libor Popovský | pondělí 17.9.2018 9:06 | karma článku: 19,86 | přečteno: 453x
  • Další články autora

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma: 29,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma: 20,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma: 13,99 | Přečteno: 208x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Důvody, proč jsou výsledky letošních amerických prezidentských voleb velmi podezřelé

Článek Patricka Bashama "Reasons why the 2020 Presidential Election is Deeply Puzzling", který vyšel 27. listopadu 2020 v americkém on-line magazínu The Spectator, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

6.12.2020 v 13:34 | Karma: 38,53 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Byly prezidentské volby v USA ukradeny?

Článek Soerena Kerna "Was the US Election Stolen?", který vyšel 17. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

21.11.2020 v 9:16 | Karma: 33,41 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

  • Počet článků 238
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1728x
Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."