Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řecko: Pašování lidí "humanitární" organizací

Článek Marie Polizoidou "Greece: "Humanitarian Aid" Organization's People-Smuggling", který vyšel 15. září 2018, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.
  • „Emergency Response Centre International“ (ERCI, Mezinárodní centrum reakce na mimořádné události) se označuje za "řeckou neziskovou organizaci, která zajišťuje reakci na mimořádné události a humanitární pomoc v době krize….“  ERCI údajně umožnila nelegální vstup do Řecka přibližně 70 000 imigrantů, což této "neziskové" organizaci vyneslo přibližně půl miliardy eur ročně.
  • ERCI evidentně inkasovala 2 000 eur od každého ilegálního imigranta, kterému pomohla vstoupit do Řecka. Navíc její členové založili podnik pro "integraci uprchlíků" do řecké společnosti. Tento podnik každoročně dostával z různých vládních programů (v oblasti vzdělávání, bydlení a výživy) 5 000 eur na každého imigranta.
  • Vzhledem k tomu, že si řecká vláda zjevně neví rady, jak zvládnout tuto migrační krizi a ochránit bezpečnost svých občanů, je obzvlášť ohromující zjištění, že hlavní nevládní organizace, která má mandát poskytovat humanitární pomoc imigrantům, namísto toho profituje z jejich pašování.

 

28. srpna 2018 bylo zatčeno třicet členů řecké nevládní organizace „Emergency Response Centre International“ (ERCI, Mezinárodní centrum reakce na mimořádné události) za jejich zapojení v síti pašeráků lidí, která působila na ostrově Lesbos od roku 2015. Řecká policie vydala prohlášení, že díky vyšetřování, které vedlo k jejich zatčení "byly plně odkryty aktivity organizované zločinecké sítě, která cizincům systematicky usnadňovala ilegální vstup".

Mezi odhalenými aktivitami je padělání, špionáž a nezákonné sledování jak řecké pobřežní stráže, tak hraniční agentury EU Frontex za účelem získávání důvěrných informací o pohybech uprchlíků z Turecka. Vyšetřování také vedlo k objevu dalších šesti Řeků a 24 cizích státních příslušníků, kteří byli v tomto případu také zapleteni.

ERCI se sama popisuje jako:

"ERCI je řecká nezisková organizace, která zajišťuje reakci na mimořádné události a humanitární pomoc v době krize. Filozofií ERCI je identifikovat mezery v humanitární pomoci a vyplnit je tím nejefektivnějším a nejúčinnějším způsobem. Momentálně má ERCI  v Řecku 4 aktivní programy práce s uprchlíky a to v oblasti hledání a záchrany, ve sféře zdravotní, ve sféře vzdělávací, a dále program koordinace uprchlických táborů."

Navzdory svému deklarovanému poslání a neziskovému statusu však ERCI podle zjištění řeckých orgánů údajně obdržela za své zprostředkovatelské služby zločincům značné částky peněz. ERCI evidentně inkasovala 2 000 eur od každého ilegálního imigranta, kterému pomohla vstoupit do Řecka. Navíc její členové založili podnik pro "integraci uprchlíků" do řecké společnosti. Tento podnik každoročně dostával z různých vládních programů (v oblasti vzdělávání, bydlení a výživy) 5 000 eur na každého imigranta. Od roku 2015 ERCI údajně umožnila nelegální vstup do Řecka přibližně 70 000 imigrantů, což této "neziskové" organizaci vyneslo přibližně půl miliardy eur ročně.

Toto odhalení však zdaleka nezahrnuje celý rozsah ilegálních aktivit spojených se vstupem migrantů do Řecka. Například v roce 2017 zadržely řecké úřady 1 399 pašeráků lidí, z nichž se někteří snažili využít "humanitární" činnost jako kamufláž svých aktivit.  Během prvních čtyř měsíců roku 2018 zadržely řecké orgány 25 594 ilegálních imigrantů.

Ještě více znepokojující, než vysoký poplatek, který imigranti platí pašerákům, a obrovské integrační dotace, které vyplácí řecká vláda, je v této situaci zátěž, která dopadá na řeckou společnost jako celek.

Podle statistických údajů řecké policie bylo v roce 2017 nahlášeno 75 707 loupeží a vloupání. Z nich bylo vyřešeno pouze 15 048 a z toho bylo 4 207 loupeží a vloupání spácháno cizinci. Policie navíc odhaduje, že více než 40 % závažných trestných činů bylo spácháno ilegálními imigranty. (Celkově tvoří legální a ilegální přistěhovalci v Řecku přibližně 10-15 % z celkové populace.)

V září 2016 bylo v řeckých věznicích vězněno 4 246 Řeků a 5 221 cizinců odsouzených za závažné trestné činy. Z toho bylo například 336 cizinců odsouzeno za vraždu; 101 cizinců za pokus o vraždu; 77 cizinců za znásilnění; a 635 cizinců za loupež. Další tisíce případů ještě čekají na soudní proces.

V nedávném srdceryvném případu byl 15. srpna 2018 zavražděn 25letý student univerzity ve Skotsku, který byl doma v Aténách na prázdninách. Zavraždili ho tři ilegální imigranti, když se se svou přítelkyní z Portugalska procházel po svém městě.

Pachatelé, dva Pákistánci a Iráčan ve věku od 17 do 28 let řekli policii, že nejdřív zaútočili na mladou ženu a ukradli jí kreditní karty, pas a mobilní telefon z kabelky a peníze z peněženky. Když ale zjistili, že je její telefon "zastaralý", tak vymáhali telefon i od mladého muže a vyhrožovali mu nožem.

Přiznali se, že když se jich snažil zbavit, tak do něj strčili a on spadl ze skály a zabil se. Po jejich výslechu se ukázalo, že tito tři násilníci jsou hledáni v souvislosti s dalšími 10 loupežemi v okolí.

V rozhořčeném dopisu řeckému premiérovi Alexisovi Tsiprasovi, poslancům parlamentu a starostovi Atén, obvinila matka oběti Tsiprase z "kriminální nedbalosti" a označila ho za "spolupachatele" při vraždě svého syna.

"Neměl by stát místo vítání každého divokého zločince „chlebem a solí“ nejprve myslet na bezpečnost svých občanů, z nichž každý den [ekonomicky] tyje? [Jak to, že stát] nechává [své občany] napospas hnusným nenažraným gangům, pro něž je hodnota lidského života menší než hodnota mobilního telefonu nebo zlatého řetízku?"

Ačkoli jsou toto slova truchlící matky, jsou to také pocity všeobecně sdílené a projevované po celém Řecku, kde jsou takové tragické případy stále častější.

29. srpna 2018, dva týdny po této vraždě, napadlo v severním Řecku šest imigrantů verbálně 52letého muže na ulici, údajně naprosto bezdůvodně. Když je ignoroval a šel dál, tak ho jeden z nich bodl do zad 24 cm dlouhým nožem a muž musel být hospitalizován.

O dva dny dříve, 27. srpna, zablokovalo zhruba 100 imigrantů po dobu více než tří hodin dálnici. Migranti protestovali proti podmínkám ve svém táboře v Malakase. Řidiči, kteří na silnici uvízli, vypověděli, že někteří demonstranti byli úplně rozzuření a mlátili do stojících aut kusy dřeva. Aby toho nebylo málo, tak přítomní policisté přiznali, že od Ministerstva veřejného pořádku a ochrany občanů neobdrželi žádné pokyny k vyklizení dálnice a ochraně obětí. Gatestone Institute zjistil, že o celém incidentu neexistují žádná oficiální prohlášení policie nebo ministerstva, jen výpovědi řidičů.

Vzhledem k tomu, že si řecká vláda zjevně neví rady, jak zvládnout tuto migrační krizi a ochránit bezpečnost svých občanů, je obzvlášť ohromující zjištění, že hlavní nevládní organizace, která má mandát poskytovat humanitární pomoc imigrantům, namísto toho profituje z jejich pašování. Nedávné zatčení členů ERCI podtrhuje nutnost přísné kontroly všech takových organizací.

 

 

Maria Polizoidou je reportérka, novinářka a konzultantka pro mezinárodní a zahraniční záležitosti žijící v Řecku. Je absolventkou postgraduálního studijního oboru "Geopolitika a bezpečnostní otázky v islámském komplexu Turecka a Středního východu" na Aténské univerzitě.

 

https://www.gatestoneinstitute.org/12960/greece-people-smuggling

Autor: Libor Popovský | úterý 25.9.2018 9:11 | karma článku: 37,48 | přečteno: 1298x
  • Další články autora

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma: 29,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma: 20,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma: 13,99 | Přečteno: 208x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Důvody, proč jsou výsledky letošních amerických prezidentských voleb velmi podezřelé

Článek Patricka Bashama "Reasons why the 2020 Presidential Election is Deeply Puzzling", který vyšel 27. listopadu 2020 v americkém on-line magazínu The Spectator, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

6.12.2020 v 13:34 | Karma: 38,53 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Byly prezidentské volby v USA ukradeny?

Článek Soerena Kerna "Was the US Election Stolen?", který vyšel 17. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

21.11.2020 v 9:16 | Karma: 33,41 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Americké prezidentské volby ještě neskončily

Článek Chrisse Farrella "The Election is Not Over", který vyšel 9. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

11.11.2020 v 9:14 | Karma: 32,71 | Přečteno: 1178x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Itálie: Za obranu státních hranic skončíte u soudu

Článek Giulia Meottiho "Italy: Defend National Borders, End Up on Trial", který vyšel 11. října 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

27.10.2020 v 9:18 | Karma: 34,25 | Přečteno: 821x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Komentáře prominentních černochů ke hnutí Black Lives Matter – část 1

Článek Soerena Kerna "Black Appraisals of Black Lives Matter – Part I", který vyšel 15. září 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

8.10.2020 v 9:13 | Karma: 35,32 | Přečteno: 1587x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Donald Trump a Nobelova cena míru: Radši obchodovat než válčit

Článek Amira Taheriho "Trump and Nobel Prize: Make Deals Not War", který vyšel 20. září 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

5.10.2020 v 9:12 | Karma: 22,69 | Přečteno: 345x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Black Lives Matter: „Všechno to tady podpálíme“ – část 2

Článek Soerena Kerna "Black Lives Matter: "We Will Burn Down This System" - Part II", který vyšel 2. srpna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

19.8.2020 v 9:12 | Karma: 32,35 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Black Lives Matter: „Jsme vyškolené marxistky" - část 1

Článek Soerena Kerna "Black Lives Matter: "We Are Trained Marxists" - Part I", který vyšel 2. července 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

23.7.2020 v 9:15 | Karma: 36,59 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Stručná historie Antify: část 2 - Antifa v USA

Článek Soerena Kerna "A Brief History of Antifa: Part II", který vyšel 23. června 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

7.7.2020 v 9:15 | Karma: 24,48 | Přečteno: 533x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Stručná historie Antify: část 1

Článek Soerena Kerna "A Brief History of Antifa: Part I", který vyšel 12. června 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

29.6.2020 v 9:15 | Karma: 29,40 | Přečteno: 739x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Evropa: Protikřesťanské útoky dosáhly v roce 2019 rekordního počtu

Článek Soerena Kerna "Europe: Anti-Christian Attacks Reach All-Time High in 2019", který vyšel 1. ledna 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

11.5.2020 v 9:15 | Karma: 26,52 | Přečteno: 618x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Nový evropský intelektuální fašismus

Článek Giulia Meottiho "Europe's New Academic Fascism", který vyšel 23. února 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

4.5.2020 v 9:15 | Karma: 36,38 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Koronavirus: Monstrózní čínské mlžení

Článek Giulia Meottiho "Coronavirus: China's Great Cover-up", který vyšel 5. dubna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

14.4.2020 v 9:15 | Karma: 22,36 | Přečteno: 643x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Koronavirus: Čína zaplavuje Evropu nekvalitním zdravotnickým materiálem

Článek Soerena Kerna "Coronavirus: China Floods Europe With Defective Medical Equipment", který vyšel 3. dubna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

9.4.2020 v 9:05 | Karma: 18,86 | Přečteno: 431x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Západ se musí probudit a postavit se čínské věrolomnosti čelem

Článek Giulia Meottiho "The West Needs to Wake Up to China's Duplicity", který vyšel 28. března 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

7.4.2020 v 9:07 | Karma: 24,47 | Přečteno: 851x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Koronavirus: Evropská unie v rozkladu

Článek Soerena Kerna "Coronavirus: The European Union Unravels", který vyšel 27. března 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

3.4.2020 v 9:15 | Karma: 29,59 | Přečteno: 909x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Zprávě EU o integraci migrantů uniká podstata problému

Článek Judith Bergman "New EU Report on Integration Misses the Point", který vyšel 25. ledna 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

30.3.2020 v 9:15 | Karma: 36,22 | Přečteno: 1334x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 238
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1728x
Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."