Proč nemohu kritizovat své náboženství?

22. 05. 2019 9:08:01
Článek Majida Rafizadeha "Why Can't I Criticize My Religion?", který vyšel 16. září 2018, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.
  • Zvenku se zdá, že jediným místem pro ty, kteří by chtěli reformovat islám, je Západ. Ale to je zřejmě příliš povrchní náhled. My všichni jsme předpokládali, že tady na Západě bude bezpečné klást otázky a islám kritizovat. Místo toho mnoho institucí na Západě využívá velice rafinované metody k umlčení kritiky islámu.
  • Čím víc budeme skrývat nebo ignorovat konstruktivní kritiku islámu, tím těžší bude provést v tomto náboženství reformy a tím jednodušší bude vítězství muslimských radikálů.
  • Důvod, proč kritizuji radikální prvky mého náboženství, není to, že mám v srdci nenávist, ale protože chci ochránit ty, kteří byli zneužiti a opuštěni svými lídry.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Když jsem obdržel dopis od šíitského náboženského kazatele ze Spojeného království, nepřekvapilo mě to. Dostávám mnoho podobných dopisů od extremistických muslimů po celém světě, stejně jako od západních liberálů, socialistů a dalších lidí. Pokaždé, když tyto dopisy otevírám, připravuji se na kritiku svého pečlivého zkoumání islámu. Jak jsem očekával, dopis začínal mě tak známou větou: "Přestaňte kritizovat své vlastní náboženství."

Dopis pokračoval výčtem výhod a podpory, kterými by mě západní média a progresivisté zahrnovali, pokud bych sladil své názory s jejich preferovanými tématy debaty:

"Pokud přestanete kritizovat islám, tak Západ k vám bude rozhodně přívětivější a obdržíte více nabídek a příležitostí ve své další kariéře."

Co z toho, co říkám, levici tolik vytáčí? Odmítám radikální islám na Západě ospravedlňovat. Odmítám mlčet o nejhorších důsledcích nekontrolovaného islámského extremismu.

Nežvaním pod ochranou multikulturalismu a tolerance; některé věci nesmějí být tolerovány. Apologeti islámu mi jasně vzkazují: „Zařaď se a drž krok s námi. Propaguj ty samé myšlenky jako ostatní: Islám je všech svých aspektech láskyplným a benevolentním náboženstvím. Zaměř se na tohle a zametej zločiny proti lidskosti pod koberec.“

Opravdu bych si přál, abych toho byl schopen.

Samozřejmě, není těžké pochopit, proč tolik mých kolegů podlehlo tomuto tlaku. Moje životní cesta by byla opravdu mnohem jednodušší, kdybych přijal tento většinový politický názor a srovnal svůj krok s ostatními, kteří dali přednost pohodlí před pravdou. Ale zjistil jsem, že je nemožné zapadnout mezi hlavní islámské apologety na Západě. Vzpomínky na to, co jsem viděl, a zvěrstva, která jsou nadále páchána, mě strašily a poháněly, abych mluvil za ty, které nikdo neslyší. Mým cílem nikdy nebylo působit na Západ tak, aby si mě oblíbil, nebo abych získal osobní výhody ze sdílení svých zkušeností. Mým cílem bylo vždy zastavit muka, která moji souvěrci prožívají pod knutou neúprosných tyranských islámských uskupení a režimů.

Narodil jsem se a byl jsem vychován v muslimských společnostech, ve dvou dominantních větvích islámu, v sunnitském a v šíitském islámu a to jak v arabském, tak i v perském světě. Zkušenosti, kterými prošla moje rodina a lidé kolem nás, mě formovaly tak, že bylo nemyslitelné, abych si neuvědomil, jak jsou právo šaría a islamistická nadvláda nebezpečné. Proto se stalo mým posláním řešit tyto zásadní problémy ve svých knihách, v naději, že bych mohl pomoci uskutečnit nějaké vnitřní reformy tohoto náboženství. Muslimové, jako například egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí, Dr. M. Zuhdi Jasser a Salim Mansur, abych jich jmenoval alespoň několik, také obhajují reformu islámu.

Islámští apologeti musí pochopit, že já a mě podobní neuzavřeme Faustovskou smlouvu, abychom mohli těžit z příslušnosti k hlavnímu proudu. Existují jisté hodnoty, které jsou daleko důležitější, než jen osobní zájmy. Snažíme se například zvyšovat povědomí a pomoc porobeným ženám, které jsou často pod vládou islámu zotročovány a mučeny.

Dalším záměrem této rozpravy je analyzovat pojem "Západ". Lidé, jako ten islámský kazatel, říkají: Západ si tě oblíbí a budeš mít větší úspěch, pokud nebudeš kritizovat islamismus. Ale "Západ" nezahrnuje všechny lidi na Západě, zdá se, že většinou zahrnuje instituce a politické osobnosti extrémní levice. Tito extremističtí muslimové se mohou také odvolávat na organizace nebo sociální sítě, které se nezabývají fakty, ale ideologií. Zdá se, že se nezabývají důkazy, ale diskutují o věcech jenom podle svých představ a zbožných přání. Naneštěstí, mnoho těchto univerzit, institucí a sociálních sítí jsou na Západě obrovské a dominantní.

Poprvé jsem přišel do USA za vlády prezidenta Obamy, abych zde vyučoval, což mi umožnilo Fulbrightovo stipendium. A již tehdy bylo zajímavé vidět, kolik institucí a osobností nechtělo vůbec slyšet nebo evidovat nějakou kritiku islámu. Zdálo se mi, že toto vyhýbání se jakékoliv diskusi představuje totální dvojí standard. Pro moje kolegy bylo naprosto v pořádku nemilosrdně kritizovat náboženství, jako je křesťanství nebo judaismus, ale islám byl ve zvláštní kategorii. Byl to pro mne šok, když jsem velice rychle přišel na to, že je přijatelné, aby oni kritizovali své vlastní náboženství, ale já jsem nemohl kritizovat islám. To mi nedávalo vůbec žádný smysl.

V Íránu a Sýrii, kde jsem vyrostl, státní orgány mohou zatknout, uvěznit, mučit a dokonce i popravit člověka za to, že řekl něco, co nebylo dostatečně pozitivní vůči dominantnímu náboženství země, islámu. Zvenku se zdá, že jediným místem pro ty, kteří by chtěli reformovat islám, je Západ. Koneckonců, většina politických lídrů na Západě se trvale chlubí vymoženostmi, jako je svoboda projevu a svoboda tisku. Takže kde jinde než tam může dojít k reformě velice autoritativního náboženství?

Pokud by se člověk o něco takového pokusil v zemi, kde je uplatňováno právo šaría, tak by měl vážné potíže i za sebemenší pokus o kritiku dominantního náboženství. Všichni jsme předpokládali, že tady na Západě bude bezpečné klást otázky a kritizovat cokoli. Místo toho mnohé instituce využívají mnohem jemnější metody pro potlačení kritiky islámu. Jednou z těchto metod je označování všeho, co říká cokoliv třeba i jen trochu negativního o islámu – a to zahrnuje dokonce i konstruktivní kritiku a příležitost k reformě - jako propagaci "islamofobie".

Přijměte, prosím, toto prosté poselství: Pokud si myslíte, že kritika křesťanství a judaismu je konstruktivní a je to způsob, jak modernizovat a vytvořit reformy, tak, prosím, aplikujte stejná pravidla i na islám.

Čím víc budeme skrývat nebo ignorovat konstruktivní kritiku islámu, tím těžší bude provést v tomto náboženství reformy, a tím jednodušší bude vítězství muslimských radikálů.

V celosvětovém měřítku jsou jménem islámu každým okamžikem každého dne páchány zvěrstva, a proto by vaším cílem neměla být politická korektnost a už vůbec ne zuřivá ochrana tohoto náboženství. Je třeba pomoci těm, které islám zranil a nabídnout podporu všem lidem, kteří chtějí odstranit jeho zneužívání. Tutlání mnohých nepopsatelných skutků, které se dějí pod právem šaría, pouze posílí ty osoby, které mají zlovolné úmysly, a krutě si podmaňují ty nejzranitelnější.

Pokud, jak tvrdíte, jsou vašimi základními hodnotami svoboda projevu, svoboda tisku a otevřená diskuse o křesťanství a judaismu, tak by se měly tyto hodnoty vztahovat i na islám. Podporujte hlasy těch, kteří zažili právo šaría na vlastní kůži, a vyzývají k reformě islámu.

Důvodem, proč kritizuji radikální prvky svého náboženství, není nenávist, ale snaha ochránit ty, kteří byli zneužiti a opuštěni svými lídry. Mám oči otevřené a nejsem ochoten zametat pravdu pod koberec, i když by mi to mohlo třeba přinášet výhody nebo zisk.

Dr. Majid Rafizadeh - absolvent Harvardu, badatel, podnikatel, politolog, člen správní rady Harvard International Review a prezident International American Council on the Middle East (Mezinárodní americké rady pro Blízký východ). Je autorem několika knih o islámu a americké zahraniční politice. Můžete mu napsat na Dr.rafizadeh@post.harvard.edu.

https://www.gatestoneinstitute.org/12944/islam-criticism

Autor: Libor Popovský | středa 22.5.2019 9:08 | karma článku: 26.96 | přečteno: 689x

Další články blogera

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma článku: 29.38 | Přečteno: 606 | Diskuse

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma článku: 20.93 | Přečteno: 430 | Diskuse

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 208 | Diskuse

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 9.05 | Přečteno: 143 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 21.97 | Přečteno: 563 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.78 | Přečteno: 929 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.68 | Přečteno: 941 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse
Počet článků 238 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1724

Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...