Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Multikulturalismus a transformace Británie v roce 2018: část II - červenec až prosinec

Článek Soerena Kerna "Multiculturalism and the Transformation of Britain in 2018: Part II", který vyšel 8. ledna 2019, přeložený panem Josefem Janečkem a mnou. Faktografický článek obsahující události spojené s islamizací Británie
  • Mezi 1 112 syrskými uprchlíky přesídlenými do Británie v prvních třech měsících roku 2018 nebyl ani jeden křesťan. Ministerstvo vnitra souhlasilo pouze s přesídlením muslimů a odmítlo čtyři křesťany, které doporučil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. - The Sunday Times.
  • Islamistické skupiny  stále více  používají  islamofobií  jako "zbraň"  a „cynicky“ využívají lidská práva k prosazování své ideologie. Ve snaze ukončit „legitimní debatu“ o islámském extremismu obviňují své kritiky z toho, že jsou antiislámští. „Užívání a zneužívání“  jazyka lidských práv je „možná nejvíc znepokojující“ taktikou, kterou si osvojili.   Například skupiny jako je Hizb ut-Tahrir - které tradičně protestují proti tomu, co považují za západní lidská práva - čím dál více a cynicky používají ta samá lidská práva na podporu islamistické ideologie," - Sara Khan, nová vládní poradkyně pro otázky extremismu.
  • Ženy a dívky, které byly svými rodinami donuceny ke sňatku, budou mít možnost tajně předložit důkazy, a bez obav z následků uplatnit námitky proti udělení víz jejich zahraničním manželům. Umožní to změny zákonů oznámené ministrem vnitra Sajidem Javidem.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ČERVENEC

1. července. Mubarek Ali, 35letý, bývalý vůdce gangu sexuálně zneužívajícího děti v Telfordu, byl poslán zpět do vězení poté, co porušil podmínky svého podmínečného propuštění. V roce 2012 byl Ali odsouzen na 22 let do vězení za trestné činy související s dětskou prostitucí, ale byl propuštěn v roce 2017 poté, co si odseděl jen pět let. Poslankyně Parlamentu za Telford Lucy Allan uvedla, že existuje "mnoho otázek, které je třeba zodpovědět," otázek týkajících se toho, proč byl Ali propuštěn, a také toho, jak britský soudní systém řeší takzvané případy hromadného znásilňování a zneužívání:

"Teď je zpátky ve vězení, spravedlnost si žádá, aby strávil zbývající část trestu ve vazbě, nicméně se ukázalo, jak laxně se přehlíží povaha jeho zločinů, zejména vůči obětem, jejichž život se navždy změnil."

2. července. Abdul Rauf, 51letý imám z Rochdale, byl uvězněn na jeden rok a pět měsíců poté, co v mešitě týral více než 20 dětí. Inspektor Phil Key z Policie Velkého Manchesteru řekl:

"Abdul Rauf je nepříjemný člověk a tyran, který ve svých třídách naprosto běžně bil děti. Děti se krčily strachem, protože je tahal za uši, ruce a nohy a opakovaně je fyzicky trestal. Rodiče neměli tušení, že ponechávají své děti v péči muže, u něhož plakali bolestí a odcházeli od něj s modřinami a podlitinami."

Rauf není totožný s 49letým Abdulem Raufem, rovněž z Rochdale, který byl odsouzen jako člen gangu sexuálně zneužívajícího děti, který se ve městě zaměřoval na dívky mladší 13 let.

3. července. Abdul Sattar Beraqdar, mluvčí Nejvyšší soudní rady Iráku, prohlásil, že britští džihádisté dopadení v zemi budou popraveni oběšením a dále uvedl, že se domnívá, že taková forma trestu smrti bude dobrá pro britskou bezpečnost:

"Trest, i když se zdá být přísný, prospěje bezpečnosti vaší země. Jsem si jistý, že v Británii jsou stovky lidí, kteří se hodlají v tuto chvíli dopustit podobných zločinů. Pokud my Iráčané tyto lidi přísně odsoudíme, tak si příště lidé v Británii dobře rozmyslí, než se pustí do podobné akce."

Do Sýrie a Iráku odjelo bojovat za Islámský stát přibližně 800 Britů. Podle britských úředníků zahynulo v konfliktu 130 britských občanů, ale není jasné, kolik britských džihádistů bylo dopadeno a čelilo trestu smrti. Mluvčí britského ministerstva zahraničí uvedl: "V každém případě budeme proti trestu smrti."

5. července. Laurel Ellis, kandidátka za Konzervativní stranu do Rady města Merthyr Tydfil ve Walesu, byla suspendována kvůli tomu, že na sociálních sítích sdílela příspěvky kritizující islám. Poslankyně Velšského národního shromáždění za Labouristickou stranu Dawn Bowden uvedla, že tyto příspěvky jsou islamofobní. Mluvčí Konzervativní strany ve Walesu uvedl, že strana se snaží "oslovit a reprezentovat všechny komunity a lidi ze všech oblastí života ve Walesu."

6. července. Policie v Londýně oznámila, že zasáhla, aby zastavila podezřelou "dětskou sexuální párty" v kebab restauraci v Bethnal Green. Takzvané "uck párty" se účastní mladé dívky, které jsou předtím, než s nimi budou mít starší muži sex, omámeny alkoholem a drogami. (Slovo ´uck´ je hovorový termín pro orální sex.) Úřady ve čtvrti Tower Hamlets, která má nejvyšší procento muslimských obyvatel v Anglii a Walesu proto zrušily obchodům s kebabem licenci na prodej alkoholu.

7. července. Deník The Daily Mail uvedl, že Imran Waheed, 41letý psychiatr Národní zdravotní služby v Birminghamu, pracuje také jako soudní znalec britských soudů, přestože je islamistou, který otevřeně prohlásil, že "nevěří v demokracii" a "nebude poslušen sekulárnímu právu.” V rozhovoru pro BBC řekl: "Nemám žádnou úctu k jiným než Alláhovým zákonům, takže, abych byl upřímný, o britské zákony se nestarám… Záleží mi jen na zákonech islámu. Lidské zákony mě nezajímají."

8. července. Esej publikovaná v deníku The Guardian tvrdila, že výstava moderního umění ve Florencii odhalí "hluboké spojení" mezi Evropou a islámem:

"Ztělesněný v renesančním pohledu je islám chápán jako cizí. Ale současně je na islám nahlíženo se zvědavostí, respektem a dokonce i úctou. Renesance byla také ochotna prohlédnout jinakost islámu a vidět muslimský svět ne jako démonický a exotický, ale jako variantu evropské reality…“

"Ano, v době, kdy mnoho politiků představuje islám pro evropskou skutečnost jako cizí, jsou takové výstavy užitečnou připomínkou toho, jak jsou historicky hluboce propojeny světy Evropy a islámu."

9. července. Šéfka Školní inspekce Ofsted Amanda Spielman obvinila muslimské skupiny, že nemají "smysl pro náboženské a / nebo kulturní nároky" a snaží se nadměrně ovlivňovat školskou politiku:

"… pro některé děti může být škola jediným obdobím v jejich životě, kdy tráví každý den čas s lidmi mimo svou etnickou a náboženskou skupinu nebo alespoň tam, kde jim mohou být vysvětleny hodnoty lidí mimo jejich vlastní skupinu a mohou být otevřeně prodiskutovány….“

"Islamističtí extremisté - obzvláště podporovaní online propagandou Daeše (Islámského státu) a dalších skupin - trpí v některých menšinových komunitách pocitem izolace a odcizení."

12. července. Několik tisíc muslimských žáků z Blackburnu, Burnley, Hyndburnu, Nelsonu, Prestonu a Rawtenstallu bylo instruováno, aby až se vrátí v září do školy, bojkotovali všechna školní jídla. Tento krok navazuje na rozhodnutí Rady hrabství Lancashire zastavit zásobování škol halal masem z při porážce neomráčených ovcí a skotu a používat pouze maso ze zvířat, která byly při porážce omráčeny..

13. července. Sophii Rahman, bývalé ředitelce základní školy Eton Community School v Ilfordu, bylo doživotně zakázáno učit, když vyšlo najevo, že dovolila džihádistovi Khuramovi Buttovi, který spáchal teroristický útok na mostě London Bridge, aby v budově školy po vyučování doučoval muslimské děti. Butt dětem údajně řekl, že nemuslimové jsou "nejhorší tvorové" a že je v pořádku, když budou svým rodičům lhát. Komise prohlásila, že Sophie Rahman se chovala nepřijatelně a neprofesionálně. Komise potvrdila, že naposledy učil Butt děti 2. června 2017. Další den Butt společně s Rachidem Redouanem a Youssefem Zaghbou najeli dodávkou do lidí na mostě London Bridge a následně řádili s noži ve čtvrti Borough Market. Policisté útočníky zastřelili.

15. července. Bylo oznámeno, že 34letá britská konvertitka k islámu Samantha Lewthwaite rekrutuje sebevražedné atentátníky k útokům proti letním rekreantům v Británii, na Kypru, v Řecku, Španělsku a Turecku. Samantha Lewthwaite je známá jako Bílá vdova - její manžel zavraždil v roce 2005 při jednom ze sebevražedných pumových útoků v Londýně 26 lidí Existují obavy, že tato matka čtyř dětí naverbovala až 30 dalších džihádistů a naučila je vyrábět sebevražedné vesty a poté si zvolit vlastní cíle. Podle zpravodajského zdroje:

"Bílá vdova nenávidí Británii a všechno, na čem Západ stojí. Úplně se obrátila zády ke své zemi a ke svému bývalému životu. Vyzpovídala desítky teroristek a upřednostňuje bílé konvertity k islámu, protože cítí, že vzbuzují u bezpečnostních složek méně podezření."

17. července. Britský deník The Independent informoval o vyšetřování, které zjistilo, že britská vláda dostala informace o aktivitách muslimských pedofilních gangů v Rotherhamu již v roce 2002, ale nic s tím neudělala, zjevně ze strachu, že bude obviněna z rasismu. Rozsáhlé šetření bylo zahájeno až o deset let později, poté, co informace deníku The Times o stupni sexuálního zneužívání v Británii vyvolala národní skandál. Sarah Champion, labouristická poslankyně Parlamentu za Rotherham, uvedla, že je zřejmé, že ministerstvo vnitra vědělo o sexuálním zneužívání dětí v Rotherhamu již od roku 2002:

"Proč byla zpráva profesorky Alexis Jay o rozsáhlém vyšetřování zveřejněna až v roce 2014, když o závažnosti těchto zločinů vědělo tak mnoho zodpovědných lidí? Kolik životů by bylo možné zachránit, kdyby se zasáhlo již před deseti lety?"

20. července. 28letý instalatér z Londýna Khalid Ali dostal tři doživotní tresty s minimální délkou pobytu ve vězení 40 let za osnování útoku nožem na poslance a policii před Parlamentem. Když byl Ali v dubnu 2017 zatčen ozbrojenými policisty na Parlamentním náměstí (Parliament Square) poté, co byl sledován protiteroristickou policií, tak u sebe měl tři nože. Ali strávil pět let v Afghánistánu, kde vyráběl bomby pro Taliban, které byly používány k mrzačení a zabíjení vojáků Velké Británie a NATO. Při výslechu na policii Ali řekl, že chtěl předat britským vedoucím představitelům požadavek, aby opustili "muslimské země", zničili Izrael a propustili válečné zajatce. "Považuji se za mudžahedína [islámského válečníka],“ dodal. "Džihád je naše povolání."

20. července. Bývalý britský premiér David Cameron prohlásil, že je chybou chápat terorismus jako střet mezi křesťanstvím a islámem: "Když poslouchám Trumpa, mám pocit, že jde o střet mezi křesťanstvím a islámem. To je špatné."  A dodal, že to "je střet uvnitř islámu - mezi civilizovanými, kteří chtějí praktikovat svou víru v míru a těmi, kteří přijali radikální a zvrácený pohled na náboženství."

21. července. The Sunday Telegraph oznámil, že bývalému premiérovi Tonymu Blairovi bylo zaplaceno 9 milionů liber (11,5 milionu dolarů), aby radil vládě Saúdské Arábie. Jeden článek na Blairově webu říká:

"Korunní princ prokázal při identifikaci a porozumění povahy islamistického extremismu takovou úroveň smýšlení a pochopení souvislostí, že by se od něj Západní politici mohli učit. Británie by se měla učit od Saúdské Arábie, která prokázala jasný závazek zabývat se politizací islámu s cílem tvořit politiku bez morálních nejasností a vymezení islámu jako víry a islamismu jako zpolitizované ideologie."

24. července. Majud Hussain, 41letý policista z Nottinghamu, byl odsouzen na sedm let do vězení za znásilnění 17leté dívky. Soudce James Sampson vytkl Hussainovi, ženatému otci čtyř dětí: "Nevyjádřil jste vůbec žádnou lítost, děláte policejní uniformě ostudu a zjevně k policii nepatříte.“

24. července. Khalid Baqa, 54letý muž z Východního Londýna (East London), byl odsouzen na čtyři roky a osm měsíců do vězení za šíření džihádistické literatury v londýnském metru. Clarke Jarrett, velitel protiteroristické jednotky Metropolitní policie, řekl:

"Baqa rozmnožoval a distribuoval materiály související s terorismem v naději, že se i ostatní zapojí do této toxické ideologie, kterou šířil. Navíc radikalizoval a do své činnosti zapojil také mladého 17letého chlapce, aby mu pomohl distribuovat jeho letáky a CD."

25. července. Ministr vnitra Sajid Javid nařídil vyšetřit etnický původ členů gangů sexuálně zneužívajících děti, zjevně proto, aby "zjistil, proč muži odsouzení za skupinové sexuální zločiny jsou většinou pákistánského původu". Javid, Brit původem z Pákistánu, uvedl, že průzkum "zvláštních charakteristik" pachatelů je "rozhodující pro naše pochopení" toho, co se stalo po celé zemi, ve městech jako Newcastle, Telford a Rotherham.

25. července. Největší zdravotnická společnost v Severním Irsku Belfast Health and Social Care Trust informovala v období od dubna 2017 do ledna 2018 o 17 případech mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM, Female Genital Mutilation). Ženy byly ve věku od 24 do 46 let. Země jejich původu nebyla zaznamenána.

26. července. Ředitelka Royal College of Midwives (Královské akademie porodních asistentek) v Severním Irsku Breedagh Hughes uvedla, že ženy jsou znechuceny nejasnostmi ohledně toho, jak mají postupovat při ohlášení případů mrzačení ženských pohlavních orgánů:

"Skutečnost, že neexistují žádné oficiální praktické pokyny pro sestry, porodní asistentky, sociální pracovnice a pro všechny, kteří pracují v první linii, znamená, že je velmi obtížné, aby každému bylo jasné, co má dělat, když se setká s případem FGM….“

"Je to také otázka právního posouzení. Jak máme postupovat, pokud by byl tento trestný čin proveden u osoby starší 18 let mimo Severní Irsko?"

27. července. Členové muslimské sekty Ahmadíja ve Velké Británii vyjádřili obavy z násilného pronásledování poté, co Imran Khan, hráč kriketu, který se dal na politiku, oznámil vítězství ve všeobecných volbách v Pákistánu. Sekta Ahmadíja je ortodoxními muslimy považována za kacířskou, protože její následovníci nevěří, že Mohamed byl posledním prorokem, což je zločin, který je podle pákistánských zákonů o rouhání trestán smrtí. "Trváme na článku 295c a budeme ho bránit," prohlásil Khan na shromáždění muslimských vůdců v Islámábádu. Mluvil o klauzuli pakistánské ústavy, která nařizuje udělit trest smrti za jakékoli "obvinění, narážku, nebo nařčení" proti Mohamedovi. V Británii žije asi 30 000 členů sekty Ahmadíja.

28. července. Šest mužů bylo obviněno z útoku kyselinou na tříletého chlapce, který byl na nákupu se svou matkou. Mezi obviněnými byl i otec chlapce – 39letý žadatel o azyl z Afghánistánu. Policie se domnívá, že Afghánec měl v úmyslu napadnout svou bývalou ženu, která ho se svými třemi dětmi loni opustila a přestěhovala se do jiného domu, aby zahájila nový život.

29. července. Noviny The Sunday Times oznámily, že mezi 1 112 syrskými uprchlíky přesídlenými do Británie v prvních třech měsících roku 2018 nebyl ani jeden křesťan. Ministerstvo vnitra souhlasilo pouze s přesídlením muslimů a odmítlo čtyři křesťany, které doporučil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

30. července. Manželský pár, který podvodně vylákal svoji dospívající dceru do Bangladéše, aby ji donutil vzít si jejího bratrance, byl odsouzen na čtyři a půl roku a tři a půl roku do vězení. Manžel a manželka, jejichž jména nebyla z právních důvodů uvedena, byli v květnu odsouzeni za použití násilí, vyhrožování a nátlaku za účelem donucení své dcery ke sňatku. Během třítýdenního soudního líčení v Leedsu si porota vyslechla, že v roce 2016 byla dcera manželské dvojice, tehdy 18letá, odvolána z vysoké školy během přednášek, aby odjela, jak se domnívala na šestitýdenní dovolenou v Bangladéši, aby se viděla s rodinou a oslavila tam islámský svátek. O plánované svatbě jí bylo řečeno asi až týden po příjezdu do země. Když sňatek odmítla, tak jí její otec vyhrožoval, že jí prořízne hrdlo. Byla zachráněna pár dnů před svatbou poté, co její mladší sestra kontaktovala velvyslanectví Velké Británie, kterému se podařilo ve spolupráci s vládním útvarem pro nucené sňatky ve Velké Británii a bangladéšskou policií vrátit dívku zpět do Velké Británie.

 

SRPEN

1. srpna. Soudce Vrchního soudu v rozhodčím řízení prohlásil, že se muslimská manželka může rozvést se svým manželem a požádat o jeho majetek navzdory tomu, že se provdala prostřednictvím islámského obřadu nikah, který není v Británii legálně uznáván. Soudce Vrchního soudu Jeho ctihodnost Williams, který soudil tento případ u Vrchního soudu v Londýně, dospěl v písemném rozsudku k závěru, že manželství spadá do působnosti zákona o rodině z roku 1973, protože manželský pár měl v době sňatku očekávání podobná těm, které předpokládá britská manželská smlouva. Rozhodnutí přišlo poté, co se Nasreen Akhter rozvedla se svým manželem Mohammedem Shabazem Khanem a ten se pokusil zablokovat rozvod s odůvodněním, že nebyli právně oddáni podle anglického práva, ale pouze podle práva šaría. Předchozí soudní spory týkající se manželství uzavřených prostřednictvím obřadu nikah dospěly k závěru, že tato manželství právně neexistovala, v důsledku čehož manželky neměly nárok na vypořádání majetku nabytého v manželství, pokud se jejich manželství rozpadlo. Rozsudek usnadní ženám, které se vdaly podle práva šaría, rozvést se se svým manželem a získat podíl na jejich společném majetku. Toto soudní rozhodnutí také zřejmě zakotvilo v Británii dva souběžné soudní systémy - britské právo a právo šaría.

2. srpna. Podle deníku The Times jsou dívky, které byly přinuceny se v zahraničí vdát, ve skutečnosti znásilňovány a často i oplodněny. Ministerstvo vnitra před tím však zavírá oči a jejich manželům vystavuje víza do Británie. Oficiální místa obdržela v loňském roce desítky žádostí, ve kterých je ženy žádaly o zablokování víza do Spojeného království mužům, za které byly donuceny se provdat v zemích jako je Pákistán, Indie, Bangladéš a Spojené arabské emiráty. V téměř polovině případů záznamy ukazují, že víza byla schválena. Yvette Cooper, předsedkyně komise, která dohlíží na činnost ministerstva vnitra, uvedla, že bude od ministerstva vnitra požadovat odpovědi ohledně těchto zjištění. Odborníci se domnívají, že v Británii jsou tisíce obětí nucených sňatků, ale většina z nich se bojí se ozvat.

3. srpna. 18letá Safaa Boular z Vauxhallu v Londýně byla odsouzena k doživotnímu vězení s minimální délkou trestu 13 let, za plánování džihádistického útoku na britském území. Spolu s matkou a sestrou, které byly v červnu 2018 také uvězněny, byla Boular součástí první zcela ženské buňky ISIS v Británii. Boular byla v průběhu soudního procesu oblečena v západním oblečení a prohlásila, že je plně deradikalizovaná, ale soudce Mark Dennis QC (Quen's Counsel, královský rada) varoval, že Boular představuje trvalou hrozbu: "Nemáme dostatek důkazů… k tomu, abychom mohli dospět k závěru, že se žalovaná skutečně napravila.“

4. srpna. Podle zjištění deníku The Times zavolal jeden policista do charitativní organizace, aby se zeptal, zda je pro iráckého pedofila "kulturně přijatelné", aby měl 12letou přítelkyni. Policista zatkl 26letého muže, ale chtěl být "kulturně citlivý" poté, co podezřelý uvedl, že takový vztah je v jeho komunitě přijatelný. Pracovnice charitativní organizace Karma Nirvana, která hovor přijala, důstojníkovi řekla, aby s tímto mužem zacházel úplně stejně jako s jakýmkoli jiným podezřelým ze zneužívání dítěte. Charita, která pracuje s oběťmi nucených sňatků, uvedla, že případ ukázal na riziko toho, že u policistů může být jejich profesionální úsudek ovlivněn obavami z toho, aby nebyli označeni za rasisty.

5. srpna. Bývalý ministr zahraničí (a potenciální budoucí premiér) Boris Johnson vyvolal politickou bouři po politicky nekorektních poznámkách o burce a nikábu, obličej zakrývajícím oblečení, které nosí některé muslimky. Přirovnal muslimky nosící burku k bankovním lupičům a k poštovním schránkám, ale dodal: "To ještě není žádný důvod, proč to zakázat." Následná debata o islamofobii odhalila, do jaké míry politická korektnost v Británii potlačuje svobodu projevu. Rovněž odhalila hluboké rozpory uvnitř Konzervativní strany, týkající se jejího budoucího směřování a vedení. Komisařka Metropolitní policie Cressida Dick uvedla, že Johnsonovy poznámky "nedosahují úrovně" trestného činu.

6. srpna. Deník The Daily Mail odstranil ze svých webových stránek reportáž z francouzského hlavního města nazvanou "Sud prachu Paříž" poté, co si francouzský aktivista Marwan Muhammad stěžoval, že reportáž je islamofobní. Článek uvádí, že na předměstí Saint-Denis v severní části Paříže, kde obchod s drogami, zločin a chudoba rostou kvůli imigraci "mamutím tempem", žije 300 000 nelegálních migrantů.

6. srpna. Muhammad Mucahid, 57letý turecký migrant žijící v Londýně, byl zatčen poté, co údajně sexuálně napadl 13letého chlapce na toaletě restaurace McDonald's v Southend-on-Sea. Mucahid byl obviněn z toho, že sledoval, jak se chlapec pokoušel použít pisoár a poté ho zatlačil do prázdné kabinky, kde jej údajně políbil na tvář. Chlapci se následně podařilo utéci a vrátit se k otci čekajícímu ve frontě, aby si objednal jídlo.

7. srpna. Ishaq Al-Noor, 21letý súdánský žadatel o azyl, byl odsouzen na 16 let do vězení za znásilnění 17letého studenta na hřbitově Spring Bank v Hullu v hrabství East Yorkshire. Když mu bylo sděleno obvinění ze znásilnění, tak Al-Noor prostřednictvím svého tlumočníka Korunnímu soudu v Hullu řekl: "Vinen. Ano, udělal jsem to. Proč ne?" Al-Noor z West Hillu potřeboval služby jednoho z mála tlumočníků v Británii, kteří jsou schopni mluvit jeho zvláštním súdánským dialektem.

8. srpna. Průzkum společnosti Sky Data zjistil, že 60 % dotazovaných Britů uvedlo, že není rasistické přirovnávat muslimky nosící burky k bankovním lupičům a k poštovním schránkám, přičemž 59 % z nich bylo pro zákaz burky.

9. srpna. Tři členové pedofilního znásilňovacího gangu z Rochdale byli zbaveni britského občanství a nyní čelí možné deportaci do Pákistánu. Taxikář Adil Khan, Abdul Aziz a Abdul Rauf patří mezi devět mužů uvězněných za hromadné znásilňování dívek v roce 2012. V roce 2016 tehdejší ministryně vnitra Theresa May rozhodla, že tito tři muži by měli být vyškrtnuti ze seznamu britských občanů. Toto podařené trio, jehož všichni členové mají děti s britským občanstvím, toto rozhodnutí napadlo. Prohlásili, že toto rozhodnutí porušuje jejich lidské právo na rodinný život. Soudci u odvolacího soudu ale rozhodli, že zbavit je občanství je "prospěšné pro veřejné dobro".

10. srpna. Řidič autobusu v Bristolu byl disciplinárně potrestán, protože požádal muslimku, aby odstranila svůj obličejový závoj. Řekl jí: "Tento svět je nebezpečný." 20letá žena držela dvouměsíční dítě, když jí řidič autobusu jezdící v centru Bristolu vysvětlil, že pokud nevidí její tvář, neví čeho je schopna. "Byla jsem ponížena na veřejnosti a jsem zklamaná," řekla žena. "Dnes se píše rok 2018, neměli bychom být takoví. Dělá ze mě muslimský stereotyp.“  Dopravní společnost se za chování řidiče omluvila a uvedla, že proti němu podnikla patřičné kroky.

10. srpna. Lewis Ludlow, 26letý konvertita k islámu z Rochesteru v hrabství Kent, se u soudu přiznal k přípravě teroristického útoku na londýnskou ulici Oxford Street. Ludlow, který také používal jméno Ali Hussain, si plánoval pronajmout dodávku a chtěl s ní najíždět do chodců. Podle Korunního státního zastupitelství (CPS, Crown Prosecution Service) se chtěl zaměřit také na známé Muzeum voskových figurín Madame Tussaud a Katedrálu svatého Pavla. Ludlow prohlásil, že doufal, se mu podaří zabít až 100 lidí.

10. srpna. Premiérka Theresa May byla nařčena ze snahy o cenzuru svých fotografií v halal řeznictví z obavy, že ztratí voliče. Fotografie byla pořízena během kampaně v londýnské tržnici Smithfield a podle deníku The Sun asistenti premiérky žádali fotografy, aby fotografie nepoužili. Zdroj řekl: "Její tým nás prosil. Byli vyděšení, že by odradili lidi, její tým byl zdrcený." Kancelář premiérky trvala na tom, že pokud jde o fotografie, tak neexistují žádná omezení.

11. srpna. Liam Bradley, 48letý instruktor jízdy na motocyklu, obvinil čerpací stanici Shell v Blackburnu z "rasismu" poté, co byl požádán, aby si sundal helmu, zatímco hned vedle něho tankovala benzín do svého auta žena v burce. Liam vyjádřil svoji frustraci na Facebooku, označil odlišné zacházení za "rasismus naruby v dnešní Británii.“ a vyzval lidi, aby sdíleli jeho stanovisko a "nenechali si to líbit". Jeho příspěvek se na Facebooku stal virálním.

13. srpna. Razwan Faraz, bývalý zástupce ředitele základní školy Nansen Primary School v Birminghamu, se neúspěšně odvolal proti ztrátě svého zaměstnání. Faraz byl propuštěn poté, co řekl, že homosexuálové by měli být "vyhlazeni". Tvrdil, že je obětí náboženské diskriminace, ale soudce odmítl jeho tvrzení, že byl nespravedlivě propuštěn. Základní škola Nansen Primary School byla zapletena do skandálu "Trojský kůň", ve kterém bylo anonymním dopisem upozorněno na údajné spiknutí skupiny konzervativních muslimů, majícím za cíl ovládnout několik škol v Birminghamu a dát školám islamistický charakter.

14. srpna. Salih Khater, 29letý britský občan súdánského původu, strhl své auto mezi cyklisty a chodce a poté namířil auto proti policii, ale narazil do ochranné bariéry vedle budovy britského Parlamentu. Policie uvedla, že jeho případ je považován za terorismus vzhledem k místu, metodě a domnělému zaměření na civilisty a policii.

15. srpna. Třicet dva členů muslimského sexuálního gangu bylo po vyšetření sexuálních zločinů proti dětem v Huddersfieldu obviněno z trestných činů včetně znásilnění a obchodování s lidmi. Policie hrabství West Yorkshire uvedla, že pěti údajným obětem – dívkám – bylo v letech 2005 až 2012, kdy k trestným činům došlo, 12 až 18 let. Mezi obviněnými jsou: Banaras Hussain, 37 let; Banaris Hussain, 35 let; Mohammed Suhail Arif, 30 let; Iftikar Ali, 37 let; Mohammed Sajjad, 31 let; Fehreen Rafiq, 38 let; Umar Zaman, 30 let; Basharat Hussain, 31 let; Amin Ali Choli, 36 let; Shaqeel Hussain, 35 let; Mubasher Hussain, 35 let; Abdul Majid, 34 let; Mohammed Dogar, 35 let; Usman Ali, 32 let; Mohammed Waqas Anwar, 29 let; Gul Riaz, 42 let; Mohammed Akram, 41 let; Manzoor Akhtar, 29 let; a Samuel Fikru, 30 let. Dalších 12 mužů, kteří nebyli jmenováni z právních důvodů, bylo rovněž obviněno z "četných trestných činů v rámci stejného vyšetřování".

16. srpna. Kázání v mešitě v Didsbury, do které se chodil modlit terorista z Manchesteru, vyzývalo podle BBC k podpoře ozbrojených džihádistů. V prosinci 2016 byla v mešitě zaznamenána modlitba imáma za "vítězství" a za "naše bratry a sestry v Aleppu a v Sýrii a Iráku". Imám Mustafa Graf prohlásil, že jeho kázání nevyzývalo k ozbrojenému džihádu a že nikdy nepodporoval radikální islám. Záznam získaný BBC je z páteční modlitby v mešitě, šest měsíců předtím, než se Salman Abedi v květnu 2017 vyhodil do povětří po koncertu Ariany Grande v Manchesterské aréně. Abedi a jeho rodina tuto mešitu pravidelně navštěvovali a jeho otec někdy vedl svolávání k modlitbě. Zda byla rodina přítomna při tomto kázání, není známo, ale BBC informovala o tom, že Abedi si koupil vstupenku na koncert o 10 dní později. Abedi zavraždil 22 lidí a zranil stovky dalších.

17. srpna. Tříletá dívka byla hospitalizována poté, co byla údajně podrobena mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM, Female Genital Mutilation), což ji způsobilo vážné zranění. Z provedení této operace byl obviněn pár z Londýna – 42letý muž a 36letá žena afrického původu. Případ je teprve třetí, kdy se obvinění z FGM dostalo před soud. Dva předchozí případy vedly k osvobození, což znamená, že v Británii nedošlo ani k jednomu odsouzení FGM, i když je to v zemi od roku 1985 nezákonné.

19. srpna. Podle sdělení celostátní charitativní organizace Karma Nirvana, která školí policii, Národní zdravotní službu (NHS, National Health Service) a sociální služby, se v posledních letech počet dívek donucených ke sňatku před letními prázdninami zvýšil o více než třetinu. Charita odsoudila ministerstvo vnitra za to, že zrušilo kampaň, jejímž účelem bylo zvýšení povědomí o osudu dívek, které byly zavlečeny do ciziny, aby byly provdány za cizince během "kritického" období letních prázdnin - tedy v období, kdy tento problém vrcholí. Při rozhovoru s deníkem The Independent sdělila Karma Nirvana, že v období od května do července, se dozvěděla o 150 nových případech nucených sňatků, což představuje nárůst o více než třetinu oproti stejnému období roku 2015, kdy bylo zjištěno 99 nových případů. Charita také zjistila, že na začátku letních prázdnin v roce 2018 vzrostl počet případů nucených sňatků o 40 %. Charita uvedla, že v červenci dostávala zprávy o těchto případech až dvakrát denně, což je více než dvojnásobek měsíčního průměru 25 případů v prvních čtyřech měsících roku 2018, zatímco během května a června bylo zaznamenáno 44 případů měsíčně. Zakladatelka společnosti Karma Nirvana Jasvinder Sanghera varovala, že v září se tisíce dívek nevrátí do školy, protože byly odříznuty od vzdělání a v mnoha případech se staly obětí zločinu a zůstanou zachyceny v koloběhu chudoby.

20. srpna. Několik významných politiků a skupin zabývajících se ochranou zvířat odsoudilo britskou vládu za dohodu, která umožňuje maso z poražených jehňat, zaříznutých bez omráčení vyvážet do Saúdské Arábie. Aktivisté tvrdí, že důsledkem dohody odhadované vládou na 25 milionů liber (28 milionů eur) bude v příštích pěti letech rezignace na dodržování přijatelných podmínek pro zvířata.

22. srpen. Abdul Jalil, 64letý migrant z Bangladéše, byl uznán vinným z toho, že za dobu 8 let okradl britský systém sociálního zabezpečení o 28 000 liber (32 000 eur). Jalil se vyhnul vězení poté, co řekl probačním důstojníkům, že "by odpracoval neplacenou práci, pokud by to byla lehká práce." Soudce mu nařídil, aby odpracoval 120 hodin.

24. srpna. Muslimská rodina byla natočena, když porcovala poražená zvířata na terase ve veřejném prostoru v Dagenhamu v hrabství Essex. Záběry vyvolaly hygienickou kontrolu provedenou místní radou, ale žena z tohoto domu odmítla jakékoli pochybení. Není známo, jestli rodina - oslavující Íd al-adhá, muslimský Svátek oběti - porazila zvířata doma nebo je prostě jen porcovala. Novinářka deníku The Sun Anila Baig uvedla, že muslimské rodiny tradičně obětují kozu nebo ovci a pro Íd al-adhá je porcují, ale dodává že: "V dnešní době je pro nás již velmi neobvyklé provádět to doma." Mohamed Shafiq z nadace Ramadhan trval na tom, že rodina neudělala nic špatného, ??když praktikovala své náboženství.

24. srpna. Rada hrabství Lancashire dočasně pozastavila zákaz používání hovězího a jehněčího masa ze zvířat, která nebyla před porážkou omráčena. (Islámská tradice zakazuje zvíře před porážkou omráčit.) Toto rozhodnutí bylo přijato proto, aby všichni členové rady hrabství Lancashire měli možnost posoudit oprávnění zákazu používání halal masa ze zvířat neomráčených při porážce. V červenci se vláda hrabství rozhodla poskytnout školám pouze halal maso ze zvířat omráčených při porážce, s výjimkou drůbeže. Ale Rada mešit v hrabství Lancashire vznesla proti tomuto rozhodnutí námitky a pohrozila, že požádá muslimské rodiny v celém hrabství, aby bojkotovaly všechna školní jídla.

25. srpna. Jusuf Aka, 22letý muž z Grovebury Walk v Leicesteru, byl odsouzen na pět let do vězení kvůli bodnutí jednoho muže během násilné potyčky v městské nemocnici. Aka, který byl již odsouzen k sedmi letům vězení za ozbrojenou loupež, řekl po incidentu Korunnímu soudu v Leicesteru, že to, udělal, protože chtěl "vzbudit pozornost".

26. srpna. Podle deníku The Guardian jsou britští somálští teenageři odváženi zpět do vlasti svých rodičů pod záminkou prázdnin a pak jsou drženi v detenčních centrech, než je donutí uzavřít sňatek. Nejnovější vládní údaje ukázaly 100% meziroční nárůst počtu vynucených sňatků, uvedlo ministerstvo vnitra v souvislosti se somálskými dětmi a mládeží. V roce 2017 se jejich počet zvýšil na 91. Jsou to informace od 65 dívek a 26 chlapců, z nichž 23 bylo mladších 15 let. Londýn měl nejvyšší počet obětí 64. Když deník The Guardian kontaktoval několik somálských komunitních organizací a charitativních organizací ve Velké Británii, většina z nich tvrdila, že o této praxi neslyšela nebo popřela, že by se nucené sňatky britských Somálců konaly.

30. srpna. Mohamed Hamza Siddiq, 37letý konvertita k islámu, se ocitl u Magistrátního soudu ve Westminsteru na základě obvinění z podněcování k terorismu na Facebooku. Siddiq, dříve známý jako Andrew Calladine, neodpověděl na otázku, zda se cítí vinen nebo nevinen, a byl vzat do vazby.

30. srpna. Abubaker Deghayes, 50let, bývalý vedoucí představitel mešity al-Quds v Brightonu a bratr v Guantánamu zadržovaného Omara Deghayese, byl odsouzen k 18 měsícům vězení poté, co byl shledán vinným za pokus o maření úředního výkonu. Korunní soud v Blackfriars v Londýně vyslechl, jak Deghayes, který přijel do Británie z Libye v roce 1991 a je otcem dvou džihádistů zabitých v Sýrii, vyhrožoval své ženě, že ji zastřelí, pokud proti němu v samostatném soudním případu bude svědčit. V tomto případě byl obviněn z napadení své manželky a dětí, což bylo popsáno jako pokus o exorcismus. Soudce Rajeev Shetty udělil důtku Deghayesovi za to, že se odmítl před soudem postavit: "Vypadáte jako velice arogantní člověk bez respektu k sekulární povaze našich zákonů. Odmítl jste povstat při zahájení a ukončení soudního jednání. Neurážíte tím mě, ale urážíte tím náš právní systém."

31. srpna. Naa'imur Zakariyah Rahman, 21letý džihádista z Finchley v Severním Londýně (North London), byl odsouzen na třicet let do vězení za plánování vraždy premiérky Theresy May. Rahman, který odpřisáhl oddanost ISIS, plánoval zaútočit výbušninou na vchod do Downing Street 10, zabít stráže a pak zaútočit na premiérku nožem nebo pistolí. Jeho plán byl odhalen sítí tajných protiteroristických policistů z Metropolitní policie, FBI a MI5. Během soudního jednání si soud vyslechl, co Rahman řekl o svých plánech tajným policistům:

"Chci provést sebevražedný pumový útok na Parlament. Chci se pokusit zabít Theresu May. Hodil by se nám náklaďák s velkou cisternou. Pokud jeden z bratrů přijede s nějakým takovým náklaďákem k Parlamentu, tak tam tu bombu dám. [Bude-li si to Alláh přát,] jestli se mi to povede, tak to bude velká věc. Nesmím to pokazit. Jestli to pokazím, tak se nestanu mučedníkem.“

Soudce Charles Haddon-Cave řekl, že Rahman je "velmi nebezpečné individuum" a že je "těžké předvídat, kdy a zda bude deradikalizován a kdy už přestane být nebezpečný pro společnost".

 

ZÁŘÍ

4. září. Prokurátoři obvinili 32letého Andyho Samiho Stara z Chesterfieldu a Farhada Salaha z Sheffieldu, že zosnovali džihádistický útok s pomocí výbušného zařízení umístěného v autě bez řidiče. Prokurátorka Anne Whyte QC u Korunního soudu v Sheffieldu prohlásila, že Star a Salah jsou kurdští žadatelé o azyl z Iráku a jsou stoupenci Islámského státu. Řekla, že oba usoudili, že lze improvizovaná výbušná zařízení vyrobit a použít ve Velké Británii způsobem, který by ušetřil jejich vlastní životy, ale ublížil ostatním, které považovali za "nevěřící".

5. září. Sara Iftekhar, 20letá studentka práv pákistánského původu z Huddersfieldu, se stala první ženou s hidžábem, která se zúčastnila finále Miss Anglie. "Nečekala jsem, že se zapíšu do historie,“ prohlásila Iftekhar "Jsem na to hrdá."

7. září. Na britských dětských hřištích je na dívky vyvíjen nátlak, aby podstoupily mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM, Female Genital Mutilation), varuje žena, která to prožila. Dr. Leyla Hussein, která podstoupila zákrok v sedmi letech v Somálsku, uvedla, že na děti vyvíjejí tlak jejich vrstevníci i jejich příbuzní. "Některé z mých klientek - 19leté dívky narozené v této zemi - tvrdí, že byly na školním hřišti v Londýně přesvědčovány, aby si to nechaly udělat." Vyzvala lidi z komunit, kterých se to dotýká, aby odmítli „tradici“ FGM.

8. září. Ayaan Ali, 28letá žena z Isleworthu, byla obviněna z pokusu o vraždu poté, co pobodala člověka v centru města Barnsley. Trhovec Abdul Razzaq, 43 let, řekl, že poté co tato žena vytáhla obrovský kuchyňský nůž a s výkřiky "smrt, smrt, smrt“ bodla do ramene jednoho muže, tuto ženu sledoval a snažil se ji uklidnit. Její obhájce odůvodnil tento útok „zhoršením“ jejího duševního zdraví.

9. září. Muslimská rada Británie (Muslim Council of Britain) vyzvala ministerstvo vnitra, aby nepovolilo Franklinu Grahamovi, evangelickému kazateli ze Spojených států, vstup do Spojeného království. Graham, který byl obviněn z toho, že jeho komentáře jsou údajně islamofobní, byl pozván, aby kázal na křesťanském festivalu v Blackpoolu. Ministerstvo vnitra výzvě nevyhovělo a akce proběhla podle plánu.

14. září. Vyššímu důstojníkovi Scotland Yardu hrozí, že přijde o práci, protože při instruktáži svých podřízených údajně mluvil rasisticky. Vedoucí detektiv údajně požadoval, aby kolegové nedělali chyby ve vyšetřování, aby jim nemohl nikdo nic vytknout. Řekl jim, že musí být "bělejší než bílí". Metropolitní policie později obdržela stížnost na jeho výrok a předala ji k prošetření. Důstojníkovi byly po dobu vyšetřování Nezávislým úřadem pro chování policie (The Independent Office for Police Conduct) omezeny jeho pravomoci. Bylo mu řečeno, že vyšetřování může trvat až 12 měsíců.

15. září. Čtyři z deseti Britů se domnívají, že multikulturalismus podkopává britskou kulturu a že migranti se podle nového průzkumu postojů obyvatelstva k imigraci špatně integrují. Studie, prováděná v průběhu posledních dvou let, také ukazuje na rozsáhlou frustraci z toho, jak vláda přistupuje k imigraci, přičemž pouze 15 % respondentů se domnívá, že ministři ji zvládají kompetentně a správně. Více než čtvrtina dotazovaných se domnívá, že poslanci nikdy neřeknou o imigraci pravdu a polovina obyvatelstva chce snížit počet nekvalifikovaných pracovníků přicházejících do Británie z EU.

16. září. Podle Sary Khan, nové vládní poradkyně pro otázky extremismu, islamistické skupiny používají stále více  islamofobií  jako "zbraň"  a „cynicky“ využívají lidská práva k prosazování své ideologie. Řekla, že ve snaze ukončit „legitimní debatu“ o islámském extremismu obviňují své kritiky z toho, že jsou antiislámští. Dodala, že „užívání a zneužívání“  jazyka lidských práv je „možná nejvíc znepokojující“ taktikou, kterou si osvojili.  "Například skupiny jako je Hizb ut-Tahrir - které tradičně protestují proti tomu, co považují za západní lidská práva - čím dál více a cynicky používají ta samá lidská práva na podporu islamistické ideologie."

17. září. Policie hrabství West Yorkshire představila alternativní volnější policejní uniformu pro muslimské ženy. Tato změna je údajně součástí snah o nábor většího počtu příslušníků etnických menšin. Ředitelka Policie hrabství West Yorkshire Angela Williams řekla:

"Minulý měsíc jsme zkoušeli novou uniformu pro policistky, která je navržena tak, aby zakryla ženské tvary. Navrhla ji muslimská policistka a na její tvorbě se spolu s ní podílel náš manažer odpovědný za policejní uniformy."

"Tunika je volnější a delší a má dlouhé rukávy. Policistky ve službě to uvítali a nyní jsme dodali další uniformy pro ostatní policistky, aby si ji v případě zájmu mohly vyzkoušet.“

"Doufám, že tato uniforma povzbudí ženy z nedostatečně zastoupených etnických skupin, aby zvážily kariéru v policejní službě. Pokud se dříve odmítly stát se policistkami jen kvůli uniformě, tak jsme otevřeni návrhům všech komunit k tomu, jak by mohla být naše uniforma stylizována, aby lépe vyhovovala jejich potřebám.“

20. září. Podle zprávy organizace Migration Watch UK se odhaduje, že počet nelegálních imigrantů v Británii se každý rok zvýší o 70 000, což je téměř tolik, kolik je profesionálních britských vojáků.

22. září. Deník The Times uvedl, že extremistická skupina Hizb ut-Tahrir zakázaná ve více než tuctu zemí, zahájila ve čtvrti Sparkhill blízko centra Birminghamu nábor nových členů. Birmingham je město, které je spojeno s domácími teroristy mnohem více než kterékoli jiné místo v Británii. Propagační materiály její kampaně mezi mládeží neobsahovaly jméno skupiny ani obvyklé logo vlajky Islámského státu. Namísto toho představovali organizaci, o jejímž zákazu uvažovali již dva premiéři, jako neškodnou společenskou organizaci.

23. září. Nový předseda Policejní federace Anglie a Walesu (Police Federation of England and Wales) John Apter prohlásil, že selský rozum byl v běžné policejní práci „vyhozen z okna“ a policisté jsou nyní nuceni trávit svůj čas zasahováním do sporů v sociálních médiích, místo aby se zabývali vloupáními a jinými závažnými trestnými činy. John Apter, který zastupuje 120 000 policistů z celé Anglie a Walesu, řekl, že členové Policejní federace jsou „neuvěřitelně frustrovaní“, protože cítí, že už nejsou schopni dělat svoji práci, pro kterou se upsali. Místo toho, aby policisté vyšetřovali vloupání a pomáhali předcházet prudkému vzestupu násilí, jsou často vysíláni, aby řešili žabomyší spory na Facebooku a Twitteru.

26. září. Charitativní komise oznámila jmenování dočasného manažera pro řízení Charitativního trustu Fazal Ellahi (Fazal Ellahi Charitable Trust) kvůli pochybením a špatnému řízení charity. Komise zahájila oficiální vyšetřování této charitativní organizace, aby vyjasnila řadu otázek, včetně otázky využití prostor charity k podpoře terorismu. Vyšetřování bylo zahájeno po odsouzení imáma charity, 40letého Kamrana Hussaina, za šest případů podpory terorismu a dva případy povzbuzování k podpoře zakázané organizace.

27. září. Ashfaq Khan, 60letý „predátor a násilník“, který přepadal „osamocené zranitelné“ lesbičky v Manchester Gay Village a znásilňoval je, byl odsouzen na 20 let do vězení. Khan se před útokem na ženy buď vydával za taxikáře, nebo jim nabízel, že je sveze. Bezohledný Khan ze čtvrti Longsight v Manchesteru byl shledán vinným ze tří znásilnění, všechno však popřel.

30. září. Britské úřady zničily více než 47 tun cibule poté, co bylo v přístavu Poole nalezeno více než 20 migrantů, kteří se schovávali v kamionech. Migranti, kteří byli objeveni příslušníky Pohraniční policie, se identifikovali jako Afghánci, Albánci, Íránci a Iráčané. Město Pooleoznámilo, že zboží muselo být zlikvidováno, aby se preventivně zabránilo kontaktu veřejnosti s kontaminovaným zbožím. Celková cena cibule byla odhadnuta na více než 35 000 liber.

 

ŘÍJEN

1. října. Podle deníku The Independent cestují do Británie takzvaní "obřezávači", kteří provádějí mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM, Female Genital Mutilation). "Lidé v komunitě, které se to týká, spolu mluví a říkají: ´Moje holka musí být obřezána a musíme ´obřezávačům´ zaplatit, aby přijeli do Velké Británie, a tady holky obřezali,´" prohlásila Hoda Ali, aktivistka bojující proti FGM, která působí v Západním Londýně (West London). Poté dodala: "Skutečností je, že musíme otevřít oči. Není potřeba myslet jen na vzdálené země, protože právě teď tady máme dívky, ve věku kolem dvaceti let, které byly obřezány v této zemi. Jsou to britské dívky, které se zde narodily a tady byly obřezány."

2. října. Ženy a dívky, které byly svými rodinami donuceny ke sňatku, budou mít možnost tajně předložit důkazy, a bez obav z následků uplatnit námitky proti udělení víz jejich zahraničním manželům. Umožní to změny zákonů oznámené ministrem vnitra Sajidem Javidem. Změny přicházejí dva měsíce poté, co deník The Times odhalil, že ministerstvo vnitra vydávalo v případech nucených sňatků víza známým tyranům.

3. října. Zakaria Mohammed, 21letý drogový dealer ze čtvrti Aston v Birminghamu, byl odsouzen k 14 letům vězení poté, co přiznal svoji vinu ve věci obvinění z moderního otroctví. Mohamed zneužíval své oběti - 14letou dívku a dva 15leté chlapce na útěku – a poté je donutil prodávat drogy třídy A v zanedbaných bytech, sto kilometrů od jejich domovů. Mladé lidi, kteří byli přepravováni z Birminghamu do Lincolnu, aby mohli pracovat v drogových doupatech jako "postradatelní pracovníci", našli policisté v Lincolnu v bytě zamořeném drogami. Deník The Telegraph uvedl, že to bylo poprvé v britské právní historii, co byl drogový dealer odsouzen za obchodování s dětmi na základě Zákona o moderním otroctví.

4. října. Rahman Ullah, 38letý otec dvou dětí z Croydonu, byl odsouzen k 14 měsícům vězení za bití své odcizené manželky a živý přenos tohoto bití ??po internetu příbuzným v Pákistánu. Ullah, který šermoval kuchyňským nožem před svou ženou a naznačoval, že ji pobodá, se před svými příbuznými vytahoval: "Dnes ji zabiju." Policii Ullah zpočátku tvrdil, že agresorem byla jeho žena.

5. října. Podle deníku The Birmingham Mail citujícího oficiální statistiky podstoupilo v Birminghamu od dubna do června 2018 mrzačení ženských pohlavních orgánů deset děvčátek mladších jednoho roku. Podle zprávy se v tomto období stalo obětí FGM také 15 dětí od jednoho roku do čtyř let věku. Celkem bylo v těchto třech měsících ve městě odhaleno 140 nových případů FGM. Věk většiny obětí byl mezi pěti a devíti lety.

6. října. Zpráva pro Komisi pro rovnost a lidská práva (EHRC, Equality and Human Rights Commission) zjistila, že třetina (33 %) dotazovaných Britů věří, že úsilí o poskytnutí rovných příležitostí muslimským imigrantům zašlo "příliš daleko". Zpráva, první z každoročních "barometrických" testů veřejného mínění, také zjistila, že 22 % Britů má na muslimy negativní názor.

7. října. Odstupující výkonná ředitelka charitativní organizace Karma Nirvana, která pracuje s obětmi zločinů ze cti, prudce zaútočila na vládu, že se nedokázala vypořádat s problémem nucených sňatků. Prohlásila, že se cítí "zrazena nedostatečným leadershipem“ a varovala, že v důsledku toho bude trpět ještě více dětí. Jasvinder Sanghera, jež oznámila, že po 25 letech odstupuje z funkce výkonné ředitelky charitativní organizace Karma Nirvana, uvedla, že pracovat s vládou na řešení tohoto problému bylo někdy jako "valit balvan do kopce". A dodala: "Vláda neudělala dost pro to, aby zvýšila povědomí o tomto problému, a aby na tento problém upozornila veřejnost, takže zde máme obrovský problém s odborníky, kteří považují nucený sňatek spíše za kulturní problém, než za trestný čin. Mnoho lidí si ani neuvědomuje, že na to existuje zákon."

8. října. Uniklý dopis prozradil, že ministr vnitra Sajid Javid souhlasil s předáním důkazů americkým úřadům proti dvěma federálně stíhaným britským džihádistům, ale bez toho, že by trval na ujištění, že nedostanou trest smrti. El Shafee Elsheikh a Alexanda Kotey, údajní členové džihádistické buňky nazvané "ISIS Beatles", kteří v Sýrii zavraždili řadu rukojmí, se stali předmětem právního sporu mezi Británií a USA poté, co byli v lednu roku 2018 dopadeni. Edward Fitzgerald QC, advokát Elsheikhovy matky, tvrdil u Správního soudu v Londýně, že Javid nesprávně posoudil podezření s ohledem na riziko "nelidského" trestu. Právníci Javida kontrovali tím, že neexistuje zákaz poskytování právní pomoci jiné zemi, pokud by tato pomoc během procesu mohla vést až k trestu smrti. "Tato skupina [ISIS Beatles] je spojována s některými nejvážnějšími útoky proti civilistům během konfliktu v Sýrii," řekl James Eadie QC soudu. "Jimi prováděné popravy jsou notoricky známé a všechny kromě jedné byly natočeny a zveřejněny na internetu."

9. října. Podle nové příručky o zjevných znacích mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM) by měli učitelé hledat dívky, které mají potíže s chůzí, sezením a stáním, nebo požadují, aby byly uvolněny z vyučování tělesné výchovy. Školy by si měly také všímat dívek, které dlouho chybí ve škole a mají po těchto absencích výrazné změny chování, nebo dívek, které mluví o tom, že pojedou na dovolenou do země svého původu nebo do jiné země, kde je tato praxe běžná. Tyto pokyny byly publikovány Radou Islingtonu (Islington je londýnský městský obvod) a organizací Manor Gardens Welfare Trust jako součást nástrojů pro hodnocení rizik, které by pomohly učitelům identifikovat a posoudit tělesné poškození způsobené FGM. 12stránková příručka vede učitele ke vnímání znaků, které signalizují, že dítě může být ohroženo, nebo že mrzačení ženských pohlavních orgánů již mohlo proběhnout a co by učitelé měli v takové situaci dělat.

10. října. Britská armáda zahájila vyšetřování poté, co aktivista proti islamizaci známý jako Tommy Robinson uveřejnil fotografii, kde je  vyfotografován  se skupinou mladých vojáků. Fotografie  byla zřejmě pořízena na dálničním odpočívadle a Robinson popsal  skupinu jako "mladé rekruty". Robinson na Facebooku napsal: "Díky okamžikům, jako je tento, to všechno stojí za to. Dnes jsem potkal skutečné  britské hrdiny." Mluvčí britské armády uvedla: "Ultrapravicová ideologie je zcela v rozporu s hodnotami a étosem britských ozbrojených sil. Ozbrojené síly mají zavedeny silná opatření, která zajišťují, aby osoby vyznávající extremistické názory nebyly tolerovány, ani jim nebylo povoleno sloužit." Robinson řekl, že se s vojáky setkal náhodou  a že by  "neměli být potrestáni ", jen proto, že se s nimi vyfotografoval.

11. října. Maloobchodní síť Marks & Spencer vyvolala poprask poté, co zahrnula hidžáby – šátky na hlavu nošené některými muslimkami - do sekce školních uniforem. Stránky sociálních sítí této společnosti byly zaplaveny hněvivými poznámkami desítek nespokojených zákazníků prohlašujících, že nepoužijí obchod, dokud nebudou ze sortimentu odstraněny černé šátky. Zakladatel nadace Quilliam Maajid Nawaz prohlásil, že společnost M & S se tím, že zařadila do sekce školního oblečení dětský hidžáb, vrátila do "středověku".

13. října. 29letý Somálec, jehož deportace z Británie byla zastavena poté, co se pasažéři v letadle postavili na jeho stranu a požadovali jeho propuštění, byl odhalen jako odsouzený člen znásilňovacího gangu, který byl deportován kvůli spáchaným zločinům. Úředníci, kteří 9. října 2018 eskortovali Yaquba Ahmeda při letu z Heathrow do Turecka, byli nuceni zastavit jeho deportaci, když ho asi desítka turistů začala litovat a rozzlobeně zasáhli krátce před odletem v jeho prospěch. V jednom okamžiku si jakýsi cestující stěžoval: "Oddělují ho od jeho rodiny," zatímco jiní skandovali "odveďte ho z letadla". Později se ukázalo, že Ahmed, měl jako 16letý spolu se třemi dalšími mladíky v srpnu 2007 znásilňovací gang v oblasti londýnského náměstí Leicester Square. Ahmed si ve vězení odseděl pouze polovinu 9letého trestu. Když bylo video protestu zveřejněno na MailOnline, stovky čtenářů vyjádřily své pobouření. Jeden napsal: "Měla být povolána policie a všichni cestující, kteří se bouřili, měli být zatčeni a vyvedeni z letadla." Jiný čtenář napsal: "Teď to bude stát mnohem víc, když budou lidé vraceni zpět soukromými linkami! Výborně, vy samolibí idiotští dobrodějové!“

14. října. Belal Ahmed, 24 let a Mizad Miah, 24 let, oba z londýnské čtvrti Tower Hamlets, byli odsouzeni dohromady k 24 letům vězení, protože opili 21letou ženu alkoholem s přimíchanou drogou MDMA (extáze) a poté ji znásilnili. Jakmile upadla do bezvědomí, tak ji pohodili oblečenou jen ve spodním prádle na okraji silnice. Oba muži byli v listopadu 2017 zatčeni na letišti Gatwick, když se vraceli do Británie ze společné dovolené v Maroku.

15. října.  Podle deníku The Times zablokovalo ministerstvo spravedlnosti plány na zpracování akademické studie o tom, proč vězni konvertují k islámu a jak to může vést k jejich radikalizaci. Zastánci tříletého projektu uvedli, že jsou z rozhodnutí zděšení a domnívají se, že vězeňská služba nechtěla, aby se veřejnost probírala tak citlivým tématem. "Kultura vězeňské služby je defenzivní a to, co by tento projekt mohl objevit, by pro ně mohlo být znepokojující,“ uvedl zdroj. Počet muslimských vězňů ve věznicích v Anglii a Walesu se v posledních letech více než zdvojnásobil, přičemž vzrostl z 5 500 v roce 2002 na 12 894 v roce 2018, uvádí The Times podle oficiálních dat.

17. října. Rada hrabství Lancashire rozhodla od roku 2019 o ukončení dodávek halal masa (povoleného podle zákona šaría) ze zvířat neomráčených před porážkou do škol v celém hrabství. Rozhodnutí – pro které hlasovalo 49 radních, proti bylo 23, 9 radních se zdrželo - bude mít dopad na 12 000 muslimských žáků ve 27 školách ve městech Blackburn, Nelson, Burnley, Rawtenstall, Hyndburn a Preston. Vedoucí představitel Rady mešit v hrabství Lancashire Abdul Hamid Qureshi prohlásil, že uvažuje o výzvě muslimským žákům k bojkotu školních jídel.

18. října. Pracovník řetězce supermarketů Tesco podal na svého zaměstnavatele žalobu pro harašení a rasovou diskriminaci poté, co si jeho kolega vedle něj "schválně uprdl". Atif Masood, 42 let, prodavač pobočky v Thornton Heath, požadoval 20 000 liber (23 000 eur) - a prohlásil, že úmyslné uprdnutí představuje "šikanu". V právních dokumentech předložených londýnskému soudu, který rozhodoval tento pracovně-právní spor, Masood uvedl, že v supermarketu v Thornton Heath je "příliš mnoho rasismu" a že se cítil být kolegy diskriminován, protože je pákistánský muslim.

19. října. Islámský kazatel Anjem Choudary, buřič označovaný za "nejnebezpečnějšího extremistu" Británie, byl propuštěn z vězení poté, co si odseděl pouze polovinu z pětiapůlletého trestu, ke kterému byl odsouzen v roce 2016 za to, že přísahal věrnost Islámskému státu. Vězeňské orgány nemohly jeho propuštění zabránit: podle britských pokynů pro věznění jsou odsouzenci - dokonce i ti, kteří stále představují ohrožení pro veřejnost - automaticky podmíněně propouštěni na licenci (parole) po odpykání polovinuy svého trestu.

20. října. Šejk Faiz-ul-Aqtab Siddiqi, 51letý muslimský klerik, který řídí největší síť soudů šaría v Británii, byl vyšetřován kvůli obvinění, že znásilňoval děti. Policie hrabství West Midlands vyšetřuje obvinění, že Siddiqi v 80. a 90. letech znásilnil dvě holandské ženy. Ženy tvrdí, že byly sexuálně zneužívány od 11 až 12 let, do 16 let věku. Do Británie je poslali jejich rodiče, aby byly vychovány otcem šejka Siddiqiho, respektovaným muslimským učencem. Siddiqi je vedoucím představitelem Muslimského arbitrážního tribunálu (Muslim Arbitration Tribunal), islámského právního servisu v Anglii, který provozuje síť kontroverzních soudů šaría, které jak tvrdí kritici, diskriminují ženy. Klerik obvinění, které se poprvé objevilo v nizozemském deníku De Telegraaf, odmítl, a tvrdí, že jsou součástí kampaně, jejímž cílem je diskreditovat jeho rodinu.

23. října. V letech 2010 až 2015 uzavřelo ve Velké Británii manželství před dovršením věku 18 let téměř 2 000 mladých lidí, z nichž velká většina byly dívky, tvrdí nadace Thomson Reuters Foundation podle oficiálních dat. Dětské manželství - mezinárodně definované jako manželství ve věku nižším než 18 let - zůstává v Británii legální. V Anglii, Walesu a Severním Irsku mohou mladí lidé se svolením rodičů uzavírat manželství od 16 let. Ve Skotsku podle nadace nepotřebují ani souhlas. Britská poslankyně Pauline Latham, která představila návrh zákona o zvýšení věku pro uzavření manželství na 18 let, označila za naprosto "bláznivé", že Británie stále povoluje dětské sňatky, když během pěti let utratila 39 milionů liber (44 milionů eur) ve snaze ukončit tuto praxi v rozvojových zemích.

24. října. Islámská škola, vyučující, že na Noemově arše byli zachráněni pouze muslimové a zvířata, byla první, jež byla úspěšně stíhána za nezákonnou činnost. Výukové středisko Al-Istiqamah v Západním Londýně (West London) se označovalo za studijní středisko, kam mohou docházet děti učící se doma na zkrácenou výuku. Vládní inspektoři však zjistili, že ho během školních hodin pravidelně navštěvovalo téměř 60 dětí ve věku povinné školní docházky. Případ byl postoupen Korunnímu státnímu zastupitelství poté, co centrum nedokázalo uspokojivě reagovat na vládní výstrahu. Hlavní inspektorka škol Amanda Spielman uvedla, že verdikt vyslal důležitý vzkaz dalším neregistrovaným školám, z nichž některé odmítají dětem poskytovat řádné vzdělání a vystavují je riziku radikalizace. Fotografie zveřejněné na webu školy označovaly Noema za Alláhova proroka.

25. října. Podle BBC si jedna muslimská rodina stěžovala na použití vepřové želatiny ve třech očkovacích látkách, které používá Národní zdravotní služba. Vepřová želatina pochází z prasat a používá se ve vakcínách proti chřipce, pásovému oparu, spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Mluvčí vládní agentury Public Health England (Veřejné zdraví Anglie) uvedla, že želatina se používá jako stabilizátor a ona neočekává, že bude "někdy nějaká alternativa nalezena." Rodič, který kontaktoval BBC, uvedl, že je "uražen" použitím vepřové želatiny v očkovací látce proti chřipce. Řekl, že jeho žena byla o přísadě informována lékařem, když přivedla své děti na očkování. Kvůli své víře vakcínu odmítla. Muslimská rada Británie (Muslim Council of Britain) uvedla, že vakcíny nejsou v islámu povoleny, použití je možné pouze v případě ohrožení života a při neexistenci jiné alternativy. "Je třeba více pracovat na alternativách," řekl Dr. Shuja Shafi, předseda Výboru pro výzkum a dokumentaci Muslimské rady Británie. "Měli bychom se snažit najít dlouhodobé řešení. Potřeby lidí musí být respektovány."

26. října. Oxfordská diecéze obhajovala rozhodnutí Oxfordské univerzity pozvat imáma, aby 21. října 2018 na konci bohoslužby přednesl kázání. Mluvčí diecéze uvedl, že pozvání imáma Monawara Hussaina kázat v Oxfordu v univerzitním kostele Svaté Panny Marie je "dobrým příkladem spolupráce mezi našimi vírami“. Mluvčí prohlásil, že diecéze obdržela tucet stížností proti tomuto pozvání, ale dodal: "I kdybychom dostali 100 stížností, rozhodli bychom se rozhodnutí univerzity podpořit.“ Adrian Hilton v článku na svém blogu Arcibiskup Cranmer (Archbishop Cranmer) poznamenal, že Hussain jako muslim nemůže věřit v Ježíšovu smrt na kříži, a v jeho vzkříšení. Je těžké pochopit to, jak imám svým kázáním na bohoslužbě oslaví ukřižovaného Syna Božího," napsal.  Buckinghamský biskup Alan Wilson tyto námitky odmítl: "Hussainova práce je zásadní pro prohloubení našeho porozumění islámu a pro boj proti hrozbě terorismu v této zemi. Imám Hussain prosazuje velkorysý a moudrý výklad islámu."

27. října. Podle průzkumu "islamofobie" provedeného agenturou ComRes je 43 procent Britů přesvědčeno, že západní liberální společnost nemůže nikdy být kompatibilní s islámem. Dvěma pětinám (43 %) Britů by vadilo, kdyby byla v jejich čtvrti postavena mešita, nebo kdyby někdo z jejich rodiny uzavřel manželství s muslimem. Jeden z pěti Britů (22 %) by byl znepokojen, kdyby se do jeho sousedství přistěhovala muslimská rodina a 3 z 10 Britů (30 %) by protestovali proti tomu, že jejich dítě navštěvuje mešitu.

28. října. Podle deníku The Times se v Británii očekává návrat až 80 džihádistických nevěst a jejích dětí, které byly zadrženy v Sýrii po pádu Islámského státu. Deník The Times také oznámil, že britské ministerstvo vnitra jim již začalo vydávat britské pasy.

30. října. Mohammedovi Ghanimu, 65letému bývalému imámovi v hrabství West Yorkshire, který po dobu sedmi let sexuálně zneužíval malé dítě, byl zvýšen trest. V srpnu Ghaniho odsoudil Korunní soud v Leedsu ke dvěma rokům vězení, ale jeho trest byl zvýšen poté, co zástupce generálního prokurátora Robert Buckland (QC a poslanec Parlamentu) předal tuto kauzu kvůli příliš mírnému trestu Odvolacímu soudu. Odvolací soud zvýšil Ghanimu trest na pět let vězení. Po jednání soudu zástupce generálního prokurátora prohlásil: "Ghani zneužil své autority imáma a sexuálně zneužíval zranitelné dítě. Doufám, že dnešní rozhodnutí Odvolacího soudu přinese oběti i rodině oběti trochu útěchy.“

31. října. Podle deníku The Times bylo Anjemu Choudarymu nařízeno, aby se zúčastnil prvního britského povinného deradikalizačního programu. Choudary, který byl 19. října propuštěn po odpykání poloviny trestu z vězení za podporu Islámského státu, bylo v rámci jeho probace nařízeno zúčastnit se deradikalizačního programu DDP (Desistance and Disengagement Program). Kurs, který vyžaduje, aby Choudary absolvoval mentoring a teologické “poradenství”, je nejnovějším pokusem vlády bojovat proti zvýšené džihádistické hrozbě. Každý týden je z vězení propuštěn v průměru jeden odsouzený džihádista. Podle deníku The Times bude do konce roku 2018 propuštěno z vězení více než 40 % džihádistů, kteří byli v uplynulém desetiletí odsouzeni za teroristické trestné činy.

 

LISTOPAD

1. listopadu. Alice Weidel, lídryně německé antiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD, Alternative für Deutschland), zrušila kvůli "obavám o bezpečnost" projev plánovaný ve studentské debatní společnosti Oxford Union. Rozhodnutí následovalo po vzrůstajícím tlaku ze strany studentů a místních skupin na zrušení akce. Předseda Oxford Union Stephen Horvath trval na právu Alice Weidel mluvit na této akci a prohlásil, že Oxford Union zůstává „odhodlána dodržovat zásady politické neutrality a svobody projevu.“

2. listopadu. 183 cm vysoký íránský migrant tvrdící, že je mu 15 let, začal navštěvovat střední školu Stoke High School v Ipswichi. Muž jménem Siavash dorazil do Británie počátkem roku 2018 jako nezletilá osoba bez doprovodu. Ze školy byl vyhozen poté, co se přiznal, že je mu 25 let, je ženatý a má dvě děti. Vedení školy zpočátku obavy rodičů odmítalo, a tvrdilo, že jejich obavy jsou motivovány rasismem.

3. listopadu. Vládě byly oznámeny dvě birminghamské islámské školy kvůli segregaci chlapců a dívek. Školy Avecinna Academy ve čtvrti Bordesley a The Wisdom Academy ve čtvrti Nechells byly nařčeny školní inspekcí Ofsted ze "sexuální diskriminace". Bylo zjištěno, že Avecinna Academy praktikuje ve všech třídách segregaci dle pohlaví dětí, a to i o přestávkách, zatímco Wisdom Academy byla obviněna z toho, že „selhává v přípravě studentů pro život v moderní Británii.“ Inspektoři Ofstedu ve svých zprávách uvedli, že tyto smíšené školy porušily zákon o rovnosti z roku 2010.

6. listopadu. Labouristická strana pozvala známého extremistického kazatele na antirasistický mítink. Shakeel Begg, imám z Islamistického Centra v Lewishamu, byl uveden jako řečník na Mítinku Labouristické strany v Lewishamu proti rasismu, spolu se dvěma labouristickými poslanci, místními aktivisty, odboráři a studenty. Londýnské shromáždění (Lewisham je londýnská čtvrť), kterého se zúčastnilo mnoho významných představitelů Labouristické strany, se zaměřilo na „problém nepřátelského prostředí“, na „zastavení krajně pravicových spojenců Tommyho Robinsona“ a na „to jak čelit islamofobii a antisemitismu“. V roce 2016 byl Begg Vrchním soudem označen za „extremistického islámského řečníka, který se hlásí k extremistickým islámským postojům.“ Nedávno se rozhodl „propagovat a povzbuzovat náboženské násilí tím, že muslimům tvrdil, že násilí na podporu islámu by představovalo nejskvělejší lidský skutek.“

14. listopadu. Rada distriktu Kirklees odpověděla na žádost podanou na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, že halal maso pocházející ze zvířat poražených bez omráčení servíruje v distriktu Kirklees svým žákům 40 škol. Toto odhalení vyvolalo debatu a dalo vznik petici požadující zákaz používání masa ze zvířat poražených bez omráčení. Petice, podepsaná více než 7 000 lidmi, konstatuje:

 „Každý den je dětem ve školách v distriktu Kirklees podáváno maso ze zvířat poražených bez omráčení při plném vědomí trpících zbytečnou bolestí a úzkostí. Je legitimní požadovat, aby zvířata byla před porážkou humánně omráčena a nebyla porážena bez omráčení, což stále požadují některé náboženské komunity.“

„Rada distriktu Kirklees dodává halal maso ze zvířat poražených bez omráčení do 42 škol, aniž by získala souhlas většiny žáků a rodičů. V některých školách pochází veškeré dodávané maso ze zvířat poražených bez omráčení a žáci nemají žádnou jinou alternativu. Rada ale odmítla uvést, kterých škol se to týká.“

"Není třeba, aby rada do škol dodávala halal maso ze zvířat poražených bez omráčení, když většina halal masa pochází z předem omráčených zvířat. Většina muslimů je s tím spokojená."

16. listopadu. Šest Britů pákistánského původu - Mohammed Imran Ali Akhtar, 37 let, Asif Ali, 33 let, Tanweer Ali, 37 let, Salah Ahmed El-Hakam, 39 let, Nabeel Kurshid, 35 let a Iqlak Yousaf, 34 let - bylo odsouzeno k celkovému součtu 101 let vězení za sexuální zneužívání a znásilňování pěti dospívajících dívek v Rotherhamu. Muži vystavovali pět dívek „ponižujícím a násilným činům. Nalákali je pomocí alkoholu, drog a „předstíraného přátelství“. Sheffieldský Korunní soud si vyslechl, že jedna dívka byla sexuálně zneužívána „nejméně 100 asijskými muži“ a to v době, kdy jí bylo šestnáct let. Muži, se zaměřovali na dívky ve věku mezi 13 a 16 lety a zneužívaly je v průběhu sedmi let mezi lety 1998 a 2005. Případ byl prvním velkým trestním stíháním, které vyplynulo z operace Stovewood, z vyšetřování Národní agentury pro zločinnost v souvislosti se sexuálním zneužíváním dětí ve městě v hrabství South Yorkshire. Vyšetřování, které identifikovalo více než 1500 obětí, bylo prodlouženo až do roku 2024 a do tohoto data bude britské daňové poplatníky stát více než 90 milionů liber (102 milionů eur). Jen málo lidí si myslí, že do té doby bude toto vyšetřování dokončeno.

17. listopadu. V Blackburnské katedrále, katedrále Anglikánské církve, recitoval imám asi před 400 lidmi azán - muslimské svolávání k modlitbě. V arabštině imám přednesl: "Alláh je největší. Vyznávám, že není Boha kromě Alláha. Vyznávám, že Mohamed je poslem Alláha." Gavin Ashenden, bývalý kaplan královny, kritizoval církev za to, že se snaží změnit původně „náboženskou organizací v kulturní“. Peter Howell-Jones, děkan Blackburnské katedrály, však prohlásil, že katedrála není jen místem křesťanů, ale patří i lidem ostatních náboženství.

18. listopadu. Ofcom, úřad regulující vysílání, zahájil vyšetřování islámského kanálu, muslimské televizní stanice obviněné z podpory rozvratných a extremistických názorů v Británii. Ofcom uvedl, že "provádí hodnocení obsahu vysílání islámského televizního kanálu, aby zjistil, zda je v souladu s vysílacím řádem.“ Ofcom tento kanál v minulosti kritizoval za politické předsudky, za obhajobu násilí na ženách a podporu znásilňování v rámci manželství. Stanice, která tvrdí, že má jeden milion posluchačů denně, ovlivňuje podle vládních odhadů až 59 % britských muslimů. Toto vyšetřování vypuklo poté, co zjištění novin The Sunday Times ukázalo, že televizní kanál je podporován penězi ze Saúdské Arábie.

21. listopadu. Nová zpráva think tanku Henry Jackson Society uvedla, že soukromá televizní stanice (Peace TV) Zakira Naika, prominentního islámského kazatele s vazbami na teroristu, který provedl pumový útok na letišti v Glasgow, vlastní i nadále britskou vysílací licenci. Společnost byla založena v roce 2006 a opakovaně vysílá projevy prominentních extremistických kazatelů s vazbami na globální džihád. Stanice byla kvůli extremistickému obsahu svého vysílání Ofcomem opakovaně sankcionována za jednotlivá porušení zákona o vysílání. I přes to Ofcom nedokázal zajistit odebrání televizní vysílací licence. V červnu 2010 byl Naikovi zakázán vstup do Británie s odůvodněním, že by jeho vstup „nevedl k veřejnému blahu“. Rozhodnutí, které později potvrdil Vrchní soud, přišlo tři roky poté, co jeden z Naikových stoupenců Kafeel Ahmed provedl džihádistický útok na letišti v Glasgow.

23. listopadu. Pět podvodníků, kteří vedli falešný bangladéšský vízový podnik a podvodně požadovali 13 milionů liber (14 milionů eur) v oblasti vrácení daní, bylo odsouzeno do vězení celkem na 31 let. Londýnský student práv Abul Kalam Muhammad Rezaul Karim, 42 let, byl vůdcem skupiny, která zřídila 79 falešných společností a vytvořila falešnou dokumentaci používanou bangladéšskými státními příslušníky při podvodných žádostech o víza. Policie zjistila, že Karim, jeho švagr Enamul Karim, 34 let, Kazi Borkot Ullah, 39 let, Jalpa Trivedi, 41 let a Mohammed Tamij Uddin, 47 let, účtovali klientům za dočasná víza umožňující jim setrvat ve Velké Británii minimálně 700 liber. Gang jako součást svých daňových a imigračních podvodů vydával své klienty za své zaměstnance. Skupina také vytvořila falešné výplatní pásky a poskytla nepravdivé informace na přibližně 900 žádostech o víza. Vyšetřování jejich provinění bylo "nejdéle trvajícím vyšetřováním" provedeným týmem pro trestní a finanční vyšetřování imigračních podvodů.

24. listopadu. Premiérka Theresa May byla obviněna z osobní intervence, aby byl zamítnut azyl Asii Bibi, křesťance odsouzené za rouhání v Pákistánu. Ministr vnitra Sajid Javid údajně vášnivě argumentoval pro to, aby byl Asii Bibi v Británii poskytnut azyl, ale Theresa May to odmítla kvůli obavám, že povolit Asii Bibi požádat o azyl by "vyvolalo napětí" mezi britskými muslimy.

25. listopadu. Podle zprávy týmu Sikh Mediation and Rehabilitation Team, muslimské znásilňovací gangy lovily po celá desetiletí britské sikhské dívky, ale policie toto zneužívání kvůli politické korektnosti ignorovala. Sikhské dívky byly lákány "moderně oblečenými dospělými pákistánskými muži, kteří cestovali v nádherných autech, převážně v oblastech, kde převažují Sikhové, a ve školách." Zpráva s názvem "Nábožensky vzrůstající sexuální vykořisťování mladých sikhských žen napříč Spojeným královstvím," uvedla, že jejím záměrem není "uspořádat hon na čarodějnice proti jednotlivcům, komunitám, kultuře nebo víře," ale pokud nebudou známa fakta, tak nemůže dojít k žádné změně.

26. listopadu. Uvězněnému sexuálnímu delikventovi bylo dovoleno hrát roli v budoucnosti dítěte ženy, kterou znásilnil. Tento muž, který byl údajně členem znásilňovacího gangu, byl ve vězení kontaktován radou, která mu umožnila požádat o návštěvy dítěte. Baronka Newlove, komisařka pro oběti zločinu v Anglii a Walesu, uvedla:

"Toto je perverzní situace. Zdá se, že se jedná o případ, kdy oběť nejhoršího sexuálního násilí čelí vyhlídce na další zneužívání pachatelem, tentokrát zásluhou rodinného soudu. Domnívám se, že v případě, kdy bylo dítě počato v důsledku znásilnění, by mělo být zrušeno právo společných rodičovských práv.“

Louise Haigh, stínová ministryně pro kriminalitu a policii dodala:

 „Tento případ potenciálně odhaluje obrovský problém existující u rodinných soudů, kde je násilníkům nejen umožněno získat přístup ke svým dětem, ale jsou k tomu i aktivně povzbuzováni a znovu tak traumatizují své oběti. Pokud se dítě narodí v důsledku znásilnění, otec by za žádných okolností neměl být schopen zneužívat soudy proti své oběti.“

27. listopadu. Investigativní pátrání BBC zjistilo, že pašeráci lidí údajně říkali migrantům, že se musí dostat do Británie dříve než se v důsledku Brexitu „hranice definitivně uzavřou“. Více než 100 lidí, z nichž většina tvrdí, že jsou Íránci, se v listopadu dostala na lodích do britských vod. V provizorních táborech v severní Francii odhalil tajný reportér organizování pašeráckých operací. "Když bude Spojené království mimo EU, hranice budou řádně zavřeny," řekl pašerák tajnému reportérovi vydávajícímu se za íránského migranta v táboře v Dunkirku. "Tato džungle bude zrušena a každého zde uvězní.“ Afghánec, který se představil jako Farhad, řekl BBC, že se zúčastnil neúspěšného pokusu o vstup do Británie na palubě člunu s 11 dalšími lidmi. "Hodně se tu spěchá," řekl. "Všichni hovoří o tom, že se tam musíme dostat rychle, pro případ, že se bezpečnostní opatření ještě zpřísní."

30. listopadu. Rahim Mohammadi, 42letý íránský Kurd z londýnské čtvrti Hackney, byl odsouzen k 19 letům vězení za vraždu 80leté Ley Adri-Soejoko. Íránský Kurd Mohammadi uškrtil Leu Adri-Soejoko, tajemnici londýnského sdružení Colindale Allotments (Colindaleské zahrádkářské kolonie), protože se bál, že bude vyhozen z pozemku, kde pěstoval ovoce a zeleninu. Mohammadi požádal v Británii v roce 2005 o politický azyl a v roce 2010 obdržel časově neohraničené  povolení zůstat.

 

PROSINEC

1. prosince. Muslimská rada Británie a další islámské skupiny požadovaly plnou právní ochranu před islamofobií. Vyzvaly premiérku Theresu May, lídra Labouristické strany Jeremyho Corbyna a lídry všech ostatních stran, aby přijali nově navrženou pracovní definici islamofobie. Pokusily se tak zřejmě vyvinout tlak na neochotné ministerstvo vnitra. Definice byla uvedena ve zprávě vydané skupinou poslanců Parlamentu z různých politických stran. Definice zní: „Kořeny islamofobie jsou v rasismu. Islamofobie je takovým typem rasismu, který se zaměřuje na projevy muslimství nebo na vnímání muslimství.“ Generální tajemník Muslimské rady Británie Harun Khan řekl, že doufá, že všichni političtí lídři „pochopí důležitost naslouchání komunitám“ a že jejich “reakce bude pozitivní“. Poslankyně Parlamentu a náměstkyně ministra vnitra Victoria Atkins však uvedla, že ministerstvo vnitra nemá v úmyslu přijmout „definitivní definici“ islamofobie. Řekla, že existuje "mnoho definic islamofobie" a že "Británie má velmi účinné monitorovací systémy všech rasových zločinů."

5. prosince. Chaudry Mahmood, 51 let, z Ravensthorpe, se u soudu přiznal k tomu, že napadl svou přítelkyni a udeřil ji do obličeje. Prokurátorka Natalie Chapman řekla, že svědkem jeho útoku byl kolemjdoucí. Mahmood tvrdil, že v "asijské kultuře" je přijatelné bít ženy, aby zmlkly. Když byl dotázán, jestli by udělal něco jinak, prohlásil, že „ne“. Dostal pokutu 80 liber a je povinen zaplatit náklady soudního řízení 85 liber plus 30 liber jako náhradu škody oběti.

6. prosince. Charitativní komise, vládní agentura, která řídí charitativní organizace v Anglii a Walesu, obvinila bývalé vedení organizace Muslim Aid, jedné z největších britských charitativních organizací s rozpočtem 34 milionů liber (38 milionů eur) ročně, že nezabránilo financování nelegálních skupin. Charita, která pracovala v několika nejcitlivějších konfliktních zónách v Africe a na Středním východě, nedokázala ověřit, zda její peníze nesměřují ke skupinám nacházejícím se na černé listině.

11. prosince. 33letý muž byl zatčen pro podezření z plánování džihádistického útoku v Newcastlu. Zatčení tohoto „osamělého vlka“, údajně inspirovaného Islámským státem, se v Newcastlu zúčastnilo více než sto policistů. Kvůli obavám z přítomnosti výbušnin bylo evakuováno více než 150 domů a škola.

12. prosince. Miqdaad Versi, mluvčí Muslimské rady Británie, si stěžoval na to, že britská média informovala o tom, že 29letý francouzsko-marocký džihádista Chérif Chekatt, který na Vánočním trhu ve Štrasburku zavraždil tři lidi a tucet dalších zranil, během svého útoku křičel "Alláhu Akbar". Tweetoval: "Je zklamáním vidět na BBC a na Sky News v reportáži z té hrozné střelby v Štrasburku titulky 'Alláhu Akbar'. ITV a Al Jazeera byly mnohem zodpovědnější. To je závažná chyba."

15. prosince. Abdulrahman Alcharbati, 32letý Syřan z Benwellu, byl odsouzen na sedm let do vězení za sdílení džihádistické propagandy. Během jednání u Korunního soudu v Newcastlu, bylo porotcům řečeno o jednom z videí ukazujícím násilné ubití syrských vojáků k smrti a následné odtaženi jejich těl pryč. Soud si také vyslechl, že další video zobrazuje malé děti v sirotčinci, jak jsou „indoktrinovány“ Islámským státem a učí se, jak se stát „trnem v oku nepřátel islámu“. Facebook jeho stránku od prosince 2016 do března 2017 osmkrát odstranil, ale Abdulrahmanovi Alcharbatimu se ji tvrzením, že je to jen „odhalení toho, co se opravdu děje“, podařilo pokaždé znovu obnovit.

15. prosince. 38letý íránský žadatel o azyl, který znásilnil mladistvou dívku, byl ušetřen deportace, přestože soudce dospěl k závěru, že konverzí ke křesťanství se jen snaží podvést soudní systém. Muž, který je v soudních dokumentech označen jako A. M., přišel do Británie v roce 2006. V srpnu 2013 byl odsouzen na pět let do vězení za znásilnění 17leté dívky v roce 2012. Po propuštění z vězení soudce rozhodl, že kvůli jeho prohlášení se za křesťana by jeho vyhoštění zpět do Íránu bylo porušením jeho lidských práv s odůvodněním, že pokud by byl poslán zpět do Íránu, tak by jej jeho 850 tweetů citujících Bibli a křesťanskou teologii vystavilo riziku pronásledování.

17. prosince. Mohammed Karrar, 44 let, Bassam Karrar, 39 let a Anjum Dogar, 36 let, byli Korunním soudem v Oxfordu shledáni vinnými z deseti znásilnění, ze sexuálního obtěžování a ze spiknutí za účelem sexuálního zneužívání „zranitelné“ školačky v Oxfordu. Prokurátor Oliver Saxby QC během soudního procesu řekl, že muži svoji oběť sexuálně zneužívali po dobu několika let na začátku nového tisíciletí. Porotcům také řekl, že jsou součástí větší skupiny mužů, kteří „sexuálně zneužívali zranitelné mladé dívky, se kterými měli pravidelné, nezávazné a zcela funkční sexuální styky v autech nebo v parku, nebo někde v bytě." A dodal: „Mohlo by se zdát, že tyto sexuální styky byly konsensuální, protože navenek to vypadalo, že společným cílem partnerů bylo sexuální potěšení. Ve skutečnosti však byly tyto dívky cynicky psychologicky zpracovány a následně bezohledně vykořisťovány a proto se o souhlasu z jejich strany nedá vůbec mluvit.“

18. prosince. Saheed Rasoolli, 30 let, a Araz Abdulla, 23 let, byli odsouzeni celkem k 22 letům vězení za únos a znásilnění ženy v Sunderlandu. Korunní soud v Newcastlu si vyslechl, jak žena 23. května 2018 čekala na autobus v centru města, když ji Rasoolli oslovil. Poté ji vzal do domu v ulici Roker Avenue a znásilnil ji. Když Rasoolli opustil místnost, objevil se Abdulla a vrhnul se na oběť také. Ženě se podařilo utéct do nedalekého obchodu a oznámit znásilnění policii. Rasoolli byl odsouzen ke 12 letům vězení, Abdulla dostal desetiletý trest.

19. prosince. Mohiussunnath Chowdhury, 27letý řidič společnosti Uber z Lutonu, byl zproštěn obvinění z terorismu. V srpnu 2017 najel Chowdhury svým autem nedaleko Buckinghamského paláce do policejní dodávky a zaútočil na policisty samurajským mečem. Chowdhury při zápasu se dvěma policisty vykřikoval "Alláhu Akbar" ("Alláh je největší"). Soud si rovněž vyslechl, že tři hodiny před incidentem Chowdhury zanechal u sebe doma v Lutonu vzkaz označený „přečíst“. Vzkaz zněl:

„Až budete číst tento vzkaz, budu již v ráji s Alláhem. Řekněte všem, že je miluji a že by měli bojovat proti nepřátelům Alláha s nasazením svých životů a majetku. Královna i její vojáci se dostanou do pekla. Po celém světě válčí s muslimy a bez slitování je zabíjejí. Jsou to nepřátelé, se kterými máme podle Alláha bojovat.“

Chowdhury soudu řekl, že neměl v úmyslu ublížit policii a že chtěl kvůli britské vládní politice proti muslimům spáchat sebevraždu. Po jedenáctiapůlhodinovém jednání byl porotci jednomyslně osvobozen.

20. prosince. Soud s Williamem "Billym" Charltonem, 54letým aktivistou obviněným z rozdmýchávání rasové nenávisti během protestů v Sunderlandu, byl přerušen poté, co se porota Korunního soudu v Newcastlu nemohla shodnout na verdiktu. Charlton byl obviněn z napadání "přistěhovalců, Asiatů, černochů a policie" během série veřejných shromáždění konaných na protest proti nárůstu sexuálních útoků na ženy a děti ve městě. Údajně se odkazoval na “imigranty - násilníky” a ženy “zneužívané zbabělými imigranty.” Když Charlton poukazoval na muslimské znásilňovací gangy, tak řekl: "Tohle nikdy nebude Rotherham ani Rochdale, tohle je Sunderland." Případ bude na žádost prokurátorů znovu projednáván u soudu v lednu 2019. Charlton byl mezitím propuštěn na kauci.

21. prosince. V Ilfordu byl poškozen betlém. Byly rozbity sochy Panny Marie a Josefa a soše Ježíška byla uražena hlava. Betlém byl instalován a zaplacen Britskou pákistánskou křesťanskou asociací (BPCA, British Pakistani Christian Association), aby obyvatelům připomněl skutečný význam Vánoc. Radní Jas Athwal prohlásil, že nedovolí "nemyslícím lidem" zničit scénu narození. "Pokud budeme muset jesličky v budoucnu chránit, uděláme to," řekl. "Chceme každého ujistit, že všechna náboženství zde žijí v míru."

22. prosince. Londýnská policie zahájila vyšetřování vraždy poté, co v Haringey v severním Londýně nalezla muže, zhruba dvacetiletého, ubodaného k smrti. Byla to již 131. osoba zavražděná v hlavním městě v roce 2018 - nejvíce od roku 2009.

25. prosince. O Vánocích bylo v Kanálu La Manche vyloveno během pěti samostatných akcí čtyřicet migrantů (včetně dvou dětí) plujících v několika člunech. Mluvčí ministerstva vnitra prohlásil:

"Vše nasvědčuje tomu, že pokusy o nelegální překročení Kanálu pomocí malých člunů jsou organizovány zločineckými gangy. Úzce spolupracujeme s francouzskými silovými složkami, abychom tyto gangy, které zneužívají zranitelné osoby a ohrožují jejich životy, dopadly."

26. prosince. Ministr vnitra Sajid Javid obhajoval kontroverzní tweet, ve kterém zaútočil na "nemocné asijské pedofily" a řekl, že ignorování etnické příslušnosti těchto mužů by posílilo extremismus. Dodal, že on bere skandál zneužívání a znásilňování v Rochdale osobně, protože se týká mužů z jeho rodného města a obhajoval právo vlády zbavit tyto muže jejich britského občanství a deportovat je zpět do Pákistánu. Sajid Javid řekl, že jeho úkolem je zajistit britské veřejnosti bezpečnost, i kdyby to mělo znamenat, že pachatelé budou posláni do země, kde budou méně pod kontrolou.

27. prosince. 22letý Mohammed Aqib Imran ze Sparkhillu v Birminghamu byl shledán vinným z toho, že se plánoval připojit k teroristické organizaci v zahraničí. Imran se připravoval k odchodu za džihádem ve stejné době, kdy jeho přítel Naa'imur Zakariyah Rahman, 21 let, plánoval sebevražedný útok proti premiérce Therese May. Oba muže odhalili internetoví kontroloři z Metropolitní policie, MI5 a FBI. Rahmanův plán zabít Theresu May byl zmařen tím, že mu tajní policisté dodali batoh plný falešných výbušnin. V soudním procesu, který proběhl v červenci, byl Rahman odsouzen za přípravu teroristických činů a Imran byl shledán vinným z držení teroristické příručky. Prokurátor Mark Heywood QC porotcům řekl:

„Těžištěm tohoto případu je rozvíjející se radikalizace v myslích dvou mužů, kteří se poznali na internetu a začali spolupracovat. Oba uvažovali o vycestování do zahraničí, protože jejich záměrem bylo odejít do válečné zóny, jako je Sýrie, a podílet se tam na násilí. Oba dva také uvažovali o provedení teroristických činů zde ve Velké Británii.“

"Mohammed Imran se rozhodl odcestovat do zahraničí. Zařídil si falešný pas a shromažďoval peníze a informace, aby mohl odcestovat a podílet se na terorismu.“

28. prosince. David Wood, bývalý vedoucí úředník ministerstva vnitra, který měl na starosti kontrolu imigrace a vynucování imigračních zákonů, varoval, že to, že britské záchranné lodě naloďují migranty na moři a potom je odvážejí na britskou pevninu, kde mohou žádat o azyl, povzbuzuje pašeráky lidí. Vysvětlil:

"Britská Pohraniční policie, Pobřežní stráž a záchranné lodě jsou využívány jako taxislužba pro migranty. Pašerákům to vyhovuje, protože se tak snižuje riziko v jejich podnikání. Vědí, že migranti nemusí plout přes celý Kanál a doplout až na druhý břeh. Stačí jim se dostat jen do poloviny cesty a migrantům pak zajistí zbývající část cesty záchranáři.“

"Musíme to zastavit, nebo to bude růst a růst. Řešením je vracet je do Francie hned, jakmile budou zachráněni. Vzhledem k tomu, že imigranti připlouvají z Francie, to nebude protiprávní, pokud budou Francouzi souhlasit."

29. prosince. Ministr vnitra Sajid Javid si zkrátil vánoční prázdniny a vrátil se do Británie, aby se vypořádal s nárůstem počtu nelegálních přechodů Kanálu La Manche. 28. prosince byly u pobřeží Kentu zadrženy dva čluny s celkem 12 migranty. Tato událost vyvolala naléhavé výzvy, aby britské a francouzské úřady zlepšily vzájemnou spolupráci v boji proti pašování lidí ze severní Francie. Sajid Javid prohlásil, že udělá „všechno, co je možné“ k narušení a stíhání organizovaného pašování lidí. Sajid Javid uvedl, že v roce 2018 se přes Kanál dostalo 539 lidí, 80 % z nich připlulo v posledních třech měsících roku. V „téměř všech případech“ přišli hledat azyl.

31. prosince. Na vlakovém nádraží Victoria Station v Manchesteru pobodal 25letý Somálec mávající kuchyňským nožem a křičící "Alláhu Akbar" tři lidi, včetně jednoho policisty. Podezřelý, který žil v Británii již deset let, při útoku údajně vykřikoval „Ať žije kalifát“ a „Dokud budete bombardovat jiné země, tak budou tyhle sr**** pokračovat.“ Podezřelý, který, jak se zdá, jednal sám, byl zpočátku zadržen pro podezření z pokusu o vraždu, ale později byl zadržen na základě zákona o duševním zdraví.

 

Část I této série naleznete zde.

 

Soeren Kern je vedoucí spolupracovník Gatestone Institute se sídlem v New Yorku.

 

https://www.gatestoneinstitute.org/13513/britain-multiculturalism-transformation-ii

Autor: Libor Popovský | pondělí 15.4.2019 9:13 | karma článku: 24,38 | přečteno: 745x
  • Další články autora

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma: 29,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma: 20,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma: 13,99 | Přečteno: 208x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Důvody, proč jsou výsledky letošních amerických prezidentských voleb velmi podezřelé

Článek Patricka Bashama "Reasons why the 2020 Presidential Election is Deeply Puzzling", který vyšel 27. listopadu 2020 v americkém on-line magazínu The Spectator, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

6.12.2020 v 13:34 | Karma: 38,53 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Byly prezidentské volby v USA ukradeny?

Článek Soerena Kerna "Was the US Election Stolen?", který vyšel 17. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

21.11.2020 v 9:16 | Karma: 33,41 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Americké prezidentské volby ještě neskončily

Článek Chrisse Farrella "The Election is Not Over", který vyšel 9. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

11.11.2020 v 9:14 | Karma: 32,71 | Přečteno: 1178x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Itálie: Za obranu státních hranic skončíte u soudu

Článek Giulia Meottiho "Italy: Defend National Borders, End Up on Trial", který vyšel 11. října 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

27.10.2020 v 9:18 | Karma: 34,25 | Přečteno: 821x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Komentáře prominentních černochů ke hnutí Black Lives Matter – část 1

Článek Soerena Kerna "Black Appraisals of Black Lives Matter – Part I", který vyšel 15. září 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

8.10.2020 v 9:13 | Karma: 35,32 | Přečteno: 1587x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Donald Trump a Nobelova cena míru: Radši obchodovat než válčit

Článek Amira Taheriho "Trump and Nobel Prize: Make Deals Not War", který vyšel 20. září 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

5.10.2020 v 9:12 | Karma: 22,69 | Přečteno: 345x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Black Lives Matter: „Všechno to tady podpálíme“ – část 2

Článek Soerena Kerna "Black Lives Matter: "We Will Burn Down This System" - Part II", který vyšel 2. srpna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

19.8.2020 v 9:12 | Karma: 32,35 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Black Lives Matter: „Jsme vyškolené marxistky" - část 1

Článek Soerena Kerna "Black Lives Matter: "We Are Trained Marxists" - Part I", který vyšel 2. července 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

23.7.2020 v 9:15 | Karma: 36,59 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Stručná historie Antify: část 2 - Antifa v USA

Článek Soerena Kerna "A Brief History of Antifa: Part II", který vyšel 23. června 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

7.7.2020 v 9:15 | Karma: 24,48 | Přečteno: 533x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Stručná historie Antify: část 1

Článek Soerena Kerna "A Brief History of Antifa: Part I", který vyšel 12. června 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

29.6.2020 v 9:15 | Karma: 29,40 | Přečteno: 739x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Evropa: Protikřesťanské útoky dosáhly v roce 2019 rekordního počtu

Článek Soerena Kerna "Europe: Anti-Christian Attacks Reach All-Time High in 2019", který vyšel 1. ledna 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

11.5.2020 v 9:15 | Karma: 26,52 | Přečteno: 618x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Nový evropský intelektuální fašismus

Článek Giulia Meottiho "Europe's New Academic Fascism", který vyšel 23. února 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

4.5.2020 v 9:15 | Karma: 36,38 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Koronavirus: Monstrózní čínské mlžení

Článek Giulia Meottiho "Coronavirus: China's Great Cover-up", který vyšel 5. dubna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

14.4.2020 v 9:15 | Karma: 22,36 | Přečteno: 643x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Koronavirus: Čína zaplavuje Evropu nekvalitním zdravotnickým materiálem

Článek Soerena Kerna "Coronavirus: China Floods Europe With Defective Medical Equipment", který vyšel 3. dubna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

9.4.2020 v 9:05 | Karma: 18,86 | Přečteno: 431x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Západ se musí probudit a postavit se čínské věrolomnosti čelem

Článek Giulia Meottiho "The West Needs to Wake Up to China's Duplicity", který vyšel 28. března 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

7.4.2020 v 9:07 | Karma: 24,47 | Přečteno: 851x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Koronavirus: Evropská unie v rozkladu

Článek Soerena Kerna "Coronavirus: The European Union Unravels", který vyšel 27. března 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

3.4.2020 v 9:15 | Karma: 29,59 | Přečteno: 909x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Zprávě EU o integraci migrantů uniká podstata problému

Článek Judith Bergman "New EU Report on Integration Misses the Point", který vyšel 25. ledna 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

30.3.2020 v 9:15 | Karma: 36,22 | Přečteno: 1334x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 238
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1728x
Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."