Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pumové útoky roztrhaly 253 křesťanů na kusy! Srí Lanka: islamistický teror o Velikonocích

Článek Raymonda Ibrahima "359 'People Were in Pieces!' Sri Lanka: Islamist Terror on Easter", který vyšel 25. dubna 2019, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.
  • Křesťan, který přežil útok na kostel sv. Šebestiána na Srí Lance, řekl: "Jsme mírumilovná maloměstská komunita, nikdy jsme nikomu neublížili, a nevíme, odkud tato strašná nenávist přichází. Krev zalila naše město a všude leží mrtvá těla… Poslední tři roky pozorujeme, jak se mezi místními muslimy rozmáhají extremistické myšlenky – a my nevíme proč. Znám mnoho dobrých muslimů, ale je tu také hodně lidí, kteří nás křesťany nenávidí a to tady nikdy předtím nebylo. To se za poslední tři roky hodně změnilo.“
  • V Egyptě uskutečnili islámští teroristé pumové atentáty ve dvou kostelech koptských křesťanů během bohoslužeb na Květnou neděli roku 2017, na začátku velikonočního týdne. Tehdy zahynulo 50 lidí a 120 lidí bylo zraněno. Na Velikonoční neděli 2016 se v Láhauru v Pákistánu odpálil islámský sebevrah u vchodu do veřejného parku, ve kterém mnoho křesťanů oslavovalo Velikonoce.  Zavražděno tam bylo více než 70 lidí - většinou žen a dětí - a téměř 400 lidí bylo zraněno. V roce 2012 zaútočili na Velikonoční neděli islámští teroristé na kostel v Nigérii a zavraždili nejméně 50 věřících.
  • Teroristický útok na Srí Lance na Velikonoční neděli 21. dubna 2019 předčil v počtu obětí všechny předchozí muslimské útoky na křesťany v době Velikonoc. Připomíná nám, že i když je Islámský stát nyní na Blízkém východě na ústupu, tak se tato ideologie naplněná nenávistí, ke které se ISIS a podobně smýšlející muslimové hlásí, pořád rychle šíří po celém světě a nachází stále nové rekruty a stále nové oběti.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na Velikonoční neděli 21. dubna 2019 provedli islámští teroristé koordinované pumové útoky na křesťany na Srí Lance; zahynulo přibližně 253 lidí a stovky dalších lidí byly zraněny.

Celkem proběhlo osm samostatných pumových útoků, z nichž nejméně dva byly sebevražedné atentáty. Cílem byly tři kostely během sváteční mše na Velikonoční neděli a čtyři luxusní hotely plné turistů na velikonoční dovolené. Jeden výbuch se stal v obytném domě, kde byli během bezpečnostní operace zabiti tři policisté.

Mezi zabitými bylo nejméně 39 cizinců - včetně občanů Spojených států, Británie, Austrálie, Japonska, Dánska a Portugalska.

Nejvíce lidí zahynulo v důsledku tří pumových útoků ve srílanských kostelech - v katolickém kostele sv. Šebestiána ve městě Negombo, v katolickém kostele sv. Antonína v hlavním městě Srí Lanky Kolombu, a v evangelickém kostele Zion.

Srílanská vláda uvedla, že za masakr je zodpovědná místní islámská extremistická skupina National Thowheed Jamaath, a že bylo zatčeno 21 osob spojených s touto skupinou. "Tito lidé jsou místní," uvedl vládní představitel během tiskové konference, "ale bez napojení na mezinárodní teroristickou síť by tyto útoky nemohly uspět." Byl to zjevný odkaz na Islámský stát (ISIS) a další mezinárodní džihádistické organizace.  Webový zpravodajský portál "One India" sdělil více podrobností:

"Problém Islámského státu, který bují na Srí Lance, je od roku 2016 nekontrolovatelný."

"Již v roce 2016 měl srílanský Parlament k dispozici informaci, že se k ISIS připojilo 32 muslimů z místních elitních rodin.“

"Následující rok se ze Sýrie vrátily desítky teroristů ISIS původem ze Srí Lanky a v té době jsme zde též zaznamenali strmý nárůst džihádistických aktivit.“

"Je také třeba připomenout, že v Austrálii byl obviněn z teroristického trestného činu souvisejícího s ISIS postgraduální student ze Srí Lanky Mohammad Nizamdeen. Byl obviněn z účasti na spiknutí, jehož cílem bylo provést atentát na jednoho australského politika. Mimochodem, Mohammad Nizamdeen je synovcem poslance a ministra srílanské vlády Faiszera Musthapha.“

Podle sčítání lidu z roku 2012 tvoří křesťané 7,4 %, muslimové 9,7 %, budhisté 70 % a hinduisté 12,6 % obyvatel země.

Nejhorší útok se stal ve městě Negombo, které je kvůli svým svatyním a starobylým kostelům nazýváno "malým Římem". Kostely zde pocházejí z 19. století a o Velikonocích a o Vánocích sem přicházejí velké davy lidí, aby se zúčastnily bohoslužeb. Je to ideální cíl pro teroristy, kteří jsou vždy zaměřeni na maximální počet obětí.

"Nemám slova, abych vyjádřil svou bolest," řekl křesťan, který přežil pumový útok v kostele sv. Šebestiána v Negombu:

"Ztratili jsme tolik lidí… Všude kolem sebe cítím krev… Jsme mírumilovná maloměstská komunita, nikdy jsme nikomu neublížili, a nevíme, odkud tato strašná nenávist přichází. Krev zalila naše město a všude leží mrtvá těla… Poslední tři roky pozorujeme, jak se mezi místními muslimy rozmáhají extremistické myšlenky – a my nevíme proč. Znám mnoho dobrých muslimů, ale je tu také hodně lidí, kteří nás křesťany nenávidí a to tady nikdy předtím nebylo.  To se za poslední tři roky hodně změnilo.“

"Kolem se válely kusy lidských těl," vypráví paní Silviya, 26 let, o chvílích bezprostředně po pumovém útoku na svatyni sv. Antonína v Kolombu. "Všude byla krev. Zavřela jsem synovi oči, vzala ho ven, předala jsem ho příbuzné a rozběhla jsem se dovnitř, hledat svou rodinu."

Zvláštním cílem útoků se staly hotely, kde lidé slavili velikonoční svátky a kde se podávaly sváteční snídaně. Indický deník The Hindu popsal útok na jeden hotel takto:

Než se odpálil, čekal sebevražedný atentátník s talířem v ruce trpělivě ve frontě na sváteční nedělní snídani v hotelu Cinnamon Grand. Hotelový host Mohamed Azzam Mohamed právě přišel u pultu s jídlem na řadu a v tom momentě odpálil výbušninu, kterou měl v batohu na zádech. V zaplněné restauraci vybuchla ohromná puma, řekl manažer srílanského hotelu.

"Nastal tam naprostý chaos," řekl manažer, který mluvil s agenturou AFP pod podmínkou anonymity, protože nemá povolení se veřejně vyjadřovat o firemních věcech.

"Během velikonočních svátků byl v hotelové restauraci Taprobane  jeden z nejrušnějších dnů v roce."

"Bylo to ráno v 8:30 a bylo tam naprosto plno. Byly tam celé rodiny," popsal scénu manažer.

"Útočník přišel ve frontě na snídani na řadu a v tom momentě se odpálil," dodal.

Pár minut před tím, než další pumový výbuch zdevastoval hotel Shangri-La, zveřejnila jedna mladá dívka na Facebooku rodinnou fotku, na které sedělo kolem stolu sedm usmívajících se lidí. "Naše rodina u velikonoční snídaně," napsala k ní.

Policie je přesvědčená, že sebevražedným pumovým atentátníkem v hotelu Shangri-La byl populární muslimský duchovní Zahran Hashim. Je zaznamenán, jak káže nenávist vůči nemuslimům a chválí  doktrínu al-Wala' wa'l-Bara'.  Doktrína al-Wala' wa'l-Bara' vyzývá muslimy k přátelství a loajalitě k ostatním muslimům a „nepřátelství vůči nevěřícím  káfirům - i kdyby byli vůči nim liberální a laskaví."

Ačkoliv se kardinál a arcibiskup Kolomba Malcolm Ranjith nechal slyšet, že “my jsme nic takového nečekali a rozhodně ne na Velikonoční neděli,” tak islámské teroristické útoky namířené proti křesťanům právě na Velikonoční neděli nejsou vůbec neobvyklé.

V Egyptě uskutečnili islámští teroristé pumové atentáty ve dvou kostelech koptských křesťanů během bohoslužeb na Květnou neděli roku 2017, na začátku velikonočního týdne. Tehdy zahynulo 50 lidí a 120 lidí bylo zraněno. Na Velikonoční neděli 2016 se v Láhauru v Pákistánu odpálil  islámský sebevrah u vchodu do veřejného parku, ve kterém mnoho křesťanů oslavovalo Velikonoce. Zavražděno tam bylo více než 70 lidí – většinou žen a dětí - a téměř 400 lidí bylo zraněno. V roce 2012 zaútočili na Velikonoční neděli islámští teroristé na kostel v Nigérii a zavraždili nejméně 50 věřících.

Teroristický útok na Srí Lance na Velikonoční neděli 21. dubna 2019 předčil v počtu obětí všechny předchozí muslimské útoky na křesťany v době Velikonoc. Připomíná nám, že i když je Islámský stát nyní na Blízkém východě na ústupu, tak se tato ideologie naplněná nenávistí, ke které se ISIS a podobně smýšlející muslimové hlásí, pořád rychle šíří po celém světě a nachází stále nové rekruty a stále nové oběti.

 

 

Raymond Ibrahim je autor nové knihy Sword and Scimitar: Fourteen Centuries of War between Islam and the West (Meč a turecká šavle: Čtrnáct století války mezi islámem a Západem), vedoucí spolupracovník Gatestone Institute a spolupracovník nadace Judith Rosen Friedman při Fóru pro Blízký východ (Middle East Forum).

 

https://www.gatestoneinstitute.org/14125/sri-lanka-easter-attacks

 

Autor: Libor Popovský | středa 15.5.2019 12:03 | karma článku: 28,78 | přečteno: 618x
  • Další články autora

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma: 29,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma: 20,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma: 13,99 | Přečteno: 208x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Důvody, proč jsou výsledky letošních amerických prezidentských voleb velmi podezřelé

Článek Patricka Bashama "Reasons why the 2020 Presidential Election is Deeply Puzzling", který vyšel 27. listopadu 2020 v americkém on-line magazínu The Spectator, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

6.12.2020 v 13:34 | Karma: 38,53 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Byly prezidentské volby v USA ukradeny?

Článek Soerena Kerna "Was the US Election Stolen?", který vyšel 17. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

21.11.2020 v 9:16 | Karma: 33,41 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Americké prezidentské volby ještě neskončily

Článek Chrisse Farrella "The Election is Not Over", který vyšel 9. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

11.11.2020 v 9:14 | Karma: 32,71 | Přečteno: 1178x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Itálie: Za obranu státních hranic skončíte u soudu

Článek Giulia Meottiho "Italy: Defend National Borders, End Up on Trial", který vyšel 11. října 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

27.10.2020 v 9:18 | Karma: 34,25 | Přečteno: 821x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Komentáře prominentních černochů ke hnutí Black Lives Matter – část 1

Článek Soerena Kerna "Black Appraisals of Black Lives Matter – Part I", který vyšel 15. září 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

8.10.2020 v 9:13 | Karma: 35,32 | Přečteno: 1587x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Donald Trump a Nobelova cena míru: Radši obchodovat než válčit

Článek Amira Taheriho "Trump and Nobel Prize: Make Deals Not War", který vyšel 20. září 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

5.10.2020 v 9:12 | Karma: 22,69 | Přečteno: 345x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Black Lives Matter: „Všechno to tady podpálíme“ – část 2

Článek Soerena Kerna "Black Lives Matter: "We Will Burn Down This System" - Part II", který vyšel 2. srpna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

19.8.2020 v 9:12 | Karma: 32,35 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Black Lives Matter: „Jsme vyškolené marxistky" - část 1

Článek Soerena Kerna "Black Lives Matter: "We Are Trained Marxists" - Part I", který vyšel 2. července 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

23.7.2020 v 9:15 | Karma: 36,59 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Stručná historie Antify: část 2 - Antifa v USA

Článek Soerena Kerna "A Brief History of Antifa: Part II", který vyšel 23. června 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

7.7.2020 v 9:15 | Karma: 24,48 | Přečteno: 533x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Stručná historie Antify: část 1

Článek Soerena Kerna "A Brief History of Antifa: Part I", který vyšel 12. června 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

29.6.2020 v 9:15 | Karma: 29,40 | Přečteno: 739x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Evropa: Protikřesťanské útoky dosáhly v roce 2019 rekordního počtu

Článek Soerena Kerna "Europe: Anti-Christian Attacks Reach All-Time High in 2019", který vyšel 1. ledna 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

11.5.2020 v 9:15 | Karma: 26,52 | Přečteno: 618x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Nový evropský intelektuální fašismus

Článek Giulia Meottiho "Europe's New Academic Fascism", který vyšel 23. února 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

4.5.2020 v 9:15 | Karma: 36,38 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Koronavirus: Monstrózní čínské mlžení

Článek Giulia Meottiho "Coronavirus: China's Great Cover-up", který vyšel 5. dubna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

14.4.2020 v 9:15 | Karma: 22,36 | Přečteno: 643x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Koronavirus: Čína zaplavuje Evropu nekvalitním zdravotnickým materiálem

Článek Soerena Kerna "Coronavirus: China Floods Europe With Defective Medical Equipment", který vyšel 3. dubna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

9.4.2020 v 9:05 | Karma: 18,86 | Přečteno: 431x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Západ se musí probudit a postavit se čínské věrolomnosti čelem

Článek Giulia Meottiho "The West Needs to Wake Up to China's Duplicity", který vyšel 28. března 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

7.4.2020 v 9:07 | Karma: 24,47 | Přečteno: 851x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Koronavirus: Evropská unie v rozkladu

Článek Soerena Kerna "Coronavirus: The European Union Unravels", který vyšel 27. března 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

3.4.2020 v 9:15 | Karma: 29,59 | Přečteno: 909x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Zprávě EU o integraci migrantů uniká podstata problému

Článek Judith Bergman "New EU Report on Integration Misses the Point", který vyšel 25. ledna 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

30.3.2020 v 9:15 | Karma: 36,22 | Přečteno: 1334x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 238
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1728x
Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."