Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sebevražda Francie

Článek Giulia Meottiho "The Suicide of France", který vyšel 23. června 2019, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.
  • Idea „Francie“ a „francouzství“ mizí a je nahrazována podivnými balkanizovanými enklávami, které mezi sebou nekomunikují… a to vůbec není dobrý vývoj.
  • Čím více se francouzské elity uzavírají se svými disponibilními příjmy a kulturním vyžitím ve svých enklávách, tím méně je pravděpodobné, že pochopí každodenní dopad neúspěšné masové imigrace a multikulturalismu na obyčejné občany.
  • Globalizovaní „buržoazní bohémové vyšších tříd“ zaplňují „nové citadely“ - podobně  jako ve středověké Francii - a hlasují hromadně pro Macrona. Vyvinuli „ideologii a mluvu… která jim umožňuje šířit bajku o laskavé a přátelské společnosti, místo pravdivého popisu reality národa, vystaveného obrovskému stresu.“ - Christophe Guilluy  - „Soumrak elit“, Yale University Press, 2019.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Pokud jde o Francii v roce 2019, tak již nelze popírat, že dochází k ´Velké proměně´ - závažné a nebezpečné transformaci," poznamenal Michel Gurfinkiel, zakladatel a prezident Institutu Jeana-Jacquese Rousseaua, který truchlí nad „mizením Francie jako osobité a jedinečné země, nebo přinejmenším jako západní židovsko-křesťanské země, kterou doposud byla.“  Nedávný příběh v týdeníku Le Point to nazval "Velkým otřesem".

Nezáleží na tom, zda je to „proměna“ nebo „otřes“, dny Francie, jak jsme ji znali, jsou sečteny. Francouzská společnost ztratila své kulturní těžiště - starý způsob života se vytrácí a blíží se zániku. Idea „Francie“ a „francouzství“ mizí a je nahrazována podivnými balkanizovanými enklávami, které mezi sebou nekomunikují. Pro zemi, která je v tak velké míře postižena islámským fundamentalismem a terorismem, to vůbec není dobrý vývoj.

Francouzská „Velká proměna“ je také stále více geografickým jevem. Podle analýzy volebních okrsků provedené největšími francouzskými novinami, deníkem Le Monde, je Francie nyní rozdělena na “ghetta pro bohaté” a “ghetta pro chudé”. Deník Le Monde uvádí, že "v nejchudším sektoru žije v 6 z 10 nově založených domácností nejméně jedna osoba narozená v zahraničí.“ Okrajovou Francii - malá města, předměstí a venkovské oblasti – nyní od globalizované metropole "buržoazních bohémů", tak zvaných "bobos", odděluje velká propast. Čím více se francouzské elity se svými disponibilními příjmy a kulturním vyžitím uzavírají ve svých enklávách, tím méně je pravděpodobné, že pochopí každodenní dopad neúspěšné masové imigrace a multikulturalismu na obyčejné občany.

Sylvain Crepon z Univerzity v Tours, který analyzoval úspěch strany Národní sdružení Marine Le Pen v nedávných volbách do Evropského parlamentu, to popsal jako „dvě Francie, které se neznají a nemluví spolu.“ Marine Le Pen a prezident Emmanuel Macron, vítězové těchto voleb, reprezentují zcela odlišné sociologické skupiny obyvatel. Na pařížských předměstích - Aulnay-sous-Bois, Sevran, Villepinte a Seine-Saint-Denis - zažívá boom krajně pravicová strana Národní sdružení. Ve městech ale Marine Le Pen propadla: byla pátá v Paříži, třetí v Lille, čtvrtá v Lyonu. Sylvain Crepon to vysvětluje takto:

"Tato města nevolí Národní sdružení kvůli své sociologické struktuře. A to pak potvrzuje populistické řeči o odtržené elitě. Je to popis sociologické roztříštěnosti země, který není tak úplně v rozporu se skutečností.“

Na jedné straně této propasti jsou města jako Dreux, které konzervativní týdeník Valeurs Actuelles nazval „městem, které předurčuje Francii budoucnosti“:

"Na jedné straně je starobylé královské město se stopami historie, které zjišťuje, že se najednou všechno mění a je obklíčené obchodem s drogami a islámem. Majetní občané žijící v centru města hlasovali pro Macrona  a ´chudí bílí´ žijící na periferii hlasovali  pro Marine Le Pen."

A na druhé straně je Paříž. "Všechny metropole světa mají stejný osud. Jsou místy, kde se soustřeďuje bohatství a kde funguje spojenectví ´vítězů globalizace´ a jejich ´služebníků´, imigrantů, kteří přišli sloužit novým vládcům světa, starají se o jejich děti, vozí jim pizzu nebo pracují v jejich restauracích,“ píše významný komentátor Eric Zemmour v deníku Le Figaro. "Paříž je globální město -  už  dávno to ve skutečnosti není francouzské město," píše.

Globalizovaní „buržoazní bohémové vyšších tříd“ zaplňují „nové citadely“ - podobně  jako ve středověké Francii - a hlasují hromadně pro Macrona, píše jeden z nejrespektovanějších francouzských spisovatelů Christophe Guilluy. Vyvinuli „ideologii a mluvu… která jim umožňuje šířit bajku o laskavé a přátelské společnosti místo pravdivého popisu reality národa vystaveného obrovskému stresu.“ Mnohá francouzská média Christopha Guilluyho  za pravdivý popis současné francouzské reality kritizovala.

Hnutí "Žlutých vest", které v Paříži celé měsíce protestovalo každou sobotu proti reformám prezidenta Macrona, je symbolem roztržky mezi dělnickou třídou a privilegovanými pokrokáři. Podle Christopha Guilluyho je to doslova "sociální a kulturní zemětřesení". Podle francouzského filosofa Alaina Finkielkrauta se v zemi otevřela propast, která je důsledkem „problémů periferní Francie, které negativně dopadají na konkrétní životy jednotlivých lidí. Dělnická  třída je nyní ve stavu deprese, neboť ztratila nejen svou životní úroveň, ale také svoje kulturní jistoty.“ Ve Francii je nyní všudypřítomný pocit odcizení.

Strana Marine Le Pen získala dvakrát více volebních okrsků než Macron. Paní Le Pen zvítězila v ekonomicky zanedbaných deindustrializovaných oblastech severní, střední, jižní a východní Francie, přesně v těch oblastech kde vzniklo hnutí Žlutých vest.

 „Od roku 2002, kdy jsem se přestěhoval do Francie, sleduji, jak tato země pokračuje ve své kulturní revoluci,“ napsal Simon Kuper v deníku  Financial Times.

"Katolicismus téměř vymřel (bohoslužby pravidelně navštěvuje pouze 6 % Francouzů), i když ne tak úplně jako jeho dlouholetý rival komunismus. A nebílá populace v zemi stále roste.“

Podle Kupera je Macron představitelem "nové, individualizované, globalizované a bezbožné společnosti."

Politolog  Jerôme Fourquet popsal ve své nové knize „L'archipel français: Naissance d'une nation multiple et divisée“ (Francouzské souostroví: zrod multikulturního a rozděleného národa) kulturní selhání francouzské společnosti jako "éru post-křesťanskou", neboť francouzská společnost nyní již svoje katolické kořeny téměř úplně zavrhla. Fourquet je toho názoru, že země nyní sama horlivě realizuje svůj odklon od křesťanství. Na obzoru je jen jedna silná náhrada. Podle nové akademické studie je dnes ve Francii ve věku 18 až 29 let již stejný počet muslimů jako katolíků. A ve velkých francouzských městech představují muslimové 13 % obyvatel, což je více než dvojnásobek národního průměru.

Silná muslimská komunitní sounáležitost využívá tuto fragmentaci ve svůj prospěch a vytváří si svá vlastní šariatská ghetta. Zpráva "Továrna na islamismus" z Institutu Montaigne podrobně popsala radikalizaci francouzské muslimské společnosti. Namísto integrace, asimilace a poevropštění prosazují muslimští extremisté ve Francii multikulturalismus, separaci a rozdělení. Gilles Kepel ve své knize "La Fracture" (Zlom), spekuluje, že enklávy imigrantů na okrajích francouzských měst „podněcují roztržku s francouzskou společností a jejich cílem je její podmanění.“ "Lidé nechtějí žít společně," řekl bývalý ministr vnitra Gérard Collomb v komentáři publikovaném v konzervativním týdeníku Valeurs Actuelles.

Ta samá publikace uvedla podstatu tohoto "zlomu": "Čtyři z deseti chlapců v departementu Seine-Saint-Denis mají arabsko-muslimská křestní jména." A Jérôme Fourquet v nové studii uvedl, že „18 % novorozenců ve Francii má arabsko-muslimské jméno.“

"Velká proměna" je ve Francii v plném proudu. Jak nedávno napsal filosof Alain Finkielkraut: "Požár Notre-Dame není ani útok, ani nehoda, je to pokus o sebevraždu."

 

 

Giulio Meotti je kulturní redaktor deníku Il Foglio, italský novinář a spisovatel.

 

https://www.gatestoneinstitute.org/14406/suicide-of-france

 

 

Autor: Libor Popovský | úterý 9.7.2019 9:13 | karma článku: 39,05 | přečteno: 1844x
  • Další články autora

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma: 29,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma: 20,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma: 13,99 | Přečteno: 208x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Důvody, proč jsou výsledky letošních amerických prezidentských voleb velmi podezřelé

Článek Patricka Bashama "Reasons why the 2020 Presidential Election is Deeply Puzzling", který vyšel 27. listopadu 2020 v americkém on-line magazínu The Spectator, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

6.12.2020 v 13:34 | Karma: 38,53 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Byly prezidentské volby v USA ukradeny?

Článek Soerena Kerna "Was the US Election Stolen?", který vyšel 17. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

21.11.2020 v 9:16 | Karma: 33,41 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Americké prezidentské volby ještě neskončily

Článek Chrisse Farrella "The Election is Not Over", který vyšel 9. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

11.11.2020 v 9:14 | Karma: 32,71 | Přečteno: 1178x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Itálie: Za obranu státních hranic skončíte u soudu

Článek Giulia Meottiho "Italy: Defend National Borders, End Up on Trial", který vyšel 11. října 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

27.10.2020 v 9:18 | Karma: 34,25 | Přečteno: 821x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Komentáře prominentních černochů ke hnutí Black Lives Matter – část 1

Článek Soerena Kerna "Black Appraisals of Black Lives Matter – Part I", který vyšel 15. září 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

8.10.2020 v 9:13 | Karma: 35,32 | Přečteno: 1587x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Donald Trump a Nobelova cena míru: Radši obchodovat než válčit

Článek Amira Taheriho "Trump and Nobel Prize: Make Deals Not War", který vyšel 20. září 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

5.10.2020 v 9:12 | Karma: 22,69 | Přečteno: 345x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Black Lives Matter: „Všechno to tady podpálíme“ – část 2

Článek Soerena Kerna "Black Lives Matter: "We Will Burn Down This System" - Part II", který vyšel 2. srpna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

19.8.2020 v 9:12 | Karma: 32,35 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Black Lives Matter: „Jsme vyškolené marxistky" - část 1

Článek Soerena Kerna "Black Lives Matter: "We Are Trained Marxists" - Part I", který vyšel 2. července 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

23.7.2020 v 9:15 | Karma: 36,59 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Stručná historie Antify: část 2 - Antifa v USA

Článek Soerena Kerna "A Brief History of Antifa: Part II", který vyšel 23. června 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

7.7.2020 v 9:15 | Karma: 24,48 | Přečteno: 533x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Stručná historie Antify: část 1

Článek Soerena Kerna "A Brief History of Antifa: Part I", který vyšel 12. června 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

29.6.2020 v 9:15 | Karma: 29,40 | Přečteno: 739x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Evropa: Protikřesťanské útoky dosáhly v roce 2019 rekordního počtu

Článek Soerena Kerna "Europe: Anti-Christian Attacks Reach All-Time High in 2019", který vyšel 1. ledna 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

11.5.2020 v 9:15 | Karma: 26,52 | Přečteno: 618x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Nový evropský intelektuální fašismus

Článek Giulia Meottiho "Europe's New Academic Fascism", který vyšel 23. února 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

4.5.2020 v 9:15 | Karma: 36,38 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Koronavirus: Monstrózní čínské mlžení

Článek Giulia Meottiho "Coronavirus: China's Great Cover-up", který vyšel 5. dubna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

14.4.2020 v 9:15 | Karma: 22,36 | Přečteno: 643x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Koronavirus: Čína zaplavuje Evropu nekvalitním zdravotnickým materiálem

Článek Soerena Kerna "Coronavirus: China Floods Europe With Defective Medical Equipment", který vyšel 3. dubna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

9.4.2020 v 9:05 | Karma: 18,86 | Přečteno: 431x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Západ se musí probudit a postavit se čínské věrolomnosti čelem

Článek Giulia Meottiho "The West Needs to Wake Up to China's Duplicity", který vyšel 28. března 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

7.4.2020 v 9:07 | Karma: 24,47 | Přečteno: 851x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Koronavirus: Evropská unie v rozkladu

Článek Soerena Kerna "Coronavirus: The European Union Unravels", který vyšel 27. března 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

3.4.2020 v 9:15 | Karma: 29,59 | Přečteno: 909x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Zprávě EU o integraci migrantů uniká podstata problému

Článek Judith Bergman "New EU Report on Integration Misses the Point", který vyšel 25. ledna 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

30.3.2020 v 9:15 | Karma: 36,22 | Přečteno: 1334x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 238
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1728x
Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."