Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Itálie: Salvini ven, migranti sem

Článek Soerena Kerna "Italy: Salvini Out, Migrants In", který vyšel 28. září 2019, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.
  • Několik posledních týdnů se počet migrantů připlouvajících do Itálie postupně zvyšoval … Mnoho nových příchozích se nyní dostává do Itálie po nových trasách pro pašování lidí, které začínají v Turecku
  • Mezitím se ministři vnitra Francie, Německa, Itálie a Malty setkali 23. září 2019 v maltském hlavním městě Vallettě a dohodli se na předběžném plánu, jak budou ztroskotaní migranti „dobrovolně přerozdělováni“ v rámci celé Evropské unie … Podobné návrhy ovšem v minulosti selhaly a není důvod se domnívat, že to s tímto plánem dopadne jinak, zejména proto, že koncept evropské solidarity je naprostý mýtus. Doposud se na přerozdělování migrantů dohodlo pouze šest států EU: Francie, Německo, Řecko, Itálie, Malta a Španělsko.
  • Nevládní organizace jako Open Arms  tvrdí, že hrají neocenitelnou humanitární roli při záchraně životů uprchlíků a žadatelů o azyl, kteří utíkají před válkou a útlakem ve svých domovských zemích. Statistiky ovšem ukazují něco úplně jiného.
  • Salvini odsoudil novou vládu jako „produkt Paříže a Berlína, vládu, která se zrodila ze strachu, že ztratí moc, vládu bez důstojnosti a bez ideálů, plnou mizerných lidí ve funkcích, na které nemají.“

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zdá se, že nová italská vláda, která se zavázala zvrátit tvrdou migrační politiku bývalého ministra vnitra Mattea Salviniho, vyvolala novou vlnu masové migrace ze severní Afriky.

Podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dorazilo od nástupu nové vlády do funkce 5. září 2019 na italské pobřeží více než 1400 migrantů.

Podle IOM se několik posledních týdnů počet migrantů připlouvajících do Itálie postupně zvyšoval: 6. září dorazilo do Itálie 59 migrantů; 9. září 67; 14. září 121; 15. září 259; 18. září 275; a mezi 19. a 25. zářím jich dorazilo 475. Celkově se počet migrantů v září 2019 zvýšil o více než 100 % v porovnání s počtem těch, kteří do Itálie dorazili v září 2018.

Mnoho nových příchozích se nyní dostává do Itálie po nových trasách pro pašování lidí, které začínají v Turecku. V posledních týdnech přistálo v Kalábrii na jihu Itálie nejméně pět lodí s migranty. Například 21. září se v kalábrijském přístavu Crotone vylodilo 58 Pákistánců.

K přepravě lidí ze subsaharské Afriky do Itálie využívají pašerácké mafie nové trasy v jižním Středomoří. V posledních týdnech použily zločinecké gangy malé lodě k přepravě migrantů z Libye do Tuniska, odkud je přeplutí na nejjižnější italský ostrov Lampedusu kratší a méně riskantní. Touto cestou se na Lampedusu dostalo například 20. září 92 migrantů ze subsaharské Afriky - Gambie, Pobřeží slonoviny, Mali a Senegalu.

Současně se také zdá, že nová italská vláda má daleko shovívavější postoj k lodím zachraňujícím migranty, které provozují evropské neziskovky. Tyto organizace, jejichž cílem je vyzvedávat migranty u libyjského pobřeží a přepravovat je do italských přístavů, však byly obviněny ze spolupráce s pašeráckými mafiemi.

14. září 2019 povolila italská vláda lodi Ocean Viking plující pod norskou vlajkou a provozované francouzskými charitativními organizacemi SOS Méditerranée a Médecins Sans Frontieres (MSF, Lékaři bez hranic) zakotvit na Lampeduse a vylodit 82 migrantů vylovených v libyjských pobřežních vodách.

24. září dovolila italská vláda plavidlu Ocean Viking zakotvit v sicilském přístavu Messina a vylodit dalších 182 migrantů.

Zatímco Matteo Salvini zakázal lodím neziskovek přistávat v italských přístavech, zdá se, že nová italská vláda evropské nevládní organizace (NGO) povzbuzuje. 23. září oznámila španělská nevládní organizace Open Arms (Otevřená náruč), že se do zachraňování migrantů znovu zapojí její loď Astral .

V srpnu 2019 byla organizace Open Arms a její stejnojmenná loď zapojeny do třítýdenního bezvýsledného vyjednávání s italskou vládou, která odmítla umožnit plavidlu přistávat v italských přístavech. Sicilský prokurátor Luigi Patronaggio ale 20. srpna 2019 nařídil lodi Open Arms, kotvící kilometr od nejjižnějšího italského ostrova Lampedusa, aby zakotvila na Sicílii a umožnila svým cestujícím vylodění. Patronaggio udělal toto rozhodnutí poté, co někteří migranti skočili do moře a pokusili se doplavat na břeh. Následující podrobnější prozkoumání videozáběrů ovšem ukázalo, že posádka lodi Open Arms tuto akci zinscenovala, aby zmanipulovala veřejné mínění. Italské orgány později loď zabavily.

Španělská vláda se tehdy zavázala zaujmout proti této nevládní organizaci tvrdší postoj. Dne 21. srpna španělská úřadující místopředsedkyně vlády Carmen Calvo řekla v rádiu Cadena SER, že Open Arms nemá povolení k přepravě migrantů a že jí za porušení zákazu plavby do pobřežních vod Libye může být uložena pokuta až 900 000 eur. Nezdá se však, že by tato hrozba neziskovku Open Arms odradila. Místo toho nyní tato neziskovka oznámila, že bude zachraňovat migranty také v Egejském moři mezi Řeckem a Tureckem.

Nevládní organizace jako Open Arms tvrdí, že hrají neocenitelnou humanitární roli při záchraně životů uprchlíků a žadatelů o azyl, kteří utíkají před válkou a útlakem ve svých domovských zemích. Statistiky ovšem ukazují něco úplně jiného.

Podle údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) bylo z migrantů, kteří připluli do Itálie během prvních šesti měsíců roku 2019, 600 (21 %) z Tuniska; 400 (14 %) z Pákistánu; 300 (10 %) z Alžírska; 300 (10 %) z Iráku; 200 (7 %) z Pobřeží slonoviny; 200 (7 %) z Bangladéše; 100 (3,5 %) ze Súdánu; 100 (3,5 %) z Íránu; 100 (3,5 %) z Maroka; a 50 (1,7 %) z Egypta.

Tyto údaje naznačují, že většina migrantů připlouvajících v současné době do Itálie jsou ekonomičtí migranti, nikoliv uprchlíci z válečných zón.

V některých případech jsou migranti přicházející do Itálie kariérní zločinci vydávající se za uprchlíky. Například 26. září informoval italský deník Il Giornale, že německá loď  Sea Watch 3, přivezla na Lampedusu tři mafiány, pašeráky lidí, kteří se vydávali za uprchlíky. Loď  Sea Watch 3 v červnu narazila do hlídkového člunu italské pobřežní stráže, který se jí snažil zabránit vplout do přístavu.

Mohammed Conde z Guineje a dva Egypťané Hameda Ahmed a Mahmoud Ashuia byli nedávno zatčeni v Messině. Jsou obviněni z provozování detenčního tábora pro migranty v Libyi, kde údajně mučili, znásilňovali, a dokonce vraždili migranty ze subsaharské Afriky, kteří se snažili dostat do Evropy. Deník Il Giornale informoval, že nová italská vláda se snažila ututlat před italskou veřejností informace o jejich zatčení, ale podrobnosti případu stejně nakonec prosákly do médií.

Mezitím se ministři vnitra Francie, Německa, Itálie a Malty setkali 23. září 2019 v maltském hlavním městě Vallettě, a dohodli se na předběžném plánu, jak budou ztroskotaní migranti „dobrovolně přerozdělováni“ v rámci celé Evropské unie.

Tento čtyřbodový plán bude představen ministrům vnitra všech 28 členských států EU na summitu v Bruselu 17. – 18. října 2019. Jeho cílem je podpořit novou italskou vládu a prokázat „evropskou solidaritu“.

Podobné návrhy ovšem v minulosti selhaly a není důvod se domnívat, že to s tímto plánem dopadne jinak, zejména proto, že koncept evropské solidarity je naprostý mýtus. Doposud se na přerozdělování migrantů dohodlo pouze šest států EU: Francie, Německo, Řecko, Itálie, Malta a Španělsko.

Italský premiér Giuseppe Conte trvá na tom, že otázka imigrace „již nesmí živit propagandu proti EU“. Řekl také, že měkčí přistup jeho vlády k nelegální imigraci je založen na „definici  nového humanismu“. Novou italskou ministryní vnitra jmenoval Lucianu Lamorgese, kariérní úřednici, která má umírněné názory na imigraci. Italská novinářka Annalisa Camilli tyto změny vysvětlila takto:

"Itálie v podstatě sděluje Evropě: Opouštíme naši předešlou politiku. Je to obrovský obrat. Itálie se rozhodla vrátit se k postoji, který zastávají Německo, Francie a Španělsko místo toho, aby byla v jednom šiku s [anti-migrantskými] zeměmi, jako je Maďarsko a Polsko, které byly jejími spojenci za bývalého krajně pravicového ministra vnitra Mattea Salviniho.“

Salvini odsoudil novou vládu jako „produkt Paříže a Berlína, vládu, která se zrodila ze strachu, že ztratí moc, vládu bez důstojnosti a bez ideálů, plnou mizerných lidí ve funkcích, na které nemají.“

Salvini také obvinil Conteho, že opět otevřel stavidla masové migrace: „Conte znovu otevřel italské přístavy a počet vyloděných migrantů se poprvé za dva roky zvyšuje,“ uvedl v rozhovoru pro televizi Sky Tg24. Rovněž tweetoval: „Nová vláda znovu otevírá naše přístavy. Itálie se opět stala evropským uprchlickým táborem. Máme zbabělé ministry, kteří nenávidí Italy.“

Od té doby, co Salvini v červnu 2018 oznámil svou tvrdou imigrační politiku, se počet migrantů připlouvajících do Itálie výrazně snížil, stejně tak jako počet utonulých a pohřešovaných na moři. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky klesl počet vyloděných migrantů z 119 369 v roce 2017 na 23 370 v roce 2018, což je pokles o 80 %.  Ve stejném období se počet mrtvých a pohřešovaných snížil z 2 873 na 1 311, což je pokles o více než 50 %.

Podobný trend pokračoval i v roce 2019: Podle UNHCR připlulo do Itálie mezi lednem a červnem 2019 jen 2 800 migrantů, oproti 16 600 během stejného období v roce 2018 a oproti 83 800 v roce 2017.

Statistiky IOM ukazují, že tento sestupný trend se okamžitě zvrátil poté, co se nová vláda ujala v září 2019 svého úřadu.

Nová vlna masové migrace do Itálie pravděpodobně nažene italské voliče do náruče Salvinimu. Podle nového průzkumu veřejného mínění zveřejněného v deníku Il Giornale 19. září 2019 je nyní považován za nejdůvěryhodnějšího politika v Itálii. Průzkum také odhalil, že Salviniho Liga je nyní v Itálii nejsilnější politickou stranou a že kdyby se všeobecné volby konaly dnes, tak by Matteo Salvini s velkou převahou volby vyhrál.

„Nové vládě to italští voliči brzy spočítají,“  tweetoval Salvini. "My jsme připraveni. Čas je na naší straně. A nakonec zvítězíme.“

 

 

Soeren Kern je významný spolupracovník Gatestone Institute se sídlem v New Yorku.

 

https://www.gatestoneinstitute.org/14933/italy-salvini-immigration

Autor: Libor Popovský | sobota 5.10.2019 9:10 | karma článku: 36,11 | přečteno: 1228x
  • Další články autora

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma: 29,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma: 20,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma: 13,99 | Přečteno: 208x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Důvody, proč jsou výsledky letošních amerických prezidentských voleb velmi podezřelé

Článek Patricka Bashama "Reasons why the 2020 Presidential Election is Deeply Puzzling", který vyšel 27. listopadu 2020 v americkém on-line magazínu The Spectator, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

6.12.2020 v 13:34 | Karma: 38,53 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Byly prezidentské volby v USA ukradeny?

Článek Soerena Kerna "Was the US Election Stolen?", který vyšel 17. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

21.11.2020 v 9:16 | Karma: 33,41 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Americké prezidentské volby ještě neskončily

Článek Chrisse Farrella "The Election is Not Over", který vyšel 9. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

11.11.2020 v 9:14 | Karma: 32,71 | Přečteno: 1178x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Itálie: Za obranu státních hranic skončíte u soudu

Článek Giulia Meottiho "Italy: Defend National Borders, End Up on Trial", který vyšel 11. října 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

27.10.2020 v 9:18 | Karma: 34,25 | Přečteno: 821x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Komentáře prominentních černochů ke hnutí Black Lives Matter – část 1

Článek Soerena Kerna "Black Appraisals of Black Lives Matter – Part I", který vyšel 15. září 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

8.10.2020 v 9:13 | Karma: 35,32 | Přečteno: 1587x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Donald Trump a Nobelova cena míru: Radši obchodovat než válčit

Článek Amira Taheriho "Trump and Nobel Prize: Make Deals Not War", který vyšel 20. září 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

5.10.2020 v 9:12 | Karma: 22,69 | Přečteno: 345x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Black Lives Matter: „Všechno to tady podpálíme“ – část 2

Článek Soerena Kerna "Black Lives Matter: "We Will Burn Down This System" - Part II", který vyšel 2. srpna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

19.8.2020 v 9:12 | Karma: 32,35 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Black Lives Matter: „Jsme vyškolené marxistky" - část 1

Článek Soerena Kerna "Black Lives Matter: "We Are Trained Marxists" - Part I", který vyšel 2. července 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

23.7.2020 v 9:15 | Karma: 36,59 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Stručná historie Antify: část 2 - Antifa v USA

Článek Soerena Kerna "A Brief History of Antifa: Part II", který vyšel 23. června 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

7.7.2020 v 9:15 | Karma: 24,48 | Přečteno: 533x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Stručná historie Antify: část 1

Článek Soerena Kerna "A Brief History of Antifa: Part I", který vyšel 12. června 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

29.6.2020 v 9:15 | Karma: 29,40 | Přečteno: 739x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Evropa: Protikřesťanské útoky dosáhly v roce 2019 rekordního počtu

Článek Soerena Kerna "Europe: Anti-Christian Attacks Reach All-Time High in 2019", který vyšel 1. ledna 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

11.5.2020 v 9:15 | Karma: 26,52 | Přečteno: 618x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Nový evropský intelektuální fašismus

Článek Giulia Meottiho "Europe's New Academic Fascism", který vyšel 23. února 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

4.5.2020 v 9:15 | Karma: 36,38 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Koronavirus: Monstrózní čínské mlžení

Článek Giulia Meottiho "Coronavirus: China's Great Cover-up", který vyšel 5. dubna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

14.4.2020 v 9:15 | Karma: 22,36 | Přečteno: 643x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Koronavirus: Čína zaplavuje Evropu nekvalitním zdravotnickým materiálem

Článek Soerena Kerna "Coronavirus: China Floods Europe With Defective Medical Equipment", který vyšel 3. dubna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

9.4.2020 v 9:05 | Karma: 18,86 | Přečteno: 431x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Západ se musí probudit a postavit se čínské věrolomnosti čelem

Článek Giulia Meottiho "The West Needs to Wake Up to China's Duplicity", který vyšel 28. března 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

7.4.2020 v 9:07 | Karma: 24,47 | Přečteno: 851x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Koronavirus: Evropská unie v rozkladu

Článek Soerena Kerna "Coronavirus: The European Union Unravels", který vyšel 27. března 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

3.4.2020 v 9:15 | Karma: 29,59 | Přečteno: 909x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Zprávě EU o integraci migrantů uniká podstata problému

Článek Judith Bergman "New EU Report on Integration Misses the Point", který vyšel 25. ledna 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

30.3.2020 v 9:15 | Karma: 36,22 | Přečteno: 1334x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 238
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1728x
Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."