Díky Trumpovi směřují mulláhové k bankrotu

10. 12. 2019 8:43:26
Článek Majida Rafizadeha "Thanks to Trump, the Mullahs Are Going Bankrupt", který vyšel 21. listopadu 2019, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.
  • Jeden z důvodů pochmurné prognózy MMF pro íránskou ekonomiku je rozhodnutí Trumpovy vlády neprodloužit výjimku ze sankčního režimu osmi největším odběratelům íránské ropy - Číně, Indii, Řecku, Itálii, Tchaj-wanu, Japonsku, Turecku a Jižní Koreji.
  • Také íránská měna, íránský riál, stále ztrácí hodnotu a poklesla na historická minima. Jeden americký dolar, který se v listopadu 2017 rovnal přibližně 35 000 íránským riálům, se nyní rovná téměř 110 000 íránským riálům.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ukázalo se, že kritici íránské politiky prezidenta Trumpa neměli pravdu: Americké sankce vyvíjejí na mulláhy vládnoucí v Íránu značný tlak a omezují jejich schopnost financovat jimi sponzorované teroristické skupiny.

Předtím než ministerstvo financí USA uvalilo sekundární sankce na íránský ropný a plynárenský průmysl, Teherán vyvážel denně přes dva miliony barelů ropy. V současné době se íránský vývoz snížil na méně než 200 000 barelů ropy denně, což představuje pokles zhruba o 90 %.

Írán má druhou největší zásobu zemního plynu a čtvrtou největší prokázanou zásobu ropy na světě a prodej těchto přírodních zdrojů představuje více než 80 procent jeho příjmů z exportu. Íránská islámská republika vždy závisela do značné míry na příjmech z ropy, aby mohla financovat svá vojenská dobrodružství v regionu a sponzorovat různé milice a teroristické skupiny. Íránský rozpočet v roce 2019 činil téměř 41 miliard dolarů, a režim mulláhů počítal s tím, že příjmy z ropy vygenerují přibližně 21 miliard dolarů. Mulláhové předpokládali, že přibližně polovina íránských vládních příjmů bude pocházet z vývozu ropy.

Přestože se íránský nejvyšší vůdce ájatolláh Ali Chameneí rád chlubí soběstačností íránské ekonomiky, několik íránských lídrů nedávno připustilo, že vláda čelí neutěšené ekonomické situaci. Íránský prezident Hasan Rúhání ve svém projevu ve městě Kermán 12. listopadu 2019 poprvé přiznal, že „Írán zažívá jeden z nejtěžších roků od islámské revoluce v roce 1979,“ a že „situace v zemi není dobrá.“

A Rúhání si dále postěžoval:

„Ačkoli máme nějaké další příjmy, tak nejdůležitějším příjmem, který udržuje zemi v chodu, jsou peníze za ropu. Nikdy jsme neměli tolik problémů s prodejem ropy. Nikdy jsme neměli tolik problémů s provozem flotily našich ropných tankerů... Jak můžeme řídit hospodářství naší země, když máme problémy s prodejem naší ropy?“

Díky americké politice „maximálního nátlaku“ má ekonomika Íránské islámské republiky závažné problémy. Nedávno Mezinárodní měnový fond (MMF) znovu poopravil svou prognózu pro íránskou ekonomiku a zdůraznil, že se očekává, že íránská ekonomika do konce roku 2019 klesne o 9,5 % a nikoli o 6 %, jak se dříve předpokládalo.

Jeden z důvodů pochmurné prognózy MMF pro íránskou ekonomiku je rozhodnutí Trumpovy vlády neprodloužit výjimku ze sankčního režimu osmi největším odběratelům íránské ropy - Číně, Indii, Řecku, Itálii, Tchaj-wanu, Japonsku, Turecku a Jižní Koreji. Místo toho, aby v roce 2019 vykázal Írán hospodářský růst, tak podle nedávné zprávy Světové banky klesne íránská ekonomika do konce roku 2019 přibližně na 90 % své velikosti ve srovnání se stavem před dvěma lety.

Také íránská měna, íránský riál, stále ztrácí hodnotu a poklesla na historická minima. Jeden americký dolar, který se v listopadu 2017 rovnal přibližně 35 000 íránským riálům, se nyní rovná téměř 110 000 íránským riálům.

Islámská republika se kvapně snaží vykompenzovat ztrátu svých příjmů, se kterou se potýká. Například nedávno ztrojnásobili íránští vůdci cenu benzínu. Zdá se, že je to zoufalá snaha vygenerovat vládní příjmy, aby mohli dále financovat svá vojenská dobrodružství v regionu a podporovat své proxy žoldáky a teroristické skupiny.

Zvýšení cen pohonných hmot okamžitě vedlo k lidovému povstání proti vládě. Několik íránských měst se stalo dějištěm rozsáhlých protestů a demonstrací. Protesty nejprve vypukly v Ahwázu a poté se rozšířily do mnoha dalších měst v provincii Chúzistán, do hlavního města Teheránu a pak do Kermánšáhu, Isfahánu, Tabrízu, Karadže, Šírázu, Jazdu, Búšehru, Sárí, Chorramšahru, Andimeshku, Dezfúlu, Behbahanu a Bandar Mahshahru.

Díry v rozpočtu vedly Teherán k tomu, aby omezil finanční prostředky palestinské teroristické skupině Hamás a libanonské militantní skupině Hizballáh. Hamás byl nucen zavést „úsporné plány“, zatímco Hassan Nasralláh, vůdce íránské prodloužené ruky Hizballáhu vyzval ostatní finanční sponzory své skupiny, aby „poskytli peníze na džihád a pomohli tak Hizballáhu v této probíhající bitvě.“

Ke zděšení kritiků Washingtonu směřuje íránská politika prezidenta Trumpa správným směrem. Eskalující ekonomické sankce přivádějí vládnoucí mulláhy a jejich loutky k bankrotu. Ke Spojeným státům by se teď měly připojit i další země a i ony by měly přijmout politiku „maximálního nátlaku“, přestože by raději i nadále obchodovaly s Íránem a současně podkopávaly administrativu prezidenta Trumpa, což je pro tyto země vítaná strategie jak „zabít dvě mouchy jednou ranou.“ Pokud se Íránu podaří vyvinout jaderné zbraně, tak je nakonec použije k vydírání právě těchto zemí.

Dr. Majid Rafizadeh vystudoval Harvard, je obchodní stratég a poradce, politolog, člen správní rady Harvard International Review a prezident International American Council on the Middle East (Mezinárodní americké rady pro Blízký východ). Je autorem několika knih o islámu a americké zahraniční politice. Můžete mu napsat na Dr.rafizadeh@post.harvard.edu.

https://www.gatestoneinstitute.org/15183/iran-mullahs-bankrupt

Autor: Libor Popovský | úterý 10.12.2019 8:43 | karma článku: 30.44 | přečteno: 926x

Další články blogera

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma článku: 29.38 | Přečteno: 606 | Diskuse

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma článku: 20.93 | Přečteno: 430 | Diskuse

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 208 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 24.35 | Přečteno: 447 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 238 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1724

Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...