Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koronavirus: Čínská válka proti pravdě

Článek Giulia Meottiho "Coronavirus: China's War on the Truth", který vyšel 7. března 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.
  • „Tato epidemie odhalila v Číně korupci, byrokracii, kontrolu informací a cenzuru.“ — Phillip Wu, komentátor na volné noze z Pekingu, deník The Guardian, 1. března 2020.
  • Mnozí novináři pravdivě popsali, co se děje, ale byli následně zatčeni nebo „zmizeni“. Čínský komunistický režim nyní oznámil plány na vydání knihy o propuknutí této epidemie v šesti jazycích -  kniha vykreslí prezidenta Si Ťin-pchinga  jako „velkého vůdce“, který „pečuje o blaho národa“.
  • Itálie udělala fatální chybu, že důvěřovala čínskému režimu. Místo toho, aby kontrolovala všechny cestující   -  jak Číňany, tak Italy - vracející se z Číny hned od ledna 2020, nechala Itálie své hranice otevřené. Nyní jsou desítky tisíc Italů v karanténě…
  • To, že by současný koronavirus mohl souviset s Wu-chanským institutem virologie je považováno za bláznivou „konspirační teorii“, ale okamžité čínské odmítnutí pomoci od amerických Center pro kontrolu nemocí pochopitelně vzbuzuje podezření.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

„Při svém současném směřování může Čína - ať už náhodou nebo úmyslně - způsobit zbytku světa značné škody,“ napsal publicista Daniel Henninger v časopisu Wall Street Journal 29. ledna 2020.

„Čínská komunistická vláda představuje stále větší existenciální hrozbu nejen pro své vlastní občany, ale i pro celý svět,“ napsal známý historik Victor Davis Hanson 20. února 2020.

Podle novin The Sunday Times:

„Podle jednoho čínského mediálního zdroje identifikovaly čínské laboratoře koncem prosince 2019 nový záhadný virus ve formě vysoce infekčního patogenu, ale bylo jim nařízeno zastavit testy, zničit vzorky a všechny zprávy o tomto objevu potlačit.

„1. ledna 2020 nařídil regionální šéf zdravotnické služby ve Wu-chanu, centru epidemie, zničení laboratorních vzorků, které prokázaly příčinu nevysvětlitelného virového zápalu plic (pneumonie). To, že k přenosu tohoto onemocnění dochází i z člověka na člověka, přiznala Čína až o tři týdny později.“

„Detaily zveřejněné na respektovaném nezávislém zpravodajském portálu Caixin Global, poskytují dosud nejjasnější důkazy o rozsahu utajení této epidemie v klíčových prvních týdnech, kdy byla naprosto ztracena cenná příležitost ke kontrole propuknutí epidemie."

Prezident Si Ťin-pching ve svém projevu 31. prosince 2019 triumfálně prohlásil nový rok 2020 za důležitý milník, kdy Čína oslaví sto let převratného vývoje.

„Cenzura může mít smrtelné následky,“ řekl ministr zahraničí USA Mike Pompeo 25. února 2020. „Pokud by Čína dovolila svým i zahraničním novinářům a zdravotnickému personálu svobodně informovat, tak by čínské orgány i ostatní národy byly na tuto výzvu mnohem lépe připraveny.“ Světová zdravotnická organizace bohužel udělala opak a Čínu za její boj proti této epidemii koronaviru pochválila“. Stejně se zachovala také Evropa.

V Číně bylo zhruba polovině populace - 780 milionům lidí - nařízeno drastické omezení cestování, a čínský prezident Si Ťin-pching  využil tuto krizi k posílení své kontroly nad čínskou společností. Od roku 2013 pokračuje Si Ťin-pching v rozšiřování své nesmírné moci a má rozhodně v úmyslu zůstat prezidentem do konce svého života. A nyní se snaží využít epidemie koronaviru k tomu, aby ještě více utáhl šrouby své kontroly nad celou Čínou a umlčel jakýkoliv protest.

Důsledky pro Itálii, která má v současné době (začátek března 2020, pozn. překladatele) mnohem více infikovaných osob než zbytek Evropy dohromady, popsal Massimo Galli, vedoucí specialista na infekční choroby v milánské nemocnici Sacco Hospital, takto:

„Toto je situace naprosté nouze. Ano, mám velké obavy. Epidemie se rozšířila na velkou část Itálie… A to je, upřímně řečeno, z pohledu zdravotnického systému nouzová situace. Je to ekvivalent tsunami, protože jde o obrovský počet vážně nemocných pacientů, které musíme najednou hospitalizovat. A to, co vidíme, je jen špička ledovce. Je riziko, že i ty nejlepší zdravotnické systémy na světě, a my v Itálii jeden takový máme, nebudou schopny takové zatížení zvládnout.“

V Číně dostávala pravda na frak. Laboratoř Šanghajského zdravotnického centra (Shanghai Health Center) byla uzavřena 12. ledna 2020, den poté, co tým profesora Čang Jung-čena zveřejnil na otevřených platformách sekvenci DNA koronaviru. Čínský režim zabránil svým vědcům v hledání způsobů, jak epidemii zabránit. Jejich „zločin“? - Zveřejnili sekvenci DNA koronaviru dříve než čínské úřady.

„Tato epidemie odhalila v Číně korupci, byrokracii, kontrolu informací a cenzuru,“ řekl Phillip Wu, komentátor na volné noze z Pekingu. A pokud si myslíte, že čínský komunistický režim zasahuje pouze ve vlastní zemi, přečtěte si nedávnou britskou zprávu, která odhaluje, jak Čína omezuje akademickou svobodu ve Velké Británii.

Ceng Jing-čchun a Čen Jen, dvě zdravotní sestry z Wu-chanu, epicentra epidemie koronaviru, poslaly do redakce odborného lékařského časopisu The Lancet dramatický dopis, ve kterém požádaly mezinárodní vědeckou komunitu o pomoc:

„Podmínky zde ve Wu-chanu jsou velmi vážné a extrémnější, než jsme si kdy dokázaly představit. Existuje závažný nedostatek ochranných prostředků, jako jsou respirátory N95, obličejové štíty, pláště a jednorázové zdravotní rukavice. Ochranné brýle jsou vyrobeny z plastu a musí být opakovaně čištěny a sterilizovány přímo na odděleních, a stávají se téměř neprůhlednými.“

O den později zdravotní sestry požádaly o stažení svého dopisu.

Čínský režim zatkl doktora Li Wen-lianga, který zveřejnil první zprávy o epidemii koronaviru. Li Wen-liang brzy poté koronaviru podlehl. 30. prosince 2019 poslal doktor Li Wen-liang svým kolegům zdravotníkům varování, ale policie mu nařídila, aby přestal rozšiřovat falešné zprávy.“ Mnozí novináři pravdivě popsali, co se děje, ale byli následně zatčeni nebo zmizeni. Debaty na sociálních sítích v Číně čile přetřásaly koronavirus týdny před tím, než se objevily první oficiální zprávy čínské vlády. Čínský komunistický režim nyní oznámil plány na vydání knihy o propuknutí této epidemie v šesti jazycích -  kniha vykreslí prezidenta Si Ťin-pchinga  jako „velkého vůdce“, který „pečuje o blaho národa“.

Wu-chanský institut virologie provádí vědecký výzkum „nejnebezpečnějších patogenů“ na světě v laboratoři, která má nejvyšší úroveň biologického zabezpečení v pevninské části Číny. To, že by současný koronavirus mohl souviset s Wu-chanským institutem virologie je považováno za bláznivou konspirační teorii, ale okamžité čínské odmítnutí pomoci od amerických Center pro kontrolu nemocí pochopitelně vzbuzuje podezření. Podle Paula Wolfowitze, bývalého prezidenta Světové banky a bývalého náměstka ministra obrany USA:

„Skutečnost, že Wu-chan je domovem pokročilé čínské výzkumné laboratoře na viry známé jako Wu-chanský institut virologie, která pracuje na tajných projektech pro čínskou armádu, předvídatelně vyvolala spekulace, že nový koronavirus třeba mohl z tohoto ústavu nějak uniknout."

„Nevěřte novinářské kachně, že koronavirus mohl uniknout z laboratoře,“ napsal v deníku New York Post expert na Čínu Steven Mosher. Pravdu neznáme a možná se ji nikdy nedozvíme. Teorie, že virus pochází z biologické výzkumné laboratoře, by se skutečně mohla ukázat jako šíleně alternativní. Není však legitimní a oprávněné alespoň trochu zapochybovat, když si uvědomíme, jak je Čína tajnůstkářská, a jak ze začátku tvrdě cenzurovala všechny zprávy o tomto viru?

Každému je celkem jasné, že čínský komunistický režim nebere ohled na životy jednotlivců, svobodu a důstojnost. Režim zabíjí vězně, aby získal orgány k transplantaci, a provádí nucené potraty za účelem „kontroly populace“. V Číně neřádí jen epidemie koronaviru, ale také epidemie infanticidy. Podle výzkumu, který provedl Harry Wu, 75letý čínský aktivista za lidská práva, pracuje dnes v čínských „převýchovných táborech šest až osm milionů vězňů“. Mezitím čínský režim tím, že potlačil pravdu o tom, že se na jeho území objevil smrtelný koronavirus, ohrozil nejen své vlastní lidi, ale i celé mezinárodní společenství.

Itálie udělala fatální chybu, že důvěřovala čínskému režimu. Místo toho, aby kontrolovala všechny cestující - jak Číňany, tak Italy - vracející se z Číny hned od ledna 2020, nechala Itálie své hranice otevřené. Nyní jsou desítky tisíc Italů v karanténě, 3 858 lidí je nakažených a zaznamenáno bylo 148 úmrtí (údaje z 6. března 2020). Ekonomika severní Itálie je ochromená, mezi lidmi panuje strach a hysterie a v Miláně jsou police supermarketů prázdné. Itálie je nyní po Číně a Jižní Koreji třetí nejvíce zasaženou zemí na světě. A Irán není o mnoho pozadu.

Profesor Dali Jang, politolog na Chicagské univerzitě, v rozhovoru pro noviny South China Morning Post přirovnal dopad epidemie koronaviru ke katastrofě jaderné elektrárny v Černobylu na Ukrajině z roku 1986. „Tato krize bude mít rozsah krize po katastrofě v Černobylu, zejména proto, že s tímto virem budeme muset bojovat po celá léta," řekl Dali Jang. Farmaceutické a biotechnologické společnosti na celém světě usilovně pracují na vakcíně, která by měla šíření této epidemie v určitém okamžiku omezit. V roce 1979 došlo ve Sverdlovsku k propuknutí onemocnění antraxem, když smrtící spory uniklé ze sovětského zařízení biologických zbraní zabily nejméně 64 lidí. Sovětské a poté ruské úřady dokázaly tento incident ututlat až do roku 1992. Zdá se, že utajení jaderných, virových a biologických katastrof, které se vyskytnou v diktaturách, je v těchto zemích rutinou.

Bohužel se zdá, že my na Západě děláme s komunistickou Čínou stejnou neodpustitelnou chybu jako v případě Sovětského svazu: Důvěřujeme paranoidní a nemilosrdné diktatuře. „Je jasné," poznamenal čínský disident Ma Ťien, „že virus totalitní vlády [čínského prezidenta] Si Ťin-pchinga ohrožuje nejen zdraví a svobodu čínského lidu, ale i zdraví a svobodu nás všech po celém světě."

Příspěvky na serveru  WeChat věnované zesnulému doktorovi Li Wen-liangovi obsahovaly citáty sovětského chemika Valerije Legasova, který vyšetřoval katastrofu v Černobylu, a chtěl o této katastrofě veřejnost pravdivě informovat, ale byl sovětským režimem umlčen, pronásledován a přinucen lhát:

„Jakou má lež cenu? Nejde o to, že ji budeme považovat za pravdu. Vážným nebezpečím je to, že pokud pořád slyšíme lži, tak už skutečnou pravdu nakonec ani nepoznáme…“

Valerij Legasov si vzal život. Jednoho dne budeme my, obyvatelé Západu, možná mít výčitky svědomí kvůli tomu, že jsme neučinili čínský komunistický režim odpovědným za jeho chladnokrevné zločiny. Ustupování Číně, stejně jako dříve Sovětskému svazu, není jen selháním;  může způsobit celosvětovou smrtelnou hrozbu.

 

Giulio Meotti je kulturní redaktor deníku Il Foglio, italský novinář a spisovatel.

 

https://www.gatestoneinstitute.org/15670/china-coronavirus-lies

Autor: Libor Popovský | čtvrtek 12.3.2020 9:15 | karma článku: 24,93 | přečteno: 1364x
  • Další články autora

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma: 29,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma: 20,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma: 13,99 | Přečteno: 208x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Důvody, proč jsou výsledky letošních amerických prezidentských voleb velmi podezřelé

Článek Patricka Bashama "Reasons why the 2020 Presidential Election is Deeply Puzzling", který vyšel 27. listopadu 2020 v americkém on-line magazínu The Spectator, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

6.12.2020 v 13:34 | Karma: 38,53 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Byly prezidentské volby v USA ukradeny?

Článek Soerena Kerna "Was the US Election Stolen?", který vyšel 17. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

21.11.2020 v 9:16 | Karma: 33,41 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Americké prezidentské volby ještě neskončily

Článek Chrisse Farrella "The Election is Not Over", který vyšel 9. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

11.11.2020 v 9:14 | Karma: 32,71 | Přečteno: 1178x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Itálie: Za obranu státních hranic skončíte u soudu

Článek Giulia Meottiho "Italy: Defend National Borders, End Up on Trial", který vyšel 11. října 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

27.10.2020 v 9:18 | Karma: 34,25 | Přečteno: 821x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Komentáře prominentních černochů ke hnutí Black Lives Matter – část 1

Článek Soerena Kerna "Black Appraisals of Black Lives Matter – Part I", který vyšel 15. září 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

8.10.2020 v 9:13 | Karma: 35,32 | Přečteno: 1587x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Donald Trump a Nobelova cena míru: Radši obchodovat než válčit

Článek Amira Taheriho "Trump and Nobel Prize: Make Deals Not War", který vyšel 20. září 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

5.10.2020 v 9:12 | Karma: 22,69 | Přečteno: 345x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Black Lives Matter: „Všechno to tady podpálíme“ – část 2

Článek Soerena Kerna "Black Lives Matter: "We Will Burn Down This System" - Part II", který vyšel 2. srpna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

19.8.2020 v 9:12 | Karma: 32,35 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Black Lives Matter: „Jsme vyškolené marxistky" - část 1

Článek Soerena Kerna "Black Lives Matter: "We Are Trained Marxists" - Part I", který vyšel 2. července 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

23.7.2020 v 9:15 | Karma: 36,59 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Stručná historie Antify: část 2 - Antifa v USA

Článek Soerena Kerna "A Brief History of Antifa: Part II", který vyšel 23. června 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

7.7.2020 v 9:15 | Karma: 24,48 | Přečteno: 533x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Stručná historie Antify: část 1

Článek Soerena Kerna "A Brief History of Antifa: Part I", který vyšel 12. června 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

29.6.2020 v 9:15 | Karma: 29,40 | Přečteno: 739x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Evropa: Protikřesťanské útoky dosáhly v roce 2019 rekordního počtu

Článek Soerena Kerna "Europe: Anti-Christian Attacks Reach All-Time High in 2019", který vyšel 1. ledna 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

11.5.2020 v 9:15 | Karma: 26,52 | Přečteno: 618x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Nový evropský intelektuální fašismus

Článek Giulia Meottiho "Europe's New Academic Fascism", který vyšel 23. února 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

4.5.2020 v 9:15 | Karma: 36,38 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Koronavirus: Monstrózní čínské mlžení

Článek Giulia Meottiho "Coronavirus: China's Great Cover-up", který vyšel 5. dubna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

14.4.2020 v 9:15 | Karma: 22,36 | Přečteno: 643x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Koronavirus: Čína zaplavuje Evropu nekvalitním zdravotnickým materiálem

Článek Soerena Kerna "Coronavirus: China Floods Europe With Defective Medical Equipment", který vyšel 3. dubna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

9.4.2020 v 9:05 | Karma: 18,86 | Přečteno: 431x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Západ se musí probudit a postavit se čínské věrolomnosti čelem

Článek Giulia Meottiho "The West Needs to Wake Up to China's Duplicity", který vyšel 28. března 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

7.4.2020 v 9:07 | Karma: 24,47 | Přečteno: 851x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Koronavirus: Evropská unie v rozkladu

Článek Soerena Kerna "Coronavirus: The European Union Unravels", který vyšel 27. března 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

3.4.2020 v 9:15 | Karma: 29,59 | Přečteno: 909x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Zprávě EU o integraci migrantů uniká podstata problému

Článek Judith Bergman "New EU Report on Integration Misses the Point", který vyšel 25. ledna 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

30.3.2020 v 9:15 | Karma: 36,22 | Přečteno: 1334x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 238
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1728x
Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."