V Evropě řádí koronavirus

26. 03. 2020 9:15:45
Článek Guye Millièra "Coronavirus Comes for Europe", který vyšel 18. března 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.
  • Italské zdravotnictví je v hrozně špatném stavu. Tak obrovskou krizi nikdo nečekal a najevo vyšel katastrofální nedostatek jednotek intenzivní péče. V Itálii připadá 2,62 nemocničního lůžka pro akutní péči na 1 000 obyvatel (v Německu je to 6,06 na 1 000 obyvatel). Italské zdravotnictví je plně řízeno italskou vládou... Veřejné nemocnice se všeobecně potýkají s chronickým nedostatkem všeho, ale v případě výjimečné krize je zdravotnická péče více méně na příděl, což si vynucuje strašlivá rozhodnutí.
  • Italská vláda doufala, že jí EU pomůže, ale ani EU ani ostatní členské státy jí vůbec žádnou podporu nenabídly... Přezíravý postoj vedení EU i ostatních členských zemí EU se zdá být diktován strachem z toho, že by se tyto země mohly samy ocitnout ve stejně katastrofální situaci, jako je Itálie.
  • Populace ve všech evropských zemích stárne a žádná členská země EU se tímto nebezpečím, kterému Evropa čelí, zatím neobtěžovala vážně zabývat.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Italské zdravotnictví dospělo do stavu téměř úplného kolapsu. K 18. březnu 2020 bylo v Itálii koronavirem infikováno 31 506 lidí; z nichž 2 503 lidí zemřelo. Tato čísla každodenně rostou. Nemocnice jsou zahlceny pacienty. A lékaři jsou nyní nuceni se rozhodovat, kterého pacienta se pokusí zachránit a kterého již ne.

Normální život v zemi se téměř úplně zastavil. Mnoho firem a podniků je teď buď zavřených, nebo funguje jen částečně. Ve věznicích se vzbouřili vězni. Úřady v Itálii nařídily milionům lidí, aby se drželi doma a vycházeli ven jen za účelem nákupu potravin. Většina obchodů je zavřená. Všechna veřejná shromáždění jsou zakázána, dokonce i pohřby. Italská velkoměsta vypadají jako města duchů.

Žádná jiná západní země nebyla pandemií koronaviru zasažena tak silně jako Itálie. A my se ptáme - proč?

Tak za prvé, Itálie má stárnoucí populaci. Medián věku Italů je 47,3 roku, což znamená, že jednomu ze čtyř Italů je více než 65 let. Kromě toho je v zemi extrémně nízká porodnost: 1,29 dítěte na ženu. Již před pandemií koronaviru byla Itálie umírající zemí. Virus tento proces bohužel ještě urychlí.

Za druhé, italské úřady a zdravotnický personál zjevně nebezpečí podcenily. Ačkoli italská vláda již 31. ledna 2020 pozastavila lety z Číny a z Hongkongu, italští lékaři prohlašovali, že tato nemoc je jen ošklivou chřipkou. 9. března epidemioložka Silvia Stringhini napsala: „Média nás uklidňují, politici nás uklidňují, ale my máme velké obavy.“

Za třetí, italské zdravotnictví je v hrozně špatném stavu. Tak obrovskou krizi nikdo nečekal a najevo vyšel katastrofální nedostatek jednotek intenzivní péče. V Itálii připadá 2,62 nemocničního lůžka pro akutní péči na 1 000 obyvatel (v Německu je to 6,06 na 1 000 obyvatel). Italské zdravotnictví je plně řízeno italskou vládou. Veřejná zdravotnická služba (SSN, Servizio Sanitario Nazionale) přímo zaměstnává a platí lékaře, určuje jejich počet a také stanovuje maximální počet pacientů - 1 500 - které mohou lékaři ročně léčit.

Státní systém zdravotní péče vždy trpí tím, že se vláda snaží snižovat náklady, spíše než se starat o své občany. Soukromé kliniky v Itálii sice existují, ale představují pouze malou část možné zdravotní péče. Veřejné zdravotnictví spotřebuje v Itálii 77 % celkových výdajů na zdravotní péči. Jedinou zemí v Evropě, kde je toto číslo vyšší, je Spojené království, kde veřejné zdravotnictví spotřebuje 79 %. Veřejné nemocnice se všeobecně potýkají s chronickým nedostatkem všeho, ale v případě výjimečné krize je zdravotní péče více méně na příděl, což si vynucuje strašlivá rozhodnutí. Nedávná zpráva organizace Siaarti (Società Italiana di Anestesia Analgesia Rianimazione e Terapia Intensiva) popisuje byrokratickým jazykem „etická doporučení pro příjem a intenzivní léčbu pacientů za podmínek výjimečné nerovnováhy“ a hovoří o „konsensuálních kritériích distributivní spravedlnosti, která zdůvodní neléčení některých pacientů - jejich ponechání na pospas nemoci.

Za čtvrté a zřídka zmiňované je to, že Itálie je dnes domovem velké čínské komunity, která čítá více než 300 000 osob. Tito Číňané přišli do Itálie v posledních dvou desetiletích a získali zaměstnání v textilním a kožedělném průmyslu. Mnoho Číňanů žijících v Itálii pochází z Wu-chanu a Wen-čou a řada z nich proto Wu-chan a Wen-čou navštívila během oslav Čínského Nového roku 25. ledna 2020, kdy už čínské úřady nemohly epidemii dále tajit. Tito lidé se vrátili z Číny do Itálie dříve, než italská vláda pozastavila lety z epicentra nákazy. Epidemie koronaviru se nejdřív objevila v Lombardii - město Bergamo je jedním z hlavních center italského textilního průmyslu a následně bylo jedním z prvních postižených měst.

Italská ekonomika stagnovala již před pandemií koronaviru a nyní, když jsou lidé nuceni být doma a obchody jsou zavřené, se pravděpodobně propadne do recese. Akcie italských bank ztratily od poloviny února 40 % své tržní hodnoty. Na obzoru jsou velké finanční otřesy.

Italská vláda doufala, že jí EU pomůže, ale ani EU ani ostatní členské státy jí vůbec žádnou podporu nenabídly. Italský vyslanec při EU Maurizio Massari na nedávném evropském summitu o pandemii koronaviru řekl, že Brusel by měl jít nad rámec „angažovanosti a konzultací“ a že Itálie nezbytně potřebuje „rychlá, konkrétní a účinná opatření.“ Odešel však s prázdnou.

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagarde odmítla snížit úrokové sazby, a tím Itálii pomoci. Její prohlášení pochopili italští lídři jako projev pohrdání. Italský prezident Sergio Mattarella řekl, že Itálie očekávala od orgánů EU solidaritu“, nikoliv „klacky pod nohy“. Lídr strany Lega Matteo Salvini řekl: „EU dala Itálii facku.“

Přezíravý postoj vedení EU i ostatních členských zemí EU se zdá být diktován strachem z toho, že by se tyto země mohly samy ocitnout ve stejně katastrofální situaci, jako je Itálie.

Populace ve všech evropských zemích stárne, i když poněkud pomaleji než v Itálii (medián věku v Německu je 46,8 roku, ve Francii je 41,2 roku a ve Španělsku 42,3 roku). Žádná členská země EU se tímto nebezpečím, kterému Evropa čelí, zatím neobtěžovala vážně zabývat.

„Koronavirus je velmi nakažlivý,“ řekla francouzská ministryně zdravotnictví Agnes Buzyn 26. ledna 2020, „ale onemocnění, které způsobuje, není tak vážné, jak jsme si mysleli.“

Hranice mezi Francií a Itálií nebyly včas uzavřeny (pouze Rakousko a Slovinsko uzavřely hranice s Itálií okamžitě) a Italové, kteří chtěli odjet do Francie, nebyli zastaveni. Zdravotnické systémy ostatních evropských zemí nejsou na koronavirus lépe připraveny než italské zdravotnictví. Insalud (Instituto Nacional de Gestion Sanitaria) ve Španělsku, organizace ekvivalentní italskému systému zdravotní péče, se každodenně potýká s nedostatky a s problémem přídělové péče. Německé (Krankenkassen) a francouzské (Sécurité Sociale) systémy zdravotního pojištění fungují na stejných principech jako v Itálii a ve Španělsku a vykazují podobné výsledky. Ekonomiky hlavních zemí Evropské unie již před touto pandemií stagnovali a stejně jako italská ekonomika se pravděpodobně brzy propadnou do recese.

K 18. březnu 2020 bylo ve Španělsku nakaženo 11 826 lidí, ve Francii 7 695 osob a v Německu 9 360 osob. Ve Španělsku zemřelo 533 lidí, ve Francii zemřelo 148 lidí a v Německu podlehlo koronaviru 26 osob. Stejně jako v Itálii tato čísla raketově rostou.

11. března 2020 řekla německá kancléřka Angela Merkelová novinářům, kteří ji obviňovali, že do té doby nic neudělala, že se tímto virem podle expertů nakazí 60 až 70 % populace." Lothar Wieler, prezident Institutu Roberta Kocha, německé vládní agentury odpovědné za prevenci a kontrolu nemocí, dodal, že je naprosto nezbytné se „vyhnout přetížení nemocnic“, a proto je potřeba epidemii usměrnit tak, aby se šířila pomalu.

Poradce francouzského prezidenta Emmanuela Macrona řekl deníku Le Figaro, že francouzská strategie je stejná jako v Německu: Bylo oficiálně rozhodnuto „nechat epidemii proběhnout a nepokoušet se ji mermomocí zastavit.“ Vysvětlil, že úřady doufají, že se vytvoří stádní imunita, což je termín, který ve Velké Británii poprvé použil sir Patrick Vallance, hlavní vědecký poradce britské vlády, který řekl, že britská vláda si představuje scénář, ve kterém bude značný počet občanů země nakažen, ovšem z nemoci se zotaví a tak získá imunitu. Francouzské a německé orgány se zjevně poznámkami sira Patricka inspirovaly.

Když však byla britská vláda za tyto výroky kritizována Světovou zdravotnickou organizací (WHO), tak odpověděla, že vytvoření „stádní imunity“ není její preferovanou politikou. Německá ani francouzská vláda se však nikde nevyjádřily v tom smyslu, že vytvoření „stádní imunity“ jejich preferovanou politikou není.

Umair Haque, britský ředitel laboratoře Havas Media Lab, napsal:

„Stádní imunita je termín, který popisuje, jak bude populace chráněna před nemocí po všeobecném proočkování tím, že zastaví choroboplodné zárodky, které způsobují přenos infekce mezi lidmi. Ale spoléhat se na to, že národ sám zneškodní smrtelný virus, pro který neexistuje vakcína? To by mimochodem mohlo způsobit spoustu úmrtí a všeobecnou katastrofu.“

„Evropa se nyní stala epicentrem pandemie. V Evropě nyní máme hlášeno více infikovaných a více úmrtí než ve zbytku světa, kromě Číny,“ poznamenal generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Každý den je nyní v Evropě hlášeno více případů, než se objevilo v Číně na vrcholu epidemie." Bohužel, všechna dostupná data ukazují, že má pravdu.

11. března 2020 oznámil prezident Donald Trump, že USA pozastavují všechny lety mezi Spojenými státy a Evropou, rozhodnutí, za účelem chránit americké životy. Následující den však hlavouni Evropské unie neodolali příležitosti si do amerického prezidenta kopnout: „EU nesouhlasí s tím, že rozhodnutí USA o zákazu cestování bylo přijato jednostranně a bez konzultace s námi,“ řekli.

Musíme doufat, že se nyní od konceptu „stádní imunity“ upouští a že se teď EU bude zabývat záchranou všech, které je v Evropě možné zachránit.

Dr. Guy Millière je profesor Pařížské univerzity a autor 27 knih o Francii a o Evropě.

https://www.gatestoneinstitute.org/15752/coronavirus-comes-for-europe

Autor: Libor Popovský | čtvrtek 26.3.2020 9:15 | karma článku: 16.65 | přečteno: 318x

Další články blogera

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma článku: 29.38 | Přečteno: 606 | Diskuse

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma článku: 20.93 | Přečteno: 430 | Diskuse

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 208 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 591 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2064 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 292 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 238 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1724

Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...