Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koronavirus: Čína zaplavuje Evropu nekvalitním zdravotnickým materiálem

Článek Soerena Kerna "Coronavirus: China Floods Europe With Defective Medical Equipment", který vyšel 3. dubna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.
  • Ve Španělsku informovalo 26. března 2020 ministerstvo zdravotnictví, že 640 000 testů na koronavirus, které zakoupilo od čínského prodejce, bylo vadných. Milion testů na koronavirus dodaných Španělsku 30. března jiným čínským výrobcem byl rovněž vadný.
  • Český zpravodajský web iRozhlas informoval, že 300 000 testovacích souprav na koronavirus dodaných z Číny vykazuje chybovost kolem 80 %. Ministerstvo vnitra ČR za tyto soupravy zaplatilo 2,1 milionu dolarů.
  • Mluvčí nemocnice v Eindhovenu řekl, že čínští dodavatelé prodávají „šunty… za přemrštěné ceny.“
  • „Britská vláda je přesvědčená, že Čína se prostřednictvím „predátorských nabídek pomoci“ zemím po celém světě snaží využít této pandemie k posílení svojí ekonomické pozice.“ — Deník Daily Mail, 28. března 2020.
  • „Krutou pravdou je, že Čína porušuje běžná pravidla chování ve všech oblastech života - od zdravotní péče po obchod a od manipulace se svojí měnou až po represi svých občanů. V naději na uzavření obchodních dohod se příliš dlouho řada zemí chovala vůči Číně naprosto podlézavě. Jakmile se vypořádáme s touto strašnou pandemií, tak je nezbytné, abychom všichni svůj vztah k Číně přehodnotili a postavili ho na mnohem vyváženějších a poctivějších základech.“

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Koronavirus zuří v celé Evropě a stále více zemí hlásí, že miliony kusů zdravotnického materiálu darovaného Čínou, nebo v Číně nakoupeného pro boj s pandemií koronaviru, jsou nekvalitní a nepoužitelné.

Tyto zkušenosti vzbuzují nedůvěru a torpédují úsilí čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a Komunistické strany Číny prezentovat Čínu jako novou světovou humanitární supervelmoc.

28. března 2020 bylo Nizozemsko nuceno stáhnout z oběhu 1,3 milionu respirátorů vyrobených v Číně, protože nesplňovaly minimální bezpečnostní standardy pro zdravotnický personál. Respirátory  KN95 jsou levnější čínskou alternativou k respirátorům splňujícím americkou normu N95, kterých je v současné době na celém světě nedostatek. KN95 nepřilne k obličeji tak pevně jako N95, čímž se zvyšuje riziko nákazy zdravotnického personálu.

Do nizozemských nemocnic bylo distribuováno více než 500 000 respirátorů KN95, ale následně byly tyto respirátory staženy. „Když byly tyto respirátory doručeny do naší nemocnice, tak jsem je okamžitě odmítl,“ řekl jeden zdravotník v rozhovoru pro nizozemskou veřejnoprávní televizi NOS. „Pokud nebudou tyto respirátory správně těsnit, tak virové částice jednoduše nezachytí. Nemůžeme je používat. Jsou pro naše pracovníky nebezpečné.“

V písemném prohlášení nizozemské ministerstvo zdravotnictví uvedlo:

„První zásilka od čínského výrobce nám byla zčásti doručena minulou sobotu. Jedná se o respirátory, které splňují normu KN95. Během kontroly bylo zjištěno, že tato zásilka naše nároky na kvalitu nesplňuje. Část této zásilky již byla mezitím rozdělena poskytovatelům zdravotní péče; zbytek nákladu byl okamžitě zadržen a nebyl dále distribuován.“

„Také druhý test potvrdil, že respirátory nesplňují náš standard kvality. Právě jsme rozhodli, že žádné respirátory z této zásilky nebudeme používat. A nové zásilky budou podrobeny důkladným testům."

Nizozemský večerník NRC Handelsblad 17. března 2020 informoval, že Nizozemsko má v zásobě respirátory jen na pár dní: „Naše naděje se nyní upírají k nákladnímu letadlu, které má přiletět z Číny ve středu.“ Nedostatečná kvalita respirátorů z Číny způsobila v Nizozemsku poprask. Mluvčí nemocnice v Eindhovenu řekl, že čínští dodavatelé prodávají „šunty… za přemrštěné ceny.“

Mezitím ve Španělsku informovalo 26. března 2020 ministerstvo zdravotnictví, že 640 000 testů na koronavirus, které zakoupilo od čínského prodejce, bylo vadných. Testy vyrobené společností Shenzhen Bioeasy Biotechnology Company ze Šen-čenu v provincii Kuang-tung měly úspěšnost detekce koronaviru menší než 30 %.

Španělský deník El Mundo 2. dubna 2020 informoval, že mu byly zpřístupněny uniklé dokumenty ukazující, že společnost Bioeasy španělské vládě lhala o přesnosti svých testů. Společnost Bioeasy v písemné komunikaci tvrdila, že její testy mají úspěšnost detekce koronaviru 92 %.

2. dubna 2020 španělská vláda zveřejnila informaci, že milion testů na koronavirus dodaných Španělsku 30. března jiným čínským výrobcem byl rovněž vadný. Testování, zda je pacient infikován koronavirem, při jejich použití trvalo pět až šest dní a pro včasnou diagnostiku nemoci byly tudíž nepoužitelné.

Španělská vláda 25. března 2020 oznámila, že v Číně nakoupila zdravotnické potřeby za 432 milionů eur a že čínští prodejci požadovali zaplacení zboží předem.  Španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa uvedl:

„Koupili jsme a zaplatili 550 milionů roušek, které nám budou dodávány postupně po dobu osmi týdnů. V příštích pěti týdnech dorazí také 11 milionů ochranných rukavic. Pokud jde o diagnostické rychlotesty, tak těch jsme na březen a duben zakoupili 5,5 milionu. Během dubna až června dostaneme navíc 950 plicních ventilátorů.  Na nákupu dalšího vybavení pracujeme.“

Není vůbec jasné, zda bude španělská vláda schopna zaručit kvalitu tohoto nového hromadně zakoupeného zdravotnického materiálu, ani zda bude schopna vyjednat náhradu, pokud by výrobky z Číny byly opět nekvalitní.

Francouzská vláda, která má zřejmě zásoby zdravotnického materiálu jen na pár týdnů, 28. března 2020 oznámila, že si objednala více než miliardu ochranných roušek z Číny. Zatím není jasné, zda problémy s kvalitou, které se vyskytly v jiných evropských zemích, francouzské nákupní plány nějak ovlivní.

Nedostatečnou kvalitu čínského zdravotnického materiálu kritizovaly také další země - v Evropě i mimo ni:

  • Slovensko. Předseda vlády Igor Matovič 1. dubna 2020 uvedl, že více než milion testů na koronavirus dodaných Čínou za hotovostní platbu ve výši 15 milionů eur je nepřesných a že tyto testy nejsou schopny koronavirus detekovat. „Máme hromadu testů, které jsou nám nanic," řekl. „Můžeme je tak akorát hodit do Dunaje." Čína obvinila slovenský zdravotnický personál z nesprávného používání testů.
  • Malajsie. 28. března 2020 obdržela  Malajsie zásilku zdravotnického materiálu darovaného Čínou, ve které byly testovací soupravy, respirátory, chirurgické roušky a mnoho dalších ochranných pomůcek pro zdravotníky.  Vysoký činitel ministerstva zdravotnictví Noor Hisham Abdullah řekl, že přesnost těchto nových testovacích souprav bude pečlivě vyhodnocena, protože se zjistilo, že předchozí testovací soupravy z Číny byly vadné: „Tyto testy jsou od jiného výrobce, než testy, které jsme používali dosud. Budeme vyhodnocovat novou testovací soupravu, která je schválena americkou agenturou FDA (Federální agentura pro potraviny a léky). Čínský velvyslanec mě ubezpečil, že je přesnější než soupravy, které jsme již testovali.“ Abdullah dříve prohlásil, že přesnost čínských testů „není příliš dobrá“.
  • Turecko. 27. března 2020 uvedl turecký ministr zdravotnictví Fahrettin Koca, že Turecko vyzkoušelo některé testy na koronavirus vyrobené v Číně, ale že turecké ministerstvo zdravotnictví „s nimi není spokojeno.“ Profesor Ateş Kara, člen pracovní skupiny pro boj proti koronaviru tureckého ministerstva zdravotnictví, dodal, že šarže testovacích souprav byly při detekci koronaviru úspěšné pouze z 30 až 35 %: „Vyzkoušeli jsme je. Nefungují. Španělsko udělalo velkou chybu, že je používalo."
  • Česká republika. 23. března 2020 informoval český zpravodajský web iRozhlas, že 300 000 testovacích souprav na koronavirus dodaných z Číny vykazuje chybovost až 80 %. Ministerstvo vnitra ČR za tyto soupravy zaplatilo 2,1 milionu dolarů. 15. března česká média odhalila, že čínští dodavatelé podvedli českou vládu poté, co předem zaplatila za dodávku pěti milionů ochranných roušek, které měly být dodány 16. března.

30. března 2020 vyzvala Čína evropské země, aby „nepolitizovaly“ obavy ohledně kvality zdravotnického materiálu z Číny. „Problémy by měly být řádně řešeny na základě faktů, nikoliv politických interpretací,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing.

1. dubna 2020 změnila čínská vláda svůj postoj a oznámila, že zvyšuje dohled nad kvalitou vývozních testovacích souprav na koronavirus vyrobených v Číně. Čínští vývozci diagnostických testů musí nyní nejdříve získat certifikát od Státní správy léčiv (NMPA, National Medical Products Administration), a až potom budou moci své zboží vyexpedovat.

Čínský telekomunikační gigant Huawei mezitím oznámil, že přestane dávat evropským zemím ochranné roušky darem kvůli údajně hanlivým komentářům šéfa zahraniční politiky EU Josepa Borrella.

24. března 2020 napsal Borrell na svém  blogu, že Čína provozuje „politiku štědrosti“ a účastní se „globální bitvy o historický narativ.“

26. března 2020 informoval zástupce firmy  Huawei bruselskou zpravodajskou službu Euractiv, že kvůli Borrellovým komentářům ukončí firma Huawei svůj dárcovský program, protože se nechce zaplést do geopolitické mocenské hry mezi USA a Čínou.

28. března 2020 si společnost Huawei zaplatila advertoriál v časopisu Politico Europe. Hlavní zástupce společnosti Huawei pro EU Abraham Liu v něm  napsal:

„Dovolte mi, abych to vysvětlil - tím, co děláme, jsme se nikdy v žádné zemi nesnažili získat jakoukoliv publicitu ani přízeň. Také jsme se vědomě rozhodli, že o některých záležitostech nebudeme informovat. Naše pomoc není ničím podmíněna a není součástí žádné obchodní nebo geopolitické strategie, jak někteří komentátoři naznačují. Jsme soukromá společnost. Snažíme se lidem pomáhat, jak nejlépe dovedeme. To je vše. Není za tím žádná skrytá agenda. A na oplátku nic nečekáme.“

30. března 2020 BBC na svém webu napsala, že společnost Huawei  se chová, jako by se od začátku koronavirové krize nic nezměnilo:

„To je od společnosti Huawei naivní. Přestože se de facto nic nezměnilo, tak pokud jde o technické a bezpečnostní problémy spojené se společností Huawei, politické klima ve Velké Británii se pro tuto společnost rozhodně zhoršilo."

„V článku v novinách Mail on Sunday  se píše o tom, že britská vláda pohrozila Číně odplatou za její chování tváří v tvář epidemii koronaviru.“

„Toto pravděpodobně povzbudí poslance, kteří jsou toho názoru, že by se žádná čínská společnost neměla jakkoliv podílet na budování klíčové infrastruktury Spojeného království."

29. března 2020 informovaly britské noviny Daily Mail, že britský premiér Boris Johnson a jeho spojenci v parlamentu se kvůli koronavirové krizi „obrátili proti Číně“:

„Ministři a nejvyšší vládní úředníci se nechali slyšet, že této komunistické zemi nyní hrozí ‘odplata‘ za manipulaci se statistikami o epidemii koronaviru a že riskuje, že se stane ‘vyvrhelem‘.“

„Britové zuří kvůli čínské dezinformační kampani, pokusům využít pandemii k ekonomickému zisku a krutému zacházení se zvířaty, které odborníci viní z vypuknutí epidemie."

28. ledna 2020 Boris Johnson oznámil, že společnost Huawei se bude podílet na vybudování britské mobilní sítě 5G. Toto rozhodnutí bylo frustrující pro Spojené státy, které se snažily společnost Huawei vyloučit z budování komunikačních sítí 5. generace na Západě, protože tyto sítě by mohly být použity i pro špionáž. Londýnské noviny Financial Times uvedly, že prezident Spojených států Donald J. Trump dal při telefonickém rozhovoru s Borisem Johnsonem průchod své „apoplektické zuřivosti“. Boris Johnson nyní čelí tlaku jak ze strany svého kabinetu, tak ze strany poslanců Parlamentu, aby své rozhodnutí změnil.

Poté, co se čínští představitelé pokusili svalit vinu za vznik pandemie koronaviru na Spojené státy a Itálii, deník Daily Mail citoval britský vládní zdroj:

„Probíhá nechutná dezinformační kampaň a to je nepřijatelné. Oni [Čínská vláda] vědí, že udělali mnoho chyb, ale místo toho, aby to přiznali, tak šíří lži.“

Deník pokračoval:

„Premiér Boris Johnson byl svými vědeckými poradci upozorněn na to, že skutečný počet odhalených případů koronaviru může být v Číně ve skutečnosti 15krát až 40krát vyšší, než uvádějí oficiální statistiky.“ Britská vláda je přesvědčená, že Čína se prostřednictvím „predátorských nabídek pomoci“ zemím po celém světě snaží využít této pandemie k posílení svojí ekonomické pozice.

„Velká revize britské zahraniční politiky byla kvůli vypuknutí epidemie nemoci COVID-19 odložena a nebudeme se k ní vyjadřovat, dokud nebudeme moci posoudit dopady této epidemie. Dobře informovaný vládní zdroj řekl: „Vracíme to zpět diplomatům. Přehodnocení je pro tento vývoj mírný výraz.“

„Jiný zdroj řekl: ´Až to bude za námi, tak musí přijít zúčtování.´" A další zdroj dodal: „Hněv už kypí i v horních patrech britské administrativy.“

„Jeden vládní ministr řekl: ´Nemůžeme jen tak stát a dovolit Číně, aby svým utajováním zničila světovou ekonomiku a pak se otočila na podpatku a dělala, jako by se nic nestalo. Umožňujeme společnostem jako je Huawei nejen být součástí naší ekonomiky, ale také stát se klíčovou součástí naší infrastruktury.“

„Ve chvíli, kdy se někdo zmíní o Číně, tak si lidé nervózně poposednou a zakroutí hlavou. Přesto jsem přesvědčen, že je životně důležité, abychom začali diskutovat o tom, jak se to stalo, že jsme na tomto totalitním státě tak příšerně závislí.“

V článku publikovaném 29. března 2020 v novinách The Mail on Sunday bývalý lídr Konzervativní strany Iain Duncan Smith napsal:

„Zdá se, že můžeme a budeme diskutovat o všem kromě jedné otázky - našeho budoucího vztahu s Čínou."

„Je to země, která v zájmu svých bezohledných vnitřních i vnějších strategických cílů ignoruje lidská práva. Tento fakt však byl v horečné snaze obchodovat s Čínou zcela ignorován.“

„Pamatujete si, jak George Osborne [ministr financí ve vládě premiéra Davida Camerona od roku 2010 do roku 2016] učinil z našich vztahů s Čínou stěžejní bod vládní politiky Spojeného království? Ministři byli tak odhodlaní dále rozvíjet naše obchodní vztahy s Čínou, že byli připraveni udělat cokoliv.“

„Slyšel jsem, že tato politika byla soukromě označována jako Projekt Kow-Tow - slovo Kow-Tow znamená podle Collinsova slovníku ´být servilní nebo podlézavý´.“

„Nebyli jsme však jediní.  Ve slepé honbě za obchodními dohodami s Pekingem přehlíželi děsivé chování Číny v oblasti lidských práv lídři mnoha států…“

„Díky Projektu Kow-Tow činí roční obchodní deficit Spojeného království s Čínou 22,1 miliardy britských liber (27,4 miliardy dolarů). Nejsme však jediní, kdo skočil Pekingu na špek.“

„Čína má s celým světem kladnou obchodní bilanci, exportuje do světa zboží v hodnotě o 420 miliard dolarů vyšší, než je hodnota zboží, které ze světa importuje. A bohužel, Západ zcela rezignoval na to, že se mnoho klíčových odvětví přesunulo do Číny…“

„Krutou pravdou je, že Čína porušuje běžná pravidla chování ve všech oblastech života - od zdravotní péče po obchod a od manipulace se svojí měnou až po represi svých občanů.“

„V naději na uzavření obchodních dohod se příliš dlouho řada zemí chovala vůči Číně naprosto podlézavě.“

„Jakmile se vypořádáme s touto strašnou pandemií, tak je nezbytné, abychom všichni svůj vztah k Číně přehodnotili a postavili ho na mnohem vyváženějších a poctivějších základech."

 

Soeren Kern je významný spolupracovník Gatestone Institute se sídlem v New Yorku.

 

https://www.gatestoneinstitute.org/15840/china-defective-medical-equipment

 

-------------------------------------------

Update 11. dubna 2020

Na i Dnes vyšel zajímavý článek Číňané nabízeli velké peníze za respirátory, říká šéf distributorské firmy ve kterém český podnikatel podnikající v oboru ochranných pomůcek mimo jiné zmiňuje i kvalitu respirátorů KN95 dovezených z Číny. Ještě zajímavější je pro mě hodnocení komunikace české vlády...

Autor: Libor Popovský | čtvrtek 9.4.2020 9:05 | karma článku: 18,86 | přečteno: 431x
  • Další články autora

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma: 29,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma: 20,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma: 13,99 | Přečteno: 208x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Důvody, proč jsou výsledky letošních amerických prezidentských voleb velmi podezřelé

Článek Patricka Bashama "Reasons why the 2020 Presidential Election is Deeply Puzzling", který vyšel 27. listopadu 2020 v americkém on-line magazínu The Spectator, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

6.12.2020 v 13:34 | Karma: 38,53 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Byly prezidentské volby v USA ukradeny?

Článek Soerena Kerna "Was the US Election Stolen?", který vyšel 17. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

21.11.2020 v 9:16 | Karma: 33,41 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Americké prezidentské volby ještě neskončily

Článek Chrisse Farrella "The Election is Not Over", který vyšel 9. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

11.11.2020 v 9:14 | Karma: 32,71 | Přečteno: 1178x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Itálie: Za obranu státních hranic skončíte u soudu

Článek Giulia Meottiho "Italy: Defend National Borders, End Up on Trial", který vyšel 11. října 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

27.10.2020 v 9:18 | Karma: 34,25 | Přečteno: 821x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Komentáře prominentních černochů ke hnutí Black Lives Matter – část 1

Článek Soerena Kerna "Black Appraisals of Black Lives Matter – Part I", který vyšel 15. září 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

8.10.2020 v 9:13 | Karma: 35,32 | Přečteno: 1587x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Donald Trump a Nobelova cena míru: Radši obchodovat než válčit

Článek Amira Taheriho "Trump and Nobel Prize: Make Deals Not War", který vyšel 20. září 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

5.10.2020 v 9:12 | Karma: 22,69 | Přečteno: 345x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Black Lives Matter: „Všechno to tady podpálíme“ – část 2

Článek Soerena Kerna "Black Lives Matter: "We Will Burn Down This System" - Part II", který vyšel 2. srpna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

19.8.2020 v 9:12 | Karma: 32,35 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Black Lives Matter: „Jsme vyškolené marxistky" - část 1

Článek Soerena Kerna "Black Lives Matter: "We Are Trained Marxists" - Part I", který vyšel 2. července 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

23.7.2020 v 9:15 | Karma: 36,59 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Stručná historie Antify: část 2 - Antifa v USA

Článek Soerena Kerna "A Brief History of Antifa: Part II", který vyšel 23. června 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

7.7.2020 v 9:15 | Karma: 24,48 | Přečteno: 533x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Stručná historie Antify: část 1

Článek Soerena Kerna "A Brief History of Antifa: Part I", který vyšel 12. června 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

29.6.2020 v 9:15 | Karma: 29,40 | Přečteno: 739x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Evropa: Protikřesťanské útoky dosáhly v roce 2019 rekordního počtu

Článek Soerena Kerna "Europe: Anti-Christian Attacks Reach All-Time High in 2019", který vyšel 1. ledna 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

11.5.2020 v 9:15 | Karma: 26,52 | Přečteno: 619x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Nový evropský intelektuální fašismus

Článek Giulia Meottiho "Europe's New Academic Fascism", který vyšel 23. února 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

4.5.2020 v 9:15 | Karma: 36,38 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Koronavirus: Monstrózní čínské mlžení

Článek Giulia Meottiho "Coronavirus: China's Great Cover-up", který vyšel 5. dubna 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

14.4.2020 v 9:15 | Karma: 22,36 | Přečteno: 643x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Západ se musí probudit a postavit se čínské věrolomnosti čelem

Článek Giulia Meottiho "The West Needs to Wake Up to China's Duplicity", který vyšel 28. března 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

7.4.2020 v 9:07 | Karma: 24,47 | Přečteno: 851x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Koronavirus: Evropská unie v rozkladu

Článek Soerena Kerna "Coronavirus: The European Union Unravels", který vyšel 27. března 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

3.4.2020 v 9:15 | Karma: 29,59 | Přečteno: 909x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Zprávě EU o integraci migrantů uniká podstata problému

Článek Judith Bergman "New EU Report on Integration Misses the Point", který vyšel 25. ledna 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

30.3.2020 v 9:15 | Karma: 36,22 | Přečteno: 1334x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Konec Evropské unie?

Článek Judith Bergman "European Union: The End?", který vyšel 21. března 2020, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.

28.3.2020 v 9:15 | Karma: 36,86 | Přečteno: 1322x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 238
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1728x
Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."