Islamizace Británie v roce 2016. „Realistická budoucnost Británie je islámská.“

20. 03. 2017 8:14:00
Překlad původního textu Soerena Kerna „The Islamization of Britain in 2016. The realistic future for Britain is Islamic." pro českou verzi webu Gatestone Institute zpracovaný mnou a paní Helenou Kolínskou. 17 stran formátu A4.
  • Podle muslimské vědkyně Elham Maney jsou Šaría soudy vykonávající islámské právo v Británii provozovány kleriky, kteří se domnívají, že někteří provinilci by měli být potrestáni useknutím rukou. Popsala převažující postoj jako “totalitní" a za daleko více zaostalý, než v některých částech Pákistánu.
  • Učení dětí základním britským hodnotám je podle Národního svazu učitelů aktem "kulturní nadřazenosti". Tento svaz chce tento koncept nahradit jiným obsahujícím “mezinárodní práva”.
  • Podle 615-stránkoveho průzkumu sympatizuje více než 100 000 britských muslimů se sebevražednými atentátníky a s lidmi, kteří se dopustí jiných teroristických činů, Pouze jeden ze tří britských muslimů (34%) by se obrátil na policii, pokud by se domníval, že někdo jim blízký se zapletl s radikálním islámem. Kromě toho 23 % britských muslimů řeklo, že islámské právo šaría by mělo nahradit britské zákonodárství v oblastech s početným muslimským obyvatelstvem.
  • Vězení s maximální ostrahou Belmarsh v Londýně se podle svědectví bývalého vězně stalo "jakoby džihádistickým výcvikovým táborem". Vláda byla obviněna ze zatajení zprávy o vězeňském extremismu. Tato zpráva upozornila na to, že dozorci nebyli ochotní řešit chování islamistů ze strachu, že budou označeni jako "rasisté".
  • Obyvatelé Manchesteru dostali do svých poštovních schránek letáky muslimské skupiny jménem "Public Purity", (“Veřejná čistota“) volající po zákazu psů na veřejnosti.
  • Podle jedné vládní zprávy byly v muslimských komunitách kvůli "politické korektnosti" úmyslně přehlíženy volební podvody.
  • Policie v Telfordu – takzvaném hlavním městě Velké Británie sexu s dětmi - byla obviněna ze zatajování obvinění, že stovky dětí v tomto městě byly sexuálně zneužívány pákistánskými sexuálními gangy.

V roce 2016 překonala muslimská populace v Británii hranici 3,5 miliónu a podle údajů extrapolovaných z nedávné studie o růstu muslimské populace v Evropě tvoří přibližně 5,5 procenta z celkové populace 64 milionů. V reálných číslech má Británie třetí největší muslimskou populaci v Evropské unii po Francii a Německu.

Růst britské muslimské populace lze připsat imigraci, vysoké porodnosti a konverzím k islámu.

Islám a v roce 2016 v Británii všudypřítomné problémy související s islámem lze rozdělit do pěti tematických skupin: 1) Islámský extremismus a bezpečnostní důsledky související s britskými džihádisty v Sýrii a Iráku; 2) pokračující šíření islámského práva šaría v Británii; 3) pohlavní zneužívání britských dětí muslimskými gangy; 4) muslimská integrace do britské společnosti; a 5) selhání britského multikulturalismu.

LEDEN 2016

3. ledna. Poté, co IS vykonal popravu pěti mužů obviněných ze špionáže pro Spojené království, se v propagandistickém videu Islámského státu objevil džihádista s londýnským přízvukem. Tento maskovaný ozbrojenec varoval premiéra Davida Camerona, že Západ nemůže nikdy porazit Islámský stát. Video také ukázalo malého chlapce s britským přízvukem ve věku přibližně čtyř let, vyhrožujícího zabitím nemuslimům.

4. ledna. Britští úředníci odcestovali do Súdánu, aby se pokusili zastavit proud studentů medicíny narozených ve Velké Británii vstupujících do řad Islámského státu.

Více než tucet britských lékařů studujících na Súdánské univerzitě lékařských věd a techniky (UMST) se připojilo k Islámskému státu a ošetřují džihádisty v Sýrii. Jejich rodiče řekli, že poslali své děti studovat do Súdánu, aby si připomněli své africké a islámské kořeny, než se vrátí ke své lékařské praxi v Británii.

4. ledna. Škola Jamiatul Ummah v Tower Hamlets ve východním Londýně neobstála při inspekci, když vyšetřovatelé z OFSTED, oficiální agentury, která reguluje britské školy, našli ve školní knihovně extremistické materiály včetně knih, které volají po kamenování žen.

5. ledna. 78-letý pastor z Belfastu James McConnell, byl zbaven obvinění, že porušil zákon (Communications Act 2003), když v kázání vysílaném na internetu popsal islám jako "pohanský", "satanský" a "doktrínu zplozenou v pekle". Soudce Liam McNally řekl: "Soudy musí být velmi opatrné, aby nekritizovaly projevy, které ač jsou zavrženíhodné, jsou jen urážlivé. Není úkolem trestního práva cenzurovat urážlivé řeči."

6. ledna. Muž a žena byli zatčeni pro podezření z terorismu po pokusu nastoupit do letadla směřujícího do Británie s falešnými belgickými pasy. Tato dvojice, podle všeho bratr a sestra, byla zadržena v Itálii na letišti Kryštofa Kolumba v Janově. Poté, co policie našla v jejich smartphonech násilné scény, vznikly obavy, že pár, který prohlašoval, že jsou syrští uprchlíci, mohou být džihádisté.​​

6. ledna. Zpráva Dolní sněmovny o mnohoženství odhalila, že nedávné reformy systému sociálního zabezpečení umožní migrantům, žijícím v polygamních manželstvích, nárok na dodatečné sociální platby a výhody. Ačkoliv je polygamie ve Velké Británii nezákonná, odhaduje se, že v zemi žije v takových svazcích přibližně 300 000 lidí.

6. ledna. Společná rada pro kvalifikace (JCQ), která zastupuje zkušební komise v Anglii, Walesu a Severním Irsku, dosáhla dohody se zástupci muslimů přeplánovat rozhodující zkoušky v průběhu příštích tří let, aby se zabránilo střetům s Ramadánem, kdy se očekává, že zbožní muslimští žáci budou dodržovat půst.

8. ledna. Muslimská žena, která tvrdila, že byla několik dnů po útocích v Paříži v centru Birminghamu napadena kvůli tomu, že na sobě měla hidžáb, byla pokutována poté, co záznam z kamer ukázal, že si svůj příběh vymyslela.

8. ledna. Podle deníku Daily Mail podnikli islámští extremisté bez problémů turné po britských univerzitách, přestože mají univerzity a vysoké školy ze zákona povinnost zabránit extremistům v radikalizaci studentů na akademické půdě.

9. ledna. Bylo zjištěno, že oficiální vládní orgán Posudková komise kriminálních případů, pomáhá žadatelům o azyl zvrátit jejich odsouzení za nelegální vstup do Británie, s cílem umožnit jim získat status uprchlíka a zůstat ve Velké Británii. Poslanci řekli, že tato praxe by mohla "podkopat odstrašování" a mohla by povzbudit další tisíce ilegálních migrantů k příjezdu do Velké Británie.

15. ledna. Londýnská policie zveřejnila videozáznam, na kterém se žena zahalená v hidžábu pokusila bodnout 15-letého chlapce v autobusu v Lambethu.

16. ledna. Ministr zahraničí Philip Hammond odhalil, že od roku 2012 se pokusilo vstoupit do služeb Islámského státu přibližně 1 500 Britů. Odhaduje se, že 800 lidí, většinou džihádisté a jejich rodinní příslušníci, dorazilo úspěšně do Sýrie; zhruba polovina tam stále pobývá. Dalších 600 bylo zastaveno, a to buď když se pokoušeli opustit Británii, nebo po příjezdu do Turecka.

18. ledna. Premiér David Cameron oznámil plán investovat 20 miliónů liber (33 miliónů EURO; 28 miliónů USD) do výuky anglického jazyka pro muslimské ženy, aby se snížilo riziko extremismu. Řekl, že migranti do Velké Británie, kteří nejsou schopni složit test z angličtiny po 2,5 letech od příjezdu, nemusí získat povolení zůstat. Britské muslimské skupiny obvinily Camerona z démonizace své komunity.

19. ledna. 39-letý londýnský islamista Mohamed Shamsuddin vystupoval v novém dokumentárním snímku s názvem "Džihádisté odvedle". Shamsuddin, rozvedený otec pěti dětí, který žije na státní útraty ze sociálních dávek a tvrdí, že nemůže pracovat, protože má "chronický únavový syndrom", byl natočen, jak na britských ulicích káže nenávist vůči nemuslimům.

39-letý londýnský islamista Mohamed Shamsuddin vystupoval v novém dokumentárním snímku s názvem"Džihádisté odvedle". Shamsuddin, rozvedený otec pěti dětí, který žije na státní útraty ze sociálních dávek a tvrdí, že nemůže pracovat, protože má "chronický únavový syndrom", byl natočen, jak na britských ulicích káže nenávist vůči nemuslimům. (Zdroj obrázku: Channel 4 video screenshot)

19. ledna. Vláda spustila nové webové stránky "Vzděláním proti nenávisti" zaměřené na pomoc školám a rodičům čelit "vlivu překroucených ideologií".

22. ledna. Londýnský biskup Richard Chartres vyzval britské duchovní, aby si nechali narůst vousy a měli tak větší šanci oslovit muslimy ve svých farnostech.

24. ledna. 42-letý uprchlík z Kosova Behar Kasemi byl odsouzen do vězení na dobu čtyř týdnů poté, co pohrozil, že vyřízne srdce své manželce, protože se stala "příliš anglickou". Policii řekl: "V mé zemi musí ženy poslouchat své manžely a starat se o děti."

25. ledna. Ve vězeních s nejvyšší ostrahou v Británii je jeden z pěti vězňů muslim. Osm věznic kategorie A pojme 5 885 vysoce nebezpečných vězňů a z nich je 1 229 muslimů, což je 20,8 %. Pro srovnání: z celkové populace je ve Velké Británii 5,5 % muslimů.

25. ledna. Královské letectvo zmařilo pokus o džihádistické spiknutí dvou komerčních pilotů bombardovat čtyři britská města. Piloty, kteří se připravovali k odletu z letiště Schiphol v Amsterdamu do jedné země Středního východu, bylo slyšet jak projednávaji útoky na Londýn, Bath, Brighton a Ipswich. Použili k tomu kanál tísňového volání "Mayday" v domnění, že nebudou sledováni.

29. ledna. Soudce v New Yorku odsoudil 26-letého britského občana narozeného v Somálsku Mahdího Hashiho na devět let ve vězení za to, že vstoupil do džihádistické skupiny Al-Šabáb působící ve východní Africe. Hashi, který vyrostl v Londýně, přišel do Británie jako šestiletý, když jeho rodina uprchla před občanskou válkou v Somálsku. Jeho britské občanství bylo zrušeno v červenci 2012 kvůli jeho "extremistickým aktivitám". Později byl deportován do Spojených států.

29. ledna. Ibrahim Anderson, 38 let, konvertita k islámu, a Shah Jahan Khan, 63 let, byli odsouzeni k celkem pěti letům vězení za propagaci Islámského státu na londýnské Oxford Street.

30. ledna. Tři Somálci, kteří znásilnili 16-letou dívku poté, co ji vylákali do hotelové koupelny v Manchesteru, byli odsouzeni k celkem 29 letům ve vězení. Muži, kteří neprojevili žádnou lítost za své činy, prý žili v souladu se zákony Somálska, nikoliv Británie.

ÚNOR 2016

8. února. David Cameron ve své řeči zabývající se reformou vězeňství řekl, že vláda zvažuje soustředění všech vězňů v Anglii a ve Walesu odsouzených za islamistický terorismus do jednoho bezpečného vězení. Toto opatření by mělo zajistit, aby islamisté neprováděli nábor mezi ostatními vězni.

16. února. Ve Skotsku byl zatčen muž, který na Facebooku napsal sérii 'urážlivých komentářů' o syrských uprchlících. Reagoval na to, že na odlehlý skotský ostrov Bute dorazilo dvanáct syrských rodin v rámci programu Ministerstva vnitra 'Přesídlování zranitelných syrských osob'.

16. února. Shabir Ahmed, 63-letý šéf gangu sexuálně zneužívajícího děti v Rochdalu, se odvolal na lidská práva a podal odvolání proti vyhoštění z Británie. Ahmed, kterého soudce popsal jako 'pokryteckého násilníka', napsal Evropskému soudu pro lidská práva (ECHR), že je přesvědčen, že jeho odsouzení za zločiny proti dětem je konspirace proti muslimům a dělá z nich 'obětní beránky'.

17. února. Nejméně 21 ilegálních islámských škol je vyšetřováno, protože existují obavy, že na nich probihá radikalizace. Inspektoři ze školního inspektorátu OFSTED zjistili, že tyto instituce používaly při vyučování 'nenávistné, misogynni, homofobní a antisemitské materiály'.

28. února. Podle muslimské vědkyně Elham Maney jsou Šaría soudy vykonávající islámské právo v Británii provozovány kleriky, kteří se domnívají, že někteří provinilci by měli být potrestáni useknutím rukou. Popsala převažující postoj jako “totalitní" a daleko více zaostalý, než v některých částech Pákistánu.

29. února. Dívky v Británii, některým je přitom jen 11 let, jsou nuceny do sňatku v obřadech přes internet, zatímco jiné dívky jsou tajně provdány telefonicky. Imámové v Británii a v zahraničí používají SKYPE při provádění svatebních obřadů, ve kterých jsou britské dívky na dálku provdány za muže v zahraničí. Ženichům je často slibováno, že dostanou vízum k pobytu v Británii.

BŘEZEN 2016

4. března. 34-letý migrant ze Somálska Ali Abdullahi, který na nádraží v Torquay sexuálně napadl 15-letou dívku, řekl Korunnímu soudu v Exeteru, že tento trestný čin bylo nedorozumění způsobené “kulturními rozdíly”.

9. března. Prominentní ší ́itský duchovní Maulana Syed Ali Raza Rizvi, který se narodil v Pákistánu, je toho názoru, že Londýn je víc islámský, než mnohé části muslimského světa. Řekl: “Cítím, že Londýn žije mnohem více islámskými hodnotami, než mnoho muslimských zemí dohromady.”

9. března. 8-letá dívka byla vzata do ochranné vazby poté, co byli na letišti Heathrow zatčeni muž a žena ve spojitosti s podezřením na trestný čin provedení ženské obřízky. Státní úředníci věřili, že dívka jede navštívit Somálsko, aby jí byla provedena ženská obřízka (FGM).

11. března. Personál mateřské školky v Lutonu poslal 4-letého chlapce na převýchovný program deradikalizace, protože nakreslil obrázek člověka s velkým kuchyňským nožem. Učitelky měly zato, že chlapec řekl "cooker bomb" (sporáková bomba) místo “cucumber” (okurka).

15. března. Při slavnostní večeři Islámské společnosti Londýnské školy ekonomie a politických věd (LSE) byli od sebe muži a ženy odděleni dvoumetrovou zástěnou, aby na sebe neviděli.

15. března. Rada muslimských žen v Bradfordu oznámila, že má plány postavit první mešitu v Británii, která bude vedena ženami.

16. března. Nejvyšší soud rozhodl, že 18-letá dívka, která se narodila a vyrostla v Londýně má nárok na sociální bydlení a rozsáhlé sociální dávky až do svých 21 let. Dívka utekla z domova, protože její rodiče “nebyli dost zbožnými muslimy”.

17. března. Rodinný soud v Londýně rozhodl, že čtyři děti musí být očkovány, i když jejich matka odmítla dát k očkování souhlas, neboť se domnívala, že vakcína obsahuje vepřovou želatinu.

20. března. V roce 2015 bylo posláno do deradikalizačního převýchovného programu britské vlády “Channel” celkem 3 955 lidí. Toto číslo je téměř třikrát větší, než bylo v roce 2014, kdy to bylo 1 681 lidí.

28. března. Učení dětí základním britským hodnotám je podle Národního svazu učitelů aktem "kulturní nadřazenosti". Tento svaz chce tento koncept nahradit jiným obsahujícím “mezinárodní práva”.

31. března. Soukromá škola The Islamic Tarbiyah Academy v hrabství Yorkshire, byla nařčena z propagace islámského extremismu. Zakladatel školy Mufti Zubair Dudha je členem ortodoxní sekty Deobandi, která zřejmě kontroluje polovinu všech mešit a madrás (islámských náboženských škol) ve Velké Británii. Dudha varoval muslimy, aby nepřijímali britské zvyky a řekl jim, že mají být připraveni “obětovat ... dokonce život”, aby vytvořili svět organizovaný “podle Alláhova spravedlivého řádu”.

DUBEN 2016

1. dubna. V Cardiffu bylo otevřeno fitness centrum určené výlučně pro muslimky. Je to první fitness centrum tohoto druhu ve Walesu.

3. dubna. Lord Falconer, stínový ministr spravedlnosti, uvedl, že v britských věznicích je v důsledku působení tzv. “teroristických akademií” vystaveno riziku radikalizace přibližně 1 000 muslimů.

4. dubna. Představitelé odborového svazu vězeňských zaměstnanců informovali, že islámští extremisté udělali z části věznice Gartree 'no-go zónu'. Domnívají se, že jeden kompletní blok této věznice je spravován podle práva šaría.

13. dubna. Nová studie ukazuje, že významná část britské muslimské komunity se stává odděleným “národem v národě”. Podle 615-stránkového průzkumu sympatizuje více než 100 000 britských muslimů se sebevražednými atentátníky a s lidmi, kteří se dopustí jiných teroristických činů. Pouze jeden ze tří britských muslimů (34%) by se obrátil na policii, pokud by se domníval, že někdo jim blízký se zapletl s radikálním islámem. 23% britských muslimů kromě toho řeklo, ze islámské právo šaría by mělo nahradit britské zákonodárství v oblastech s početným muslimským obyvatelstvem.

18. dubna. Uniklá zpráva varuje, že vládou schválení muslimští kazatelé rutinně rozdávají v britských věznicích extremistickou literaturu, a díky tomu jsou riziku radikalizace vystaveny stovky vězňů.

22. dubna. Tarik Hassane a Subhaib Majeed, dva domácí teroristé, byli odsouzeni na doživotí za osnování spiknutí inspirovaného Islámským státem. Měli v úmyslu zabít střelbou z jedoucího auta vojáky, policisty a civilisty. Soudce řekl: “Je to šokující, tragické a odsouzeníhodné, že vy, dva mladí britští muži, vzdělaní ve školách ve Velké Británii a studující na univerzitách, jste se nechali tak ovlivnit krvelačnou verzí islámu, kterou šíří ISIS a ostatní skupiny s podobným smýšlením.”

KVĚTEN 2016

1. května. Mubashi Jamil, 21-letý muž z Lutonu, byl zatčen pro podezření, že měl v úmyslu vycestovat do Sýrie a zapojit se do “násilnického džihádu” Islámského státu.

2. května. Útok dronu v Sýrii usmrtil hlavního britského džihádistu, který se holedbal, že do služeb Islámského státu naverboval stovky Britů. Raphael Hostey, který byl také znám jako Abu Qaga al-Britani, opustil Manchester a vstoupil do služeb Islámského státu v roce 2013. Tento 23-letý grafický návrhář se stal klíčovým verbířem britských bojovníků a nevěst pro džihádisty.

4. května. “Teologické oddělení” Muslimské společnosti v Blackburnu vydalo nařízení, že ženám “není dovoleno” cestovat bez manžela nebo blízkého mužského příbuzného dále než 48 mil. 48 mil je považováno za ekvivalent vzdálenosti tří dnů chůze. Další vyhlášky nařizovaly mužům, že si mají nechat narůst vousy a nařizovaly ženám, že si musí zahalovat obličej. Tato nařízení vždy provázela fráze “Allah knows best”, tedy “Alláh to ví nejlépe”.

7. května. Politik Labouristické strany Sadiq Khan složil přísahu a tím se stal starostou Londýna. Je to první muslim, který stojí v čele důležitého hlavního města v Evropě. Během své volební kampaně čelil Khan nařčením, že měl v minulosti styky s muslimskými extremisty a antisemity. Britský politik Paul Weston varoval, že Khanovo zvolení je předzvěstí toho, co můžeme očekávat v budoucnosti:

“To, co se donedávna zdálo nemožné, se v současnosti stalo skutečností. Muslim, který má příliš mnoho extremistických styků na to, aby to byly jen styky náhodné, se stal starostou Londýna. Za pár desítek let Británie může mít svého prvního muslimského předsedu vlády. Reálná budoucnost Británie je islámská, nebot’ demografie je neúprosná.”

7. května. 43-letý otec sedmi dětí Mohammed Shaheen byl za znásilnění nezletilých dívek odsouzen na 16 let do vězení. Shaheen, imigrant z Pákistánu, se hájil tím, že je zbožný muslim, a jeho oběti ho křivě obvinily.

8. května. Největší britská muslimská charitativní organizace polepila stovky autobusů v zemi plakáty s arabským nápisem “Sláva Alláhovi!”. Charitativní organizace “Islamic Relief” prohlásila, že tato iniciativa měla za cíl zbourat bariéry” během Ramadánu a ukázat islám v pozitivním světle.

8. května. Šesti Alžířanům podezřelým z terorismu a spojení s al-Kájdou bylo dovoleno zůstat v Británii, poté co vyhráli zdlouhavý soudní proces. Vláda rozhodla, že by muži čelili “reálnému riziku” mučení alžírskými bezpečnostními službami, pokud by byli deportováni. Tím by došlo k porušení Zákona o lidských právech.

9. května. Muslim odsouzený za vyhrožování popravou kandidátovi strany Nezávislosti (UKIP) byl v odvolacím řízení osvobozen. 45-letý Aftab Ahmed byl shledán vinným z vyhrožování zabitím Davida Robinson-Younga, ale soudce Korunního soudu ve městě Newcastle prohlásil, že věří, že Ahmed neměl v úmyslu své vyhrůžky naplnit.

10. května. Policie Velkého Manchesteru (GMP) se omluvila za protiteroristické cvičení, při kterém figurant sebevražedného útoku křičel “Alláhu Akbar" (“Alláh je největší.“). Tohoto cvičení, se zůčastnilo osm set dobrovolníků, aby se co nejvíc podobalo skutečnému incidentu. Představitel místních muslimů, Syed Azhar Shah, se vyjádřil, že bylo šokující “zobrazit muslimy jako teroristy” a obvinil GMP z “institucionálního rasismu”.

10. května. Začal soudní proces s třemi muslimy, kteří plánovali useknout hlavu britským občanům, poté co je inspiroval příkaz Islámského státu “zabíjet civilisty kdekoliv na Západě”.

11. května. Britský předseda vlády David Cameron se omluvil muslimskému extremistovi Sulimanu Ganimu za to, že řekl, že Gani podporuje Islámský stát. S odkazem na zprávy, Cameron řekl, že Gani podporuje islámský stát, spíše než Islámský stát. Muslimská rada Velké Británie požaduje “neodkladné prošetření” výskytu islamofobie v Konzervativní straně.

15. května. Podle Aaqila Ahmeda, ředitele náboženského vysílání a etiky v BBC, je náplň náboženského vysílání BBC příliš křesťanská. Tvrdil, že víry jako muslimská, hinduistická a sikhská, by měly mít ve vysílání více prostoru.

16. května. Vláda potvrdila, že bude vůbec poprvé nabízet studentské půjčky, které jsou v souladu s právem šaría, ve snaze zvýšit počet mladých muslimů, ucházejících se o přijetí ke studiu na univerzitách. Tento nový model financování je v souladu s právem šaría, které zakazuje muslimům uzavírat půjčky, u kterých by museli platit úroky.

17. května. Podle nové zprávy o stavu multikulturalismu v britské společnosti se celá jedna třetina dospělých muslimů v Británii necítí být “součástí britské kultury”. Téměř polovina muslimů (47 %) považuje svoji muslimskou víru za nejdůležitější část své identity.

17. května. Podle svědectví bývalého vězně se vězení s maximální ostrahou Belmarsh v Londýně stalo jakoby výcvikovým táborem pro džihádisty”. “Problém je v tom, že Belmarsh je také vazební věznice, a tak mladí lidé, kterým tam vymyjí mozky a indoktrinují je, poté odcházejí do jiných věznic a vytvářejí tam široké Akhi (bratrské) sítě.” Muslimové tvoří 30 % všech vězňů ve věznici Belmarsh.

17. května. 20-letý muslimský konvertita Brusthom Ziamani, který byl zatčen ve východním Londýně, protože plánoval popravu náhodného britského vojáka, se dočkal snížení trestu. Soudci, kteří revidovali jeho případ, prohlásili, že “vzhledem k jeho mládí” byl jeho trest příliš dlouhý.

18. května. OFSTED, vládní agentura zodpovědná za regulaci školství, přiznala, že se nepodařilo řádně provést inspekci dívčí střední školy Zakaria v Batley, protože inspektorovi bylo “znemožněno” mluvit jak se žákyněmi, tak s učitelským sborem. Tato škola je provozována konzervativní muslimskou sektou Deobandi, která se vyhýbá kontaktu s nemuslimy.

18. května. Královna ve svém projevu, který tradičně stanovuje vládní program na příští parlamentní období, odhalila nový kontroverzní návrh zákona proti extremismu, který by měl pravomoc umlčet jednotlivce a zakázat organizace považované za extremistické. Tento návrh zákona však neobsahuje definici extremismu. Jeho kritici řekli, že návrh obsahoval riziko vzniku “policejního dohledu nad myšlením”.

18. května. 23-letý Brit pákistánského původu Akmal Afzal podal žalobu na policii za diskriminaci, protože ho během londýnské olympiády v 2012 zatkli, když jim udal falešné jméno. Uvádí, že byl zatčen, protože byl “asijský muž s vousy”. (Poznámka překladatele: “asijský” se v Británii používá více méně jako eufemismus pro “pákistánský”).

22. května. Vláda byla obviněna z utajení zprávy o extremismu ve věznicích. Tato zpráva varovala, že vězeňští dozorci se nesnažili vymýtit islamistické projevy chování vězňů, protože se obávali, že budou označeni za “rasisty”.

23. května. 27-letý El Shafee Elsheikh byl identifikován jako čtvrtý člen popravčí čety Islámského státu, která má na svědomí popravu 27 rukojmí. Tito čtyři bojovníci vedení “džihádistou Johnem“ dostali přezdívku “The Beatles” díky svým anglickým přízvukům. Elsheikh, který dostal v Británii azyl ve svých sedmi letech, odjel do Sýrie poté, co byl radikalizován v jedné londýnské mešitě.

23. května. Britská muslimka byla uvězněna poté, co se pokusila vzít své děti do Sýrie. Lorna Moore, které je 34 let, opomněla informovat policii o tom, že její manžel je bojovníkem Islámského státu. Plánovala vzít své tři malé děti, jednomu bylo jen 11 měsíců, do válečné zóny.

23. května. Agentura ComRes provedla průzkum pro muslimskou organizaci “Ahmadiyya Muslim Community” a zjistila, že podle 33 % britských dospělých propaguje islám násilí ve Velké Británii. Tato studie rovněž zjistila, že 56 % Britů nesouhlasí s názorem, že islám je kompatibilní s britskými hodnotami.

24. května. Lékař pracující pro NHS (Národní zdravotní službu) opustil manželku a dvě děti v Sheffieldu a vstoupil do služeb Islámského státu. Issam Abuanza, 37-letý palestinský lékař s britským občanstvím, je prvním praktikujícím lékařem NHS, který vstoupil do služeb Islámského státu.

25. května. Policie v hrabství West Yorkshire oznámila, že vyšetřuje 220 domnělých případů groomingu dětí pro sexuální účely ve městech Keighley a Bradford. Tyto případy zahrnují 261 podezřelých a 188 obětí.

26. května. Ministryně vnitra Theresa May ustanovila nezávislou komisi, která bude zkoumat zda není právo šaría v Británii zneužíváno. Toto přezkoumání se však nebude zabývat otázkou, jestli šaría diskriminuje ženy.

27. května. Britský státní příslušník, který plánoval sebevražedný bombový útok na letiště Heathrow, byl odsouzen do vězení na 40 let. 33-letý Minh Quang Pham byl v New Yorku odsouzen za to, že cestoval do Jemenu za účelem výcviku s členy organizace al-Kájda. Pham, britský konvertita k islámu narozený ve Vietnamu, byl vydán do USA v únoru 2015.

29. května. Na hudebních festivalech, ve sportovních arénách a nočních klubech byla vyhlášena “zvýšená pohotovost” kvůli potenciálním útokům džihádistů. Neil Basu z Metropolitní policie varoval: “Tito lidé nemají problém zaměřit se na civilisty, aby měl jejich teror co největší dopad. Masovým akcím jsme vždy věnovali pozornost, ale nyní jsou pro nás na prvním místě.“

31. května. Začal soud s 30-letým Muhiddinem Mirem narozeným v Somálsku, který měl v úmyslu popravit náhodného pasažéra v londýnském metru. “Toto je za mé syrské bratry“, křičel. “Chystám se prolít tvou krev.” Policie v jeho telefonu našla snímky rukojmí Islámského státu s podřezanými hrdly.

ČERVEN 2016

2. června. Ředitel náboženského vysílání a etiky v BBC Aaqil Ahmed řekl, že Britové by si měli připustit “nepohodlnou“ pravdu, že Islámský stát byl vytvořen muslimy a jejich doktrína je islámská: “Mnoho lidí říká, že ISIS nemá nic společného s islámem – ale opak je pravdou. Oni přece nekáží judaismus.”

2. června. Šejk Musa Admani v rozhovoru pro BBC řekl, že manuál používaný imámy k výuce islámu mezi vězni představuje riziko, “že z těchto lidí udělá džihádisty”. Část programu, která se zabývá džihádem totiž hlásá, že pozvednout zbraň a bojovat proti “zlu” je “jeden z nejušlechtilejších činů”.

27. června. Časopis The Economist v jednom ze svých článků argumentoval, že některé formy ženské obřízky (FGM) by měly být dovoleny, protože “minimální” formy této praxe by mohly ochránit dívky od daleko horšího poškození.

27. června. Shakeel Begg z Islámského centra v Lewishamu podal žalobu na BBC pro urážku na cti, protože ve vysílaném programu byl označen jako člen “galérky extremistů”. Právní zástupce BBC odpověděl: “Důvod, proč jsme označili žalobce jako extremistu je jednoduchý. Kázal džihád jako ten největší čin, a to v tomto kontextu jasně znamená násilí ve jménu islámu.”

ČERVENEC 2016

1. července. Muslimský taxikář v Leicesteru odmítl odvézt dva slepce, protože s sebou měli vodícího psa. Taxikář řekl: “Já nepovezu psa. Pro mě je to otázka náboženství.”

1. července. Soudce v Londýně nařídil deportaci 41-letého Albánce Salimana Barciho, který se vydával za uprchlíka z Kosova a dostával v Británii 14 let v plné výši sociální dávky. Zjistilo se, že soud v Albánii odsoudil v roce 2009 Barciho v nepřítomnosti k 25 letům vězení za vraždu dvou lidí.

2. července. 31-letý migrant ze Somálska Dahir Ibrahim byl odsouzen na deset let do vězení za znásilnění dvou žen v Birminghamu. V roce 2005 byl tento muž odsouzen na deset let za znásilnění jedné ženy v Edgbastonu. Soudce nařídil jeho deportaci po vykonání prvního trestu, ale on se odvolal, a bylo mu umožněno zůstat v Británii. Ibrahimův právní zástupce Jabeen Akhtar úspěšně argumentoval, že mu chybělo porozumění pro to, co je ve Velké Británii přijatelné chování.

3. července. Muslimský podnikatel v Manchesteru Azad Chaiwala založil dvě internetové seznamky pro lidi, kteří chtějí žít v polygamii, čímž chce odstartovat kampaň za “odstranění tabuizace” polygamie, která je v Británii nezákonná.

4. července. Muslimovi, který odvezl svou devítiletou dceru do Alžírska a nechal ji tam v péči svých příbuzných, bylo nařízeno, aby ji přivezl zpět do Británie. Muž řekl, že neschvaloval nového partnera své odcizené manželky, protože je křesťan.

5. července. Labouristická strana obnovila členství muslimské poslankyni z Bradfordu Naz Shah, která byla suspendována za antisemitské výroky na Facebooku, kde vyzývala k tomu, aby byli Izraelci deportováni do USA.

6. července. 39-letý Abdelhadi Ahmed byl obžalován u Městského soudu v Chelmsfordu z toho, že přikazoval své manželce nosit šátek všude mimo ložnici, zakazoval jí mluvit s jinými muži a z toho, že ji bil.

7. července. 24-leté Saně Khan, která plánovala džihádistický útok na nákupní středisko Westfield, byl za dobré chování snížen trest.

8. července. 69-letý imám Mohammed Habibullah, který řídí modlitby v mešitě v Dudley, byl usvědčen ze sexuálního obtěžování jedné ženy a dostal podmíněný trest. Soudce Amjad Nawaz, také muslim, řekl, že Habibullah byl muž “s pozitivním dobrým charakterem”.

8. července. Ředitel školního inspektorátu OFSTED sir Michael Wilshaw varoval, že se kampaň “Trojský kůň”, jejímž cílem je prosazovat radikální islámské myšlenky na birminghamských školách, “schovala do ilegality”. Varoval, že školské úřady v Birminghamu nejsou schopné zajistit, aby “děti nebyly vystaveny újmě, vykořisťováni nebo nebezpečí ovlivnění extremistickými názory“.

10. července. Během prvních šesti měsíců roku 2015 bylo do vládního program deradikalizace, programu “Channel”, posláno více než 1500 dětí, včetně 257, kterým bylo méně než 10 let.

11. července. Průzkum Pew Research Center zjistil, že víc než polovina (52%) Britů je přesvědčena, že přicházející uprchlíci a migranti zvýší hrozbu terorismu ve Velké Británii. Více než polovina (54%) Britů se také domnívá, že muslimové ve Velké Brinánii se chtějí odlišovat od většinové společnosti“. Téměř polovina Britů (46%) uvedla, že přistěhovalci jsou pro Velkou Británii hospodářskou zátěží.

12. července. Obyvatelé Manchesteru obdrželi do svých poštovních schránek letáky volající po zákazu psů na veřejnosti. V letácích distribuovaných skupinou nazvanou "Public Purity“ („Veřejná čistota“) se praví: "Tato čtvrť je domovem velké muslimské komunity. Prosíme vás, abyste respektovali nás a naše děti a omezili přítomnost psů na veřejných prostranstvích. Jako občané multikulturního národa, se ti, kteří žijí ve Velké Británii, musí naučit chápat a respektovat dědictví a životní styl muslimů, kteří žijí vedle nich."

12. července. 36-letý bývalý voják britské armády a konvertita k islámu Gavin Rae byl odsouzen na 18 let do vězení za pokus nakoupit zbraně pro Islámský stát.

13. července. Šéf oddělení sledujícího extremismus v britských věznicích Ian Acheson varoval, že se v nich nachází tvrdé jádro vězňů džihádistů, jejichž “proselytické chování” mezi muslimskými vězni v Anglii a Walesu je tak nebezpečné, že by měli být odděleni od ostatní vězeňské populace.

18. července. Sloupkař deníku The Sun Kelvin Mackenzie napsal, že moderátorce televize Channel 4 Fatimě Manjiové nemělo být dovoleno moderovat zpravodajství o džihádistickém útoku v Nice ve Francii, protože je muslimka a nosí hidžáb. Nezávislá organizace pro novinářské standardy (The Independent Press Standards Organisation, IPSO), která dohlíží na tisk, oznámila, že dostala více než 300 stížností na Mackenzieho sloupek.

18. července. Nezávislá organizace pro novinářské standardy, regulátor tisku, rozhodla, že Mail Online neprávem použil slova "islámská vražda ze cti" v titulku, protože nesprávně naznačuje, že trestný čin byl motivován islámem.

20. července. Abdi Waise, 28-letý ilegální přistěhovalec ze Somálska, byl odsouzen k 12 letům vězení za únos školačky a pokus unést čtyři další ve věku mezi 11 a 14 lety v severním Londýně během dvou a půl hodiny. K zločinům došlo jen tři týdny poté, co byl Waise předčasně propuštěn z osmiletého vězení za znásilnění. Nebyl deportován, protože Somálsko je podle britské vlády příliš nebezpečné.

21. července. Vláda oznámila 5700 nových případů zmrzačení ženských pohlavních orgánů v Anglii v období od dubna 2015 do března 2016. Statistiky mají být zveřejněny poprvé od doby, co vláda zavedla povinný reporting pro veřejné nemocnice. Nejčastější věk, ve kterém bylo provedeno FGM byl pět až devět let. Více než polovina všech případů se týká žen a dívek z Londýna.

23. července. Ministerstvo vnitra potvrdilo, že 550 000 učitelů, zdravotních sester, pracovníků pečujících o děti a ostatních zaměstnanců ve veřejném sektoru bylo vyškoleno v rámci Preventivního protiteroristického vládního programu, aby jim pomohli odhalit a nahlásit případné extremisty na svých pracovištích.

25. července. Syrští uprchlíci poslaní na vzdálený skotský ostrov Bute si stěžovali, že tato oblast je “plná starých lidí, co čekají na smrt” a že by daleko raději žili v Glasgow nebo v Manchesteru “kde je víc Arabů”.

26. července. Tvůrci animované televizní série (Požárník Sam) se museli omluvit, protože v jedné epizodě jedna z postav údajně šlápla na stránku z Koránu. Muslimští diváci si stěžovali, že epizoda “Rozbouřené vody” byla islamofobní, protože v ní popleta jménem Elvis neprokázal dostatečný respekt svaté knize muslimů.

26. července. Ministerstvo vnitra oznámilo ustavení Akčního fondu proti zločinům z nenávisti (Hate Crime Action Fund) ve výši 2,4 miliónu liber (3,2 miliónu USD), který má “zajistit bezpečnostní opatření a zařízení pro ohrožené svatostánky, které potřebují větší ochranu”. Tento plán slibuje navýšit sběr dat a školení za účelem identifikace “antimuslimské, antisemitské, homofobní, rasistické a jiné šikany ve školách”.

26. července. Dva muži "středovýchodního vzhledu" s nožem se pokusili unést vojáka na základně RAF Marham v Norfolku. Vojákovi se podařilo útočníky odrazit. Personálu Královského letectva bylo doporučeno "držet nízký profil" a nenosit na veřejnosti uniformy.

28. července. Podle zprávy BBC se ve věznicích v Anglii a Walesu stále vyskytuje pět knih považovaných za extremistické, i když revize doporučila je vymýtit. Zapovězené tituly jsou: “The Way of Jihad” (Cesta džihádu) od Hassana Al-Banna; “Milestones” (Milníky) od Sayyida Qutba ; “The Lawful and Prohibited in Islam” (Věci zákonné a nezákonné v islámu), kterou napsal Sheikh Yusuf al-Qaradawi; “Towards Understanding Islam” (K porozumění islámu), kterou napsal Syed Abul Ala Maududi; a “Fundamentals of Tauheed”(Základy Tawheedu) od Bilala Philipse.

29. července. Muslimský pouliční kazatel v Birminghamu byl obviněn z trestných činů proti veřejnému pořádku, protože se snažil prosadit právo šaría vůči kolemjdoucí ženě. 31-letý Krissoni Henderson byl zatčen za to, že na 38-letou ženu křičel nadávky, protože “na sobě měla těsné džíny”.

SRPEN 2016

1. srpna. Policejní statistiky odhalily, že v roce 2015 bylo v Británii zatčeno téměř 900 Syřanů za zločiny, mezi kterými bylo znásilnění a zneužívání dětí. Britská vláda se zavázala přesídlit do konce roku 2020 do Velké Británie až 20 000 syrských uprchlíků. Europoslanec Ray Finch řekl: „Zdá se, že vláda nemá ty, co pozvala do země, prověřeny."

1. srpna. Vysoce postavená poslankyně za Labouristickou stranu požaduje, aby mužští uprchlíci, kteří se usazují v Británii dostali formální školení o tom, jak se chovat k ženám. Thangam Debbonaire, předsedkyně Parlamentního výboru pro uprchlíky, vyzvala k "integrační strategii pro uprchlíky", aby tito muži „porozuměli tomu, co se od nich očekává“. Řekla, že tato strategie by měla zabránit sexuálnímu obtěžování a problémům „které zahrnují mrzačení pohlavních orgánů“.

3. srpna. 19-letý Nor původem ze Somálska Zakaria Bulhan ubodal na náměstí Russell Square v Londýně k smrti Američanku, a zranil pět dalších lidí. Policie oznámila, že Bulhan byl duševně nemocný, ale zpravodajský a komentátorský server HeatStreet odhalil, že na sociální sítě nahrával knihy obhajující násilný džihád.

4. srpna. Veřejný plavecký bazén v Lutonu oznámil, že bude z “kulturních důvodů” provozovat pohlavně oddělené hodiny plavání. Toto genderově oddělené plavání bude nazváno 'Alhamdulillah plavání', což je arabská fráze, která znamená “Sláva Alláhovi”.

5. srpna. Ministerstvo vnitra vydalo nové pokyny, podle kterých by bylo dovoleno členům Muslimského bratrstva z Egypta požádat o azyl v Británii. Tyto nové pokyny jsou v přímém kontrastu s předešlou vládní linií, která stanovila, že Británie “odmítne udělit víza členům a spolupracovníkům Muslimského bratrstva, o kterých je známo, že měli extremistické komentáře.”

5. srpna. 39-letý otec sedmi dětí z Manchesteru Stephen Bennett byl odsouzen k 180 hodinám veřejně prospěšných prací za to, že na Facebooku napsal "hrubě urážlivé" anti-muslimské komentáře. Jeden z těchto urážlivých komentářů zněl: „Nepřicházejte do této země, když s ní chcete zacházet jako se svou vlastní. Británie na prvním místě.“ Stephen Bennett byl zatčen podle Zákona o škodlivé komunikaci („Malicious Communications Act“).

9. srpna. 32-letý taxikář z Bradfordu Tanveer Ahmed byl odsouzen k 27 letům vězení za úkladnou a barbarskou" vraždu obchodníka v Glasgow. Ahmed, který je sunnitský muslim, připustil, že v březnu 2016 ubodal Asada Shaha k smrti před jeho obchodem, jednalo se o sektářský útok motivovaný nenávistí k jeho náboženským názorům. Shah patřil k větvi Ahmadi islámu, která věří, že Mohammed nebyl konečným muslimským prorokem.

11. srpna. Kadiza Sultana, jedna ze školaček, které opustily své domovy ve východním Londýně a přidaly se k Islámskému státu, byla zabita v Sýrii při ruském náletu na město Raqqa.

11. srpna. Podle zprávy Dolní sněmovny jsou muslimské ženy ekonomicky nejvíce znevýhodněnou skupinou v britské společnosti. Tato zpráva rovněž zjistila, že nezaměstnanost v muslimské komunitě je více než dvojnásobná v porovnání s většinovou populací.

12. srpna. Podle vládní zprávy byly v muslimských komunitách díky politické korektnosti úmyslně přehlíženy volební nesrovnalosti. Vyšetřování začalo po skandálu v Tower Hamlets v Londýně, kde byl odvolán starosta Lutfur Rahman a jeho zvolení bylo prohlášeno za neplatné poté, co soud shledal, že se dopustil volebního podvodu, včetně zfalšování hlasů.

13. srpna. Podle Khalila Yousufa, mluvčího Ahmadiyya muslimské komunity, by měli podle amerického vzoru britští školáci a školačky pravidelně přísahat věrnost britské vlajce. Řekl: Nejen, že bychom měli vztyčovat vlajku, ale ve školách by všichni muslimové měli přísahat věrnost Británii. Neexistuje žádný rozpor mezi, být muslimem a být Britem."

14. srpna. Londýnská policie oznámila investici 1,7 miliónu liber do iniciativy "Online Hate Crime Hub", která bude vyšetřovat urážlivé komentáře na Facebooku a Twitteru. Takzvaný Twitterový oddíl, vytvořený londýnským starostou Sadiqem Khanem, bude identifikovat on-line prohřešky a oznámí je příslušným útvarům policie. Organizace na ochranu občanských svobod vyjádřily starost, že nová jednotka odradí lidi od vyjadřování svých názorů ze strachu před zatčením.

20. srpna. Britský azylový soudce odhalil skutečnost, že jen malý zlomek lidí (mezi pěti a deseti procenty) jejichž žádost o azyl je zamítnuta, jsou skutečně deportováni.

22. srpna. Ministerstvo spravedlnosti oznámilo opatření pro boj s islámským extremismem v britských věznicích. Tento krok přišel poté, co oficiální vyšetřování došlo k závěru, že vězni vydávající se za "samozvané emíry" mají "vliv na radikalizaci" muslimů.

23. srpna. Skotská policie oznámila, že hidžáb bude volitelnou částí policejní uniformy. Cílem tohoto opatření je povzbudit více muslimek, aby se přihlásily do skotského policejního sboru.

24. srpna. Michael Coe, 35-letý konvertita k islámu a blízký spolupracovník Anjema Choudaryho, byl shledán vinným z ublížení na zdraví poté, co zmlátil 16-letého chlapce ve východním Londýně do bezvědomí, protože objímal přítelkyni. Coe, také známý jako Mikaeel Ibrahim, zanechal chlapce v bezvědomí a krvácejícího poté, co ho kopal do hlavy.

26. srpna. BBC uvedla, že počet nezletilých zadržených podle zákona o terorismu se za dva roky více než ztrojnásobil. V roce 2015 jich bylo zadrženo 46, ve srovnání s 13 v roce 2013. Nejmladšímu bylo jen 13 let. Trojnásobný vzestup je zřejmě výsledek toho, že policie zastavuje nezletilé bez doprovodu na odletech do Sýrie.

27. srpna. Blízký spolupracovník Anjema Choudaryho provozoval sérii krycích společností, které měly provozovat počítačové školení v knihovnách a na pracovních úřadech. Tyto společnosti obdržely od daňových poplatníků více než 1 milión liber, které byly potom převedeny na klíčové členy zakázané islamistické organizace Al-Muhajiroun (ALM), založené Choudarym. Vláda mu poskytovala peníze ještě čtyři roky poté, co se dozvěděla o jeho vazbě na Choudaryho.

27. srpna. Policie v Telfordu (takzvaném hlavním městě Británie sexu s dětmi) byla obviněna ze zatajování obvinění, že stovky dětí v tomto městě byly sexuálně zneužívány pákistánskými sexuálními gangy.

31. srpna. Průzkum veřejného mínění provedený agenturou YouGov zjistil, že většina Britů podporuje zákaz burky: 57 % podporuje zákaz; 25 % je proti zákazu. Jediná věková skupina, která byla proti zákazu, byli lidé ve věku 18 - 24 let; naproti tomu lidé ve věku 65 let a více podporovali zákaz poměrem 78 % k 12 %.

31. srpna. Ekumenická organizace National Churchwatch, která se věnuje snižování kriminality v místech konání bohoslužeb, vydala bezpečnostní upozornění britským kostelům poté, co džihádisté zavraždili katolického kněze ve Francii. Tato skupina poslala do každého kostela v Británii 12-stránkový bezpečnostní dokument - Protiteroristické pokyny pro církve.

ZÁŘÍ 2016

2. září. Oficiální seznam nejpopulárnějších jmen novorozenců v Anglii a Walesu v roce 2015 ukázal, že vítězí Oliver. Seznam ukazuje Mohameda na 12. místě, následuje Mohammed na 29., Mohammad na 68. a Muhammed na 121. místě. Pokud sečteme všechny verze jména Mohammed, tak bylo toto jméno použito 7 570 krát, což je více než 6 941 dětí se jménem Oliver na svém rodném listě.

2. září. Muslimská škola Ayasofia Primary School ve Whitechapelu ve východním Londýně byla zavřena agenturou OFSTED, která řídí školy, poté co čtyři inspekce odhalily celou řadu vzdělávacích nedostatků.

4. září. Podle zpráv z médií se Peter Sutcliffe, sériový vrah známý jako Yorkshire Ripper, "připravuje na konverzi k islámu" ve snaze ochránit sebe tím, že se stane součástí muslimského vězeňského gangu. Sutcliffe, kterému je 70 let, byl přesunut z Broadmoorské psychiatrické léčebny do Franklandského vězení poté, co soud zjistil, že již nepotřebuje lékařskou péči. Sutcliffe, který byl odsouzen v roce 1981 za vraždu 13 žen a za pokus zabít dalších sedm, čelí každodenním výhrůžkám smrtí od svého příchodu do vězení. Členové muslimského gangu mu nabídli, že ho ochrání, ale pouze v případě, že konvertuje k islámu.

6. září. Anjem Choudary, 49 let, jeden z nejznámějších islamistů v Británii, a jeho hlavní spolupracovník, Mohammed Rahman, 33 let, byli odsouzeni k pěti a půl letům vězení za to, že vyzývali k podpoře zakázané teroristické organizace Islámský stát. Choudarymu, který je vzděláním právník, se dařilo po celá léta vyhýbat vězení tím, že se pohyboval na jemné právní hranici mezi vyhrocenou rétorikou islámské nadřazenosti a právem na svobodu projevu. Soudce řekl, že tuto hranici překročil "přísahou věrnosti" Islámskému státu.

7. září. Podle Toma Keatinga, experta na finanční trestnou činnost, by vláda měla zavést finanční omezení islamistů za účelem kontroly, jak utrácí své peníze. Doporučení přišlo poté, co soudce ukázal, že Anjem Choudary obdržel díky sociálním dávkám 500 000 liber (550 000 Euro, 610 000 USD).

7. září. BBC oznámila prudký nárůst počtu nezletilých bez doprovodu žádajících o azyl v Británii. Počet dětí žádajících o azyl v péči místních anglických úřadů vzrostl za rok o 62%. Největší skupinou jsou chlapci ve věku 16 a 17 let, pocházející ze zemí jako Afghánistán a Eritrea.

8. září. 19-letý Haroon Ali-Syed z Hounslow v západním Londýně byl zatčen kvůli podezření z úmyslu provést teroristický útok s velkým počtem obětí na významných místech Londýna, včetně Buckinghamského paláce.

9. září. Čtyři členové údajného muslimského teroristického gangu byli předvedeni k Městskému soudu ve Westminsteru, kde byli obviněni z úmyslu spáchat teroristický čin v Británii. Policie našla při prohlídce auta patřícího této skupině sekáček na maso s nápisem "kaffir" (nevěřící) vyřezaným na rukojeti. V autě nalezli také tašku, ve které zajistili zbraně a náboje.

9. září. David Thompson, šéf Policie West Midlands, jednoho z největších policejních sborů v Británii, řekl, že by zvážil možnost dovolit muslimským policistkám nosit burku ve službě ve snaze podpořit rozmanitost.

11. září. Bývalý seržant protiteroristického oddělení obvinil londýnskou Metropolitní policii, že se jí nedaří vymýtit extremistické názory mezi některými svými muslimskými policisty ze strachu, že bude označena jako "islamofobní."

12. září. OFCOM, regulátor médií, oznámil, že nebude vyšetřovat stížnosti na epizodu dětského programu „Požárník Sam“, který podle muslimů ukázal jednoho ze Samových kamarádů, jak pošlapává stránku Koránu. OFCOM, který obdržel 170 stížností, řekl, že nemůže potvrdit, že stránka byla z islámské svaté knihy.

14. září. Učitelka, která učí migranty se statusem uprchlíka angličtinu, řekla, že její studenti nemají zájem o studium jazyka nebo získání zaměstnání, ale spíše je zajímají výhody, které lze získat od britských daňových poplatníků.

15. září. Britský velvyslanec v Saudské Arábii Simon Collis dokončil pouť hadždž poté, co konvertoval k islámu. Je to zřejmě první britský velvyslanec, který vykonal pouť, jeden z pěti pilířů islámu.

16. září. Podle projekcí Institutu zahraničního rozvoje (Overseas Development Institute, ODI) bude v roce 2016 podáno přibližně 43 381 žádostí o azyl, což bude stát více než 620 milionů liber.

16. září. Deník The Guardian oznámil, že se mezi mladými muslimy žijícími v Rochdalu vyskytují stále více protizápadní nálady a extrémní výklady islámu. Muslimští vůdci dotazovaní těmito novinami popsali "znepokojující trend" u mladých muslimů, kteří mají daleko více fundamentalistické názory na klíčové sociální a politické otázky než jejich rodiče a prarodiče.

17. září. 21-letý podporovatel Islámského státu Mohammed Syeedy byl odsouzen k doživotí za vraždu Jalala Uddina, 71-letého imáma mešity Jalalia Jame. Korunní soud v Manchesteru vyslechl, že se u Syeedy vyvinula "nenávist" k Uddinovi za praktikování Ruqye, což je forma náboženské léčby, která zahrnuje použití amuletů, a má být podle Islámského státu trestána smrtí.

21. září. Šéf britské zahraniční rozvědky MI6 Alex Younger varoval, že globalizace, informační revoluce, prohlubující se sektářský rozkol na Středním východě, a zhroucené státy zajistí, že islámský terorismus zůstane pro Západ hrozbou i v následujících letech.

28. září. Noor Walile, 38-letý imám mešity v Rugby v hrabství Warwickshire, byl odsouzen k šesti letům vězení za znásilnění chlapce na WC mezi lekcemi, které dával v mešitě.

28. září. Statistiky Ministerstva vnitra, které zveřejnil deník Daily Express v rámci Zákona o svobodě informací ukázaly, že 12 000 migrantů žádajících o azyl ve Velké Británii je nezvěstných. Data ukázala, že v 77 440 probíhajících azylových případech se jeden ze šesti migrantů nedostavil k svému prvnímu pohovoru s imigračními úředníky a zmizel.

28. září. Vládní zpráva zjistila, že ze všech náboženských skupin ve Walesu je u muslimů nejmenší pravděpodobnost, že budou mít zaměstnání. Zpráva "Vytvoření příjemného pracoviště pro muslimy a jejich víru" vybuzovala zaměstnavatele přijmout standardy šaría - poskytovat modlitební místnosti, zavedení „flexibilní pracovní doby“ umožňující personálu odejít předčasně na páteční modlitby, a servírovat halal nebo vegetariánské jídlo v jídelnách – k přilákání muslimských pracovníků.

28. září. Charitativní komise, nezávislý regulátor charity v Anglii a Walesu, zahájila vyšetřování Zelené mešity ve Stockwellu za distribuci literatury, která vyzývá k zabití členů Ahmadi komunity. Letáky požadovali, aby Ahmadiové konvertovali k islámu hlavního proudu, nebo byli potrestáni "trestem smrti."

ŘÍJEN 2016

2. října. Deník The Daily Mail uvedl, že desítky islámských škol nadále působí, přestože inspektoři zjistili, že žáci nejsou v bezpečí, jsou vystaveni extrémním názorům nebo nemají ponětí o základních britských hodnotách. Zjištění naznačují, že vládní zásah proti extremismu ve školách byl neúčinný.

5. října. Korunní soud v Manchesteru odsoudil 38-letého Imrana Khana k doživotnímu vězení za vraždu své manželky. Přiznal, že ji ubodal v přítomnosti svých pěti dětí, protože nebylo "halal", že pracovala s jinými muži.

7. října. Policie zahájila vyšetřování trestných činů z nenávisti poté, co mešita ve Walthamstow ve východním Londýně údajně rozdávala literaturu, podle které ti, co urážejí islám "musí být zabiti".

8. října. Pracovník manipulující se zavazadly na nejmenovaném britském letišti měl na vnitřní straně své rukavice našitou vlajku ISIS. Objev zvýšil pravděpodobnost toho, že by pracovníci na britských letištích mohli být operativci džihádistické spící buňky.

11. října. Katolická střední škola McAuley v Doncasteru obdržela elektronicky hrozbu: "Máme vás v hledáčku, a s pomocí Alláha zabijeme každého nevěřícího studenta na této škole #McAuleySchoolMassacre".

13. října. Muslimský řidič autobusu zastavil své vozidlo uprostřed rušné silnice v Portsmouthu na 10 minut, zatímco vykonával svou každodenní modlitbu. K události došlo, když se přibližně 50 dětí, rodičů a učitelů ze školy Meon Junior School v Southsea vracelo domů ze školního výletu do Londýna. Rodiče řekli, že řidič ohrozil životy jejich dětí.

13. října. Televizní stanice ITV odvysílala svůj nový dokument "Expozice: nevěřící v islámu", který byl zaměřen na rizika pro muslimy, kteří opustí své náboženství. Bývalý muslim dokumentaristům řekl: "Vzpomínám si, jak jsem řekl mamince, já už nevěřím v Boha". A ona mi řekla, "nesmíš to říct nikomu jinému, protože jinak tě zabijí, my jsme povinni zabíjet ex-muslimy.“ Náš rozhovor tímto skončil, protože kdyby se to byl dozvěděl někdo jiný, tak bych byl vystaven extrémnímu riziku.

18. října. Gang íránských mužů v Chelmsfordu sexuálně zneužíval a používal grooming na zranitelné dívky tím, že jim dodával drogy a nabízel jim zdarma pizzu. Všechny tři oběti byly údajně terčem této skupiny, která je "nabízela jako dobytek" jiným mužům.

18. října. U téměř dvou třetin "dětských uprchlíků", kteří tvrdili, že jsou nezletilí, bylo zjištěno, že jsou ve skutečnosti dospělí. Čísla zjištěná během jednoho roku do září 2015 ukazují, že 65 % dětských uprchlíků, jejichž věk byl sporný, bylo starších 18 let.

22. října. 19-letý "asiat" (Poznámka překladatele: britský eufemismus pro Pákistánce) byl zatčen poté, co policie našla bombu ve vlaku londýnského metra. Protiteroristické analytické středisko zvýšilo stupeň hrozby pro dopravu v Londýně na nejvyšší stupeň ohrožení: útok je vysoce pravděpodobný.

22. října. Pěstounská matka, která přijala "dětského uprchlíka", zjistila, že to je 21-letý džihádista. Rosie přivítala Jamala do své rodiny poté, co sociální pracovníci řekli, že to je 12-letý sirotek, který uprchl z Afghánistánu. Rosie pojala podezření, když šla rodina plavat a její 13-leté dítě ji upozornilo na to, jak je Jamal ochlupený. Poslední slova, která Jamal řekl Rosie, byla: "Zabiju tě a vím, kde máš děti“.

27. října. Muž a žena, oba ve věku 35 let, byli zatčeni na letišti Luton kvůli podezření z teroristických činů. Dvojice se pokoušela vycestovat do Sýrie.

30. října. Noviny The Sunday Times informovaly, že Muslimský arbitrážní tribunál v Nuneatonu v hrabství Warwickshire, prominentní Šaría soud, „sabotoval" trestní řízení, a snažil se tak ochránit údajné pachatele domácího násilí na ženách.

30. října. Více než 25 000 lidí podepsalo petici žádající vládu, aby povolila veřejné výzvy k modlitbě nejméně třikrát denně v oblastech se silnou muslimskou populací. Petice uvádí:

"Adhán, islámské volání k modlitbě, je nedílnou součástí muslimské víry. Počet lidí, kteří praktikují náboženství islám ve Spojeném království, přesahuje tři milióny. V některých městských čtvrtích tvoří muslimové více než 50% populace. Věřím, že je ten správný čas ... dovolit ve čtvrtích s vysokým počtem muslimů veřejné hlasité výzvy k modlitbě alespoň třikrát denně."

31. října. "Dětský uprchlík" z Afghánistánu, který byl poslán do Británie z tábora Džungle v Calais ve Francii, o sobě prohlašoval, že je mu 16, ale ve skutečnosti mu bylo 22 let. Podle zákona, pokud člověk, který hledá azyl, se zdá být "podstatně" starší 18 let, tak by mu měla být "poskytnuta výhoda pochybnosti a mělo by s ním být zacházeno jako s dítětem."

Listopad 2016

1. listopadu. Šaría soudy pracují "všude v této zemi," říká Ahmad Al-Dubayan, předseda Britské rady Šaría soudů, orgánu zřízeného ke standardizaci správy islámského práva ve Velké Británii. Řekl, že je nemožné zjistit, kolik Šaría soudů v Británii působí.

4. listopadu. Vedoucí představitel římsko-katolické církve v Anglii a Walesu kardinál Vincent Nichols řekl, že Britové se mají hodně co učit od "živosti muslimské víry" uprchlíků a migrantů přicházejících do Spojeného království.

4. listopadu. Konvertita ke křesťanství Nissar Hussain byl nucen uprchnout ze svého domova v Manninghamu poté, co byl vystaven obtěžování a násilí ze strany muslimů. Řekl: "Toto extrémní pronásledování některými lidmi v muslimské komunitě, protože jsme konvertité, nás jako rodinu zničilo." Hussain, 50-letý otec šesti dětí, řekl, že jeho rodina a on byli vystaveni obtěžování, zastrašování a strachu z rukou muslimských zastánců tvrdé linie od roku 2008, kdy se objevil v dokumentárním filmu televizní stanice Channel 4 o týrání muslimských konvertitů.

7. listopadu. Whistleblower ze Scotland Yardu se domnívá, že Korunní zastupitelství (CPS) se neodvažuje stíhat zločiny ze cti, protože se obává „nepokojů" v asijských komunitách. Také odhalil, že "apatie" mezi státními zástupci vedla ke kolapsu kauzy, která mohla vést k prvnímu odsouzení za vynucené manželství v Anglii.

11. listopadu. Korunní zastupitelství (CPS) se nezabývalo případem asijské ženy, jejíž rodina ji přinutila k potratu, ze strachu, že bude označena jako rasistická organizace. Mohlo to být první odsouzení za interrupci kvůli výběru pohlaví plodu, ale CPS upustilo od vyšetřování případu, protože se obávalo "politické korektnosti".

14. listopadu. Oběť znásilnění v Dolní sněmovně vypověděla, že Šaría soudy nařizují ženám, aby zůstaly s násilnickými manžely. Matka dvou dětí vypověděla, že byla bita, okradena a znásilněna svým odcizeným manželem, přestože mu britské soudy zakázaly se k ní přiblížit. Rodinný nátlak však tuto britskou Pákistánku přesvědčil, aby se pokusila dosáhnout islámského rozvodu u Šaría soudu. Očekávala, že se jí dostane soucitného vyslyšení, namísto toho jí však bylo řečeno, že se má vrátit ke svému násilnickému manželovi.

16. listopadu. Policie v hrabství Bedfordshire smazala na Twitteru příspěvky týkající se „Měsíce informovanosti o islamofobii“, poté co ji lidé upozornili na to, že použité logo je podobné gestu populárnímu u džihádistů ISIS.

20. listopadu. Národní zdravotní služba (NHS) upozornila policii v Anglii a Walesu v období od července 2015 do června 2016 na 420 pacientů a zaměstnanců kvůli obavám, že byli vystaveni riziku radikalizace. Statistiky ukazují, v průměru 35 upozornění za měsíc, kdežto v předchozím roce to bylo 21 upozornění měsíčně.

24. listopadu. Džihádisté podezřelí z provádění teroristických útoků v Paříži a Bruselu použili na financování svých zločinů britské platby sociálních dávek. Korunní soud v Kingstonu vyslechl, jak někteří z nejznámějších a nejstíhanějších teroristů v Evropě použili peníze britských daňových poplatníků k financování svých aktivit v Sýrii i na jiných místech.

26. listopadu. Více než polovina žadatelů o azyl se vyjádřila o kvalitě poskytnutého bydlení, financovaného daňovými poplatníky jako o "zcela neadekvátním". Jen 11 % dotazovaných lidí řeklo, že bydlení je výborné, 8 % ho popsalo jako dobré a 14 % uvedlo, že je adekvátní.

28. listopadu. Tareena Shakil, žena z Burtonu, která se stala první ženou z Velké Británie uvězněnou za vstup do řad Islámského státu, obdržela na svoji obhajobu více než 132 000 liber zaplacených daňovými poplatníky.

Prosinec 2016

5. prosince. Vládní zpráva doporučuje, aby migranti složili přísahu věrnosti, jakmile dorazí do Velké Británie. Tato zpráva uvedla, že muslimové žijící ve Velké Británii se stále více identifikují s globální islámskou „Ummou" (komunitou), spíše než s tím, že jsou Britové.

10. prosince. Žadateli o azyl popsanému jako "přímo modelový moderní terorista al-Kájdy" bylo dovoleno zůstat v Británii přesto, že byl vězněn za plánování útoků v zemi. Tento džihádista, "spící agent", měl být deportován zpět do rodného Jordánska. Ale ministryně vnitra Amber Rudd si své rozhodnutí rozmyslela poté, co mužovi právní zástupci argumentovali, že tam bude mučen.

12. prosince. V Derby, v Burton on Trent a v Londýně bylo zatčeno šest lidí kvůli podezření z přípravy teroristického činu. Protiterorističtí vyšetřovatelé oznámili, že překazili zřejmě "významné spiknutí" s cílem zaútočit na Velkou Británii, které bylo inspirováno Islámským státem.

13. prosince. Iniciativa Black Health“ (Černé zdraví) v Leedsu varovala, že ve městech po celé Anglii jsou dívky brány na „dýchánky, na kterých dochází k ženské obřízce (FGM). Tato charitativní organizace se domnívá, že porodní asistentky z Afriky přilétají do země s úmyslem provádět tyto nezákonné zásahy. Policie v hrabství West Yorkshire přiznala, že si byla vědoma toho, že v jejich okrsku byly na dívkách místně prováděny procedury FGM.

15. prosince. Každý týden je na bezplatné právní poradenství žadatelů o azyl vynakládáno z peněz daňových poplatníků více než 600 000 liber (700 000 EURO, 738 000 USD). V posledním finančním roce bylo schváleno bezplatné právní poradenství celkem v 38 005 případech, a často i v případech, kdy se žadatel odvolává proti soudnímu rozhodnutí, kterým mu byl azyl již odepřen.

17. prosince. Více než 1 000 muslimů vyšlo do ulic Londýna za skandování "Alláhu Akbar" a dožadování se islámského chalífátu. Shromáždili se před prázdnou budovou syrského velvyslanectví na náměstí Belgrave Square v Londýně, aby protestovali proti americké politice týkající se Aleppa, největšího města v Sýrii.

20. prosince. V katedrále v Canterbury byli nasazeni těžce ozbrojení policisté s úkolem chránit betlém proti případným útokům džihádistů.

21. prosince. Po teroristickém útoku v Berlíně posílila policie v Bristolu hlídky v centru města kvůli obavám z "islamofóbie".

23. prosince. Syed Hoque, 37 let, ze Stoke-on-Trent, byl usvědčen z dvou obvinění financování terorismu. Hoque využil konvoje humanitární pomoci do Sýrie, aby poslal tisíce liber svému extremistickému synovci, který bojoval po boku Al-Kájdy.

24. prosince. U Městského soudu ve Westminsteru byli obviněni z výroby výbušnin Munir Hassan Mohammed, 35 let, a Rowaida El-Hassan, 32 let. Eritrejec Mohammed, který žádá ve Velké Británii o azyl, byl také obviněn, že je členem Islámského státu.

25. prosince. Ve věznici HMP Bristol bylo pro vězně k vánočnímu obědu hlavním jídlem halal kuře. I ostatní věznice po celé zemi měly v nabídce o Vánocích halal jídlo. Například věznice HMP Birmingham nabídla vězňům halal hovězí maso.

26. prosince. Šedesát dětí je každý týden doporučeno do Preventivního protiteroristického vládního programu. V roce 2015/16, to bylo přibližně 7 500 doporučení, to je 20 denně. Z toho bylo 3 100 dětí ve věku do 18 let a 61 jich bylo mladších 10 let.

Soeren Kern je spolupracovník Gatestone Institute se sídlem v New Yorku, USA, spolupracuje také s madridským Grupo de Estudios Estratégicos/ Strategic Studies Group.

Česká verze webu Gatestone Institute.

Autor: Libor Popovský | pondělí 20.3.2017 8:14 | karma článku: 35.47 | přečteno: 3113x

Další články blogera

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma článku: 29.38 | Přečteno: 606 | Diskuse

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma článku: 20.93 | Přečteno: 430 | Diskuse

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 208 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 7.01 | Přečteno: 78 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 129 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 133 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 205 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.31 | Přečteno: 372 |
Počet článků 238 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1724

Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...