Burkiny

13. 08. 2017 10:33:02
Před časem jsem v diskusi zde na blogu odmítl odpovědět na otázku: „Proč Vám vadí burkiny?“ s odkazem, že na toto téma chci napsat blog. Zde je tedy moje odpověď. AKTUALIZOVÁNO.

Co jsou to vlastně burkiny?

Burkiny (také burkini nebo burqini) jsou podle Wikipedie celotělové ženské plavky, které zakrývají vše kromě konce končetin a obličeje. Plní požadavky na hidžáb a rozšířily se v islámském prostředí jako oblečení do vody, které ženu příliš neodhaluje a je tedy z náboženského hlediska přijatelné. Slovo samo vzniklo zkřížením slova „burka“ označujícího arabský tradiční zahalující oděv a slova „bikiny“ označujícího druh plavek, ovšem naopak spíše minimalistických.

Jak a proč vznikly burkiny?

Burkiny vymyslela australská návrhářka Aheda Zanettiová, aby si muslimky mohly užít pobytu na pláži a současně neporušovaly principy svého náboženství. Podle ní pomáhají burkiny začleňovat muslimky do společnosti.

Měli bychom rozlišovat koupání u nás a v zahraničí a koupání na veřejném koupališti (bazén) a koupání v přírodě. Já se s dovolením budu věnovat koupání u nás.

V přírodě ať se muslimky koupou, v čem chtějí. Tam ani nám nikdo nerozkazuje, v čem se máme koupat.

Pravidla versus jejich prosazování.

Na veřejných koupalištích je však zásadní věcí hygiena. Jedna věc jsou ovšem pravidla, druhá věc je jejich dodržování a vymáhání. Nikdo mi nevymluví, že v řadě případů koupajících se muslimek, které byly v minulosti medializovány, se muslimky v burkinách nekoupaly. V dnešní aktivistické době a hysterii kolem rasismu a xenofobie se obávám, že když dojde na věc, tak si jen málokterý provozovatel bude stát za svým a bude vymáhat dodržování provozního řádu. Moc rád bych se mýlil. Důležité tedy podle mě je, aby bylo v provozním řádu jasně stanoveno, jestli jsou burkiny povoleny nebo ne. Pokud jsou burkiny povoleny, tak by mělo být jasně kontrolováno, že se jedná o burkiny a ne o šaty. Pokud burkiny povoleny provozním řádem nejsou, tak by mělo být jasně stanoveno, jak dodržování tohoto pravidla zajistit. Těžko lze očekávat, že dodržování těchto pravidel dokáže prosadit žena v pokladně.

Pokud akvapark nebo koupaliště povoluje burkiny, je to jeho právo a já jej respektuji. Nicméně s tím nesouhlasím, a v takovém zařízení mě již neuvidí. Například koupání jedné z muslimských návštěvnic v Čestlicích v abáje (viz reportáž TV Prima) je podle mě jednoznačně neakceptovatelné. Jenže peníze nesmrdí, že? Nezbývá tedy než tyto případy medializovat.

Co se týče případu v akvaparku v Čestlicích, tak je skutečně možné, že se obě ženy vysprchovaly již na pokoji v hotelu akvaparku. Pokud však přijde muslimka na koupaliště nebo do krytého bazénu, tak nevěřím, že se před ostatními ženami svlékne a umyje se. To je s ohledem na islámská náboženská pravidla sci-fi.

Zde si dovolím malou odbočku. Cituji z článku Soerena Kerna Měsíc Islámu a multikulturalismu v Německu: Červen 2017

"18. červen – Muslimové ve Freiburgu spustili online petici požadující zákaz mužských zaměstnanců v plaveckém bazénu ve městě, který je otevřený pouze ženám. V petici se tvrdí, že muslimské ženy, které si chtějí "odpočinout od každodenního zírání" nemohou bazén navštěvovat. Petice dodává, že "přítomnost a dohled mužského personálu je hluboce zpátečnická a sexistická" a vyzývá k "vytvoření dialogu k podnícení oboustranného porozumění a přijetí." Vedení podniku v Lorettobadu uvedlo, že najalo mužský dohled z důvodu nedostatku ženského personálu. Bazén je zmítán neshodami mezi muslimy a vedením, které se snaží prosazovat hygienická opatření v prostorách zařízení: Muslimské ženy rozhněvalo, když jim bylo řečeno, že není dovolen vstup do bazénu v džínách a jiném venkovním oblečení a také, že je v bazénu zakázána konzumace jídla. Některým muslimským ženám bylo také řečeno, že mají "příliš málo kontroly nad svými potomky", a že jejich děti jsou "příliš divoké" a obtěžují ostatní hosty. Muslimové reagovali tak agresivně, že k obnovení pořádku musela být opakovaně přivolána policie." Konec citátu.

Overtonovo okno a jeho posouvání

Téma Overtonova okna a vývoje ve společnosti skvěle zpracoval Marian Kechlibar ve svém blogu Okénko dovolených myšlenek. Pokud jste jej nečetli, tak Vám vřele doporučuji si jej přečíst.

Pro mě jsou burkiny klasickým příkladem aplikace salámové metody. Čím větší toleranci projevíme, tím více se bude situace zhoršovat. Tlak bude stále narůstat a kompromisy nebudou fungovat. Čím více ústupků bude učiněno, tím více dalších ústupků bude požadováno. Jaké požadavky budou v budoucnu následovat, již víme ze západní Evropy – oddělené plavání zvlášť pro ženy a pro muže, vyloučení mužského personálu... Převlečení plavčic do burkin to jistě vyřeší.

Mnohokrát jsem se v diskusích setkal s argumentem, že naše babičky se také koupaly v čepicích a že tehdejší plavky také zakrývaly většinu těla. Jestli se chceme vrátit zpět do dob našich babiček a oblékat se stejně, tak akceptací burkin jdeme správným směrem. Tento tlak již přináší své ovoce: Plavky budou příští sezonu zakrývat více těla než dosud. Bikiny jsou pozvolna na ústupu.

Ze stejného soudku je i mediální masáž proti dekoltu herečky Jitky Čvančarové na Karlovarském filmovém festivalu. Výstižně to okomentoval v Reflexu Vladimír Pikora v článku Dekolt Jitky Čvančarové, aneb V roce 2018 budou moderní burky.

Problém tolerance k burkinám vidím v tom, že tato tolerance se obrátí proti nám.

Politická korektnost.

Jedním ze základních pomocníků islamizace Západu je politická korektnost. A jak řekla v diskusi na Neviditelném psovi paní Jaroslava Kanioková: „Základní jednotkou politické korektnosti je posvátný dvojí metr.“ Kdekoliv se islám rozšíří nad určitou mez, tam začne klást požadavky, které se neustále stupňují. S politickou korektností jde ruku v ruce uplatňování dvojího metru. To, co vidíme dnes u nás je jen začátek. Dvojím metrem je i jiný přístup k plavkám typu bermudy (čistým, určeným ke koupání) a jiný k burkinám. Pokud bazén nepovoluje plavky typu bermudy a koupací trička, tak by neměl povolovat ani burkiny.

Co ukazují burkiny.

Zajímavou myšlenku jsem našel na webu hlidacipes.org v článku známého právníka Aleše Rozehnala Burkiny vznikly jako symbol štěstí a zdraví. Proč teď symbolizují terorismus? Cituji poslední část článku, která je nazvána Burkiny ukazují nedostatek integrace muslimů.

„Burkiny vyvolávají ve společnosti tenzi, protože ukazují nedostatek asimilace muslimů. Ukazuje, že se muslimky neasimilovali do té míry, jak si přeje veřejné mínění.

Nabízí se otázka, zda být „správnou“ francouzskou muslimkou znamená to, že tato muslimka nikdy neprojeví svoji víru.

Nedostatek integrace se považuje ve Francii za velmi vážný problém. Spolu se sociálním vyloučením, nezaměstnaností a nedostatkem vzdělání je považován za příspěvek vzestupu džihádismu.

Jedinou možností, jak tento konflikt vyřešit, je začít debatu, co přesně znamená asimilace a integrace a do jaké míry je přípustná diverzita společnosti, která nenarušuje její soudržnost.“

Konec citátu.

Domnívám se, že islám je založen na odlišování se od zbytku společnosti a hlavním důvodem odlišného oblékání muslimů je právě zabránění jejich asimilaci do společnosti... Debata na téma "...co přesně znamená asimilace a integrace a do jaké míry je přípustná diverzita společnosti, která nenarušuje její soudržnost.“ by byla fajn...

Ještě pár poznámek.

Podle Lukáše Lhoťana má být muslimka nejen zahalená, ale má mít i volné oblečení, aby nezdůrazňovala ženské tvary.

Popis burkin je i v rozhovoru s Kateřinou Gamal Richterovou na DVTV – od 2:00 do 3:00 minuty.

O budoucnost burkin je však podle mě postaráno. Někteří muslimové jsou totiž bohužel přesvědčeni, že Ženy nemají právo být na veřejnosti odhalené, a pro toto svoje přesvědčení jsou ochotni ženy i zabíjet.

Shrnutí.

Na jednu stranu si uvědomuji potřebu začleňovat muslimky do společnosti, ale na druhou stranu ve mně vítězí potřeba obhájit naši vlastní kulturu před jinou cizorodou expanzivní kulturou, která svými symboly obsazuje veřejný prostor. Islám v Evropě vnímám většinově jako netolerantní a expanzivní ideologii, které ve všem jen ustupujeme. Burkiny jsou primárně vymezováním se proti většinové společnosti. Toto vymezování je však pro islám typické.

Islámský svět se stále více radikalizuje. Burkiny mohou být přitom akceptovány pouze v liberálních zemích. Na Západě podle mě burkiny přispějí ke kulturní proměně Západních společností...

Nejzásadnější otázky, které bychom si v této věci měli položit, podle mě jsou: „Máme se v naší zemi přizpůsobovat my ostatní muslimům, nebo muslimové nám ostatním?“ a „Chceme si zachovat naši zemi takovou, jaká je, nebo akceptujeme vnášení islámských prvků do naší společnosti?

Pokud se budeme přizpůsobovat my a budeme akceptovat vnášení islámských prvků do naší společnosti, tak se nedivme, až si ve své vlastní zemi budeme za pár let připadat jako na Blízkém východě... To již však bude pozdě.

Když se v muslimské zemi přizpůsobujeme místním zvykům a kultuře my, tak proč totéž nevyžadujeme my po muslimech u nás? Copak se nám naše země a život v ní nelíbí? Skutečně chceme, abychom si doma jednou připadali jako cizí?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rozcestník na téma burkiny.

Reportáž TV PRIMA z akvaparku v Čestlicích.

http://video.idnes.cz/?idvideo=V170711_104024_zpravodaj_heli

Video: V burkinách na Mácháči.

http://video.idnes.cz/?idvideo=V170718_191610_zpravodaj_krr

Článek: V burkinách na „Mácháči“. Jako bych byla nahá, líčí zkušenost redaktorka

Rozstřel i Dnes.

Článek: Burkiny stresují lidi. Jejich zákaz je zásah do soukromí, zaznělo v Rozstřelu

Video: http://video.idnes.cz/?idvideo=V170728_113621_zpravodaj_maka

iDnes: V burkinách se plave jako v teplákové soupravě, vyzkoušela redaktorka.

Gatestone Institute: Evropa: Boj o burkiny pokračuje.

Hatem Berrezouga: Burkiny neburkiny, muslime a muslimko, vyskočte z vody!

Rozhovor s Jitkou Přikrylovou na Svobodném vysílači. O burkinách v Austrálii se mluví v čase 1:42:30 až 1:47:10.

Ankety na téma burkiny.

Pro porovnání jsem zvolil 2 ankety. Porovnávám stav k 22. 7. 2017 v 7 hodin.

Anketní otázka

ANO

NE

iDnes: Pohoršují vás ženy koupající se v burkinách? (1)

15 923 / 69 %

7 278 / 31 %

Boleslavský Deník: Vadily by vám v bazénu ženy v burkinách?

690 / 84 %

136 / 16 %

Anketa je v každé mutaci Deníku samostatně, takže se v ní dosahuje menšího počtu hlasů, ale když jsem se podíval na výsledky v ostatních regionálních mutacích Deníku, tak je výsledek obdobný. Benešovský deník - 80 % hlasujících odpovědělo ANO, Českobudějovický deník - 87 % hlasujících odpovědělo ANO, zvědavý jsem byl na výsledek z Teplic – v Teplickém deníku odpovědělo ANO 76 % hlasujících, v Kutnohorském deníku odpovědělo ANO 83 % hlasujících.

V anketě v Parlamentních listech odpovědělo k 22. 7. 2017 ANO 98 % hlasujících. V Deníku Referendum či Britských listech by nejspíše většina hlasujících volila NE.

(1) Slovo „pohoršují“ mě irituje. Má pro mě pejorativní význam a domnívám se, že volba tohoto slova ovlivnila výsledek ankety. Mně burkiny nepohoršují, ale jednoznačně mi vadí.

Autor: Libor Popovský | neděle 13.8.2017 10:33 | karma článku: 39.07 | přečteno: 1787x

Další články blogera

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma článku: 29.38 | Přečteno: 606 | Diskuse

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma článku: 20.93 | Přečteno: 430 | Diskuse

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 208 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 11.17 | Přečteno: 97 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 26.48 | Přečteno: 390 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.94 | Přečteno: 531 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 239 | Diskuse
Počet článků 238 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1724

Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...