Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Řecko: "No-go“ zóna v Aténách?

Článek Marie Polizoidou "Greece: A "No-Go" Zone in Athens?", který vyšel 20. dubna 2019, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.
  • "V téhle čtvrti najdete … čety, roty, prapory, a kalašnikovy. A já už nevím, jestli my, jako policejní sbor, máme ještě vůbec politický mandát tuto čtvrť vyčistit. Je to teď už asi práce spíš pro armádu." - Stavros Balaskas, víceprezident Řecké federace policistů, 6. dubna 2019.
  • "... v Exarchii je nyní příliš mnoho ilegálních imigrantů, kteří  obchodují  s drogami a pašují zbraně… v podstatě mají teď celou Exarchii pod kontrolou." - řekl 8. dubna 2019 Michalis Chrysochoidis, bývalý řecký ministr veřejného pořádku a ochrany občanů, který v roce 2002 úspěšně zničil domácí teroristickou organizaci „17. listopad“.
  • Tyto skupiny, které páchají trestnou činnost a terorizují místní obyvatele, ve skutečnosti v Exarchii vytvořily „no-go zónu“, do které se bojí vstoupit i policie.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rostoucí problém v Řecku se dostal do povědomí veřejnosti 4. dubna 2019 kvůli útoku na Pobřežní stráž během drogové razie v Aténách. Někteří oponenti vlády, která je pod taktovkou krajně levicové Syrizy, připisují čilý obchod s drogami nebezpečnému spojenectví mezi řeckými politickými anarchisty a ilegálními imigranty. Anarchisté se v Řecku hlásí ke "krajní levici". Podle agentury Reuters:

"Mnoho samozvaných anarchistů - z řeckého slova ´anarchia´ neboli bezvládí - o sobě říká, že jsou pacifističtí, ale některé skupiny anarchistů nemají s použitím násilí problém. Podle úředníků, anarchistů a soudních svědectví vyvolalo v Řecku šest let ekonomické recese novou vlnu levicové bojovnosti.“

Incidentu ze 4. dubna 2019 předcházelo zatčení syrského státního příslušníka řeckými orgány na trajektu v přístavu Pireus. Syřan měl u sebe 200 gramů marihuany a uvedl, že si ji koupil od egyptského drogového dealera ve čtvrti  Exarchia v Aténách.

Osm členů Pobřežní stráže a státní zástupce okamžitě odjeli do Exarchie, aby v bytě drogového dealera provedli razii. Jeho byt se nachází v jedné z 50 budov, které tam jsou obsazeny nelegálními imigranty. Když do budovy agenti Pobřežní stráže a státní zástupce přišli, tak zatkli dvě podezřelé ženy - jednu syrskou státní příslušnici a jednu ženu s dvojím řecko-australským občanstvím - a  zabavili 1,5 kg konopí a pistoli Glock.

Při opouštění budovy byli agenti přepadeni ze zálohy maskovaným davem, ve kterém měli lidé na sobě přilby a neprůstřelné vesty a byli vyzbrojeni noži, tyčemi a útočnými puškami. Dva členové Pobřežní stráže byli pobodáni a útočníci jim odebrali zbraně.

Podle úřadů se budova, ve které k incidentu došlo, nachází v blízkosti skladu zbraní, který má zřejmě nějakou spojitost s „milicemi“ v Exarchii, čtvrti neslavně proslulé svými předchozími násilnými útoky na policii. Po tomto útoku předseda Unie policistů Dimosthenis Pakos řekl: "Do  Exarchie se nechodí na procházku - rozhodně ne bez silně ozbrojeného doprovodu.“

V rozhovoru pro televizi SKAI TV 6. dubna 2019 popsal Stavros Balaskas, viceprezident Řecké federace policistů,  Exarchii jako „stát ve státě“:

"V téhle čtvrti najdete čistě vojenské struktury… čety, roty, prapory, a kalašnikovy. A já už nevím, jestli my, jako policejní sbor, máme ještě vůbec politický mandát tuto čtvrť vyčistit. Je to teď už asi práce spíš pro armádu."

Michalis Chrysochoidis, bývalý řecký ministr veřejného pořádku a ochrany občanů, který byl v roce 2002 zodpovědný za zničení domácí teroristické organizace „17. listopad“, 8. dubna 2019 v televizi SKAI TV řekl:

"… v Exarchii je nyní příliš mnoho ilegálních imigrantů, kteří obchodují s drogami a pašují zbraně… v podstatě mají teď celou Exarchii  pod kontrolou… Pokud tam nebude zjednána náprava, tak budou problémy dále narůstat.“

11. dubna 2019 provedly v Exarchii silně ozbrojené policejní jednotky razii ve dvou budovách – jejich cílem byly drogy a zbraně. Během této operace byli tři lidé zatčeni za přechovávání drog a dalších 90 lidí bylo předvedeno k výslechu. Většina z nich byli nelegální nebo neregistrovaní imigranti. Zdá se však, že celá tato operace byla jen divadlem pro veřejnost, a jejím skutečným cílem bylo obnovení respektu k bezpečnostním složkám, které tam byly týden předtím napadeny.

V roce 2017 žilo v Aténách odhadem kolem 3 000 nelegálních imigrantů bydlících v budovách v soukromém vlastnictví, které jsou nezákonně obsazeny řeckými anarchisty.

Od té doby se jejich počet pravděpodobně zvýšil. Tyto skupiny, které páchají trestnou činnost a terorizují místní obyvatele, ve skutečnosti v Exarchii vytvořily „no-go zónu“, do které se bojí vstoupit i policie.

Není jasné, jak jsou tyto skupiny organizovány a kdo je financuje. A také není známo, kolik těchto imigrantů má vazby na ISIS a al-Káidu.

Jedna věc je však jistá:  Pokud se nenajde politická vůle postavit se alianci anarchistů a nelegálních imigrantů, tak je budoucnost ostatních aténských čtvrtí vážně ohrožena.

 

Maria Polizoidou je reportérka, novinářka a konzultantka pro mezinárodní a zahraniční záležitosti žijící v Řecku. Je absolventkou postgraduálního studijního oboru "Geopolitika a bezpečnostní otázky v islámském komplexu Turecka a Středního východu" na Aténské univerzitě.

 

https://www.gatestoneinstitute.org/14082/greece-no-go-zone-athens

Autor: Libor Popovský | čtvrtek 23.5.2019 9:19 | karma článku: 43,45 | přečteno: 5931x
  • Další články autora

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma: 29,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma: 20,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma: 13,99 | Přečteno: 208x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Důvody, proč jsou výsledky letošních amerických prezidentských voleb velmi podezřelé

Článek Patricka Bashama "Reasons why the 2020 Presidential Election is Deeply Puzzling", který vyšel 27. listopadu 2020 v americkém on-line magazínu The Spectator, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

6.12.2020 v 13:34 | Karma: 38,53 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Byly prezidentské volby v USA ukradeny?

Článek Soerena Kerna "Was the US Election Stolen?", který vyšel 17. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

21.11.2020 v 9:16 | Karma: 33,41 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Dezinformacím podlehnete postupně. Ezovíkend život nezmění, říká psycholog

4. května 2024  12:38

Češi mají velké sklony k ezoterice, což postupně vede také k náchylnosti věřit dezinformacím nebo...

G7 plánuje pomoc Ukrajině za 50 miliard dolarů, píše Bloomberg

4. května 2024  12:32

Spojené státy jednají s blízkými partnery o poskytnutí pomoci Ukrajině ve výši až 1,2 bilionu Kč....

Nekritizuji pomoc Ukrajině, brání se Babiš ve sporu s Černochovou o munici

4. května 2024  12:07

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že nekritizuje pomoc Ukrajině, ale netransparentnost aktuální...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 238
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1728x
Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."