Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Teroristické útoky ve Francii a kultura popírání reality

Článek Alaina Destexhe "Terror Attacks in France: A Culture of Denial", který vyšel 15. října 2019, přeložený paní Helenou Kolínskou a mnou.
  • Tento poslední útok také ukazuje, že Francie je nedostatečně připravená tento problém vůbec začít řešit. Zabiják nebyl žádný obyčejný státní úředník - jeho bezpečnostní prověrka mu umožňovala přístup k citlivým souborům, jako jsou například osobní údaje policistů a jednotlivců sledovaných ministerstvem vnitra, včetně osob podezřelých z terorismu.
  • Kultura popírající islámskou hrozbu existuje nejen mezi politiky, ale také ve francouzských médiích. Novináři, akademici a politici až na několik výjimek soustavně bagatelizují nejen riziko teroristických útoků, ale také hrozbu rostoucí salafistické radikalizace v zemi.
  • Podle studie Institutu Montaigne, se 29 % francouzských muslimů domnívá, že právo šaría je důležitější než francouzské zákony. To znamená, že téměř jedna třetina francouzských muslimů žije podle hodnot, které jsou ve své podstatě neslučitelné s francouzskými a západoevropskými standardy.
  • Je důležité si uvědomit, že tyto citáty nepocházejí od pravicových intelektuálů nebo aktivistů. François Hollande a Gerard Collomb byli dlouhá léta významnými osobnostmi Socialistické strany.
  • Tato situace ilustruje stav, který byl nazván „la démission des élites“ (demise elit): odmítnutí „elit“ jednat, přestože velmi dobře vědí, co se děje, ale bojí se o problémech mluvit kvůli dominantní ideologii politické korektnosti.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. října 2019 smrtelně pobodal muslimský zaměstnanec zpravodajského oddělení policejního ředitelství v Paříži čtyři své kolegy, než ho zastřelil policista. Ačkoli to nebyl ten nejhorší teroristický útok, jaký Francie zažila v posledních letech, vražedné řádění, ke kterému došlo v budově policejního ředitelství v Paříži, bylo snad tím nejobávanějším. Spáchal ho francouzský státní zaměstnanec, policista, který se zaměřil na vysoce citlivý cíl – zaměstnance policejního ředitelství. Katastrofická neochota řešit příčiny útoku odhaluje vážné selhání francouzských institucí.

Stejně jako v případě všech nedávných teroristických útoků, se francouzská média a úřady nejprve pokusily to, co se stalo, bagatelizovat. Útočník byl původně popsán jako postižený člověk - vrah byl částečně hluchý a němý - a to použily jako potenciálně zmírňující faktory jeho teroristického činu. Trvalo to dlouhých 24 hodin, než oficiální místa nakonec odhalila, že to byl islamistický militant, který si svůj útok velice pečlivě naplánoval.

To, že zradikalizovaný militant pracoval celá léta bez sebemenšího podezření v státní bezpečnostní instituci, vyvolalo po celé zemi vlnu zděšení. Francouzská parlamentní opozice žádala rezignaci ministra vnitra Christopha Castanera, který oznámil, že útočník „nikdy nevykazoval žádné varovné signály ani potíže s chováním.“

„Naprosto normální chování“ vraha zahrnovalo denní návštěvu notoricky známé radikální mešity, mobil plný kontaktů na islamisty a drastické omezení komunikace se ženami - terorista se celé měsíce vyhýbal všem ženám kromě své manželky. Jeho kolegové uvedli, že již v lednu 2015 s nadšením schvaloval před ostatními policejními zaměstnanci vražedný islamistický teroristický útok na redakci satirického časopisu „Charlie Hebdo“. V mnoha zemích by chyba tohoto rozsahu přinutila vládního ministra, aby  rezignoval -  ne  však ve Francii.

Popis stále ještě nevyjasněného útoku, vykazuje známky neuvěřitelného selhání vnitřní kontroly v řadách francouzské policie. Francouzský parlament se nyní ptá, jak se vrahovi dařilo tak dlouho unikat odhalení, když vše v jeho chování jasně signalizovalo rostoucí radikalizaci.

Při tomto útoku byl poprvé cílem samotný francouzský stát a jeho instituce. Rovněž poprvé nebyly oběťmi novináři (jak tomu bylo v případě útoku na redakci „Charlie Hebdo“ v lednu 2015), židé (kteří byli cílem teroristů v posledních letech několikrát) nebo civilisté (například během masivních koordinovaných útoků v Paříži v listopadu 2015, jejichž výsledkem bylo více než 131 mrtvých a 413 zraněných).

Tento poslední útok také ukazuje, že Francie je nedostatečně připravená tento problém vůbec začít řešit. Zabiják nebyl žádný obyčejný státní úředník - jeho bezpečnostní prověrka mu umožňovala přístup k citlivým souborům, jako jsou například osobní údaje policistů a jednotlivců sledovaných ministerstvem vnitra, včetně osob podezřelých z terorismu.

Francouzské instituce opakovaně selhaly po útoku na redakci „Charlie Hebdo“, klub Bataclan v Paříži, masakr v Nice a mnohých dalších. Francouzský prezident Emmanuel Macron však namísto přiznání tohoto selhání a převzetí svého podílu zodpovědnosti, mluví o „společenském problému“, který „instituce samy nejsou schopny řešit“. Nejprve je nutné problém pojmenovat a teprve potom je možné ho řešit. Avšak Macron se zoufale vyhýbá tomu, aby musel přímo čelit problému náboženské radikalizace. Za současného stavu je úspěch francouzských politických institucí v boji proti terorismu v nedohlednu.

Kultura popírající islámskou hrozbu existuje nejen mezi politiky, ale také ve francouzských médiích. Novináři, akademici a politici až na několik výjimek soustavně bagatelizují nejen riziko teroristických útoků, ale také hrozbu rostoucí salafistické radikalizace v zemi. Rostoucí počet nenásilných muslimů touží žít odděleně od ostatní francouzské společnosti podle práva šaría.

Podle studie Institutu Montaigne, se 29 % francouzských muslimů domnívá, že právo šaría je důležitější než francouzské zákony. To znamená, že téměř jedna třetina francouzských muslimů žije podle hodnot, které jsou ve své podstatě neslučitelné s francouzskými a západoevropskými standardy.

Přestože je Francie evropskou zemí, na kterou se militantní islamisté zaměřili nejvíce (263 obětí teroristických útoků   od roku 2012), jsou politici doslova paralyzováni strachem z toho, že je budou hlavní média obviňovat z diskriminace muslimů, z vytváření spojitosti mezi teroristy a muslimy nebo z „podněcování napětí“. Vedoucí osobnosti uznávají, že existuje obrovský problém, až tehdy, když jej již nemají na starosti. V knize vydané po skončení svého mandátu napsal bývalý prezident socialista  François Hollande toto:

„Islám? Ano, máme skutečně velké problémy s islámem. Nikdo o tom nepochybuje. Islámský závoj je formou zotročování. V souvislosti se zvýšenými teroristickými útoky nemůžeme pokračovat v přijímání migrantů bez jejich přísného prověření.“

V době svého prezidentování by Hollande něco takového nikdy nevyslovil. Stejně jako ostatní i on tento problém zbaběle ignoroval.

Podobně se zachoval předchůdce Christopha Castanera Gerard Collomb, který dokonce varoval před nebezpečím občanské války ve Francii, ovšem až poté, co odstoupil z funkce ministra vnitra.

„Na některých předměstích platí zákon silnějšího a obchodníci s drogami a radikální islamisté si tam přisvojili pravomoci Republiky… Dnes žijeme vedle sebe, ale obávám se, že zítra bychom mohli skončit tváří v tvář v boji proti sobě.“

Je důležité si uvědomit, že tyto citáty nepocházejí od pravicových intelektuálů nebo aktivistů. François Hollande a Gerard Collomb byli dlouhá léta významnými osobnostmi Socialistické strany.

Tato situace ilustruje stav, který byl nazván „la démission des élites“ (demise elit): odmítnutí „elit“ jednat, i když velmi dobře vědí, co se děje, ale bojí se o problémech mluvit kvůli dominantní ideologii politické korektnosti.

Francouzští policisté jsou mezitím stále více demoralizovaní. Od začátku roku 2019 spáchalo ve Francii sebevraždu více než 50 policistů. Francouzští policisté musí čelit stále obtížnějším pracovním podmínkám a bezohledným násilníkům na předměstích měst jako jsou Paříž, Marseille, Lille nebo Lyon. Tato předměstí se stále více vymykají kontrole francouzských úřadů.

Při každém útoku jsme svědky stejného rituálu. Jsou kladeny květiny a pronášena slova pocty a ocenění obětem útoku. Političtí vůdci vyjadřují své odhodlání jednat, aby občany ochránili. Ale po několika dnech zpravodajský cyklus skončí a vše se vrací do svých kolejí.  Do příštího teroristického útoku.

 

Alain Destexhe je belgický honorární senátor, v roce 2006 obdržel Cenu svobody udělovanou organizací Nova Civitas.

 

https://www.gatestoneinstitute.org/15019/france-terrorism-denial

 

Autor: Libor Popovský | pondělí 4.11.2019 9:15 | karma článku: 40,04 | přečteno: 2018x
  • Další články autora

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma: 29,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma: 20,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma: 13,99 | Přečteno: 208x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Důvody, proč jsou výsledky letošních amerických prezidentských voleb velmi podezřelé

Článek Patricka Bashama "Reasons why the 2020 Presidential Election is Deeply Puzzling", který vyšel 27. listopadu 2020 v americkém on-line magazínu The Spectator, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

6.12.2020 v 13:34 | Karma: 38,53 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Byly prezidentské volby v USA ukradeny?

Článek Soerena Kerna "Was the US Election Stolen?", který vyšel 17. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

21.11.2020 v 9:16 | Karma: 33,41 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 238
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1728x
Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."