Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svoboda slova

Již několik týdnů cítím potřebu se zastat svobody slova, která je pošlapávána. Co říká teorie a jaká je praxe. Máme svobodu slova? Co si o tom myslíte vy? Těším se na vaše názory v diskusi.

Velká média dnes neplní dobře svoji funkci a místo poskytování relevantních a nestranných informací, abychom si na věci a události mohli udělat vlastní názor, nám předkládají rovnou to, co si máme myslet. Za tohoto stavu považuji dnešní snahy o omezení svobody slova za ohrožení demokracie v naší zemi. 

Co říká teorie? 

Článek 3 Ústavy České republiky říká: „Součástí ústavního pořádku České republiky je Listina základních práv a svobod.“ 

Listina základních práv a svobod, hlava druhá, článek 17:

(1) Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny.

(2) Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu.

(3) Cenzura je nepřípustná. 

(4) Svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti.

(5) Státní orgány a orgány územní samosprávy jsou povinny přiměřeným způsobem poskytovat informace o své činnosti. Podmínky a provedení stanové zákon.

 

Encyklopedie o právu Iuridictum říká:  Svoboda projevu je spolu s volebním právem nejdůležitější politické právo. Bez svobody projevu není možná demokracie."

Ve Wikipedii se píše: „Svoboda projevu (též svoboda slova) je svoboda vyjadřovat se bez cenzury a bez omezení. Synonymní termín svoboda vyjadřování bývá někdy používán pro indikaci, že nejde jen o svobodu projevu, ale také o svobodu informace a myšlenky přijímat, vyhledávat a rozšiřovat jakýmkoli způsobem, bez ohledu na použité prostředky. Tyto svobody jsou úzce spjaty s konceptem svobody myšlenek. V praxi není svoboda projevu v žádném státě absolutní a běžně podléhá omezením, například v případě „projevu nenávisti".“

Tak to bychom měli teorii. A jaká je praxe?

Žijeme v době, kdy – troufám si říci – stále více občanů naší země vnímá naše veřejnoprávní média - Českou televizi a Český rozhlas - velmi negativně. Jejich zpravodajství považuje stále více lidí za nevyvážené a jednostranné a jsou frustrováni z toho, že jsou státem nuceni jak České televizi, tak Českému rozhlasu za jejich jednostrannou propagandu ještě platit.

Žijeme v době, kdy média záměrně neinformují a mlčí o důležitých událostech ve světě, případně o nich informují jednostranně a zkresleně.

Žijeme v době, kdy administrátoři mažou diskusní příspěvky, které jsou „mimo téma“ nebo obsahují hypertextové odkazy na nevhodná média – např. na Parlamentní listy (vycházím z informací uvedených v diskusích). (1)

Žijeme v době, kdy automatické cenzurní systémy odmítnou zveřejnit diskusní příspěvky, které prokazatelně nejsou vulgární ani nenávistné, ale obsahují konkrétní zakázaná slova dle aktuálního zadání.

Žijeme v době, kdy české ministerstvo vnitra zakládá odbor proti dezinformacím(2) Nebylo by lepší, aby nás média informovaly nestranně a vyváženě a nic nám nezamlčovaly? Chce naše vláda vychovávat občany nebo „ovčany“?

Žijeme v době, kdy nejen svobodě slova v naší zemi opět zvoní hrana.

Jaká je situace v západní Evropě?Nizozemí navštěvuje policie doma lidi, kteří jsou na internetu kritičtí k migrační politice vlády. Politik Geert Wilders byl odsouzen za to, že se zeptal na veřejném shromáždění svých příznivců: „Přejete si více nebo méně Marokánců?“Německu mohou být vaše xenofobní názory vyloženy jako ohrožující blaho vašeho dítěte a v nejzazším případě vám může být omezen i přístup k vlastním dětem. Proti politické straně Alternativa pro Německo je vedena trvalá násilná kampaň – její politici i její shromáždění jsou fyzicky napadáni.  Itálie, Švédsko, Francie…

I když si uvědomuji, že situace u nás je zatím mnohem lepší, než v západní Evropě, tak pasivita ani spokojenost se současným stavem rozhodně nejsou na místě. Trend vývoje je jednoznačně negativní. Kroky, které jsou naší vládou podnikány, ve mně vzbuzují velké obavy z budoucnosti.

Svobodný prostor se i v naší zemi viditelně zužuje...

 

Poznámky

(1) Mně zde byly dosud smazány čtyři diskusní příspěvky, které informovaly o odstranění článků konkrétních blogerů z hlavní strany blogu iDnes. Diskusních příspěvků mi ovšem zmizelo více – postřehl jsem v diskusi vysvětlení, že příspěvky smazané s jiným příspěvkem, protože jsou na vlákně pod smazaným diskusním příspěvkem, se mi do smazaných příspěvků nepočítají. Čestně prohlašuji, že moje diskusní příspěvky byly slušné, nebyly nenávistné a neobsahovaly vulgární výrazy.  

(2) Čestně prohlašuji, že si nemyslím, že za migraci ze Sýrie mohou USA. Také si nemyslím, že by NATO nepomohlo spojeneckému státu v případě jeho napadení (pokud by se daný stát napadení  bránil). Naproti tomu alternativním médiím věřím stejně tak, jako médiím hlavního proudu. Zprávy všech médií se snažím podrobit kritickému myšlení a v rámci možností se je snažím ověřovat.

 

Autor: Libor Popovský | neděle 11.12.2016 19:43 | karma článku: 23,60 | přečteno: 372x
  • Další články autora

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma: 29,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma: 20,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma: 13,99 | Přečteno: 208x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Důvody, proč jsou výsledky letošních amerických prezidentských voleb velmi podezřelé

Článek Patricka Bashama "Reasons why the 2020 Presidential Election is Deeply Puzzling", který vyšel 27. listopadu 2020 v americkém on-line magazínu The Spectator, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

6.12.2020 v 13:34 | Karma: 38,53 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Byly prezidentské volby v USA ukradeny?

Článek Soerena Kerna "Was the US Election Stolen?", který vyšel 17. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

21.11.2020 v 9:16 | Karma: 33,41 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 238
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1728x
Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."